Porez na nekretnine

• Ovako govori novi ministar.

Novi ministar financija: Žao mi je što porez na nekretnine nije već uveden
    U TIJEKU je saborski odbor za financije na kojem je predstavljen prijedlog za iskazivanje povjerenja Marku Primorcu za obavljanje dužnosti ministra financija.
    www.index.hr

Što se tiče oporezivanja, imovina u Hrvatskoj, posebno kada govorimo o nekretninama je podoporezovana, tu se stvorila neka vrsta, rekao bih čak, porezne oaze. Svi žele ulagati u nekretnine, svi žele nešto rentati i to je postala mantra, to nas je na neki način pretvorilo u društvo rentijera. Ne govorim ovdje sada samo o porezu na nekretnine, nego drugim porezima. Kada govorimo o porezu na dohodak od najma, i on je doista minimalan.

Činjenica je kada pogledate vlasništvo nad nekretninama, u Hrvatskoj preko 90 posto ljudi posjeduje nekretninu, u Njemačkoj je to na razini od oko 50 posto, u Švicarskoj na razini od oko 40 posto i to vam vjerojatno nešto govori. Smatram da bi porezno opterećenje trebalo pravednije rasporediti, smatram da bi dodatno trebalo pomoći građanima s najnižim dohodcima jer ne rentaju nekretnine oni koji su ugroženi, nego oni koji imaju viška nekretnina i tu apsolutno u nekakvim narednim koracima, ako dođe do preraspodjele poreznog opterećenja, mogu reći da ću se osobno zalagati da to bude pravo u tom smjeru", dodao je.

• Ah i znanje Min. financija je upitno izgleda.

Ako je imovina, onda je imovina, svejedno jel to nekretnina, dionice, štednja, vlasništvo u firmi

Možda bi trebalo penalizirati ruševne GOSPODARSKE objekte, ono tipa ruševne hotele, pogone, napuštene gospodarske objekte... da ih se nekako privede svrsi.

Kako rade u Austriji za kuće, moraš pokosit oko kuće, da bude uredno i da se izbjegnu požari. Ako ne središ, komunalno ti fino to odradi i pošalje račun.

Uostalom kako bi procjenio vrijedniost nečije nekretnine ?

Lako je ako si kupio stan, kuću sada pa imaš račun 100-200k eura.. a šta ako si napravio kuću pred 40-70 godina ??

Po Kvadraturi? ahahahaha ono imaš 2 ista objekta iste kvadrature, u jednom samo najosnovnije unutra, u drugom top pločice, grijanje, TOP prozore i vrata, oprema, saune .... koja sama vrijede više od tih 50-100-200 kvadrata..

A da krenu najprije od rashodovne strane proračuna da nepotrebne glupe i duple troškove srežu na minimum i plate više ono što treba da sve bolje funkcionira?

• Istodobno netko može imati pun stan umjetnina kao jedan grof koji se često spominje po medijima u zadnje vrijeme, i neće plaćati nikakav imovinski porez.

Porez na nekretnine nije pošten, niti državu briga za to što je pošteno, ali država zna da nekretninu ne možeš skriti za razliku od zlatne poluge ili skupe slike.

Ovakav tip poreza ne bi učinio puno za proračun, samo bi doveo do općeg meteža, a također bi onima bliskima vlasti njihove nekretnine bile procjenjivanje manjom vrijednošću.

Smatram da smo i previše oporezovana država, treba poreze smanjivati, a ne povećavati.

Efekt na burzu bi također bio negativan, jer porez na nekretnine bi doveo do većih rashoda turističkih dionica koje imaju velik broj hotela.

