1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • August 30, 2022 at 9:00 AM
    Quote from D_artagnan

Ma nije ni bilo price da bi prva nekretnina bila oporezovana vise nego sto se sada placa komunalana naknada… ali poanta je da to nije dobar smjer za oporezovanje

Ako rentas stan i prijavis poreznoj, placas porez na neki dio tog iznosa nakon odbitka, ako ga rentas turistima, placas uglavnom samo pausal po krevetu i dalje spremis na racun sve sto zaradis sa tim lezajem bez ikakvog daljnjeg placanja poreza.. pa puta 2,3…. N kreveta.

Fantasticno za oprat lovu sa najmanje dodatnog placanja poreza i davanja..

A znam da je bila ideja samo komunalni doprinos preimenovati u porez na nekretninu, ali u čemu je onda poanta? Komunalni doprinos je namet u rasponu od 5 do 15 kuna po m2 stambenog prostora koji uvode i ubiru lokalne jedinice pa sto bi onda država imala od toga ?

A nemojmo zaboraviti da kad govorimo o porezu na nekretnine da se nekretninama smatraju i građevinska i poljoprivredna zemljišta. Uz nesređene zemljišne knjige i katastar tko će i kako izraditi registre i vrednovati te nekretnine ?

I da, porez na iznajmljivanje je samo 7% jer se automatski 30% od iznosa najamnine odbija kao trošak održavanja nekretnine.

Iznajmljivanje u turističke svrhe oporezuje se još daleko manje, pausalima koji se mogu zavisno o lokaciji , popunjenosti,, uređenosti i atraktivnosti nekretnine spustiti i ispod 1%.

A država smo rentijera, u turizmu vise od 80% kapaciteta je u privatnom smještaju.

Gdje je onda problem?

Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • August 30, 2022 at 9:01 AM

Stan prodan 4 puta utrži državi 4 puta poreza + nameti slivne vode itd…. Nije loše.

Turista je sve više pa se pušta malo kroz prste dok se ne izgradi veći broj smještajnih jedinica ala hotel….

Za sad zidari zarađuju,pločice se prodaju i na sve strane se sliva u proračun.

Kad i ako dode do zasićenja država će sebe uvik na neki način namiriti.

Jedna od opcija je skuplja krevetnina a njih je sve više i više… i više.

Pitanje je kad će ta točka preokreta ali ne sumljam da ce doći.

Nekad ne tako davno se moglo dobiti 100€ za noć bez da se ulozilo u obnovu stana ili kuće. Danas se za tih 100€ ipak triba prvo malo isprsiti i izboriti.

renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • August 30, 2022 at 10:23 AM

Naravno da će doći vrijeme kada će apartmani prestati biti izvor novca. Taj se trenutak bliži pripremom novog zakona gdje se lokalnoj upravi daje mogućnost koncesijskih ugovora na pomorsko dobro. To pruža neviđene mogućnosti korupcije na loklanom nivou tako da će lokalni poglavice ( trenutna događanja na Murteru, događanja u Postirama, cijela crnogorska obala, španjolska obala itd ) na koruptivan način dati obalu na korištenje i ograđivanje hotelskim kućama tako da privatni kapacieteti neće imati pristupa moru.

Kako se korupcijom vlada u INI ili korupcijom je na koruptivan način preuzeta INA, a čak su i braniteljski fondovi prodali udjele MOL u ) Jadranka Kosor je odigrala glavnu ulogu ) tako će nesati i pristupa moru privatnim smejštajnim kapacitetima. Tko neće imati bazene, neće imati goste, a i pitanje je koliko će resrti poput Postira dozvoliti razvoj lokalnom privatnom smještaju i pristup moru. Najbollje će prolaziti lokalni poglavice koji će donositi odluke o korištenju pomorskog dobra.

To je namjerno i spušteno na tu razinu s kojom se lakše manipulira nego ostavljeno na razini državnog zakona !

