Bilo bi fora da se makne još ovih 20 dionica s prodaje pa da bude kompletno prazno
Ne tako davno sam kupovao po cca 1.400 kuna, sad mi se i na 400injak eura čini jeftino....
Bilo bi fora da se makne još ovih 20 dionica s prodaje pa da bude kompletno prazno
Ne tako davno sam kupovao po cca 1.400 kuna, sad mi se i na 400injak eura čini jeftino....
Display MoreDisplay MoreIzašlo izvjesce...
https://zse.hr/hr/papir/310?isin=HRKODTRA0007&tab=stock_news
Boze moj sto je ovo...za usr.at se u gaće od ludila...
Rast prihoda 34%
Rast dobiti nakon oporezivanja 75%
Rast ugovorenih poslova 73%
Rast EBITDA marže za 200 b.p. (sa 9,7% na 11,9%)
I to sve na vec visoku bazu prihoda i dobiti od lani...bolesno dobro
Sve stoji, samo računajte da je 1. kvartal prošle godine bio nešto slabiji od 3. i 4. kvartala 2022. koji su rasturili. Ovaj je sada ipak slabiji po prihodima od Q3 i Q4 iz 2022.
U svakom slučaju ovo mi je najdraža dionica. Ako bude prilike rado ću dokupiti.
Teško je ovdje jeftino dokupiti dionicu dok Berkopić stalno kupuje . Moguće je jedino u slućaju da netko zatreba novce pod hitno, a to se nažalost ne događa svaki dan.
Display MoreDisplay MoreIzašlo izvjesce...
https://zse.hr/hr/papir/310?isin=HRKODTRA0007&tab=stock_news
Boze moj sto je ovo...za usr.at se u gaće od ludila...
Rast prihoda 34%
Rast dobiti nakon oporezivanja 75%
Rast ugovorenih poslova 73%
Rast EBITDA marže za 200 b.p. (sa 9,7% na 11,9%)
I to sve na vec visoku bazu prihoda i dobiti od lani...bolesno dobro
Sve stoji, samo računajte da je 1. kvartal prošle godine bio nešto slabiji od 3. i 4. kvartala 2022. koji su rasturili. Ovaj je sada ipak slabiji po prihodima od Q3 i Q4 iz 2022.
U svakom slučaju ovo mi je najdraža dionica. Ako bude prilike rado ću dokupiti.
Evo kolega, samo za Vas...pregled ukupnih prihoda i dobiti po kvartalima u EUR...
Iako sam na poslu, odvojio sa pola sata samo za Vas😀😀😀
Ukratko, graf jasno pokazuje da su od 2017. prihodi u Q1 tradicionalno najnizi u odnosu na ostale kvartale (uz iznimku 2019.)
A slicna prica je i sa dobiti prije oporezivanja koja je tradicionalno najmanja u Q1 u odnosu na ostale kvartale (uz iznimku 2019.)...zasto je to tako nemam pojma...
Pokusajte zamislit kako ce izgledati stupci za 2023. ako se taj obrazac ponovi i u ovoj godini...a obzirom na Ugovorene poslove i stanje zaliha kladim se da hoce...👌👌
Tri puta kupovao i prodavao, tri puta zaradio, tri puta pogriješio.
tješite se kolega. ja sam valjda jedini koji ovdje koji nije zaradio. sa divkama izašao flat. ali davno to bilo ..... kad se telila u rasponu 950-1030 kn. dobro, totalno drugačija vremena. jedan od ijetkih slučaja kada sam izgubio strpljenje iako sam vjerovao u dionicu. vidio bolju priliku u datom trenutku. u svakom slučaju čestitke svim imateljima, a posebno mome prijatelju kome čini 80% portfelja, ima oko 200% plusa i zaboravio na njih. veli, mirovinski privatni fond. nadam se da vas ima što više.
Vidim neki tek otkrivaju kompaniju...neka, neka.
Prvu kupnju dionica ove kompanije sam ostvario 15.12.2010. i žao mi je svake dionice koju sam u međuvremenu prodao (i dalje mi je među najvećim pozicijama u portfelju).
Siguran sam da će jednako 'prolaziti ispod radara' i za 10 godina, dok god su pod kapom matice koja privlači svu pozornost.
Tiha voda brege dere...i neka dere...
Još uvijek sam tu, 12 godina je prošlo...samo strpljivo
Netko stalno stavlja 20-ice na prodaju po 450 € na povlaštenoj. Mislim da je od jučer prošlo više od 200 kom.
