1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. jo5

Posts by jo5

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• jo5
    • July 25, 2026 at 10:50 AM
    Quote from fantom
    Quote from teski_amater

Ili zbog iskustva igraju underpromise overdeliver?

Ili zbog raznih interesa, namjerno daje idiotski preniske procjene. Lik je spustio maržu za 1/3 do 2030. samo zato da namjesti ciljanu cijenu koja minimalno odstupa od trenutne...
    EPS za 2026. 286€ a za 2030. 298€...

Mislim da prijašnje "analize" dovoljno govore o ozbiljnosti "analitičara":
    19.2.2024. pri cijeni od 1040€ dao je ciljanu cijenu za 12 mj. 1241 €
    19.2.2025. cijena je bila 2346 €

20.2.2025. pri cijeni od 2320 € dao je ciljanu cijenu za 12 mj 2386 €
    20.2.2026. cijena je bila 4050 €

Jasno da nije moguće sve točno predvidjeti, ali 2x puta zaredom fulati procjenu za 100% je po meni razlog za otkaz...

Display More

Jesu fulali poprilično zadnjih par godina,ali moje mišljenje je da bi ovaj put mogli biti puno bliže.. moje očekivanje je za godinu dana 5000 -5500

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• jo5
    • July 15, 2026 at 3:50 PM
    Quote from value_zg
    Quote from fantom

FINA, javna objava.

Hvala na odgovoru. Oprosti, ali imam još dodatno pitanje, da nešto možda i naučim.

Govoriš ovdje o polugodišnjim financijskim izvještajima? Ako sam dobro razumio, objavljeni su već na FINA javnoj objavi, ali nisu još na stranicama ZSE?

Govori o godišnjim izvještajima za 2025.g. kompanija koje su u vlasništvu koei

• jo5
    • June 21, 2026 at 6:36 PM
    Quote from Nitko
    Quote from fantom

Na zadnje 2 GS je receno DUPLO a sigurno je navedeno i u FI....E sad, da li ce biti 90% ili 110% ili je duplo zajedno sa Odrzivim setup-om (ako kao i KPT gledaju investicijski ciklus a ne pojedinu investiciju), nije bitno...

Samo oni koji uopce ne prate i ni najmanje truda nisu spremni uloziti da saznaju, mogu ne znati o kakvom se povecanju radi

Likus je napisao par dobrih opservacija, a fantom je iznio točan podatak o postotku povečanja koje bi trebalo krenuti tamo 2029 godine

Odlično,bilo bi još bolje da se podatak o postotku povećanja proizvodnje stavi i u izvještaje,to nije nebitna informacija...možda griješim,ali ja je nisam naša..u izvještajima kpt je jasno naznačeno kada,koliko i u kojoj je trenutno fazi..za kodt sam pronašao da se tvornicu planira staviti u rad 2029.g.,bez podatka.o povećanju kapaciteta

• jo5
    • June 15, 2026 at 9:48 PM
    Quote from Likus
    Quote from jo5

Jeli tko upoznat za koliko će se povećati kapaciteti kad se izgradi nova tvornica u Zaprešiću?

Nemam ti informaciju, odnosno nigdje nisam nasao da je navedena. No zgrada je najmanji problem, prostora ima tako da mislim da ce to ici po fazama - x2 na pocetku s mogucnoscu da ode na x3 od sadasnje situacije no velim nagadjam. Treba nabaviti svu opremu (cini mi se da su peci za susenje trafo papira usko grlo) no treba i zaposliti i obuciti jos par stotina ljudi a za to sve treba vremena i nece ici odjednom (vidimo to i na PET primjeru).

Da,nigdje nema taj podatak..po.meni je ovo preambiciozno što ste napisali,mislim da.je realnije 50 posto povećanje..Ali vidjeti ćemo,nadam.se da ste u pravu

• jo5
    • June 14, 2026 at 1:05 PM

Jeli tko upoznat za koliko će se povećati kapaciteti kad se izgradi nova tvornica u Zaprešiću?

• jo5
    • June 6, 2026 at 10:28 PM
    Quote from tollway

nema potrebe, kolega. ako 9-ti dioničar nema niti 1%, a mi tu pričamo o "širokoj bazi novih klijenata"!!?? i tako godinama isti top 10. sa tom razlikom da pojedini fondovi krate pozicije, a NITKO od velikih nikaj ne kupuje. ili u zanemarivoj veličini. osobno, uopće nisam zadovoljan razvojem situacije. i da, ja ne nosim ružičaste naočale i nisam zaljubljen u niti jednu dionicu koju posjedujem.

