Posts by st-brajo

  ma vidi, dok ne znaš što će napraviti centralne banke (spustit/dignit kamate, manje/više QE-a) nikakav long ni value nije opcija, jer su sve metrike poremećene.

  u long i value ideš kad su sve turbulencije prošle i kad ti slijedi mir idućih x godina.

  navedeno vrijedi za bilo koji asset class (dionice, nekretnine, commodities, itd.)

  sada se trejda, shorta, itd.

  prije par dana ja sam uletio 50% u UVXY, 50% BITO, jer su oboje market distruptori, čisto da vidim kako će mi se portfolio ponašati.

  i većinom je bio neutralan, a za dalje ćemo vidit.

  ali, danas to trenutno lijepo izgleda :S

  evo, sad je otkrivena i varijanta Epsilon, na koju, navodno, cjepiva ne djeluju


  Nova varijanta korone je najznačajnija dosad, kaže vodeća britanska liječnica
  NOVA varijanta koronavirusa je najznačajnija varijanta koju su znanstvenici dosad otkrili, rekla je direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost…
  www.index.hr


  i šta ćemo sad?

  cijepit se, ne cijepit se?

  izvadit Covid potvrdu, ne izvadit je?

  u KBC Split, po novinama, ne možeš ući u bolnicu bez potvrde, a kad dođeš tamo, niti te tko pita, niti ti mjere temperaturu 🤦

  Potpuno cijepljeno 6% ljudi, najavljivala se katastrofa. Što se događa u Africi?
  KADA se koronavirus prvi put pojavio prošle godine, zdravstveni dužnosnici bojali su se da će pandemija zahvatiti Afriku i usmrtiti milijune.
  www.index.hr


  evo, ovi žive u prašini, neki i bez pitke vode, nemaju normalno ni državno, a privatno osiguranje da ne spominjem, i na kraju ih je najviše partilo baš u Južnoj Africi koja ima ovaj naš "zapadnjački" model.

  nisam ni anti-vakser niti anti-masker, ali čini se da je jedina razlika nas i njih to što još uvijek jedu prirodne, netretirane namirnice, od poljoprivrednih proizvoda do mesa.

  i naravno, imaju nešto i prirodnog imuniteta, za razliku od nas koji se krećemo u pretjerano steriliziranim uvjetima, jedemo previše i preobilno, i to hibride poljoprivrednih i stočarskih proizvoda zbog intenzivnog uzgoja.

  kod njih virusi i bakterije, u prvom valu, odstrane sve koji nisu dobrog zdravlja, a mi štitimo svakoga zbog svojih kršćanskih nauka.

  uostalom, imamo i primjer katolibanske Željke Markić, koja, gle čuda, radi baš u farmaceutskoj industriji.

  posljedica sve je to da imamo sve bolesniju populaciju, jer neki, koje bi ranije priroda (ili Bog, kako već hoćete) odnio na drugi svijet prije nego taj isti uđe u reproduktivnu fazu i širi svoju narušenu genetsku strukturu.

  ja razumijem humanost i porive da se svakoga zaštiti, ali time široj populacije stavljamo čavao u lijes, šta zdravstveno, šta financijski, jer će se morati kljukati sa sve više farmaceutskih preparata da bi imali normalan život.

  gdje će to, u konačnici, dovesti, strah me o tome iti razmišljati, mada mi se čini da će baš ova naša zapadna civilizacija, jednostavno početi odumirati.

  btw., to se već i događa sa sve manje živorođene djece, od kojih se, u zadnje vrijeme, sve više njih javlja sa raznoraznim genetskim greškama.

  jesu li ovaj virus i cjepiva protiv njega neke stvari možda i ubrzale, ja to ne znam, ali činjenica je da zapadna civilizacije, zbog pretjerane humanosti, sama sebi kopa grob, koliko god to nekome ružno zvuči.

  p.s. kad je put u pakao popločan dobrim namjerama, pojedinac se jedino može zaštiti na način da bude samoodrživ (jede svoju organski uzgojenu hranu, ima svoju struju i vodu, boravi što više u prirodi) i za životnog partnera bira nekoga čija obiteljska povijest bolesti ne ispunjava puste kartice teksta, jer je, u protivnom, osuđen i na zdravstveni i na finacijski jad, sa ili bez ovog virusa koji je sada aktualan, jer će, za koju godinu, opet doć i neki, iz laboratorija pušten, drugi, onako, u ritmu kako globalnoj eliti bude odgovaralo.

  nažalost.

  Zanimljivo gostovanje Korade Korlevića kod Čeljuske na HRT. Dotakao se i Sars-Cov-2 kad je upitan :

  • znalo se od ranije da će sljedeću epidemiju (kao vjerojatno i onu iza) uzrokovati virus iz skupine korona
  • bili smo pripravni na to, dokaz su spremna mRNA cjepiva, nazvao ih je aplikacijama radije nego cjepivima, zbog široke primjene i kupovati ćemo ih (ne mi, nego vlade) poput apps za mobitele (spomenuo je i fin. potporu US administracije tada nepoznatoj maloj biotech Moderni)
  • situaciju s maskama je gledao kroz prizmu djece: kako objasniti njima da se na igralištima, parkovima i druženjima ljube, pljuju i skaču jedno po drugom a onda u školama sjede pod maskama? Nije komentirao kovid potvrde, srećom
  • ovo je otprilike vježba za neki sljedeći opasniji korona virus

  Izgleda svima osim Bubaš iz HZJZ i ovima iz Stožera je jasna situacija. Zato je potrebna multidisciplinarnost pristupa epidemiji i pluralizam mišljenja.