Moram priznati ovoliki rast cijene je nadmasio moja ocekivanja. Prakticki smo vec nadomak 500€ sto je vrlo impresivno. Naravno nije tu bilo previse volumena kao na <400 razinama ali ipak je indikator da sadasnji imaoci dionica (ukljucivo mene) ne namjeravaju prodavati tako skoro. Nadao sam se propadu cijene nakon dividende ali ovaj rast je toliko nadmasio iznos divke da je veliko pitanje da li ce biti znacajnijeg propada cijene na ljeto. Najveci problem je da nema dovoljno dionica na prodaji. Vrlo je tesko ne zaraditi puno na ovoj dionici ali vrlo tesko je i kupiti vecu kolicinu (npr 50+) jer nemas od koga.
Jedan faktor, koji je po meni jako bitan, a mozda prolazi ispod radara kod ove dionice je poboljsana likvidnost na zse poslijednjih godina.
Kolege koji su duze u ovoj dionici vjerojatno se sjecaju godina i godina kad je dionica bila u aukcijskom modalitetu i koliko se malo trgovalo s njome. Meni je upravo to dugo godina bilo jedno od glavnih objasnjenja zasto trziste toliko diskontira ovu dionicu i zasto se dionicom trguje na P/E 7-11 uz rast koji je bio prisutan svih godina. U meduvremenu se likvidnost povecala s ca 150tkn mjesecno na preko 1mkn mjesecno (ttm je trenutno 1.8mkn).
Zelim reci da bi u iducim godinama rast cijane dionice moglo doci iz dva smijera - prvo od boljih poslovnih rezultata (kao npr Q1) a drugi od smanjenja diskontat za nelikvidnost odnosno povecanja P/E na kojem se KODT trzi. Godinama smo gledali kako se trzi na P/E ispod 10 - ja osobno ne vidim razlog zasto se nebi moglo trziti na 15.
LP
Ova tradicionalno nam mala likvidnost baš definira KODT kao najbolje čuvanu "tajnu" ZSE!
Mi koji znamo što je ovo, dionicu već imamo. Ostali tek trebaju naučiti da na ZSE postoji jedan, kako bi vani rekli, "quality compounder".
Čak i u svjetskim terminima prestajemo biti micro cap, postajemo small cap! Te kvalitetne kompanije ljudima privuku pažnju kad postanu već dosta velike, i to je ok, bolje ikad nego nikad, ali najbolje vrijeme za otkriti ih je dok su još male i ne tako poznate, dok su i valuacije još razumne.
Ja sam ovdje dioničar već skoro 15 godina. Bila mi je to jedna od prvih dionica, sad najstarija dionica u portfelju, i još uvijek najveća pozicija u mom danas globalno diverzificiranom portfelju. I sve mi se čini da će tako ostati i narednih 15 godina.
Ova kompanija ne prestaje pozitivno iznenađivati. Imao sam visoka očekivanja cijelo vrijeme, i oni ih redovito ispunjavaju, pa i nadmašuju u zadnje vrijeme.
Nedavno smo imali i uspješnu smjenu na vrhu uprave, Ivan Klapan kako je svoju 30-godišnju upravljačku palicu uspješno predao Vanji Burulu, što također nije ništa neočekivano, jer već je bio dio tog dobro uigranog tima.
Jedan od poznatih investitora od kojeg sam puno naučio zadnjih godina, Terry Smith, kaže da mu je stratagije (s kojom se i sam slažem) "Buy good companies, don't overpay and do nothing", i da je ovaj zadnji dio najteži.
Meni je KODT primjer kompanije u kojoj "do nothing" zapravo i ne izgleda tako teško. Kod jako dobrih kompanija to ne mora biti teško. Ne radiš ništa, samo jednom godišnje s užitkom pročitaš godišnje izvješće (pa i kvartalna nisu loša, uvijek je cool vidjeti trenutno stanje, i onaj detalj "stanje ugovorenih poslova", ovo u zadnjem baš šokira, pozitivno), nije to meni tako teško u ovom slučaju, posebice zadnjih godina. Malo je teže bilo onih par godina neke kao stagnacije (sporiji rast), ali to je normalan način razvoja kompanije, stepeničasto, malo se potegne par godina, pa godinu-dvije-tri više flat (pogotovo ako je neka recesija, manje se investira u elektroenergetsku mrežu), pa opet potegne itd.
