1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:15 PM
    All
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    390
    • November 17, 2025 at 9:25 AM
    Quote from fantom
    Quote from All

Matica ne ovisi samo o kodt sto ces ako nisi vidio do sada vidjeti sljedece godine. ;)

Ili navedi argumente zbog čega ne ovisi PRVENSTVENO o Kodtu ili ideš na block. Dosta je bilo...

Ok. Block mi odgovara

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,188
    • November 17, 2025 at 10:14 AM
    Quote from Iwop

Dvoznamenkasti rast dobit imat ćemo ponovno kad se upogone tri nova pogona koja se otvaraju do kraja ove godine.

sve dobro napisano osim ove rečenice. ili ste mislili na period od nekoliko godina.

moje mišljenje jest da dvoznamenkastog rasta neće biti narednih godinu dana, ako ne i duže, upravo zbog troškova pokretanja novih kapaciteta kao i sređivanja situacije u nedavno kupljenom novom feromontu. izvještaji će i dalje biti vrlo vjerojatno ok, ali pošto se ekipa navikla na debelo iznadprosječne..... nisam optimist glede cijene. od vrha prije 5-6 mjeseci do danas minus15-20% upravo zbog prevelikih očekivanja. a izvješća i dalje odlična!

• mesetar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    288
    • November 17, 2025 at 10:27 AM

Ma ide sve tu po planu i odličnim tempom, znamo da nema prodaje fonda da bi cijena već bila preko 700 odavno.

JoSko111
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    269
    • November 17, 2025 at 10:34 AM

Ide to dobrim tempom, prema mojoj prognozi.

Sad otpor još na 640 srušit, pa je put do 600 čist.

• jo5
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • November 17, 2025 at 11:43 AM
    Quote from fantom
    Quote from jo5

Nema sumnje da su koei i kodt odlične kompanijale,ali uzevši u obzir zadnje izvještaje, a posebno gledajući treći kvartal,razvidan je pad dobiti u odnosu na drugi kvartal 2025 i 3 kvartal 2024.g.Takoder, po mojem mišljenju, a temeljem zadnjih izvještaja,ne vidim potencijal rasta dobiti po dvoznamenkastim stopama u narednim godinama. Primjetan je i trend pada novougovorenih poslova. Iz izvještaja nije jasan razlog,ali je kodt u zadnjih par izvještaja naveo ulaz novih konkurenata na tržište. Ako je tome tako onda se za kodt može u budućnosti očekivati pad profitabilnosti jer će morati prilagoditi cijene konkurenciji.. Također postoji mogućnost da je pad novougovorenih poslova rezultat prekapacitiranosti proizvodnje te posljedicno predugih rokova isporuke kupcima.Potonja varijanta otvara pitanje managementa ,odnosno koji su razlozi zbog čega kodt nije išao u akviziciju novih kompanija ( možda ih i nema na prodaju) jer u kratkom.roku mogu imati minimalno 500 mil eura novaca za akvizicije (novac na računu, izdavanje obveznica,kredit ,dokapitalizacija..).Dobra stvar je da su fundamenti i dalje dobri te ne očekujem neku veću korekciju cijene dionica,ali ni veliki rast..Molim.ostale forumase da podijele svoja mišljenja, te mi ukažu na moguce propuste u napisanom ili na neke aspekte o kojima nisam razmišljao.

S obzirom da si novi na forumu vjerojatno si novi i u dionici. Mi koji smo tu više od desetljeća, znamo da je 3.kvartal uvijek najslabiji jer su radnici na kolektivnom godišnjem 2 tj od 13 tjedana u kvartalu. Dakle, 16% vremena firma ne radi. Backloga ima za cca 2 godine, do 2028. kada počinje teći bianco ugovor sa Eonom, potpisan za period 2028.-2033. i koji se ne vodi u backlog jer nije specificiran iznos ugovora. Osim toga, ne postoji PAD ugovorenih poslova. Postoji pad RASTA ugovorenih poslova, jer je backlog porastao za cca 20ak m eur (i to bez ugovora sa Eonom) i u ovom kvartalu. Znači porast ugovorenih poslova je manji nego prethodni kvartal, nema govora o padu novougovorenih poslova...

Matica ovisi o Kodtu, i kako se budu kretali rezultati Kodta, tako će se kretati i rezultati matice, barem kratkoročno a vjerojatno i dugoročnije. Cijena se može kretati i drugačije jer ona ne ovisi o rezultatima, već o nekim drugim faktorima, između ostalog i pisanjima raznih influencera. To je činjenica, a za financijske savjete se obrati dotičnim influencerima...

