1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:15 PM
  • umalo
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    84
    • November 7, 2025 at 1:33 PM
    Quote from Marty McFly
    Quote from umalo

Ne nego demantiraš rast cjene preko 700 eu , i to činjenicom da pbz ima viška 334,332 dionica

,pošto nisi naveo u kojem vrimenu si stavia ograničenje rasta bilo bi zgodno analizirati i ovaj utjecaj na razvoj cijene ove dionice nakon pristupanja u OECD , trenutna likvidnost na zse je vrlo plitka tako da svaka veća prodaja dionica znači i stagnaciju cjene ,mada unatoč prodaje pbz cjena dionice koei je u zadnjih godinu dana je narasla preko 30%, pa ne vidim razlog zašto nebi rasla i dalje , ali ajmo reći da nije rasla nego stagnirala godinu dana pa pretpostavljam da nakon ulaska u OECD situacija sa likvidnošću će se valjda promjeniti nabolje , pod uvjetom mira i stabilnosti u cjelom svjetu , ma barem eu i rusije

Ja sam "demantirao rast cijene preko 700"?

Gdje, što, tko, kada, kako?

Što to uopće znači, ne razumijem.

Jesam li nešto propustio?

Jedino što sam učinio je naveo koliko viška dionica PBZ CO ima trenutno kako bi bili usklađeni.

Uopće ne razumijem gdje problem.

Osjećam se kao da sam izrekao neku laže ili iznio neko mišljenje o kretanju cijene u citiranom postu, a ne zna ni gdje ni kad.

Ako ste pročitali moj post od početka do kraja, onda ste vidjeli da imam dionice i da ih nemam namjeru prodavati. Vjerujem da to govori što mislim o dionici.

Je li mi matematika pogrešna (prihvaćam da je moguće)?

Display More

Na brzinu san izvlačija iz konteksta , sad san pažljivije pročitao ,...moja greška ispričavan se ,......pozdrav

• JoSko111
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    269
    • November 7, 2025 at 3:12 PM

Sad će biti otpor na 640, kad to ode. Put prema 600 će biti lak.

• mesetar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    288
    • November 7, 2025 at 3:24 PM

Sve super, "samo" treba naći prodavače dobrovoljce spremne na gubitak zarade.

Danas smo mogli vidjeti za koliko dođe do preokreta, netko pokupio sve do 670, i da još jednom opalio po asku, bilo bi na 700 gotovo u trenu.

A onda se ask povuče gore, i tko hoće ući mora plaćati sve skuplje.

Zato se tu nije jako pametno kladiti na jeftinu kupnju, jer svi pokazatelji govore suprotno, a nižom cijenom fondovi više ne moraju izlaziti, a kupaca sve više.

• JoSko111
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    269
    • November 7, 2025 at 3:32 PM
    Quote from mesetar

Sve super, "samo" treba naći prodavače dobrovoljce spremne na gubitak zarade.

Danas smo mogli vidjeti za koliko dođe do preokreta, netko pokupio sve do 670, i da još jednom opalio po asku, bilo bi na 700 gotovo u trenu.

A onda se ask povuče gore, i tko hoće ući mora plaćati sve skuplje.

Zato se tu nije jako pametno kladiti na jeftinu kupnju, jer svi pokazatelji govore suprotno, a nižom cijenom fondovi više ne moraju izlaziti, a kupaca sve više.

Odgovorit ću ti na ovo za 4 tjedna.

• All
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    389
    • November 12, 2025 at 5:06 PM

Malo štiva

Končar pripaja Ink projekt, jača kapacitete u segmentu projektiranja
    www.poslovni.hr
  • umalo
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    84
    • November 12, 2025 at 7:19 PM
    HBOR kani uložiti najmanje 100 milijuna eura u investicijske fondove
    www.poslovni.hr