  U ostatku intervjua naglašavao je politički utjecaj na svako društvo i odluku politike u kojem se smjeru ide (eto potpora Moderni je jedna, pa ulaganje u djecu i neprofitne organizacije i udruge i sl.). Kaže da se krivo govori kako su naša bogatstva voda i priroda, jedino bogatstvo svakog naroda su djeca. Kroz njegov program u Tićanu prošlo je do sada preko 5.000 djece, učeći fiziku, kemiju, IT, biologiju... i ponešto astronomije. Kaže kako prepoznati darovito dijete: manipulira roditeljima da dobije što više, upravlja vremenom da uloži što manje truda u rezultat, zato treba naći ono što ga zanima i u tom smjeru ga gurnuti, ostalo će napraviti samo. :)

  ja sam taman uletio baš na ovaj zadnji dio.

  ako bude još uvik aktivan, kad bude vrime, definitvno ću odvest dite da vidi to sve tamo.

  a, bome, i ja bi bia spreman proć kurs ili barem popričat s njim.

  čudo od čovika :thumbup:

  Danas se raspala turska lira nakon dugog bear marketa. Od interesantnih izlistanih papira imamo index TUR i telekom TKC.

  Ovaj TKC bi bio sasvim pristojan dividendni papir da nije u tako problematičnoj državi.

  Cijeli taj bliski istok ne izgleda lijepo.

  Sirija i Libija su uništene ratom. Šareni papirići iz Irana, Libanona i Turske vrijede svaki dan sve manje, autokratski režimi...situacija kao u Jugi 92-1993.

  bit će toga još i više kako dolar bude jačao.

  tek ćemo vidjeti razornu snagu nagomilanog dolarskog (korona) duga.

  a najbolje od svega je šta veliki investitori, izloženi svemu i svačemu, sad idu tamo buy the dip (btw., pod ovim mislim na cijeli emerging market, ne samo na Tursku).

  stavi u ovu jednadžbu i "briselske tupoglavce", njihovo stalno kefanje s Putinom i jako izglednu energetsku krizu u Europi, di isto dolaze buy the dip, i tako...


  Izgleda je Powell reizabran u FED-u

  ide se po starom :thumbup:

  ovo je, barem za mene, najbolja moguća vijest 👌

  iduće godine je ključna izborna godina (sve ide na bubanj osim predsjedničkih izbora), a očekivati da će Trumpov čovjek, Republikanac držati ljestve predsjedniku Demokratu, ne znam baš.

  ja bi rekao da se čeka da izglasavanje ovog zadnjeg porezne olakšice stimmy-a i da se popune prazna mjesta u FED-u Demokratima (btw., Republikanci će tu i dalje ostati u većini) i onda Powell može komotno s*ebati burzu, čisto da bude siguran da će Republikanci dobiti izbore.

  u međuvremenu će on, Quarles i senatori izaći iz pozicija i puna šaka brade 😅

  Da nisi malo promašio link?

  bome nisam.

  ovo se zove donošenje prave investicijske odluke.

  ako baba i dida imaju njemačke penzije, onda ih vodiš da ih badaju čime god stignu.

  a ako imaju koji stan iz Yuge ili štagod kućerka/vikendice, onda in napuniš glavu da badanje ne valja.

  šta misliš zašto je u Zagori najviše novih kuća za odmor, a najmanje badanih?

  Matan i Ikan nigdi ne idu bez kalkulatora 😅

  e, ovo je posal.

  majstore, kapa do poda :thumbup:

  btw., koliko ja vidim, indikator pokazuje da smo trenutno u periodu povećane volatilnosti u odnosu na "rast" indeksa, tj. da "headline" pokazuje reflaciju i "sve savršeno", dok ekonomski podaci jasno pokazuju stagfaciju, koja se skriveno podvlači i koju ovaj naš "VIX" miriše.

  uostalom, ista situacija je trenutno na svim svjetskim burzama.

  sve pohvale za trud :thumbup:

  Možda se pokojem stranom investitoru svidi prebačaj na euro pa odluči umočiti prstić u ZSE, eventualno bi to moglo predstavljati razlog za rast po mojem mišljenju...

  ako strani investitor ovdi ne dođe sa jakom odvjetničkom mašinerijom i par milijardi EUR/USD, domaći insajderi će ga ošišati ko očerupanu kokoš, neovisno o valuti 🤷

  btw., sad ispada da nam je pravosuđe još i dobro, kad je jedino ono detektiralo određene probleme.

  p.s. nakon što si dignuo tužbu, u parnici nema zastare.

  kazneno je pak druga priča, tu se namiješta kako je tko na vlasti, pa se dokumentacija "kiseli" po ladicama dok ne "sazori" vrijeme za TV uhićenja, a onda se opet "kiseli" dok se ne donesu presude, itd.

  "E to je divno; u Americi jedan seljačina ka ja dobije šansu za zaradit milijune. Ovde nema te šanse, nikad – razočarano će Ljubo...

  Može samo pjevat "Nek' ti kušin bude stina" – trpko se šali Ljubo"


  ‘Živim na relaciji Grude-Meksiko-Kanada. U jednoj sam godini imao prihod od 40 milijuna dolara, kupio 19 kuća u Vancouveru, pa popušijo veliku lovu u Ugandi‘
  Rak-rana hrvatskog društva: spora i troma birokracija koja je sama sebi (čitaj: i svojim uhljebima) svrha, bolest je koja izjeda i naš komšiluk. U jednakoj,…
  slobodnadalmacija.hr


  u biti, čovik je reka istinu.

  kod nas sve funkcionira na način jel negdi u institucijama znaš "čovika" i onda kukaš da je sve korumpirano kad te za*ebe netko tko zna malo jačeg/većeg/višeg "čovika" 🤷