• inače, moram primjetiti kako su svi naši analitičari "eksperti" za USA ekonomiju, a nitko ni slova za ono šta nas čeka u Evropi.

kao da postoji neka (auto)cenzura za poteze ECB-a koja je btw., naprintala više od FED-a.

svi su "zabrinuti" za USA, a nitko da i slova napiše o cirkusu koji radi ECB, koji je btw., u cijeloj Evropi napuhao cijene nekretnina i o uputama kako u toj situaciji voditi i neku poreznu politiku, a koja neće ubiti likvidnost građanima.

bitno je da se USA ekonomija analizira do u detalje, a Evropska ekonomija prvoloptaški.

ne znam za vas, al meni to polako počinje ić na onu stvar 🤷

koja ekonomija u RH? ^^

stanje naše ekonomije se vidi u broju (likvidnih) izdanja: ima dana da jedna dionica prijeđe milju kuna prometa

zna se: samo nekretnine!

vidim da se novi budući finanzminister dohvatio govoriti o uvođenju poreza na nekretnine

kad krene u tom smjeru izletit će naglavce iz ministarstva

što se EU tiče, tu ti je stvar jednostavna: EU je Njemačka, kad oni kihnu ostatak se smrzne

a tamo imaju neki problemčić s plinom

endgame

schluss!

• Takav porez o kojem on i sličnomišljenici fantaziraju je tzv. realni porez na nekretninu. Koliko se sjećam, jedino ga je Njemačka imala za vrijeme Prvog svjetskog rata, tamo 1916. godine, i to zbog ratnih napora te je kao takav bio neodrživ jer je to porez koji u biti izjeda samo porezno dobro koje tereti. Nekretnina kod nas nije jako oporezovana, ali jest višestruko. Plaćaš porez na promet nekretnina, a kad se kupuje nova, plaća se jedan od većih PDVa u svijetu. Plaća se i porez na dohodak od najma, odnosno zakupa nekretnina. Tko naslijedi ili mu bude darovano, a da nije u ravnoj liniji ili bračni drug i taj mora platiti porez na nasljedstvo po stopi poreza na promet nekretnina. Plaća se i godišnji porez na kuće za odmor. I sad još valjda treba uvesti porez na "nekretnine". Time će kao udariti na bogate? Udarit će na srednji sloj, a sirotinja od toga ionako ništa neće imati.

• To s u vođenjem poreza na nekretnine me podsjetilo na onog što je Plenkiju bio protukandidat za predsjednika HDZ-a a zalagao se protiv korupcije, sada već zaboravljeni Davor Ivo Stier. ^^

• Takav porez o kojem on i sličnomišljenici fantaziraju je tzv. realni porez na nekretninu. Koliko se sjećam, jedino ga je Njemačka imala za vrijeme Prvog svjetskog rata, tamo 1916. godine, i to zbog ratnih napora te je kao takav bio neodrživ jer je to porez koji u biti izjeda samo porezno dobro koje tereti. Nekretnina kod nas nije jako oporezovana, ali jest višestruko. Plaćaš porez na promet nekretnina, a kad se kupuje nova, plaća se jedan od većih PDVa u svijetu. Plaća se i porez na dohodak od najma, odnosno zakupa nekretnina. Tko naslijedi ili mu bude darovano, a da nije u ravnoj liniji ili bračni drug i taj mora platiti porez na nasljedstvo po stopi poreza na promet nekretnina. Plaća se i godišnji porez na kuće za odmor. I sad još valjda treba uvesti porez na "nekretnine". Time će kao udariti na bogate? Udarit će na srednji sloj, a sirotinja od toga ionako ništa neće imati.

Bas to, udarit ce na sirotinju, porez cu prelit na podstanara , koji su u principu prisiljeni rentat jer da imaju nesto svoje nebi rentali, vecina njih .

Koliko vidim u Sloveniji nisu bas male cijene stanova za kupit, a niti za rentat , a imaju koliko znam porez na nekretnine ili kak se to vec zove tam, bosance i srbe mi se nije dalo istrazivat njihove cijene , pa da vidimo kak je u okruzenju, al oni tak i tak nisu EU.

https://www.indomio.si/en/to-rent/property/ljubljana?sortBy=pricepersqmeters%7Casc

Cost of Living Comparison Between Zagreb, Croatia And Ljubljana, Slovenia

U Sloveniji od ove godine porez na nekretnine
    LJUBLJANA, 2. siječnja 2014. Hina, U Sloveniji je početkom godine stupio na snagu zakon o porezu na nekretnine koji bi prema očekivanjima vlade trebao donijeti…
    www.iusinfo.hr

Kak veli jako dobar frend, tko ima nekretninu ili njih nekoliko super, tko nema bit ce prisiljen rentat .

Krediti i slicno, za mnoge nazalost nisu opcija jer nisu kreditno sposobni.