Kod investiranja je važno dobro poznavati kompaniju u koju investiraš, da možeš nepokolebano preživjeti periode pada/stagnacije, doživjeti s vremenom te "multibagger" rezultate. I Charlie Munger kaže "The first rule of compounding: Never interrupt it unnecessarily".
Jedan faktor, koji je po meni jako bitan, a mozda prolazi ispod radara kod ove dionice je poboljsana likvidnost na zse poslijednjih godina.
Kolege koji su duze u ovoj dionici vjerojatno se sjecaju godina i godina kad je dionica bila u aukcijskom modalitetu i koliko se malo trgovalo s njome. Meni je upravo to dugo godina bilo jedno od glavnih objasnjenja zasto trziste toliko diskontira ovu dionicu i zasto se dionicom trguje na P/E 7-11 uz rast koji je bio prisutan svih godina. U meduvremenu se likvidnost povecala s ca 150tkn mjesecno na preko 1mkn mjesecno (ttm je trenutno 1.8mkn).
Zelim reci da bi u iducim godinama rast cijane dionice moglo doci iz dva smijera - prvo od boljih poslovnih rezultata (kao npr Q1) a drugi od smanjenja diskontat za nelikvidnost odnosno povecanja P/E na kojem se KODT trzi. Godinama smo gledali kako se trzi na P/E ispod 10 - ja osobno ne vidim razlog zasto se nebi moglo trziti na 15.
LP
Dionica s ovakvim rastom, perspektivom i bilancom nema što raditi s P/E ispod 10. Dobar primjer neefikasnosti domaćeg tržišta. Dovoljno se sjetiti kako je AZ ne tako davno prosipao dionice po bidu. S takvim institucionalnim investitorima nije ni čudno da je tržište toliko neefikasno.
Display MoreOva tradicionalno nam mala likvidnost baš definira KODT kao najbolje čuvanu "tajnu" ZSE!
Mi koji znamo što je ovo, dionicu već imamo. Ostali tek trebaju naučiti da na ZSE postoji jedan, kako bi vani rekli, "quality compounder".
Čak i u svjetskim terminima prestajemo biti micro cap, postajemo small cap! Te kvalitetne kompanije ljudima privuku pažnju kad postanu već dosta velike, i to je ok, bolje ikad nego nikad, ali najbolje vrijeme za otkriti ih je dok su još male i ne tako poznate, dok su i valuacije još razumne.
Ja sam ovdje dioničar već skoro 15 godina. Bila mi je to jedna od prvih dionica, sad najstarija dionica u portfelju, i još uvijek najveća pozicija u mom danas globalno diverzificiranom portfelju. I sve mi se čini da će tako ostati i narednih 15 godina.
Ova kompanija ne prestaje pozitivno iznenađivati. Imao sam visoka očekivanja cijelo vrijeme, i oni ih redovito ispunjavaju, pa i nadmašuju u zadnje vrijeme.
Nedavno smo imali i uspješnu smjenu na vrhu uprave, Ivan Klapan kako je svoju 30-godišnju upravljačku palicu uspješno predao Vanji Burulu, što također nije ništa neočekivano, jer već je bio dio tog dobro uigranog tima.
Jedan od poznatih investitora od kojeg sam puno naučio zadnjih godina, Terry Smith, kaže da mu je stratagije (s kojom se i sam slažem) "Buy good companies, don't overpay and do nothing", i da je ovaj zadnji dio najteži.
Meni je KODT primjer kompanije u kojoj "do nothing" zapravo i ne izgleda tako teško. Kod jako dobrih kompanija to ne mora biti teško. Ne radiš ništa, samo jednom godišnje s užitkom pročitaš godišnje izvješće (pa i kvartalna nisu loša, uvijek je cool vidjeti trenutno stanje, i onaj detalj "stanje ugovorenih poslova", ovo u zadnjem baš šokira, pozitivno), nije to meni tako teško u ovom slučaju, posebice zadnjih godina. Malo je teže bilo onih par godina neke kao stagnacije (sporiji rast), ali to je normalan način razvoja kompanije, stepeničasto, malo se potegne par godina, pa godinu-dvije-tri više flat (pogotovo ako je neka recesija, manje se investira u elektroenergetsku mrežu), pa opet potegne itd.
Kod investiranja je važno dobro poznavati kompaniju u koju investiraš, da možeš nepokolebano preživjeti periode pada/stagnacije, doživjeti s vremenom te "multibagger" rezultate. I Charlie Munger kaže "The first rule of compounding: Never interrupt it unnecessarily".
