Zašto bi dizali i izmišljali poreze, da bi korumpirani političari mogli još više krasti, kupovati glasove? Nama treba upravo obrnuto, rezanje poreza i državne potrošnje, odnosno što je moguće manje moći u rukama političara, što je moguće manje države.
Porez na nekretnine
-
-
-
Zašto bi dizali i izmišljali poreze, da bi korumpirani političari mogli još više krasti, kupovati glasove? Nama treba upravo obrnuto, rezanje poreza i državne potrošnje, odnosno što je moguće manje moći u rukama političara, što je moguće manje države.
porez na ukradeno ionako nikada nije lopovu prevelik, opet je dobar 75 do 90% ovisno kolika bi bila stopa
-
porez na ukradeno ionako nikada nije lopovu prevelik, opet je dobar 75 do 90% ovisno kolika bi bila stopa
Al se zato moze oduzet ukradena imovina , plus zatvorska kazna.
Navodno da tak ide u nekim drzavama ,koje su navodno uredjene.
-
porez na ukradeno ionako nikada nije lopovu prevelik, opet je dobar 75 do 90% ovisno o tome koliko bi bila stopa
Al se zato moze oduzet ukradena imovina , plus zatvorska kazna.
Navodno da takve ide u nekim državama ,koje su navodno uređene.
a dok traje presumpcija nevinosti rentaj brate Nadane
UNOSAN POSAO BIVŠEG ŠEFA HGK Nadan Vidošević na blokiranim vilama zaradio 300.000 kunaNadan Vidošević, barem ako je suditi po građevinarima koji su posljednjih dana zaposjeli jednu od njegovih brojnih nekretnina u Nemiri kod Omiša, siguran je da…www.jutarnji.hr -
Tako je, reži poreze i državnu potrošnju, a sad druge strane uvedi pravnu državu. Kažem uvedi, jer je trenutno nema.
Tek tada ćemo imati gospodarski rast, kvalitetnu imigraciju, burzu sa +100 mil.Kn dnevno, a možda i rast nataliteta. Kažem možda jer to ipak ne ovisi o lovi toliko koliko o obrazovanju žena i muževnosti muškaraca...
-
I mi se pitamo kako cijene nektretnina divljaju da gro ljudi si ih ne moze priustiti.
Koliko poslova ala ovo sa Inom, ali u manjim iznosima, par miliona se odradi i onda se lova opere preko nekretnina, apartmana, gdje se sve legalno i fino plati za rohbau na kredit sa hipotekom na postojece objekte. Opremanje ide za keš&deri, nakon toga platis pausale, osnovne poreze i vracas kredite laganini od najma objekta siguran da ces sve vratiti uredno jer imas kes sastrane koji ces tako legalizirati kroz 10tak godina 😎
I jos jedna stvar, nemojmo misliti da se to samo desava u HR, uvjeren sam da i u EU ima takvih situacija, nisu ni oni imuni na €€€€
ako se dobro sjećam sve je krenulo u Istri, od g. Jakovčića i u međuvremenu propale HYPO i njezinih ogranaka, prije dvadeset godina
što se napravilo po pitanju sprečavanja takvog 'poslovanja'? ništa
tamo u igru, osim IDS-a, bio je uključen i SDP
ovdje u slučaju INA-e, očito je upleten HDZ
dvije najveće stranke
jel treba porez na nekretnine? prema većini forumaša, ne treba!
samo se vi i dalje čudite...
Ti se uhvatio poreza na nekretnine kao pijan plota. Sta ti je tako maleno razmisljanje da je to nepravedan porez jer oporezujes samo jedan tip imovine 😒.
Vec smo pricali je da to nemoguce posteno provesti, jer jedno je kad ti kupis stan za 100k, a kad uzmes isti stan za 59k a u njega ulozis jos 200k ili vise/manje na uređenje, nema sanse da bude posteno. I dolazis u situaciju da isto oporezujes tamo nekog tko ima 100 kvadrata starine i onoga tko ima top opremu, plocice, kupatilo, kuhinju, grijanje, bazen… i jos sve to ako je kupio za kes koji je provukao tako da mu je XY firma kupila jedno, neka drugo, pa nesto za kes…. E to porezna treba gledati i istraziti, a ne izmisljati poreze za sve i to samo jednu klasu imovine.