Tipa nema 5000 kuna odnosno ne moze dobit kredit na taj iznos , al 3000 moze placat rentu.

Dobro je napisano gore, kaj sa onim nekretninama kaj su ruglo po svim gradovima u RH, od Zg pa do Dubrovnika?

Zapusteno, raspada se i slicno, plus zemljista koja su sikare i leglo zmija, stakora i drugih ?

Trece, ima li neki odvjetnik ( dobar ) ovdje pa da veli dal moze pojedinac tuzit recimo drzavu, grad , opcinu zbog recimo neodrzavanja suma, livada, cesta, fasada ( zgrade u vlasnistvu grada , zupanije, drzave ) ,

Cetvrto, dal ce se uvest porez na recimo kolekcije umjetnina ? tipa ja kupim sliku za xxxx novaca galeriji i nicemu ne sluzi nego da mi visi na zidu ? ako se ne uvede dali smo onda svi jednaki pred zakonom ? slika, numizmatika, zlato, moze bit puno vrednije nego stan ?

Peto, ako netko ima voli aute , pa ih ima ispred zgrade 5-6 hocemo li i njega oporezivat jer ne moze svih 5-6 vozit u isto vrijeme , a zauzima dragocjena parkirna mjesta ?

Sesto , hoce li politicari morat na obavezni psiho test ?

Obicno kad se ide na ljecnicki pregled za neki malo bolji posao, uvale i neki psiho test, ovisi o radnom mjestu .

Naravno, predpostavka je da je sve steceno zakonito, a ne u kriminalu, ak je kriminal , nek drzava uzme sebi sve.

A dal ce netko trosit na stanove, kuce, umjetnine, numizmatiku, aute, kurve, drogu, alkohol, cigarete, to je po meni manje bitno.

u sridu Yieldchaser!

treba temi pristupiti krajnje oprezno jer argument da ga većina zemalja ima (porez!) dovoljno govori

porez na promet nekretnina (pod uvjetom da niša drugo ne diraš: najam, vikendice i one poreze koji već postoje, razne spomeničke rente. komunalni doprinosi...) bi zahvatio onda samo 'neproduktivnu' imovinu: 'serijske' kupce nekretnina kojima nekoliko stoje prazne, ili imaju neprijavljenog najmoprimca

treba riješiti tako zgrade u vlasništvu turističkih kompleksa (to je ionako produktivno) i recimo prvu nekretninu u kojoj stanuješ ALI do recimo 20-30 m2 po ukućanu, višak oporezovati

treba ovu temu gledati u mnogo širem kontekstu: što se više zahvati ovdje, može se uz cjelovitu reformu poreznog sustava smanjivati poreze na dohodak

jer ako je kako kažeš imovina već dovoljno oporezovana, onda dodajem da je rad (samostalni i nesamostalni) oporezovan višestruko i nepravedno visoko

također jednokratni efekt prilikom uvođenja poreza na nekretnine je:

1/ oživljavanje cijelog tržišta stanova

2/ pad cijena stanova (odjednom imaš 'višak' stanova koji ganja kupce/najmoprimce

da sam u pravu, govore mi ptičice s grane koje kažu da je razlog nedavnog snažnog porasta cijene nekretnina u RH prije uvođenja EUR-a 'parkiranje' neprijavljenih kuna u ciglu i mort, dok nitko nije trčao u dionice ili kapitalne fondove, a kamoli štednju

• hmmm, kažeš ...

"t ... i recimo prvu nekretninu u kojoj stanuješ ALI do recimo 20-30 m2 po ukućanu, višak oporezovati ""

Iako ne preferiram nekretnine kao imovinu.... ali to je isto kao da kažeš štednju ili vrijednost dionica do 50k eura nećemo oporezovati, sve ostalo ćeš plaćat godišnje x% poreza.. jedino za sve osim nekretnina možeš točno znati kolika je vrijednost.

Čak bi to brzo odradili za razliku od nekretnina, ali bi svi oni koji imaju više od granice, vjerovatno čas posla to prebacili na druge oaze za razliku od nekrtetnina. Što možda i nije loše ako je ta granica recimo milion eura ili više, jer će zahvatiti samo ove najbogatije koji imaju i više nego dovoljno za ugodan normalan život. Ali opet ako je pošteno stekao, platio je poreza i svega drastično više od nekoga sa malim prihodima ili imovinom.