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 30, 2022 at 10:32 AM

Cijene od 4000-5000 eura/m2 u Zg su samo za nekretnine u samom centru grada, dakle baš uz sam Trg bana Jelačića i to ekskluzivne nekretnine. Imam frenda, ima stan u Tomićevoj (ulica u kojoj je zagrebačka uspinjača), dakle ne možeš biti više u centru grada, prodaje stan i traži 5000 eura/m2, a najviša ponuda do sad koju je dobio je 3.500 eura/m2. Stan treba, kompletno renovirati ali tako je uglavnom sa svim stanovima u strogom centru koji se prodaju.

Na par km o centra, cijena je već u pola od navedenih (cijeli Novi Zagreb i hrpa drugih kvartova), a na periferiji, dakle cca 10 km od Bana Jelalića ima stanova i po cijenama ispod 2.000 eura.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 30, 2022 at 11:28 AM

Nemam neko čvrsto mišljenje o porezu na nekretnine. Mislim da svatko treba imati jednu nekretninu u svom vlasništvu gdje stanuje. To gomilanje nekretnina koje su prazne onda ne razumijem. Vidim da puno kuća tu po Zagrebu propada, ali svatko zna svoje.

Jedino ne vidim niti jedan razlog da netko zagovara bilo kakav novi porez u Hrvatskoj. Zašto? Što bi država sa tim novcem? Zaposlila još uhljeba, još bi više krali. Nama treba manja država i manje poreza.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • August 30, 2022 at 12:27 PM
    Quote from accountant
    Quote from Ledica

Sinoć sam stigla na obalu u svoju nekretninu na koju plaćam porez lokalnoj jedinici koji se zove “porez na kuću/stan za odmor.”

Dakle, porez na nekretnine u nekom obliku postoji.

ovo je zanemariv iznos...

Quote from Ledica

Primjer I

Majka mi sada živi sama u kući od 130m2, roditelji su u svojoj mladosti i najboljim godinama života uložili mnogo truda i novaca da svojoj peteročlanoj obitelji osiguraju krov nad glavom, pristojan život i obrazovanje za troje djece. Mirovina je mala, na nivou prosječne hrvatske mirovine, ali taman dovoljna za preživjeti mjesec, kuća i dvorište su i dalje vreća bez dna pa uglavnom uskoče djeca za pokrivanje troškova održavanja i popravaka.

Porez na tih 130m2 kuće majku bi natjerao na prodaju nekretnine i pod stare dane odlazak u pretrpani sobičak jeftinog Doma za stare i nemoćne osobe u nepoznatu sredinu i društvo nepoznatih ljudi. Prestrašno.

već po ne znam koji puta, namjerno ili ne, ovdje se imputira da netko nekoga porezom tjera u starački dom

pa jel normalno da starica, nemoćna i sama, živi u 130m2 kuće ili stana? s okućnicom koju isto tako ne može uređivati? stan pospremiti? režije platiti (struja, plin, grijanje...) i onda naravno uskaču članovi obitelji, kojima je to teret, financijski i svaki drugi

jedino su Ameri dakle pametni i idu u manji stan kad 'ptići odlete'

ajjoooooj... ma ne, nisu pametniji od nas, samo imaju poreze!! X/

Quote from Ledica

Primjer II

Nećakinja je kupila prije 4 godine stan u kojem živi, većim dijelom kreditom na 25 godina, u međuvremenu rodila dvoje djece, popravila demografsku sliku grada Zagreba, trenutno je na porodiljnom dopustu i rekla bih da bi joj država trebala prije pružiti izdašniju pomoć i financijsku podršku nego uvesti porez na imovinu/ stan kojega će još vise od 20 godina otplaćivati.

Moje je mišljenje da nikakav porez na nekretnine neće spriječiti da se prljav novac i dalje prelijeva u tu klasu imovine jer kriminalci su problem kojeg treba rješavati zakonodavac i pravosuđe, a ne poreznici, treba suzbiti uzrok, a ne sanirati posljedicu.

Šteta koju bi tim nametom pretrpjeli pošteni građani bila bi nemjerljiva.