Hoćeli ovdje koja šuška kapnuti kako bi se pbz rasteretio

• All
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    389
    • November 12, 2025 at 8:41 PM
    Quote from umalo

https://www.poslovni.hr/financije/hbor…fondove-4511001

Hoćeli ovdje koja šuška kapnuti kako bi se pbz rasteretio

Nemoj se ljutiti ali.meni se kaka od takvih institucija ... :(

• betys
    Početnik
    Reakcija primljeno
    11
    Bookmarks
    1
    • November 15, 2025 at 4:18 PM

Hoće li to krenuti malo brže? (za našeg života)

Images

• 1000055450.jpg
      • 230.02 kB
      • 959 × 1,200
  • jo5
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • November 16, 2025 at 12:39 PM

Nema sumnje da su koei i kodt odlične kompanijale,ali uzevši u obzir zadnje izvještaje, a posebno gledajući treći kvartal,razvidan je pad dobiti u odnosu na drugi kvartal 2025 i 3 kvartal 2024.g.Takoder, po mojem mišljenju, a temeljem zadnjih izvještaja,ne vidim potencijal rasta dobiti po dvoznamenkastim stopama u narednim godinama. Primjetan je i trend pada novougovorenih poslova. Iz izvještaja nije jasan razlog,ali je kodt u zadnjih par izvještaja naveo ulaz novih konkurenata na tržište. Ako je tome tako onda se za kodt može u budućnosti očekivati pad profitabilnosti jer će morati prilagoditi cijene konkurenciji.. Također postoji mogućnost da je pad novougovorenih poslova rezultat prekapacitiranosti proizvodnje te posljedicno predugih rokova isporuke kupcima.Potonja varijanta otvara pitanje managementa ,odnosno koji su razlozi zbog čega kodt nije išao u akviziciju novih kompanija ( možda ih i nema na prodaju) jer u kratkom.roku mogu imati minimalno 500 mil eura novaca za akvizicije (novac na računu, izdavanje obveznica,kredit ,dokapitalizacija..).Dobra stvar je da su fundamenti i dalje dobri te ne očekujem neku veću korekciju cijene dionica,ali ni veliki rast..Molim.ostale forumase da podijele svoja mišljenja, te mi ukažu na moguce propuste u napisanom ili na neke aspekte o kojima nisam razmišljao.

• All
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    389
    • November 16, 2025 at 1:14 PM

Nema da nema :)

Končar gradi mega terminal za električne autobuse u Hrvatskoj, 124 vozila moći će se puniti 24 sata
    Terminal za električne autobuse gradit će se u Posusedu, za flotu ZET-a, te predstavlja važnu polugu zelene tranzicije glavnog grada.
    baustela.hr
  • All
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    389
    • November 16, 2025 at 1:31 PM
    Quote from jo5

Nema sumnje da su koei i kodt odlične kompanijale,ali uzevši u obzir zadnje izvještaje, a posebno gledajući treći kvartal,razvidan je pad dobiti u odnosu na drugi kvartal 2025 i 3 kvartal 2024.g.Takoder, po mojem mišljenju, a temeljem zadnjih izvještaja,ne vidim potencijal rasta dobiti po dvoznamenkastim stopama u narednim godinama. Primjetan je i trend pada novougovorenih poslova. Iz izvještaja nije jasan razlog,ali je kodt u zadnjih par izvještaja naveo ulaz novih konkurenata na tržište. Ako je tome tako onda se za kodt može u budućnosti očekivati pad profitabilnosti jer će morati prilagoditi cijene konkurenciji.. Također postoji mogućnost da je pad novougovorenih poslova rezultat prekapacitiranosti proizvodnje te posljedicno predugih rokova isporuke kupcima.Potonja varijanta otvara pitanje managementa ,odnosno koji su razlozi zbog čega kodt nije išao u akviziciju novih kompanija ( možda ih i nema na prodaju) jer u kratkom.roku mogu imati minimalno 500 mil eura novaca za akvizicije (novac na računu, izdavanje obveznica,kredit ,dokapitalizacija..).Dobra stvar je da su fundamenti i dalje dobri te ne očekujem neku veću korekciju cijene dionica,ali ni veliki rast..Molim.ostale forumase da podijele svoja mišljenja, te mi ukažu na moguce propuste u napisanom ili na neke aspekte o kojima nisam razmišljao.