Prije nekih godinu i pol sam ulozio prvo u kodt i koei,a kasnije i dalekovod.. prije par mjeseci sam prodao veći dio kodt i stavio u koei tako da je sad većina u koei..možda se nismo razumili,naglasio sam da se događa pad novougovorenih poslova (poslovi ugovoreni u tekućoj godini ),a ne backlog..za prva tri tromjesečja 2025.g. za kodt je ugoboreno 525 mil eura,2024.g. 565 mil a 2023. 595 mil..To nije pad rasta,nego stvarni pad novougovorenih poslova.Ponavljam da očekujem u budućnosti rast cijene dionica,ali ne mislim da će se dogoditi nagli rast nakon što se pbz riješi viškova..

• fantom
    Student
    Reakcija primljeno
    69
    • November 17, 2025 at 12:20 PM
    Quote from jo5
    Quote from fantom

S obzirom da si novi na forumu vjerojatno si novi i u dionici. Mi koji smo tu više od desetljeća, znamo da je 3.kvartal uvijek najslabiji jer su radnici na kolektivnom godišnjem 2 tj od 13 tjedana u kvartalu. Dakle, 16% vremena firma ne radi. Backloga ima za cca 2 godine, do 2028. kada počinje teći bianco ugovor sa Eonom, potpisan za period 2028.-2033. i koji se ne vodi u backlog jer nije specificiran iznos ugovora. Osim toga, ne postoji PAD ugovorenih poslova. Postoji pad RASTA ugovorenih poslova, jer je backlog porastao za cca 20ak m eur (i to bez ugovora sa Eonom) i u ovom kvartalu. Znači porast ugovorenih poslova je manji nego prethodni kvartal, nema govora o padu novougovorenih poslova...

Matica ovisi o Kodtu, i kako se budu kretali rezultati Kodta, tako će se kretati i rezultati matice, barem kratkoročno a vjerojatno i dugoročnije. Cijena se može kretati i drugačije jer ona ne ovisi o rezultatima, već o nekim drugim faktorima, između ostalog i pisanjima raznih influencera. To je činjenica, a za financijske savjete se obrati dotičnim influencerima...

Prije nekih godinu i pol sam ulozio prvo u kodt i koei,a kasnije i dalekovod.. prije par mjeseci sam prodao veći dio kodt i stavio u koei tako da je sad većina u koei..možda se nismo razumili,naglasio sam da se događa pad novougovorenih poslova (poslovi ugovoreni u tekućoj godini ),a ne backlog..za prva tri tromjesečja 2025.g. za kodt je ugoboreno 525 mil eura,2024.g. 565 mil a 2023. 595 mil..To nije pad rasta,nego stvarni pad novougovorenih poslova.Ponavljam da očekujem u budućnosti rast cijene dionica,ali ne mislim da će se dogoditi nagli rast nakon što se pbz riješi viškova..

Backlog = stanje ugovorenih poslova.
    3q 2022: 286m eur
    3q 2023: 596m eur
    3q 2024: 852m eur
    3q 2025: 973,8m eur

Molim te da mi objasniš prije nego zadam naloge za prodaju, na koji pad ugovorenih poslova misliš? I molim te, obraćaj mi se kao da imam 5g i da sam retardiran....

Btw, umjesto da direktno budeš vlasnik Dista, ti si odlučio prodati i postati vlasnik Matice na čije rezultate Dist utječe sa otprilike 65%? Praktički, smatraš da je bolje biti indirektno vlasnik Dista+neproduktivna imovina nego direktno vlasnik Dista?

• jo5
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • November 17, 2025 at 1:28 PM

Opet ponavljam,ne.govorim o ukupnom stanju ugovorenih poslova,nego o ugovorenim poslovima po svakoj godini:

3q 2023: 595 mil

3q 2024: 565 mil

4q 2025: 525 mil

Što se tiče drugog pitanja..Izvještaji za prvo polugodište su pokazivali trend da se matica budi ,a kodt stagnira pa sam išao na mali rizik za koji ćemo.vidjeti hoće li se isplatiti

• fantom
    Student
    Reakcija primljeno
    69
    • November 17, 2025 at 1:51 PM
    Quote from jo5

Opet ponavljam,ne.govorim o ukupnom stanju ugovorenih poslova,nego o ugovorenim poslovima po svakoj godini:

3q 2023: 595 mil

3q 2024: 565 mil

4q 2025: 525 mil

Što se tiče drugog pitanja..Izvještaji za prvo polugodište su pokazivali trend da se matica budi ,a kodt stagnira pa sam išao na mali rizik za koji ćemo.vidjeti hoće li se isplatiti

A ovo je bitno zbog čega, ako ukupni iznos ugovorenih poslova raste? Prosvijetli me, molim te...