-
porez na nekretnine smanjuje cijenu nekretnina. kome to nije jasno ima problem sa elementarnim znanjima iz ekonomije.
-
porez na nekretnine smanjuje cijenu nekretnina. kome to nije jasno ima problem sa elementarnim znanjima iz ekonomije.
A povećava vrijednost kompanija na burzi, čime raste zapošljavanje, tehnološki razvoj, i rast BDPa
-
Upravo tako. On izjeda samu nekretninu kao porezno dobro. Koja država je ikad u povijesti uopće uvela takav porez? Samo Njemačka za vrijeme Prvog svjetskog rata i morala ga je ukinuti jer je bio neizdrživ za stanovništvo, bez obzira na ratne napore.
-
ne, nego uči iz zastarjelih udžbenika.
al vidim da je i na Zapadu marksizam opet u modi (kod nas nikad nije pošteno ni crknuo), pa se opet recikliraju iste stvari koje ni drugdje nisu dale očekivane rezultate.
problem je u volumenu obrtaja novca koji može izazvati inflaciju ako se isti nekritički dijeli okolo (npr. ovo što sad imamo, ako nekima treba crtati).
ako su neki zaboravili, prije pandemije je obrtaj novca bio nizak i inflacija je bila niska, jer novac nije išao realnu ekonomiju već u nekretnine, a banke će radije dat novac za kupnju nekretnine nego u grbavu ekonomiju.
a zašto je ekonomija grbava, to trebate pitati ove šta sponzoriraju drparoše iz INA-e.
ali, vidim da je ovdi očito bitno samo uvesti porez na nekretnine, pa će realna ekonomija preko noći "oživjeti", papirologija će se počet rješavati "brzinom svjetlosti", uhljebi će tražit smanjenje plaća ako gospodarstvo ne raste brže od inflacije, itd.
bogami, ne znam u koje škole su pojedinci išli, al mene su učili da ako se neke hipoteze u praksi nisu pokazale ispravne, da je onda problem negdi drugi.
evo, moja hipoteza je da će porez na nekretnine izazvat toliki domoljubni ponos kod Hrvata da će zatrpati sudove zahtjevima za uknjižbu kako bi se brže bolje upisali u zemljišne knjige i pohitali ovima šta drpare iz INA-e dat još više novaca poreznih obveznika da ih isto ovako kvalitetno preraspodjele, a usput mogu i uhljebima nastavit usklađivat plaće za inflaciju, a ne za stopu realnog gospodarskog rasta, vodit dugove HZZO-a i javnih poduzeća izvan platne bilance, itd.
bila je još jedna zemlja koja je jednako kvalitetne pi*darije izvodila kad je ulazila u eurozonu, al čujem da je tamo baš porez na nekretnine preokrenuo cijelu ekonomiju naopako i da im dug više nije junk nego triple A, dapače da su u suficitu i da sad stoje bolje i od Njemačke, a usput su i Kinezima prodali ključne resurse, ono, čisto nek se nađe, da bude više za uhljebe
-
-
Upravo tako. On izjeda samu nekretninu kao porezno dobro. Koja država je ikad u povijesti uopće uvela takav porez? Samo Njemačka za vrijeme Prvog svjetskog rata i morala ga je ukinuti jer je bio neizdrživ za stanovništvo, bez obzira na ratne napore.
Mislim da Švicarska i Švedska imaju porez na nekretnine. Ljudi tamo uglavnom nemaju vlasništvo nad nekretninama.