Mislim da smo otprilike situaciju predvidali prije godinu cca tako da sve ide po planu. Ta ne moze beskonacno cijena rasti nekoliko stotina posto u godini. Rast ocekujemo i dalje ali oni koji su zakasnili nek ne traze kruha preko pogače. Sada ocekujemo da matica eksplodira nakon sto fondovi istresu viskove koji nam trenutno omogucuju akcijski ulaz pa cemo za godinu dvije opet imati slicno .... :)

• jo5
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • November 16, 2025 at 3:07 PM
    Quote from All
    Quote from jo5

Mislim da smo otprilike situaciju predvidali prije godinu cca tako da sve ide po planu. Ta ne moze beskonacno cijena rasti nekoliko stotina posto u godini. Rast ocekujemo i dalje ali oni koji su zakasnili nek ne traze kruha preko pogače. Sada ocekujemo da matica eksplodira nakon sto fondovi istresu viskove koji nam trenutno omogucuju akcijski ulaz pa cemo za godinu dvije opet imati slicno .... :)

Nadam se da ce se ostvariti tvoja očekivanja da će matica eksplodirati nakon prodaje fondova..medutim,nakon izlaska izvještajaza 3.kvartal dosta je manje likvidnosti,djeluje mi da se pbz B dosta muči s prodajom viška u odnosu na erste koji je svoje puno brže prodao.kad se promatra samo treći kvartal i pretpostavi da će takvo poslovanje biti i u sljedećim kvartalima dolazimo do p/e preko 15 što je ok,al nije izgledno da će doći do velikog skoka cijene dionice.naravno,treći kvartal je možda iznimka,vidjeti ćemo što će se događati još.. a možda nas obraduju i neke druge vijesti što također može gurnuti dionicu prema gore

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,188
    • November 16, 2025 at 4:37 PM
    Quote from jo5

konačno jedan normalan i realan upis!

• All
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    389
    • November 16, 2025 at 5:46 PM
    Quote from jo5

Nadam se da ce se ostvariti tvoja očekivanja da će matica eksplodirati nakon prodaje fondova..medutim,nakon izlaska izvještajaza 3.kvartal dosta je manje likvidnosti,djeluje mi da se pbz B dosta muči s prodajom viška u odnosu na erste koji je svoje puno brže prodao.kad se promatra samo treći kvartal i pretpostavi da će takvo poslovanje biti i u sljedećim kvartalima dolazimo do p/e preko 15 što je ok,al nije izgledno da će doći do velikog skoka cijene dionice.naravno,treći kvartal je možda iznimka,vidjeti ćemo što će se događati još.. a možda nas obraduju i neke druge vijesti što također može gurnuti dionicu prema gore

Ovisno sto tko ocekuje pod eksploziju. :) Kodt nas je ipak dosta razmazio, a koei ce bez brige narasti. Malo strpljenja ipak se radilo.o desecima miliona € a to je za zse ogroman keksić. ;)

• Iwop
    Student
    Reakcija primljeno
    117
    • November 16, 2025 at 8:16 PM
    Quote from jo5

Graf kretanja cijena transformatora govori suprotno. Na njemu se jasno vidi održavanje visokih razina cijena i njihov daljnji rast https://fred.stlouisfed.org/series/PCU335311335311P

Isto kao i kretanje marži koje i dalje rastu i trenutno je neto profitna marža iznad rekordnih 27%. Naravno da ne mogu rasti po istim stopama kao i do sada i da je to iracionalno očekivati, ali i dalje rastu.

Dvoznamenkasti rast dobit imat ćemo ponovno kad se upogone tri nova pogona koja se otvaraju do kraja ove godine. Kupljena su i nova zemljišta koja bi trebala kroz dvije do tri godine dovesti do daljnjeg značajnog povećanja kapaciteta. Da uprava vidi skori pad potražnje, sigurno nebi kupovala zemljišta za nove pogone. Snažan rast potražnje za električnom energijom dodatno podupire njihove planove.