Inače kao nisu dovoljno oporezovali rad, pa trošarine, porez, prirez.... na sve strane samo porezi... hebate jel kad u povijesti bilo više poreza???

• Meni se cini da drzava na taj nacin misli skupiti nesto novaca za gradjane slabijeg imovnog stanja koji su ovisi o prilici glasaci velikih stranaka.

I dalje ce imat 5-10 komada djece, nece nigdje radit, malo se bavit kriminalom , malo nekim drugim stvarima i zivot je odlican.

A onaj tko pokusa stvorit nesto za sebe i djecu, tko ga j.....

• Belgija plaća porez i na prvu nekretninu, u kojoj stanuju

Ameri mislim isto

I naši će se sličnog dosjetiti

Općenito sam pobornik manje države i manjih poreza, i isto sam protiv poreza na nekretnine.

Međutim ako se uvede nisam za to da itko bude oslobođen, pa ni prva nekretnina. Razlog tome je što moramo graditi takvo društvo gdje svi doprinose, i svi moraju biti svjesni da porezi postoje. U takvom društvu ćemo možda i naučiti građane da se bore protiv novih poreza dok god se rashodi države mogu smanjivati.

Osobno bih ukinuo i osobni odbitak, a smanjio stopu poreza na dohodak. Razlog tome je što sada stotinjak tisuća građana ne plaća nikakav porez na dobodak, a koriste državna dobra kao i mi koji plaćamo.

Svi trebaju pridonosit društvu, i građane treba učit da ne može netko drugi plaćat njihov dio poreznog utega.

• pa u tome je i kvaka.

reforma tržišta kapitala i privatizacija nestrateških poduzeća, muk.

ECB printa ko blesav, posljedice, muk.

pojednostavljivanje administriranja poreza, poticanje poduzetništva i bacanje fokusa na kontrolu i naplatu prekšitelja, muk

inače, porez na nekretnine dokazano ne funkcionira, jer da funkcionira, nikad više ne bi bilo nekretninskih "balona" u zemljama u kojima je već i uveden :!:

živilo prvoloptašenje! 8)

"Likvidnost ne tražim, niti bih vam je dao!"

• Sve je to oke i Amerika i njihovi porezi na imovinu.. Ali tamo je porez na promet valjda 8%, a kod nas je 25%. Mi imamo golemi PDV...potrošnja/dodana vrijednost je jako oporezovana. I hrpa drugih parafiskalnih nameta...

• Sve je to oke i Amerika i njihovi porezi na imovinu.. Ali tamo je porez na promet valjda 8%, a kod nas je 25%. Mi imamo golemi PDV...potrošnja/dodana vrijednost je jako oporezovana. I hrpa drugih parafiskalnih nameta...

zato sam naglasio... šira porezna reforma

ovo sve što smo do sada imali je friziranje

treba netko sjesti i napraviti domaću zadaću kako spada

još jednom svima koji ste mi pisali: jel normalno da imamo jedan od većih poreza na promet (PDV) od 25% i tolika izdvajanja za plaće (tzv. bruto2 u odnosu na neto)? ja držim da nije

pa ako je vama svima normalno da je isto sjediti na guzici i ubirati novac od najma soba i plaćati tamo neki paušalčić po krevetu i crnčiti po 8-9-10 sati u uredu pa ti država uzme skoro pola...

onda nek je to novo normalno :/

a nije, jer čemu onda ona strka s paušalnim obrtima i IT-jevcima?

• e sad sam te ulovio ^^

pa nije razlog uvođenja (i svrha) poreza da spriječi nekretninski balon (ili bilo koji drugi)

porez može samo dodatno destimulirati ako ga uvedeš na nisku i nerazvijenu osnovicu tipa naše tržište kapitala, inače ne

ono što stvara balone je printanje para, sam si rekao 8)

ajmo sad realno: imamo li ikakvu službenu bazu cijene stanova? neku neslužbenu vode agencije nekretnina

ali neku pravu po kojoj javnost može prebirati nemamo

no porezna uprava ima u svojoj bazi sve cijene prodanih/realiziranih stanova, ergo može se doći i do cijena/procjena stanova po gradu, četvrti, ulici...