Zato odlučno NE porezu na nekretnine.

država mora voditi računa da svaki porez bude svrsishodan, provediv, jednostavan, nediskriminirajući, primjeren

Ledice, objasnite mi molim kako to da tolike nekretnine po ZG i St idu preko 5.000 EUR? bez zabilježbe tereta?

i zašto baš u nekretnine?

pa zato jer da isti postoji, po OIB-u bi se već davno upalila 'crvena lampica' u poreznoj upravi da neki Škugori i njemu slični imaju neusporedivo više nekretnina u vlasništvu nego što opravdava dohodak

to vam je pravi razlog.. i nema tog ministra koji će uvesti taj porez ovdje

Display More

Kolega accountant , pratim vaše postove i poznati su mi vaši stativi tako da sam ocekivala reakciju na moj post.

Moja majka cijeli život živi na selu, kuća joj ne vrijedi stotine tisuća eura,emotivno je vezana za svoj dom i sredinu u kojoj živi, po uzoru na Amerikance u koji to manji stan bi se mogla preseliti u 85-toj jgodini, još se uglavnom o sebi brine sama uz malu pomoć djece i geronto domacice( financirane iz fondova EU).

Vi očito imate idealisticku sliku o Domovima za starije i nemoćne osobe jer pretpostavljam da niste imali s njima nikakvih kontakata i iskustva. Ja jesam jer sam majku privremeno tamo smjestila nakon prijeloma kuka.

To su u stvari žalosna mjestu za umiranje, prenatrpana nesretnim ljudima , a oni koji tamo pjevaju, plešu, gimnasticiraju, bave se izradom ručnih radova i pronalaze nove ljubavi kako nam to mediji prezentiraju zaista su rijetkost.

Možete upisati svoje roditelje na listu čekanja, a i sebe kad navrsite 65 godina, po mogućnosti povlačenjem veza u neki gradski ili županijski dom koji je puno jeftiniji i pruža kvalitetniju uslugu od privatnih domova i želim vam ugodan boravak i sve najbolje.

Moja majka ostat će do smrti u svojoj kući, kad postane jako nemoćna pokušati ću pronaci i zaposliti osobu koja će o njoj brinuti i nikakav namet ove države neće je potjerati iz svoga doma.

A Amerikanci neka budu primjer mlađim generacijama koje su vrlo fleksibilne i mobilne, nije im problem promijeniti stan, posao, grad, državu ili kontinent.

Ovo vaše posljednje pitanje sto ste napisali i označili crvenom bojom me nemalo iznenadilo.

Porezna uprava i registri zemljisno knjižnog odjela suda( gruntovnica) imaju odavno sve podatke o vlasništvu nekretnina svake osobe prema OIB-u. tako da to nije uopće ni najmanji razlog za uvođenje poreza na nekretnine i sprečavanje gomilanja istih nelegalno stečenim novcem.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • August 30, 2022 at 12:45 PM
    Quote from Ledica
    Quote from accountant

ovo je zanemariv iznos...

već po ne znam koji puta, namjerno ili ne, ovdje se imputira da netko nekoga porezom tjera u starački dom

pa jel normalno da starica, nemoćna i sama, živi u 130m2 kuće ili stana? s okućnicom koju isto tako ne može uređivati? stan pospremiti? režije platiti (struja, plin, grijanje...) i onda naravno uskaču članovi obitelji, kojima je to teret, financijski i svaki drugi

jedino su Ameri dakle pametni i idu u manji stan kad 'ptići odlete'

ajjoooooj... ma ne, nisu pametniji od nas, samo imaju poreze!! X/

država mora voditi računa da svaki porez bude svrsishodan, provediv, jednostavan, nediskriminirajući, primjeren

Ledice, objasnite mi molim kako to da tolike nekretnine po ZG i St idu preko 5.000 EUR? bez zabilježbe tereta?

i zašto baš u nekretnine?

pa zato jer da isti postoji, po OIB-u bi se već davno upalila 'crvena lampica' u poreznoj upravi da neki Škugori i njemu slični imaju neusporedivo više nekretnina u vlasništvu nego što opravdava dohodak

to vam je pravi razlog.. i nema tog ministra koji će uvesti taj porez ovdje

Display More

Kolega accountant , pratim vaše postove i poznati su mi vaši stativi tako da sam ocekivala reakciju na moj post.

