Posts by Blabla

  Na KODT-u izlazi AZ, a ne treba zaboraviti ni Lukovićevu rasprodaju ZABA-e.

  KODT-a ima uloženo u zalihe 2,7 puta više nego u dugotrajnu imovinu. Na temelju toga bi rekao da je kod njih znatno bitniji know-how, nego sami strojevi koji konvertiraju materijale u gotove proizvode. Možda zato nisu ni imali velikih problema u povećanju proizvodnje, odnosno nije bilo potrebe za velikim ulaganjima. Kod KOEI-a ovaj omjer je 0,8. Navedeno mi izgleda dobro zbog buduće perspektive jer otvara mogućnost i daljnjeg rasta bez (pre)velikog ulaganja.

  ako je neko čitao članak neka prepriča od čemu se radi https://www.jutarnji.hr/vijest…vencionira-banke-15366253

  Imate ovdje članak

  Primorac: ‘Neprihvatljivo je da država preko HNB-a indirektno subvencionira banke’ - Zadarski list
  Neprihvatljivo je da država preko HNB-a indirektno subvencionira banke, rekao je u razgovoru za subotnji Jutarnji list ministar financija Marko Primorac, koji…
  zadarskilist.novilist.hr


  Glavno je:

  "Smatra da bi alternativna, u postojećim okvirima zasigurno puno bolja opcija, bila povećanje stope obvezne pričuve, čime bi se povećala ‘rezerva’ koju banke moraju držati kod središnje banke bez naknade, s ciljem povećanja sigurnosti bankovnog sustava." te "Ministar je kazao i da intenzivno rade na razvoju sustava koji će omogućiti građanima pristup kratkoročnom dugu države (roka dospijeća do godine dana) putem sudjelovanja na aukcijama trezorskih zapisa."

  Ostalo još 236595 dionica na prodaju na 12€(dva naloga su), jutro je ako me memorija dobro služi bilo 271000 dionica na 12€..što će reći da je gotovo cjelokupna prodaja 11.90-11.95 od dvojca koji je jutros na otvaranju držao 271000 dionica na 12€. Ide to.


  Nisam siguran da je to dobar znak. Naime ako su oni prodavali i po 11,90-95 znači da su spremni spustiti cijenu samo da prodaju.

  Čudno kako sa svojim vezama nije dogovorio prodaju s par fondova, nego ovisi o malim ulagačima.

  Ako market ne može sam u nekoliko dana apsorbirati 0.12% dionica ZABA-e, sa dva odlična kvartala iza sebe i daljnjim potencijalom za takvom zaradom, po meni bolje da ga nema...

  I HPB je na ponudi s dosta većom količinom za prodaju... Na tržištu nema neograničene količina kapitala. Vidjet ćemo kako će danas i sutra ići trgovanje. Danas je za sada po 12 € prodana 1.591 dionica. Još ih je 259.391 na prodaji po toj cijeni.

  Dokapitalizacija zajedno s isplatom dividende nema smisla sa stajališta upravljanja kapitalom. Za dividendu će isplatiti oko 7 mil. €. Država će na to uzeti 700.000 € poreza (velika većina dioničara su fizičke osobe) + prirez, što je čisti poklon državi pošto se kapital ponovno vraća u Atlantsku. Naravno, neće svi dioničari dokapitalizirati, ali ako Atlantskoj treba kapital nisu trebali isplaćivati dividendu i tako poklanjati novac dioničara državi.

  Vecu glupost nisam cuo dugo vremena.

  Dividenda se isplacuje zato da dionica sluzi dionicarima i da dobije na atraktivnosti. I da, to kosta.

  Ali ako ne razumijete ovu prethodnu recenicu onda sam dzaba krecio pisuci ovo.

  Svaki dioničar može stvoriti svoju dividendu tako da proda dio dionica. Npr. imate 100 dionica prodate ih 8 i imate svoju dividendu. Štoviše možete sami odrediti idealan postotak dividende. Ako ste dionice stekli prije više od 2 godine, još bolje jer nećete uopće platiti porez.