Činjenica je da su fondovi prodali ogromne količine dionica (jer su morali) i činjenica je da je to netko kupio (pretpostavljam.misleći da će cijena rasti).Tako da ne vidim tu nešto loše.. Naravno,ne može cijena rasti unedogled,ali taj rast će prvenstveno ovisiti o poslovanju kompanije

• jo5
    • June 2, 2026 at 2:06 PM
    Quote from umalo

....jeli moguće da su strani fondovi/investitori/ jedan ili više ih u šopingu

A nekako su premali nalozi.logicnije je da oni kupuju u block transakcijama

• jo5
    • June 2, 2026 at 1:46 PM
    Quote from SILVIO2024

Koji balon na ZSE, rijetko viđen i ne održiv....<X

No trend je ovdje uzlazni i prkosi zdravom razumu. 8)

Viditi ćemo..moguće su korekcije cijene (dok se fondovi ne riješe viskova),ali mislim da koei nije balun po ovim cijenama trgovanja..cijena bi vjerovatno došla na ove razine i ranije da nije prodaje fondova.s druge strane,koliko god su fondovi limitirali rast cijene ( zbog obveze prodaje) toliko mislim da će i eventualni nagli pad cijene (zbog eksternih sokova ) biti dijelom amortiziran upravo zbog toga što je dosta institucionalnih ulagača koji neće bjesomučno prodavati ukoliko dođe do pada cijene

• jo5
    • May 30, 2026 at 9:37 AM
    Quote from Hawk Tuach
    Quote from jo5

Hvala..Ja sam se nadao da ste vi već odradili to pa da nam podijelite informacije😅

to ne bi bilo u skladu s propisima.

Ja sam relativno nov u dionicama, pa me zanimaju mišljenja onih koji su puno upućeniji od mene..ja možda izvucem krive zaključke iz podataka..jeli mislite da je trend za koei da su počeli ulaziti ozbiljniji investitori ili su to još mali ulagači koji kupuju par dionica..i smatrate li da je za dionicu bolje da ulazi veliki broj malih dioničara ili manji broj većih?

• jo5
    • May 30, 2026 at 6:33 AM

Hvala..Ja sam se nadao da ste vi već odradili to pa da nam podijelite informacije😅

• jo5
    • May 29, 2026 at 3:18 PM

Ekipa, jeli znate tko kupuje dionice koei,od 01.01.2025 je cca prodano 500.000 dionica,a nema nekih promjena u top 10 u smislu da netko povećava poziciju?

• jo5
    • May 24, 2026 at 10:10 AM
    Quote from Nitko

Skrećem pozornost na autora: Promo

Kolak nije bezveznjak pokazuju to i ovi članci u večernjem listu (ovaj koji si stavio a i ovaj https://www.vecernji.hr/vijesti/nacion…vljanje-1961987).

Na udar odgovara protuudarom kroz medije. ono šta je nejasno jest koja če politička struja pobijediti jer Kolak je politički kadar HDZ / bio je predsjednik odbora za sigurnost pri hdz neznam jel još uvijek), jer sama činjenica da kapitalni fond (HDZ, država ) jaše po njemu i želi anulirati njegove ideje govori da se nešto u preduzeću dogodilo. I da se sada ide po političkoj liniji kroz stranku. Dali je to njegovo inziistiranje na Americi i po analizi IC objavljenoj "da končar od toga neče imati financijske koristi nego je to samo ulaz na tržište" ili nešto drugo ja neznam.

Da ,sasvim sigurno je jedna od negativnih strana koncara to što ga kontrolira država i jako je teško vjerovati da se ne upliću u samo poslovanje

• jo5
    • May 21, 2026 at 8:43 PM
    Quote from Nitko
    Quote from jo5

Mislim da to uopce nije bilo potrebno napominjati, ali za svaki slučaj sam.stavio u zagrade

Kolega, nečemo se praviti grbavi napisali ste jasno i glasno da KOEI moze SEBI isplatiti dobit a prešutjeli ste da i ostalim dioničarima ide ta cijela dobit, gotovo 50 posto kako ste i sami sada rekli. To bi bilo odlično za cjenu dionice i njen rast naravno ali vi ste samo izdvojili dio koji vam navijački paše.

da rezimiramo isplata APSOLUTNE i maksimalne dividende pogurala bi cjenu dionice jer oni imaju valjda 500 eura casha a neznam koliko ima KOEI. Manje navijanja i više objektivnosti nebi vam škodilo. Opet kažem nemam kodt jer smatram da je zbog ovakvog tržišta i ulagača on dosegao maksimum i nema prostora rasti zbog takvih stavova dakle ja sam neutralan čak mi i paše da on padne možda ga i kupim. a

To je tako razumljivo da se mora svima isplatit da ne triba posebno naglašavati..ima raznih investitora,po meni bi cijena dionice više rasla da su već sprzili 300 400 mil u gradnju nove tvornice nego da isplate cijelu dobit..da je to napravljeno cijena bi već bila na 6 7 tisuća

• jo5
    • May 21, 2026 at 8:13 PM
    Quote from Nitko
    Quote from renchi

Ok, a kako Adris isplaćuje dividendu ? Zasto ne bi KOEI mogao ?