Moja majka cijeli život živi na selu, kuća joj ne vrijedi stotine tisuća eura,emotivno je vezana za svoj dom i sredinu u kojoj živi, po uzoru na Amerikance u koji to manji stan bi se mogla preseliti u 85-toj jgodini, još se uglavnom o sebi brine sama uz malu pomoć djece i geronto domacice( financirane iz fondova EU).

Vi očito imate idealisticku sliku o Domovima za starije i nemoćne osobe jer pretpostavljam da niste imali s njima nikakvih kontakata i iskustva. Ja jesam jer sam majku privremeno tamo smjestila nakon prijeloma kuka.

To su u stvari žalosna mjestu za umiranje, prenatrpana nesretnim ljudima , a oni koji tamo pjevaju, plešu, gimnasticiraju, bave se izradom ručnih radova i pronalaze nove ljubavi kako nam to mediji prezentiraju zaista su rijetkost.

Možete upisati svoje roditelje na listu čekanja, a i sebe kad navrsite 65 godina, po mogućnosti povlačenjem veza u neki gradski ili županijski dom koji je puno jeftiniji i pruža kvalitetniju uslugu od privatnih domova i želim vam ugodan boravak i sve najbolje.

Moja majka ostat će do smrti u svojoj kući, kad postane jako nemoćna pokušati ću pronaci i zaposliti osobu koja će o njoj brinuti i nikakav namet ove države neće je potjerati iz svoga doma.

A Amerikanci neka budu primjer mlađim generacijama koje su vrlo fleksibilne i mobilne, nije im problem promijeniti stan, posao, grad, državu ili kontinent.

Ovo vaše posljednje pitanje sto ste napisali i označili crvenom bojom me nemalo iznenadilo.

Porezna uprava i registri zemljisno knjižnog odjela suda( gruntovnica) imaju odavno sve podatke o vlasništvu nekretnina svake osobe prema OIB-u. tako da to nije uopće ni najmanji razlog za uvođenje poreza na nekretnine i sprečavanje gomilanja istih nelegalno stečenim novcem.

Display More

Potpuno ste u pravu što se tiče OIB-a. Znam da mene znaju žafrkavati kad predam poreznu prijavu dohotka, neke usklade sitne, pa treba dopuniti dokumente, dokazivanja i sl. Da ne bi slučajno platio 100 kn manje poreza ako ne treba. Žiro račun striktna kontrola priljeva itd.

A ovdje im pred nosom ekipa ubire nekretnine i na kraju odakle dođe prijava? Iz banke!

Što se tiče staraca naših, imam sličan problem. Nisu domovi toliko loši koliko bi oni ostali svoji na svojem, jasno mi je to. Ali napomenuo sam prije u jednom postu... priprema za starost počinje u 40-ima,50-ima a ne kad legneš u krevet. Onda si drugima odgovornost i teret. U manjem stanu je lakše, nek opletu trž. cijenu plina građanima... što ćemo onda?

Šaljem samo ljubav vašoj majci, ne mislim ništa loše! <3

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • August 30, 2022 at 1:31 PM

Kolega accountant , o novčanim transakcijama je sasvim u redu da prijava velikih ili učestalih prebacivanja novca online u određenom vremenskom periodu dođe od banaka.

Mislim da se u ovoj aferi desio ovoj petorki jedan previd, nisu primjetili da banke unatrag nekog vremena imaju obvezu pratiti i online transakcije jer prije su to radile samo kod polaganja gotovine na šalteru banke.

Evo moj slučaj od prije godinu dana, sa svog računa u banci “A” na koji sam dobila uplatu dividende , naravno preko SKDD, prebacujem veću količinu novca u banku “B” radi trgovanja kod koje imam otvoren brokerski račun.

Nazovu me iz banke “B” i kažu da im posaljem dokaze o porijeklu novca jer oni vide samo da se novac prebacio s jednog mog na drugi moj račun, ali ne vide tko mi je uplatio taj novac u banku “A”.