Lynx se vratio nakon godina izbivanja s foruma👍....U KODT sam od 2009. i još uvijek najveća pojedinačna dionica u portfelju, koji je također u zadnje 4 godine globalno diverzificiran.
Istina da je današnji dan ovdje pomalo euforičan jer opet postižemo novi ATH i to uz ovakvu dnevnu amplitudu rasta, i dostižemo možda po prvi put baš danas ovo čudo: petogodišnji total return CAGR bolji i od Applea (meni oduvijek posebno fascinantna kompanija).
Koliko se sjećam to je uvijek bilo tako, najviše se piše na zelene dane 😀. Ljudska psihologija.
Na lijep sam dan ponovno otvorio profil, na ovom novom forumu! Zanimljvo da na onom drugom nitko ništa ne piše. Taj drugi slabo funkcionira i u tehničkom smislu (zapravo sam se htio vratiti tamo, ali password reset mi ne pošalje e-mail 🤷♂️). Očito je ovaj sad glavni. I sviđa mi se kvaliteta rasprava ovdje. Pročitao sam većinu toga od početka što ste pisali. Dobra stvar je što ste objasnili FCF situaciju. Dakle ovdje za sada gledamo prije svega knjigovodstvenu dobit (prije oporezivanja), to je i moje mišljenje.
Ovo o cijenama sad je manje kvalitetna i manje bitna stvar, ali je prigodna danas, jer u ovom izazovnom vremenu za svjetska tržišta kapitala (kojima ZSE dosta dobro odolijeva) ovo je jedna od najpozitivnijih pojedinačnih dionica.
Što se tiče mojih “15 godina”, to će biti ovo ljeto. Od prve kupnje. Kupovao sam još i godinu poslije i potom još pomalo kasnije kroz godine. Ne mogu biti siguran što će biti narednih 15 godina, ali kažem to u smislu da mi kompanija danas izgleda jače i sigurnije nego bilo kad do sada, pa da mi to daje optimizam, da će oni moći nastaviti i dalje uspješno poslovati kao do sada.
Ne znam zašto tako konzervativno planiraju poslovanje ali ako pogledamo planirano/ostvareno u '22. što li nas onda čeka u '23.
Obožavam brzo rastuće kompanije sa konzervativnim planovima
Jel radi ekipa nesto na podrucju ovih modrenih mini kucnih vjetroelektrana, vidim po svijetu se to dosta kemija, a mi hvala bogu vjetra imamo duz cijele obale
Izvještavanje o planu za sljedeću godinu je stvar koju bi ipak mogli malo unaprijediti! 🙂 Ti njihovi planovi nikad nisu imali puno smisla. Ako će se procjena uvijek nadmašiti onda procjena nije dobra… Možda je to donja granica onoga s čime računaju pa iz opreza daju taj broj. Ali nema to smisla. Treba objaviti cijeli interval a ne samo donju granicu, dakle srednja vrijednost plus/minus toliko i toliko.
Stanje ugovorenosti je jedino konkretno što imamo u tom smislu, za vidjeti neku indikaciju o kretanju prihoda u narednom kraćem roku. Meni nisu bitna kratkoročna kretanja, ali volim vidjeti te brojeve, čisto iz znatiželje.
Izvještavanje o planu za sljedeću godinu je stvar koju bi ipak mogli malo unaprijediti! 🙂 Ti njihovi planovi nikad nisu imali puno smisla. Ako će se procjena uvijek nadmašiti onda procjena nije dobra… Možda je to donja granica onoga s čime računaju pa iz opreza daju taj broj. Ali nema to smisla. Treba objaviti cijeli interval a ne samo donju granicu, dakle srednja vrijednost plus/minus toliko i toliko.
Stanje ugovorenosti je jedino konkretno što imamo u tom smislu, za vidjeti neku indikaciju o kretanju prihoda u narednom kraćem roku. Meni nisu bitna kratkoročna kretanja, ali volim vidjeti te brojeve, čisto iz znatiželje.
Ne! Neka rađe oni daju predviđanja o donjoj granici tako da nema negativnih iznenađenja 😁
Ovaj graf KODT me podsjeca kao da radi Parabolic advance, ne razumin se toliko u njega ako tko zna to dobro nacrtati bilo bi ljepo vidjeti na sta to lici i koja su pravila za to crtat ako tko zna