ne znam jeste li mislili namene i moj post. On je odgovor na post gdje se tvrdi da vlasnik (koei) može odlučiti da cijelu dobit isplati sebi ?! i pritom negira ostale dioničare. Odnosno ako je mislio napisati cijelu istinu trebo je reč da se može isplatiti cijela dobit društva KODT ali da u tom slučaju treba namiriti i manjinske dioničare jer se radi o isplati dividende

Mislim da to uopce nije bilo potrebno napominjati, ali za svaki slučaj sam.stavio u zagrade

• jo5
    • May 21, 2026 at 7:59 PM
    Quote from Nitko

Objasnite kako vlasnici mogu donijeti takvu odluku to što pričate je krivično djelo i gospodarski kriminal

Vlasnici preko glavne skupštine.. isti oni koji su donijeli odluku o dividendi 95 eura za ovu godinu..tu odluku sigurno nisu donijeli mali dioničari kodt-a,nego veliki dioničari tj.vlasnici koei (koji su dijelom.i direktno vlasnici kodt) koji preko skupstine,nadzornog odbora i uprave kontroliraju kodt..i zato nije slučajno da se dobit kodt pripisuje koei u konsolidiranim izvještajima bez obzira jeli dividenda isplaćena ili ne..nekonsolidirani izvjestaj iskazuje samo prihod od isplaćenih dividendi..kod koncar energetskih transformatora je situacija drukčija jer koei ima ispod 49 posto,tu glavna skupština energ.transf mora donijeti odluku o isplati dobiti koei da bi se ista knjižila kao prihod koei u konsolidiranim izvjestajima

• jo5
    • May 21, 2026 at 6:53 PM
    Quote from Nitko

Upravo tako. Ali koliko sam ja shvatio Fantoma želio je reči da Končar ne može isplatiti dividendu dok ne izvuku dobit iz transformatorske kasice i tu je u pravu. Nisam išao u detalje ali vjerujem da je 80 posto dobiti transformatorske

Pa vjerovatno je 80 posto kad se spoji kodt i koncar energetski trasformatori..ali koji vi vidite problem u tome što kodt proizvodi,a koei ne,a u smislu vriejdnosti kompanije?eliminirali smo poreze , ovaj dio što je Fantom mislio..zasto mislite da je koei kao matica u podređenom položaju u odnosu na kodt ako gledamo.vrijesnost same kompanije?koei (vlasnici ) sutra mogu donijeti odluku (preko skupstine) u da cilu dobit kodt (dio od 52 posto il koliko vec ima u vlasništvu) isplati sebi..

• jo5
    • May 21, 2026 at 12:50 PM
    Quote from jo5
    Quote from Martin

Mislim da bi s poreznog aspekta to bilo neisplativo, dakle duplo plaćanje poreza na dividendu od 12%, prvo na isplatu od KODT (primjerice) pa onda kada KOEI to isto isplaćuje. Ili možda postoji način da to ne ide tako. A gdje je još porez na dobit koji ide prije poreza na dividendu, baš previše.

Ne plaća se porez porez na kapitalnu dobit kad kodt isplati dividendu koei

A ni porez na dobit

• jo5
    • May 21, 2026 at 12:34 PM
    Quote from Martin
    Quote from Hawk Tuach

na što se referencirate da točno piše ?

u Statutu stoji da KOEI zaprimljenu dividendu tvrtki/JVa u vlasništvu ne smije isplatiti prema svojim dioničarima, isto kao dividendu ? To bi bila vrlo neobična odredba.

Mislim da bi s poreznog aspekta to bilo neisplativo, dakle duplo plaćanje poreza na dividendu od 12%, prvo na isplatu od KODT (primjerice) pa onda kada KOEI to isto isplaćuje. Ili možda postoji način da to ne ide tako. A gdje je još porez na dobit koji ide prije poreza na dividendu, baš previše.

Ne plaća se porez porez na kapitalnu dobit kad kodt isplati dividendu koei

• jo5
    • May 20, 2026 at 8:52 AM
    Quote from marinac

Ja samo priželjkujem i čekam da se multiple koje trenutno ima KOEI prenesu na KODT. Drugo više ni ne treba :)

Nažalost, nema tu multiple..koei nije podcjenjen jos u odnosu na kodt,sad su tu negdi..u prethodnim.komemtarima od.jucer (ne vasim) se vidi nerazumijevanje fin.izvjestaja,konsolidacije itd

• jo5
    • May 17, 2026 at 8:57 AM

Jedno pitanje za Hawk posto vidim da redovno kupuje knjigu dioničara.Jeli se može nešto pametno zaključiti ako se knjiga redovno prati?pretpostavljam da to pratite iz nekog razloga..

1. Privacy Policy
  2. Kontakt