Možda da gledamo kako se ugovoraju poslovi na mjesečnoj ili tjednoj bazi, pa ako zadnja 2 tjedna nije ugovoreno ništa, počinimo harakiri jer odlazimo u stečaj...

• jo5
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • November 17, 2025 at 1:58 PM

Ako se trend pada novougovorenih poslova nastavi onda je pitanje vremena (a vrlo je blizu,mozda i u sljedecem kvartalu) kad će padati i backlog

• fantom
    Student
    Reakcija primljeno
    69
    • November 17, 2025 at 2:18 PM
    Quote from jo5

Ako se trend pada novougovorenih poslova nastavi onda je pitanje vremena (a vrlo je blizu,mozda i u sljedecem kvartalu) kad će padati i backlog

O bože moj...

A zašto si kao temelj za usporedbu, uzeo baš onu godinu u kojoj je zabilježen eksplozivan porast marži a samim time i iznos ugovorenih poslova (sa 353m godinu ranije na 678m) i vjerojatno postignuta 100% popunjenost proizvodnih kapaciteta za godinu dvije unaprijed? Zar ne misliš da je kontekst bitan?

• jo5
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • November 17, 2025 at 2:46 PM

Kontekst je izuzetno bitan..baš zato me i zanima kontekst pada novougovorenih poslova,ne prejuducirajuci ništa,samo da vidim kako drugi razmišljaju..tvoje mišljenje je da to zbog 100 posto popunjenosti kapaciteta i to je ok

• marinac
    Početnik
    Reakcija primljeno
    11
    • November 17, 2025 at 3:43 PM

što misliš zašto su se KODT I KOTR odlučili na investiciju povećanja proizvodnje?

3Q je uvijek lošiji a ovaj posebno jer unatoč godišnjim odmorima u tom kvartalu moraju puno posla odraditi vezano ua investiciju pa im core bisnis nije bas u fokusu. Čim investicija zaživi dolazi novi val- on će biti u 26 a puni pogon će ostvariti u 27 godini. Tada će sve biti više Prihodi, dobit a time i cijena dionice.

...zato dok je još ovako nisko i netko stopira treba kupovati i zaboraviti na bar 5 godina...

Strpljen,spašen

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ZITO (Žito d.d.) 122

• teski_amater
      • June 26, 2025 at 4:10 PM
      • Dionice
      • teski_amater
      • November 17, 2025 at 6:40 PM
    2. Odgovora
      122
      Pregleda
      40k
      122
    3. All

November 17, 2025 at 6:40 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2.2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • November 17, 2025 at 6:30 PM
    2. Odgovora
      2.2k
      Pregleda
      1M
      2.2k
    3. umalo

November 17, 2025 at 6:30 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 892

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • November 17, 2025 at 3:43 PM
    2. Odgovora
      892
      Pregleda
      337k
      892
    3. marinac

November 17, 2025 at 3:43 PM
    1. HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.) 3.2k

• harpun
      • February 12, 2020 at 6:36 PM
      • Dionice
      • harpun
      • November 17, 2025 at 3:11 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.1M
      3.2k
    3. bjane

November 17, 2025 at 3:11 PM
    1. Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama 1.9k

• Like 1
      • discover
      • February 14, 2020 at 10:12 AM
      • Kriptovalute
      • discover
      • November 16, 2025 at 11:18 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      647k
      1.9k
    3. hugh

November 16, 2025 at 11:18 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ZITO (Žito d.d.)

All November 17, 2025 at 6:40 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo November 17, 2025 at 6:30 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

marinac November 17, 2025 at 3:43 PM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

bjane November 17, 2025 at 3:11 PM
  • Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

hugh November 16, 2025 at 11:18 PM
  • IG (ING-GRAD d.d.)

All November 16, 2025 at 4:57 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

renchi November 15, 2025 at 6:08 PM
  • Ulaganje u zlato

Danijel November 15, 2025 at 4:37 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)