-
Mislim da Švicarska i Švedska imaju porez na nekretnine. Ljudi tamo uglavnom nemaju vlasništvo nad nekretninama.
zato jedan gastarbajter šta ga ja znam ima 10 nekretnina u Švicarskoj koje rentaje, sve troškove prebacuje na najmoprimce i svake godine diže cijenu najma.
a nekretnine mu, baš zbog poreza, vrijede puno manje nego kad ih je kupovao (moš mislit) 🤡
-
Stavljaš u usta odn. navodiš riječi kolege koje on nije ni rekao nit imaju smisla
Čista trampovština, whataboutism
Neuvedeni porez u ovom našem slučaju diže cijene nekretnina je jasno kao dan: svi ukradeni novci u zadnjih x kriminalnih slučajeva su završili u nekretninama ili se radilo izravno o nekretninama: Jakovčić, Lepi Nadan, Sanader, Janaf, INA... Ima toga još
Znači da su nekretnine isplative jel tako? Nitko nije kupovao ukradenim parama dionice ili udjele, baš nekretnine? Zašto? Pa eto dobit ako i ostvariš poslovanjem, platiti ćeš više davanja nego paušal po krevetu. Država je (namjerno) svojom poreznom politikom iskrivila tržišne uvjete u korist rentijerstva, nauštrb rada i ostalih oblika imovine.
Realno, nama bi se nove nekretnine trebale prodavati po max 2.000 eur u Zagrebu, koliko su bile rekordne 2006.-08. kad je para bilo ko dreka a kupovale se dionice HTa kreditima. Danas, kad je poslovna aktivnost kudikamo lošija, nađi mi Zg nekretninu ispod 4.000 eur i odmah useljavam
-
Stavljaš u usta odn. navodiš riječi kolege koje on nije ni rekao nit imaju smisla
Čista trampovština, whataboutism
Neuvedeni porez u ovom našem slučaju diže cijene nekretnina je jasno kao dan: svi ukradeni novci u zadnjih x kriminalnih slučajeva su završili u nekretninama ili se radilo izravno o nekretninama: Jakovčić, Lepi Nadan, Sanader, Janaf, INA... Ima toga još
Znači da su nekretnine isplative jel tako? Nitko nije kupovao ukradenim parama dionice ili udjele, baš nekretnine? Zašto? Pa eto dobit ako i ostvariš poslovanjem, platiti ćeš više davanja nego paušal po krevetu. Država je (namjerno) svojom poreznom politikom iskrivila tržišne uvjete u korist rentijerstva, nauštrb rada i ostalih oblika imovine.
Realno, nama bi se nove nekretnine trebale prodavati po max 2.000 eur u Zagrebu, koliko su bile rekordne 2006.-08. kad je para bilo ko dreka a kupovale se dionice HTa kreditima. Danas, kad je poslovna aktivnost kudikamo lošija, nađi mi Zg nekretninu ispod 4.000 eur i odmah useljavam
pa kad konstantno navodiš krivi uzrok za rast cijena nekretnina i porez kao lijek za njihov pad 🤷
ovaj iz moje priče je sve svoje nekretnine stekao legalno, plaća sve namete, a opet su mu nekretnine narasle u vrijednosti i konstantno mu rastu i prihodi iz tih istih nekretnina 🤷
oprosti, al konstantno brkaš kruške i jabuke.
glavni krivci za rast cijena nekretnina su centralne banke i regulativa koja propisuje šta je to prime kolateral, a to su uvijek bile hipoteke i kod nas i u USA (koja ima porez na nekretnine), a ni tamo nekretnine nisu nikad jeftinije.
i naravno, opet brkaš porez na nekretnine (imovinu) i porez na dohodak od nekretnine koji je porezno povlašten, a povlašten je s razlogom, jer ga je teško kontrolirati, tj. država je svjesna da bi bila velika porezna evazija, a kontrolni mehanizam bi skupo koštao, tj., više nego što bi se od poreza uprihodilo.
ti bi htio jedan loš ekonomski model koji se 30 godina bazirao na branjenju tečaja, a ne kamata na državni dug, koji je umirovio hrpu ljudi iza rata umjesto da ih je gurnuo u poduzetništvo, htio preko noći ispraviti porezom na nekretnine.
ako si imalo iskren, znaš i sam da će to samo dovesti do toga da ćemo svi biti jednako jadni, jer bez reforme pravosuđa i uprave, koji god novi porez da uvedeš, taj neće polučiti željeni učinak.
a ti slobodno i dalje nastavi po svome 🤷
-
hmmm. hoces rec da ove lopine ne bi utukle svoje ukradene novce u nekretnine da imamo porez na nekretnine, pa bi nam danas nekretnine bile jeftinije?
zamolio bi te da se malo uozbiljis
-
hmmm. hoces rec da ove lopine ne bi utukle svoje ukradene novce u nekretnine da imamo porez na nekretnine, pa bi nam danas nekretnine bile jeftinije?
zamolio bi te da se malo uozbiljis
Ne završe baš uvijek ti novci nekretninama. Nekad završe i na računima penzića iz našeg sokaka.
