ATGR (Atlantic Grupa d.d.)
-
-
-
Problem je što je inflacija posebno kod hrane bila kudikamo veća. Znači prodali su manje samo je više koštalo. Tko u ovakvoj infalciji ima manje prihode tome se zbilja ne piše dobro...
-
Visok P/E, a uprava u idućoj godini očekuje jednoznamenkasti rast dobiti.
-
Nisam stigao jutros detaljno pročitat izvješće…
Ovo je meni definitivni najzanimljiviji dio istog…pa ajmo se malo poigrat brojkama…
Znači očekuje se oko 900 mil EUR prihoda odnosno 6.780 mlrd kn. Isto tako očekuje se manja EBITDA marža za oko 1-1,5 p.p. Obzirom da je u 2022. ostvarena EBITDA marža od 9% u 2023. možemo očekivati EBITDA maržu od 7,5% i ostvarenu EBITDA oko 510 mil kn što je za 12% niže nego u 2022…hm…malo su me iznenadile ovakve najave, bio sam uvjeren da će EBITDA marža biti barem na razini prethodne godine…ono što veseli je donji dio slikice koji govori da se u prvom plogodištu (koje ima još 2 mjeseca😊) očekuje veći pad profitabilnosti od avg godišnjeg pada što znači da se u Q3 i Q4 očekuje početak oporavka…
Iako, ja i dalje smatram da će ostvarena EBITDA biti veća od njihovo očekivane i veca od ostvarene u 2022. jer smatram da su im projekcije poprilično konzervativne (što je i logično jer uvijek je bolje prebacit očekivanja pa makar ih morao spustit) jer nije realno očekivati da na kraju godine imaju „samo“ 900 mil EUR prihoda što je rast od samo 5% u odnosu na lani kad već u Q1 imaju +16% i kad je stopa inflacije oko 6%, isto tako, smatram da, ako i bude pada EBITDA-e marže da će bit bliže donjoj granici planiranog pada (cca 1 p.p.)..
Eto, na kraju godine ćemo vidjet jesam li bolji prognozer od Emila 😊
Kako god, nisam presretan, najave su ispod mojih očekivanja (kao i kod KODT-a koji ih uvijek prebaci za 30%)…ali ATGR je moja mezimica na kojoj je rizik gubitka u dužem roku minimalan, imaju vrhunski menadžment i bolju firmu (u njihovom sektoru) od nje ne vidim pa ionako nemam izbora 😊
P.s. upravo dokupio na 49EUR...
Evo malo pogleda u retrovizor...po najavama Uprave u 2023. su trebali ostvariti:
-cca 900 mil EUR prihoda od prodaje
-EBITDA maržu oko 7,5%
-EBITDA od oko 67,6 mil EUR
Na kraju 2023. ostvarili su:
-974 mil EUR prihoda od prodaje (+8% od prognoza)
-EBITDA maržu (normaliziranu) 8,5% (+1 p.p. od prognoze)
-EBITDA-u u iznosu 82,4 mil EUR (+22% od prognoze)
U izvješću navode prognoze za 2024....
Što znači da očekuju:
- 1.000 mil EUR prihoda od prodaje
- EBITDA maržu od oko 8,6% (na razini 2023. godine)
- EBITDA-u od 86 mil EUR
Obzirom da sam prošle godine bio bolji prognozer od njih :), uzimam si za pravo da napišem svoju prognozu (bez planirane akvizicije)...
- 1.050 mil EUR prihoda od prodaje
- EBITDA maržu oko 9%
-EBITDA oko 95 mil EUR
Unatoč konzervatnivnim procjenama koje sam isguran da će prebaciti, izvješće je baš bezveze...oporavak ide tempom ispod mojih očekivanja...nikako mi nije prihvatljivo da su u 2023. imali manju maržu od 2022. kad je bilo jako čupavo...fundamenti nisu uopće jeftini, dapače, EV/EBITDA je 11, P/E oko 27, uz to je vidljivo povećanje i zaduženosti i neto dug/EBITDA-e...sve u svemu...bezveze...
Čekam Q12024. nakon kojeg ću odlučiti što napravit...volim ATGR, ali ovu krizu nisu dobro odigrali (možda nisu ni mogli bolje)...jednostavno isporučeni rezultati mi nisu dovoljni...
-
-
Atlantic Grupa preuzima Strauss Adriatic !
-
-
Kako komentirate izvješće?
Čini mi se da sam uvijek u raskoraku: ja očekujem više, oni uvijek stabilno i konzervativno.
Firma stabilna, fali ono što su napravili prije puno godina s Drogom, da kupe nekoga velikog i asimiliraju ga…do tada po ovim cijenama mi izgleda skupo.
-
Ako nekog zanima, izvještaj je vani.
Neću ništa linkati, neki će mislit da je krivi link, pa će svejedno otić potražit ga.. 🤣
Nisam nezadovoljan.
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k
- zlocesti