Kapaciteti su trenutno i više nego puni, a cijene transformatora i potražnja za njima i dalje rastu. Meni je čak razborito da se trenutno manje ugovara i čuvaju se budući kapaciteti za nove profitabilnije poslove usijed daljnjeg rasta cijena transformatora.

fantom
    Student
    Reakcija primljeno
    69
    • November 16, 2025 at 11:08 PM
    Quote from jo5

S obzirom da si novi na forumu vjerojatno si novi i u dionici. Mi koji smo tu više od desetljeća, znamo da je 3.kvartal uvijek najslabiji jer su radnici na kolektivnom godišnjem 2 tj od 13 tjedana u kvartalu. Dakle, 16% vremena firma ne radi. Backloga ima za cca 2 godine, do 2028. kada počinje teći bianco ugovor sa Eonom, potpisan za period 2028.-2033. i koji se ne vodi u backlog jer nije specificiran iznos ugovora. Osim toga, ne postoji PAD ugovorenih poslova. Postoji pad RASTA ugovorenih poslova, jer je backlog porastao za cca 20ak m eur (i to bez ugovora sa Eonom) i u ovom kvartalu. Znači porast ugovorenih poslova je manji nego prethodni kvartal, nema govora o padu novougovorenih poslova...

Matica ovisi o Kodtu, i kako se budu kretali rezultati Kodta, tako će se kretati i rezultati matice, barem kratkoročno a vjerojatno i dugoročnije. Cijena se može kretati i drugačije jer ona ne ovisi o rezultatima, već o nekim drugim faktorima, između ostalog i pisanjima raznih influencera. To je činjenica, a za financijske savjete se obrati dotičnim influencerima...

• All
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    389
    • November 17, 2025 at 12:11 AM
    Quote from fantom
    Quote from jo5

Matica ovisi o Kodtu, i kako se budu kretali rezultati Kodta, tako će se kretati i rezultati matice, barem kratkoročno a vjerojatno i dugoročnije. Cijena se može kretati i drugačije jer ona ne ovisi o rezultatima, već o nekim drugim faktorima, između ostalog i pisanjima raznih influencera. To je činjenica, a za financijske savjete se obrati dotičnim influencerima...

Matica ne ovisi samo o kodt sto ces ako nisi vidio do sada vidjeti sljedece godine. ;)

Marty McFly
    Student
    Reakcija primljeno
    67
    • November 17, 2025 at 7:26 AM
    Quote from betys

Hoće li to krenuti malo brže? (za našeg života)

Ne!

Firular
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • November 17, 2025 at 8:34 AM

Pratim Končar (KOEI) već dulje vrijeme i želim podijeliti nekoliko zapažanja nakon objave Q3 2025 izvještaja, jer vidim da je na forumu prisutna određena doza skepsa — dijelom opravdana, dijelom (po mom mišljenju) pretjerana ili proizašla iz nerazumijevanja strukture poslovanja i dinamike bilance.

1. Očekivanja i tržišna reakcija

Nakon izvanrednog rasta u 2023. i prvoj polovici 2025., tržišna su očekivanja očito bila vrlo visoka. Kada je Q3 pokazao pad operativne dobiti (~15% manje nego Q3 2024), uslijedila je negativna reakcija. No pritom treba imati na umu da je i dalje YTD neto dobit porasla 44%, a prihodi 24% — što su brojke koje većina industrijskih kompanija može samo sanjati. Dakle, govorimo o jednom mekšem kvartalu, ali ne o preokretu trenda.

2. Profitabilnost i troškovna struktura

Pad profitabilnosti u Q3 uglavnom je posljedica značajnog zapošljavanja (oko +10% zaposlenih u odnosu na kraj 2024.) i rasta prosječne neto plaće za čak 25%. Riječ je o svjesnoj odluci uprave da pojača operativne kapacitete kako bi se isporučio rekordni backlog. Dakle, trošak je predujam za buduću proizvodnju, ne znak erozije poslovnog modela.

Dodatno, sezonski efekt (kolektivni godišnji u kolovozu) također je utjecao na učinkovitost kvartala.