  Dividenda ima smisla samo ako poduzeće ima viška kapitala, što kod Atlanske očito nije slučaj.

  Dokapitalizacija zajedno s isplatom dividende nema smisla sa stajališta upravljanja kapitalom. Za dividendu će isplatiti oko 7 mil. €. Država će na to uzeti 700.000 € poreza (velika većina dioničara su fizičke osobe) + prirez, što je čisti poklon državi pošto se kapital ponovno vraća u Atlantsku. Naravno, neće svi dioničari dokapitalizirati, ali ako Atlantskoj treba kapital nisu trebali isplaćivati dividendu i tako poklanjati novac dioničara državi.

  Odličan pregled! Samo bi dodao da su ove godine i solari u funkciji za koje su rekli da bi im trebali pokriti oko 30% potreba za el. energijom. To bi im trebalo pozitivno utjecati na novčani tok i profitabilnost.

  Nije da se zadnjih 10-15 godina baš nešto intenzivno pisalo na ovoj temi, tu i tamo intenzivije, ali uglavnom skromnije, no sada je cijeli niz, "početničkih" nickova, gle čuda, nenadano postao razgovorljiv. Otprilike kao što su (mnogi) bili razgovorljivi kada je AZ mirovinac prodavao dionice budućih umirovljenika. Cool. Zanimljva koincidencija! 8)

  Tako, npr. Lynx, kaže, drži 15 godina KODT i imat će ga, najavljuje, vjerojatno sljedećih 15 godina. Dalekovidno, svaka čast! I baš danas je, nakon dugih 15 godina šutnje na temi KODT, odlučio otvoriti nick te - skupa s ostalim početničkim nickovima - rječito podijeliti s auditorijem iskustva i mudrost poznatih svjetskih investitora. Nevjerojatno, je li danas neki posebni dan? :) Možemo li i mi znati? :)

  "Ja sam ovdje dioničar već skoro 15 godina. (...) I sve mi se čini da će tako ostati i narednih 15 godina."

  Pa gdje ste mene našli prozivati. Evo mene baš prije godinu dana prvo kažem da se treba maknuti s kupnje kad je cijena bila 331 € i AZ izlazio, a onda da treba kupiti kad je došla do 286 €.


  Od tada sam još uvijek hold.

  Jedan faktor, koji je po meni jako bitan, a mozda prolazi ispod radara kod ove dionice je poboljsana likvidnost na zse poslijednjih godina.

  Kolege koji su duze u ovoj dionici vjerojatno se sjecaju godina i godina kad je dionica bila u aukcijskom modalitetu i koliko se malo trgovalo s njome. Meni je upravo to dugo godina bilo jedno od glavnih objasnjenja zasto trziste toliko diskontira ovu dionicu i zasto se dionicom trguje na P/E 7-11 uz rast koji je bio prisutan svih godina. U meduvremenu se likvidnost povecala s ca 150tkn mjesecno na preko 1mkn mjesecno (ttm je trenutno 1.8mkn).

  Zelim reci da bi u iducim godinama rast cijane dionice moglo doci iz dva smijera - prvo od boljih poslovnih rezultata (kao npr Q1) a drugi od smanjenja diskontat za nelikvidnost odnosno povecanja P/E na kojem se KODT trzi. Godinama smo gledali kako se trzi na P/E ispod 10 - ja osobno ne vidim razlog zasto se nebi moglo trziti na 15.

  LP


  Dionica s ovakvim rastom, perspektivom i bilancom nema što raditi s P/E ispod 10. Dobar primjer neefikasnosti domaćeg tržišta. Dovoljno se sjetiti kako je AZ ne tako davno prosipao dionice po bidu. S takvim institucionalnim investitorima nije ni čudno da je tržište toliko neefikasno.