Dnevni limit prebacivanja je 250 tisuća kuna.

Ostaje zagonetka kako je umirovljeni maslinar uspio na bankovnom računu skupiti 500 milijuna kuna.🤔

Za nekretnine je mjerodavna porezna uprava jer njoj se šalju ugovori radi plaćanja poreza na promet nekretnina i naravno trebala bi biti povezana i s gruntovnicom.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • August 31, 2022 at 8:44 PM
    Quote from Manu

Nije isto novac i nekretnine. Kruške i jabuke. Npr. Za novac ne treba infrastruktura, oporezuje ga inflacija. Nekretnine traže skupu infrastrukturu, imune su na inflaciju.

Ma sve je to povezano, kad kupis ciglu ili bilo sto za kucu platis minimalno na taj novac 25% poreza… pa si oporezovan jos extra samo dok si to napravio.. pa ajmo onda i dalje opetovano oporezovati nekretninu.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • August 31, 2022 at 9:39 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from Manu

Nije isto novac i nekretnine. Kruške i jabuke. Npr. Za novac ne treba infrastruktura, oporezuje ga inflacija. Nekretnine traže skupu infrastrukturu, imune su na inflaciju.

Ma sve je to povezano, kad kupis ciglu ili bilo sto za kucu platis minimalno na taj novac 25% poreza… pa si oporezovan jos extra samo dok si to napravio.. pa ajmo onda i dalje opetovano oporezovati nekretninu.

Morat cemo se naucit sami radit ciglu i ustedit pdv :thumbup:

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • August 31, 2022 at 9:51 PM
    Quote from Manu

mozda su imune na inflaciju(mada bi se i tu dalo diskutirat) al nisu imune na habanje potrese i starost.

svake godine su sve starije i bez ulaganja nekretnina propada.

i dobro da si spomenuo infrastrukturu. da vlasnik stana ulaze i u infrastrukturu prikljuckom struje plina vode kanalizacije- placa komunalnu naknadu zivio u njoj ili ne .zato ga treba jos opandrcit porezom?

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • September 7, 2022 at 3:54 PM

U Zagrebu stanovi skočili 30% u godinu dana

Cijene novih stanova veće nego prošle godine
    Prosječna cijena četvornog metra novoga stana u Hrvatskoj u prvom polugodištu 2022. godine iznosila je 16.058 kuna, što je 20 posto više nego u istom razdoblju…
    hr.n1info.com

a prosječna plaća 7.4% dok je zadnji podatak o inflaciji 12.3% a rast crobexa svega 1.2% yoy

Ovo je prosječna plaća u Zagrebu, značajno je rasla. Puno veća nego u ostatku zemlje
    PROSJEČNA mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za svibanj iznosila je 8863 kune, što je porast za 7.4 posto u odnosu…
    www.index.hr

I tako će biti i dalje sve dok se nekakav porez ne uvede bez obzira na jednokratne učinke prelaska na euro.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • September 7, 2022 at 4:22 PM

Samo nek skače cijena nekretnina, što su skuplje to je imateljima bolje, a imatelja je u Hrvatskoj 90%. Zašto bi mi zaostajali za zapadom. Veseli me svaki rast cijena nekretnina, ne razumijem zašto to novinari gledaju negativno. Kad skaču dionice to je kao super, a kad skaču nekretnine to je zlo, ne razumijem tu logiku.

Pitanje za kolegu Manu, s obzirom da zagovara porez na nekretnine da se stopira rast istih, da li zagovara porez na glavnicu dionica (ne na kapitalnu dobit nego na glavnicu čemu je porez na nekretnine ekvivalentan), kako bi se spriječio rast cijena dionica ?

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • September 7, 2022 at 4:34 PM
    Quote from Paulie

Samo nek skače cijena nekretnina, što su skuplje to je imateljima bolje, a imatelja je u Hrvatskoj 90%. Zašto bi mi zaostajali za zapadom. Veseli me svaki rast cijena nekretnina, ne razumijem zašto to novinari gledaju negativno. Kad skaču dionice to je kao super, a kad skaču nekretnine to je zlo, ne razumijem tu logiku.

