Ovo je zbilja respektabilno...a tek slijedi pravi zamah....ovo je raketa ![]()
Posts by marinac
-
-
za 1H26 nisam uspio naći izvještaje na Fina javna objava...možete li postaviti izvješća i/ili dati instrukcije kako doći do tih izvještaja na FINI.
Hvala
-
Čemu tolika žurba za izlaskom?
Ja još ne idem van...čekanje je ključ
-
Ja samo priželjkujem i čekam da se multiple koje trenutno ima KOEI prenesu na KODT. Drugo više ni ne treba

-
Viša sveobuhvatna dobit u 1Q 26 nego predložena visina dividende za cijelu 2025 godinu....
Strpljen-spašen

-
Kad zamiriši bit će skuplja

-
strah je tu najveći razlog
-
očekujem prihod u ovoj godini100 mio+
-
Komentar vezan za valuaciju dionica. Dobit se dijeli na ukupan broj dionica neovisno da li su redovne ili povlastene...
-
Display More
Rezultati su pre-predobri...+41% prihodi, +58,6 normalizirana dobit
Mala valuacijska usporedba za KOTR2 👇
S obzirom da se na ZSE trguje samo povlaštena dionica KOTR‑P‑A (oznaka KOTR2), onda se valjda treba gledati P/E na toj osnovi, a ne ukupni broj dionica kao što jue u jednoj bilješki.
Broj burzovnih dionica: 54.430
Dobit 2025.: ~11,1 mil. EUR
EPS (KOTR2): cca 205 EURNa cijeni oko 1.430 EUR, to daje P/E ≈ 7.
Za usporedbu:
- KOEI (Končar EI) se trenutno vrti oko P/E 11–12
Ako bi KOTR2 imao isti P/E kao KOEI, cijena bi trebala biti otprilike:
- P/E 11 → ~2.250 EUR
- P/E 12 → ~2.460 EUR
Drugim riječima, tržište trenutno vrednuje KOTR s 30–40 % diskonta u odnosu na KOEI, iako:
- posluju u istoj energetskoj industriji,
- KOTR ima vrlo visoku profitabilnost,
- i izuzetno jaku bilancu.
Naravno, dio diskonta ide na račun likvidnosti i strukture dionica, ali P/E 7 za ovakvu dobit stvarno izgleda skromno.
Čisto kao materijal za razmišljanje — nije preporuka 😉
Totalni promašaj!
-
8.6. je skupština pa cca mjesec dana iza tog datuma bi trebalo biti isplaćeno
-
dividenda 41,77 eur

-
Biti će u visini statističke pogreške u odnosu na trenutni book HPB-a...u prijevodu zanemarivo viši
Netočno!
A što to znači netočno?
cca 10% će se povećati book u odnosu na trenutni i i to je od velikog značaja za banku?
Uglavnom za HPB više štete nego koristi. Bolje se riješiti problema i utopiti ga u veći sustav jer se tako neće ni primjetiti problemi a vlasik ionako isti.
-
...za banku kao što je Croatia banka bolje da prestane postojati. Samo problemi i uhljebljeni kadar tako da će ovo preuzimanje zasigurno imati svoju svrhu
-
HPB je preuzeo Croatia banku za 15 miliona eura.

Koliki će biti book HPB -a nakon spajanja bilanci?

Biti će u visini statističke pogreške u odnosu na trenutni book HPB-a...u prijevodu zanemarivo viši
-
-
samo ciljaj ali na te razine više ne bu
-
a za koju godinu ako bude dobit puno viša pa PE dođe na 15, što onda?
-
meni sve izgleda da se uopće ne gleda budućnost tvrtke....to je isto kao kada je kodt prije koju godinu bio na 130 eur ali u međuvremenu prihodi/dobit porasli pa time i sve ostalo....
Mislim da ovdije ima potencijala,....
Strpljenje je ključ
-
Po mojoj procjeni dividenda bi ove godine trebala biti minimalno 90 EUR
Ako ce ici linearno onda malo vise od 95 Eura mada rekao bih da postoji prostor i u postotku dividende u dobiti koji je trenutno an 35% pa ima mjesta da to ode i na 40%. Istina ispred nas su velike investicije no i s time uracunato postotak bi mogao rasti. Glede procjene same cijene dionice mislim da svi ovi analiticari bi trebali staviti novac unutra umjesto svojih procjena... Jer ako misle da nesto vrijedi 20% vise od trenutne cijene onda neka jednostavno investiraju

Linerni izračun temeljiš na konsolidiranim rezultatima, a to nije točno, tako da ovo što sam napisao stoji ukoliko bude isti udio u dobiti predviđen za ispaltu dividende kao i prošle godine.
Slažem se da bi bilo korektno, obzirom na bilancu i cash flow tvrtke, udio ispalte dobiti povećati na min 50%