• pa u tome i je poanta.

nazovimo to pravim imenom, a to je planirana otimačina.

i Nijemci su mislili da su pametni, pa su im nakon krize 2008. puste stanove pokupovali firme koje žive od rente i sad im konstantno nabijaju cijene najamnine.

a logika uvođenja je bila ista. neću plaćat najam bogatom Hansu, ko ga šljivi.

sad ga plaćaš firmi koja te uredno izbaci na glavu vani čim zakasniš s prvom ratom, dok si se s Hansom ipak mogao dogovorit.

i u pravu si.

učinak je da je to destimuliralo srednju klasu da ulaže u nekretnine, ali ne i takve firme.

samo čekaj kad balon i ovdje opet pukne.

ovi će jedva dočekat uletit na tržište, jeftino od banaka pokupovati uz diskont i na prvu neplaćenu ratu uletit s privatnom zaštitarskom firmom i dužnika izbacit na glavu.

nikakvi Živi zidovi to neće spasit.

porez na nekretnine je čisti osvetnički potez uhljeba i luzera koji bi samo preraspodjeljivali, a ne privređivali.

i naravno, kad jedna takva firma dođe, iza nje stoji toliki kapital da i premijer s njima ima crveni telefon.

to ti je end game.

ovo sve ostalo je nekakvo sitničarenje, prvoloptašenje i bacanje prašine u oči glupom i neinformiranom narodu.

da ne kažem da će porez na nekretnine zaposliti i vojsku uhljeba koji će ić okolo popisivati, raditi procjene vrijednosti, itd.

zato je PDV i je majka, jer je jako naplativ porez, kod nas čak i preko 90%.

s porezom na dohodak je već katastrofa i umjesto da se tu upregnu pojačati naplatu, oni smišljaju šta još mogu oporezovati.

zaebi porez di ti trošak prikupljanja pojedu uhljebi :!:

• Kakve veze ima najam i porez na nekretnine. Porez na nekretnine se plaća i na one koje zarađuju novce, i na one koje ne zarađuju novce. Porez na najam plaćaju samo oni koji zarađuju od najma. Najam je djelatnost, a porez na nekretnine je nenamjenski porez, i time je još gori od komunale jer lokalne zajednice više ništa ne obvezuje da ulažu u komunalu.

U velikoj ste zabludi ako mislite da će uvođenje poreza na nekretnine dovesti do smanjenja PDV-a ili poreza na dohodak. Svjež priljev novca u državi može biti iskorišten samo da se zaposli još podobnog kadra.

Također, vama je fer da sada oni koji su plaćali 50% poreza na plaću, kako ste i sami rekli, i od toga uštedjeli za nekretninu, sada plaćaju i porez na tu nekretninu.

Ne postoji nijedna država u svijetu gdje je novi porez doveo do obogaćivanja nacije, porezi su nužno zlo, ali za potrebne stvari - zdravstvo, vojsku, policiju, dakle funkcioniranje države. Što država ima više novca to ima i više opcija za uhljebljivanje, namještanje natječaja, kupovanje glasova građana kroz razne socijale, jednokratne Covid dodatke, itd.

• porez na nekretnine je budalaština, jer vlasnik nekretnine nije kriv šta je nekretnina premium kolateral koji banke preferiraju.

druga priča su ovi porezi na dohodak.

tu je btw., i naplata katastrofalna.

po meni je osobni odbitak ok, al do razine minimalca. ne više od toga.

po meni bi i se i porez na dohodak i doprinosi trebali plaćati progresivno, po prihodima, a ne ovisno o tome jesi li radnik, obrtnik, slobodno zanimanje, direktor u d.o.o. i slično, jer jedino na taj način bogatiji, tj. likvidiji, daju svoj adekvatan doprinos.

i naravno, ograničiti visinu najviše mirovine iz I. stupa.

II. i III. stup su naše pare i s time možemo šta oćemo.

al na kraju će bit kako oni koji s premijerom pričaju preko crvenog telefona, a mi ćemo se, kao i uvijek do sada, snalaziti :S