-
Hehe, imamo mi puno većih prioriteta u Hrvatskoj od uvođenja poreza na nekretnine. Uz plaće kakve jesu kod nas, masa ljudi ima nešto naslijeđeno i to renta jer naprosto ne zna ništa drugo s kapitalom ili iz bilo kojeg razloga te koristi to kao sekundarni prihod da si pojača standard. Da, naravno da ima ekipe koja živi isključivo od rente apartmana i poslovnih prostora, itd. Heh, ali netko se morao ozbiljno oderat da bi to imali..bilo oni sami, bilo roditelji, dede, babe... Sugerirati tzv. 'realni' porez na nekretnine je meni bezveze.. Švicarska, kao superbogato društvo s enormnim plaćama, valjda najvećim u Europi nije baš neki najsretniji primjer.
Bitna je i praktična strana, tj. praktični problemi - kolike nekretnine su u suvlasništvu.. Što ćemo oporezivati, vlasništvo ili posjed? Nema mi to smisla..
Više smisla bi imalo da se poveća porezno opterećenje turističkog najma, a ne da se dere nekretninu kao takvu. Ako je već 'problem' u tim iznajmljivačima. To iznajmljivanje je isto posal ono... stalno trebaš glumit da si dobre volje..stalno mora netko biti prisutan... Cijelo ljeto apartmani i gosti vladaju tobom, a ne ti njima. Je...povrati na uloženo su veliki kome se to da.. Meni se to ne bi dalo, iskreno. A sve sam samo ne lijen. Svejedno, nije mi na kraj pameti "kažnjavati" nekoga zato što ima...
-
Sinoć sam stigla na obalu u svoju nekretninu na koju plaćam porez lokalnoj jedinici koji se zove “porez na kuću/stan za odmor.”
Dakle, porez na nekretnine u nekom obliku postoji.
Uz to obveznik sam plaćanja i komunalne i vodne naknade koje nisu porez, ali su parafiskalni ,ne baš zanemariv namet.
Znaci, plaćam porez na imovinu/nekretninu zbog same činjenice posjedovanja i vlasništva iste. Nemam nikakvu zaradu, dohodak, dobit, prinos i slično od te imovine i pitam se koja je svrha i smisao tog poreza. Ali, Ajde, neka to bude porez na luksuz odmaranja uz more u borovoj šumi .
Primjer I
Majka mi sada živi sama u kući od 130m2, roditelji su u svojoj mladosti i najboljim godinama života uložili mnogo truda i novaca da svojoj peteročlanoj obitelji osiguraju krov nad glavom, pristojan život i obrazovanje za troje djece. Mirovina je mala, na nivou prosječne hrvatske mirovine, ali taman dovoljna za preživjeti mjesec, kuća i dvorište su i dalje vreća bez dna pa uglavnom uskoče djeca za pokrivanje troškova održavanja i popravaka.
Porez na tih 130m2 kuće majku bi natjerao na prodaju nekretnine i pod stare dane odlazak u pretrpani sobičak jeftinog Doma za stare i nemoćne osobe u nepoznatu sredinu i društvo nepoznatih ljudi. Prestrašno.
Primjer II
Nećakinja je kupila prije 4 godine stan u kojem živi, većim dijelom kreditom na 25 godina, u međuvremenu rodila dvoje djece, popravila demografsku sliku grada Zagreba, trenutno je na porodiljnom dopustu i rekla bih da bi joj država trebala prije pružiti izdašniju pomoć i financijsku podršku nego uvesti porez na imovinu/ stan kojega će još vise od 20 godina otplaćivati.