Pitanje za kolegu Manu, s obzirom da zagovara porez na nekretnine da se stopira rast istih, da li zagovara porez na glavnicu dionica (ne na kapitalnu dobit nego na glavnicu čemu je porez na nekretnine ekvivalentan), kako bi se spriječio rast cijena dionica ?

Jasno da ne. Dionice su oporezovane i kroz dividendu i posredno kroz porez na dobit. Osim toga za razliku od druge imovine nekretnine traže infrastrukturu koju netko treba financirati.

Nije pravedno da zaposleni podstanar financira kupovinu kanadera za zaštitu imovine vlasnika desetak apartmana koji ima tax free zaradu na njima.

Ovo da je 90% građana vlasnik nekretnine i nije baš podatak za pohvalit se jer je to osobina siromašnijih europskih zemalja. Kosovo je npr. jači. Oni imaju 95% stanovnika s nekretninom.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • September 7, 2022 at 5:51 PM

Koliko je poreza drzavi netko platio dok je zaradio za nekretninu ili vise njih ?

Imam i nekretnine i dionice.

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • September 7, 2022 at 5:54 PM
    Quote from Paulie

Ko i na dionicama, manjina ima puno i "dobre bokune" a većina ima škart i robu upitne kvalitete...

ZAŠTO bi se ja veselio što raste cijena nekretnine nekom Slovencu, Austrijancu ili Poljaku koji ima kuću/ stan u HR?

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 7, 2022 at 5:57 PM
    Quote from Manu

Jasno da ne. Dionice su oporezovane i kroz dividendu i posredno kroz porez na dobit. Osim toga za razliku od druge imovine nekretnine traže infrastrukturu koju netko treba financirati.

Nije pravedno da zaposleni podstanar financira kupovinu kanadera za zaštitu imovine vlasnika desetak apartmana koji ima tax free zaradu na njima.

Ovo da je 90% građana vlasnik nekretnine i nije baš podatak za pohvalit se jer je to osobina siromašnijih europskih zemalja. Kosovo je npr. jači. Oni imaju 95% stanovnika s nekretninom.

teško da 90% građana pojedinačno ima u vlasništvu nekretninu, mislim da se ipak radi o 90% obitelji, a kod nekih obitelji i 3 generacije žive pod istim krovom.

koji god vi porez uveli, to neće učiniti nekretnine na nekim lokacijama jeftinijim (tipa Zagreb, Dubrovnik, obala općenito), a pogotovo neće učiniti nekretnine u npr. Slavoniji atraktivnijima.

a baš će se ovi potonji prvi pobuniti protiv ikakvog poreza na nekretnine, jer jedva imaju za djeci platit npr. obrok u školi.

uostalom, puno je gora i neadekvatnija infrastruktura na periferiji nego u centru grada, a opet bi periferija plaćala manji porez na nekretnine, jer njihove nekretnine manje i vrijede (npr. baš zbog infrastrukture koja je u kaosu).

neće tu pomoć nikakav porez na nekretnine već EU fondovi za ruralni razvoj i agilni načelnici općina koji znaju poreznim olakšicama privući poduzetnike u taj kraj, a onda će ti poduzetnici otvoriti radna mjesta pa će neki skužiti da im je život tamo puno bolji nego onaj u gradu.

uostalom, jesi upratio malo cijene najma u ZG?

još uvijek gore možeš kupiti stan za 10-15 godina najamnine dok je to u ST nemoguća misija, jer su cijene najma manje, a nekretnina veće nego u ZG, a to je zato šta su u ST plaće dosta manje.

šta se ovi novinari više žale, netko s juga će stavit brojke na papir, pa će vam nekretnine u ZG još više skočiti :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • September 7, 2022 at 6:23 PM
    Quote from Manu

A tko placa tu infrastrukturu? tko placa odrzavanje te infrastrukture? valjda vlasnik nekretnine i to pri prikljucenju i nakon toga kroz racune-komunalne naknade-spomenicku rentu i tko zna koji jos od 500 nameta koji postoje u ZG.

