Posts by Marielena

  Državljanin EU pod uvjetima kao i državljanin RH.


  Samo da pojasnim, pod porezom na apartmane sam prvenstveno mislio na rentanje, jasno, ali bi trebalo razmisliti i o porezu na nekretnine kao takvom, upravo kao kazneno-preventivnoj mjeri koju bi placali oni koji sada imaju hrpu nekretnina i sto bi bila poruka ostalima.

  Ali, to mora rijesiti drzava, nikako lokalne sredine jer bi nastao jos veci kaos.

  Zbog čega kazniti nekoga jer je nešto kupio? Posjeduje nešto?

  Porez trebamo plaćati svi jer svi koristimo usluge vatrogasaca, učitelja, koristimo ceste itd, ali ne treba nikoga kažnjavati.


  I jedno pitanjce, ako kupim stan npr. u Rijeci ili Splitu djetetu koje ide tamo na fakultet, a studenti prebivalište koliko mi je poznato ne mijenjaju da li sam obvezna platiti porez na stan za odmor dok dijete studira ili tek kad diplomira jer naravno ugovor o najmu roditelji s vlastitom djecom ne zaključuju ?

  I tko to kontrolira i vodi evidenciju tko i u koju svrhu koristi nekretninu?

  Jednostavno prijavite djetetu tamo prebivalište i ne plaćate porez. Prijava je jednostavna.

  Jasno da se porez na nekretnine kod nas nije uveo zbog političara. Oni su bogati nekretninama.

  Dionice ih ne zanimaju niti imaju pojma što je to.

  Ledica

  Ako plaćate porez na kuću za odmor, već plaćate porez na nekretninu. Što je to drugo?

  Ja sam mislila na slučaj da neki stranac kupi zemljište, izgradi zgradu s namjerom da ju iznajmljuje turistima, zaposli čistačice iz Nepala i onda se vodi kao obiteljski iznajmljivač. To sa obiteljskim businessom nema veze.

  Što mislite zašto stranci kod nas grade apartmane, a ne grade tvornice?

  Burza moze naprijed tek kad se uvede porez na nekretnine, tj. prvenstveno apartmane. To je zlo koje cijelu zemlju vucd prema dolje.

  Dovoljno je ukinuti porez na kapitalnu dobit.


  Sada smo offtopic.

  Treba razlikovati baku koja je naslijedila kuću od roditelja na moru i ima Zimmer frei. Sa tim si malo podeblja mirovinu.

  Treba to razlikovati od toga da je netko izgradio zgradu isključivo za najam turistima. Ovaj drugi bi morao osnovati barem jdoo. Ne se šlepati kao obiteljski iznajmljivač.

  Ja mislim da i Tpng i Atpl vode kreativno knjigovodstvo. Atpl zeli prikazati vecu dobit nego sto ima, tpng nizu. Uopce mi nikada nije bilo jasno zasto to rade. Mozda da ne moraju isplatiti dividendu, kao stanje je losije nego je.

  Naravno da su FI netransparentni i da je tu potrebna racunalna forenzika.

  Ja pratim dugo tpng i znala sam da ce im trebati vrijeme da ugrade vise vozarine.

  I uprava dsx je bila proglašavana budalama jer su potpisali ove godine ugovor na 5 godina sa znatno manjim vozarinama nego na spotu. Ok, to je dry bulk brodar.

  Ja ne znam kakve će vozarine imati clean tankeri iduće godine. Mogu se kladiti da će rat potrajati. Trenutno su vozarine visoke zbog geopolitičkih razloga, a ne potražnje za naftom.

  I objašnjavala sam to i na Atpl. Ako imate neke ekstremne dnevne vozarine na nekoj ruti, ne znači da tpng danas vozi po tim vozarinama. Profirirati će mali broj brodova koji su slučajno slobodni na toj ruti. Velikim flotama je puno lakše riskirati, nego tpng.

  Ali dva broda uopće nisu bila na spotu. Tek su od 3q na spotu.

  Meni je ovdje najveća mana da dividende tu ne bude bilo kakve god da su vozarine.

  Godine 2021. su vozarine za tankere bile katastrofalne i ja ne znam niti jednu firmu koja je dobro poslovala.

  Tpng je konzervativno vodjena firma koja uglavnom ugovara dugoročne ugovore. To ih je spasilo prošle godine, a ove je teret. Treba proći više kvartala visokih vozarina da se to implementira u njihove vozarine. Isto je bilo prošle godine i na Atpl i Jdpl.

  Tpng je oduvijek bila nelikvidna i podcijenjena dionica jer ne isplaćuju dividendu. Tako će i ostati. Uvijek sam govorila dobra firma, loša dionica.

  Nezadovoljne koji su tu zaglibili može jedino spasiti trezor otkupom vlastitih dionica. Ne znam hoće li se to dogoditi ili neće.

  Dobro su oni radili nego su na tečajnim razlikama i drugim rashodima izgubili 3 milijuna USD.


  Ono sto je dobro je da je vrijednost imovine (NAV) zancajno porasla na vise od 13 USD po dionici odnosno gotovo stotinjak kuna pa je cijena na burzi tek na cca 50% te vrijednosti.

  Ovo je oduvijek bila podcijenjena dionica. Nelikvidnost je to.

  A još manje mi nije jasno zašto je netko poklopio bid kad je izašla informacija da je održana sjednica. A ni cijena nije napuhana po svim pokazateljima.Dapače, zaostaje puno za sestrama vani. Pa ovaj 2/4 kvartal je povijesno uspješan.Samo je pitanje 5 mil.gore dole.

  A što je tu čudno. Likvidnost je nikakva. Netko je izašao sa par stotina komada.

  Dionica treba rasti ako se očekuje dobra budućnost. Nedostatak likvidnosti sugerira nesigurnost.

  Ovi koji tu pišu žalopojke jer dionica ne raste se nadaju rastu od plus dvadeset posto u dva dana da mogu izaći. Ali nema više mladog mesa na ZSE. Fali investitora i svježeg kapitala.

  Svi znamo da su vozarine za 2021 i 1H 2022 bile odlične. To je prošlost.

  Sada je pitanje kakav će bdi biti 2023. To treba pogoditi.