Moje je mišljenje da nikakav porez na nekretnine neće spriječiti da se prljav novac i dalje prelijeva u tu klasu imovine jer kriminalci su problem kojeg treba rješavati zakonodavac i pravosuđe, a ne poreznici, treba suzbiti uzrok, a ne sanirati posljedicu.
Šteta koju bi tim nametom pretrpjeli pošteni građani bila bi nemjerljiva.
Zato odlučno NE porezu na nekretnine.
-
Ma nije ni bilo price da bi prva nekretnina bila oporezovana vise nego sto se sada placa komunalana naknada… ali poanta je da to nije dobar smjer za oporezovanje
Ako rentas stan i prijavis poreznoj, placas porez na neki dio tog iznosa nakon odbitka, ako ga rentas turistima, placas uglavnom samo pausal po krevetu i dalje spremis na racun sve sto zaradis sa tim lezajem bez ikakvog daljnjeg placanja poreza.. pa puta 2,3…. N kreveta.
Fantasticno za oprat lovu sa najmanje dodatnog placanja poreza i davanja..
-
Sinoć sam stigla na obalu u svoju nekretninu na koju plaćam porez lokalnoj jedinici koji se zove “porez na kuću/stan za odmor.”
Dakle, porez na nekretnine u nekom obliku postoji.
ovo je zanemariv iznos...
Primjer I
Majka mi sada živi sama u kući od 130m2, roditelji su u svojoj mladosti i najboljim godinama života uložili mnogo truda i novaca da svojoj peteročlanoj obitelji osiguraju krov nad glavom, pristojan život i obrazovanje za troje djece. Mirovina je mala, na nivou prosječne hrvatske mirovine, ali taman dovoljna za preživjeti mjesec, kuća i dvorište su i dalje vreća bez dna pa uglavnom uskoče djeca za pokrivanje troškova održavanja i popravaka.
Porez na tih 130m2 kuće majku bi natjerao na prodaju nekretnine i pod stare dane odlazak u pretrpani sobičak jeftinog Doma za stare i nemoćne osobe u nepoznatu sredinu i društvo nepoznatih ljudi. Prestrašno.
već po ne znam koji puta, namjerno ili ne, ovdje se imputira da netko nekoga porezom tjera u starački dom
pa jel normalno da starica, nemoćna i sama, živi u 130m2 kuće ili stana? s okućnicom koju isto tako ne može uređivati? stan pospremiti? režije platiti (struja, plin, grijanje...) i onda naravno uskaču članovi obitelji, kojima je to teret, financijski i svaki drugi
jedino su Ameri dakle pametni i idu u manji stan kad 'ptići odlete'
ajjoooooj... ma ne, nisu pametniji od nas, samo imaju poreze!!
Primjer II
Nećakinja je kupila prije 4 godine stan u kojem živi, većim dijelom kreditom na 25 godina, u međuvremenu rodila dvoje djece, popravila demografsku sliku grada Zagreba, trenutno je na porodiljnom dopustu i rekla bih da bi joj država trebala prije pružiti izdašniju pomoć i financijsku podršku nego uvesti porez na imovinu/ stan kojega će još vise od 20 godina otplaćivati.
Moje je mišljenje da nikakav porez na nekretnine neće spriječiti da se prljav novac i dalje prelijeva u tu klasu imovine jer kriminalci su problem kojeg treba rješavati zakonodavac i pravosuđe, a ne poreznici, treba suzbiti uzrok, a ne sanirati posljedicu.
Šteta koju bi tim nametom pretrpjeli pošteni građani bila bi nemjerljiva.
Zato odlučno NE porezu na nekretnine.
država mora voditi računa da svaki porez bude svrsishodan, provediv, jednostavan, nediskriminirajući, primjeren
Ledice, objasnite mi molim kako to da tolike nekretnine po ZG i St idu preko 5.000 EUR? bez zabilježbe tereta?
i zašto baš u nekretnine?
pa zato jer da isti postoji, po OIB-u bi se već davno upalila 'crvena lampica' u poreznoj upravi da neki Škugori i njemu slični imaju neusporedivo više nekretnina u vlasništvu nego što opravdava dohodak
to vam je pravi razlog.. i nema tog ministra koji će uvesti taj porez ovdje
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k