3. Backlog i dinamika narudžbi

Pojavila se bojazan da backlog usporava — no prema izvještaju backlog je i dalje rastao (na rekordnih 2,3 mlrd EUR), samo sporije. U uvjetima kad su tvornice pune i kad su u tijeku investicije u nove kapacitete (3 tvornice u izgradnji), smanjenje tempa ugovaranja je razumljivo. Uz to, dio budućih višegodišnjih ugovora (poput onoga s E.ON-om od 2028.) nije ni uključen u formalni backlog.

4. Q4 i buduće isporuke

Vrlo važan signal iz Q3 je ogroman rast predujmova kupaca (~30%) te rast zaliha u proizvodnji. To jasno sugerira da je velik dio proizvodnje iz Q3 još nije fakturiran i da će se preliti u Q4, koji bi trebao biti vrlo jak. Stoga, pad dobiti u Q3 je velikim dijelom računovodstveni efekt vremena isporuke, a ne pad potražnje ili operativne sposobnosti.

5. Vrijednost dionice

Trenutna cijena oko 650 EUR implicira P/E oko 10 (ovisno o procjeni cijele 2025.), što nije visoko za kompaniju koja ima dvogodišnji backlog, neto novčanu poziciju i rast prihoda u rasponu 15–20%. U scenariju solidne realizacije backlog-a i stabilnih marži, fair value bi se bez problema mogao kretati iznad trenutne cijene. U pesimističnijem scenariju (usporenje rasta, pad narudžbi), trenutna valuacija ne nudi puno upsidea — ali ni downside nije dramatičan jer financijska pozicija firme daje veliki manevarski prostor.

6. Zaključno

Mislim da je korekcija cijene nakon Q3 djelomično rezultat nerazumijevanja sezonalnosti i ulaganja u kapacitete, te djelomično tehnička (prodaja obveznih mirovinskih fondova). Temeljna slika nije značajno narušena — backlog je tu, tvornice se grade, Q4 bi trebao biti jak. Naravno, valja pratiti marže i dinamiku ugovaranja u 2026., no trenutna skepsa više govori o tržišnom sentimentu nego o samim brojkama.

Rado čujem i druga mišljenja, ali po meni — za dugoročnog ulagača koji razumije cikličnost i industrijsku dinamiku — KOEI i dalje izgleda kao kvalitetna pozicija, pogotovo ako Q4 potvrdi najave uprave.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2.2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • November 17, 2025 at 8:46 AM
    2. Odgovora
      2.2k
      Pregleda
      1M
      2.2k
    3. goranlagea

November 17, 2025 at 8:46 AM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 879

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • November 17, 2025 at 8:34 AM
    2. Odgovora
      879
      Pregleda
      335k
      879
    3. Firular

November 17, 2025 at 8:34 AM
    1. Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama 1.9k

• Like 1
      • discover
      • February 14, 2020 at 10:12 AM
      • Kriptovalute
      • discover
      • November 16, 2025 at 11:18 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      647k
      1.9k
    3. hugh

November 16, 2025 at 11:18 PM
    1. IG (ING-GRAD d.d.) 101

• Confused 1
      • Avx
      • February 20, 2025 at 4:08 PM
      • Dionice
      • Avx
      • November 16, 2025 at 4:57 PM
    2. Odgovora
      101
      Pregleda
      46k
      101
    3. All

November 16, 2025 at 4:57 PM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.7k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • November 15, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      2.7k
      Pregleda
      1.2M
      2.7k
    3. renchi

November 15, 2025 at 6:08 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

goranlagea November 17, 2025 at 8:46 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Firular November 17, 2025 at 8:34 AM
  • Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

hugh November 16, 2025 at 11:18 PM
  • IG (ING-GRAD d.d.)

All November 16, 2025 at 4:57 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

renchi November 15, 2025 at 6:08 PM
  • Ulaganje u zlato

Danijel November 15, 2025 at 4:37 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

abc1 November 15, 2025 at 3:14 PM
  • INGR (INGRA d.d.)