Nekretnina je oporeziva takodjer pri kupnji i pri iznajmljivanju.

dionica-novac nije opereziva radi drzanja u banci ili carapi kao ni nekretnina. prodaja dionice nije uopce opereziva nakon dvije godine a dividende ne mora ni biti a ni nema je na nekim dionicama . Znaci imatelj dionica ne placa drzavi NIŠTA. 0 .

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • September 7, 2022 at 6:29 PM

I novac iz EU fondova je naš novac ili novac nekog drugog poreznog obveznika iz EU koji je možda plaćen i na nekretninu.

Inače zadnji podatak je za 2020. i iznosi 91.3% vlasništva a za godinu prije bio je 89.7%.

Idemo prema 100% jer je neposjedovanje nekretnine očito veliki hendikep u Hrvatskoj pa se ta populacija i više iskorištava pa onda i više iseljava. Ljudi bi trebali biti važniji od nekretnina, pogotovo radno produktivno stanovništvo. A prema zadnjem popisu u Hrvatskoj je četrdesetak posto više stambenih jedinica nego kućanstava.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 7, 2022 at 7:02 PM
    Quote from Manu
    Quote from Paulie

To što ti govoriš ti nije ista razina poreza. Ne kužim ekipa ovdje investira, a ne razumije osnove između oporezivanja.

Ajmo ponovo u školu, jer niste učili.

Porez na dividendu je === kao porez na zaradu koju ostvariš rentajući nekretninu.

Porez za trgovanje dionicama je === porez na razliku cijene kupnje i prodaje nekrentnine.

Porez na nekretninu za koji navijate je === kao porez na to što bilo tko posjeduje dionice, građani, banke, fond, .. pa dalje štednju u banci, keš doma, umjetnine, zlatoo... vlasništvo nad svojim privatnim d.o.o.

Jel vam to teško shvatiti?

Druga stvar je ako želimo tim porezom nešto pokrenuti da bi dobili neke reakcije, ali nije pošteno u odnosu na bilo koju drugu vrstu imovine. Jer na sve je već plaćen porez i sve ako je legalno zarađeno i investirano dalje.

Cijene nekretnina divljaju zbog suludih dozvola GUPa gdje se smije, nesmije graditi.. pa onda ekipa mulja i pogoduje određenoj ekipi. Jer realno kvadrat stana u obiteljskoj kući izgradiš za ne od cca +/- 1.000 eura/m2, tj. sa onoliko koliko recimo možeš napraviti kuću u slavoniji, baniji.

Ostalo je špekulacija mešetara nekretnina i ekstra kvaliteta materijala i opremanje. Ali dok ima ekipe kojoj možeš uvaljat stan za 2-3-4k eura, pa super, nećeš prodavat jeftinije.

Zašto su prije 50 godina naši stari sami radili privatne kuće ne kupovali gotove stanove. Jbga bili su dosta pametniji od sadašnje generacije koja ne želi čekati par godina da se sve igradi i dobiju dozvole koje se zavlače od uhljeba koji čekaju pinku, nego želi odmah posjedovati.

A i banke su te koje imaju prste u svemu tome, jer će teško dati kredit da ti ideš sam napravit kuću, a da ti ta kuća bude hipoteka dok ne otplatiš kako je prije bilo. Realno izgradit kuću na trasi ZG-Karlovac uz prugu, autoput je nemjerljivo ljepši život, a čas posla si u ZG na poslu. Ili živjet u centru gdje nemoš ni parkirati ni okrenuti se od gužve ^^

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema) 4.3k

• maratonac
      • February 19, 2020 at 1:17 PM
      • Kavana
      • maratonac
      • May 25, 2025 at 7:51 PM
    2. Odgovora
      4.3k
      Pregleda
      1.3M
      4.3k
    3. All

May 25, 2025 at 7:51 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 2:13 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 2:13 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      907k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

All May 25, 2025 at 7:51 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 2:13 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago