1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Razno
  3. Kavana

Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• maratonac
  • February 19, 2020 at 1:17 PM
  • 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • August 3, 2021 at 8:26 PM
    • #2,021
    Quote from Flight

Super za tebe i tvoju titulu, al mi ovdje ne raspravljamo o stručnosti i iskustvu u crtanju brodova nego o vrednovanju. Tim vise me cudi sto evidentno ne razumijes nego i dalje pokusavas tvrditi da su “kruske bolje od jabuka”?! Rekao sam ti procitaj u reportu o vrednovanju imovine tankerasa i onda to usporedi sa vrednovanjem bulkera. Primjetit ćeš priličnu razliku koja nije slučajna i koja koincidira sa potencijalima i rizicima. Bulkeri imaju veći potencijal, al su u skladu s time rizicniji. Nije tu opcija ovo ili ono nego oboje. I jedno i drugo drajva sličan drajver, al se volatilnost i stupanj rizika za isti povrat, prilično razlikuju.

Bulkeri su odradili znacajan dio svoje valuacije (a neki od njih imaju i dalje znacajan upside potencijal), tanekrasi tek kreću s rastom i poboljšanjem vozarina kod njih se tek očekuje ono sto se kod bulkera događa posljednjih 6-12 mjeseci. Ili mogu ti i drugačije pojasniti. TPNG nije nikad bila egzistencijalno ugrozena (vremenska neogranicenost poslovanja) niti njezin business model, u isto vrijeme, i ATPL i JDPL su defacto skoro propali. Shodno tome cijena im je bila relativno niza nego je to ikad bila kod TPNG pa i oporavak izgleda dinamičnije i dramatičnije. Al to ne znaci da u dugome roku i ATPL može i pouzdano hoće osigurati bolji i stabilniji povrat. Kratkoročno, i na na rok do godine ili dvije možda da, al to je već u značajnoj mjeri (a ponekad i u potpunosti) već ugrađeno u cijenu. Barem na likvidnijim i efikasnijim tržištima.

Nema apsolutne potrebe da mi ista objasnjavas. Naime, ja znam mnogo vise od tebe o brodarskom poslu. I oduvijek sam znao, barem par desetljeca unazad.

Prema tome, oladi, ne trebas odmah po titulama krenuti... :) Za pocetak.

Ali to je nebitno. Bitni su samo brojevi.

A oni kazu da za valuaciju razine P/E=10 pri cijeni od 45 kn TPNG treba imati dobit od 39 mil kn. Ako ce imati 20ak mil ta multipla ide na 20. 20!!!

I nikakvo trolanje nece promijeniti tu jednostavnu cinjenicu. Krusko moja. I jabuko! :D

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • August 3, 2021 at 9:30 PM
    • #2,022

Unfortunately, wrong place for comment!

• Kvark
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,309
    • August 4, 2021 at 6:56 AM
    • #2,023
    Quote from MickeyM

Tko nam onda i zašto sada ruši cijenu čak ispod 400kn pitam se ja!?

Pa Vi k'o podvojena licnost. :)) Jucer ste nam rekli da Vi rasprodajete jos od proslog tjedna.

Ako je suditi po onome sto ste napisali, da Vam je ostalo, kako VI kazete "zanemarivo" za jedno dobro ljetovanje, cini se da ste imali jako veliku kolicinu.

RE: Što smo danas tržili

-ATPL ovaj i prošli tjedan! Ostalo mi još tako malo za jedno dobro ljetovanje, znači zanemarivo!
    MickeyM
    August 3, 2021 at 5:55 PM

Jos nekoliko takvih kao Vi i eto.... cijena je tu di je. Cini se da mnogi trebaju za ljetovanje. :)) I to mi je ok. Odradit ce mi turisti; prelit ce se tamo. :))

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • August 4, 2021 at 8:37 AM
    • #2,024
    Quote from Kvark
    Quote from MickeyM

Tko nam onda i zašto sada ruši cijenu čak ispod 400kn pitam se ja!?

Pa Vi k'o podvojena licnost. :)) Jucer ste nam rekli da Vi rasprodajete jos od proslog tjedna.

Ako je suditi po onome sto ste napisali, da Vam je ostalo, kako VI kazete "zanemarivo" za jedno dobro ljetovanje, cini se da ste imali jako veliku kolicinu.

RE: Što smo danas tržili

-ATPL ovaj i prošli tjedan! Ostalo mi još tako malo za jedno dobro ljetovanje, znači zanemarivo!
    MickeyM
    August 3, 2021 at 5:55 PM

Jos nekoliko takvih kao Vi i eto.... cijena je tu di je. Cini se da mnogi trebaju za ljetovanje. :)) I to mi je ok. Odradit ce mi turisti; prelit ce se tamo. :))

Prvo ja ne rasprodajem, drugo nisam imao neku veliku količinu gledajući možda na većinu naših forumaša. Meni je u jednoj dionici 100k kn ili malo manje puno za moje mogućnosti dok je to nekome sitnica. Treće nikada se prvi na ask nisam postavio sa najnižom cijenom i naravno svom količinom! Jučer me samo na zatvaranju iznenadila prodaja preko 150 komada na 390kuna. Naravno da svatko želi ako već prodaje ostvariti veću cijenu, ali što mi onda govori ovaj prodavatelj koji je jučer ovo učinio?

• tizian1
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,545
    • August 4, 2021 at 8:49 AM
    • #2,025
    Quote from Flight
    Quote from tizian1

Ovdje postaje jako zanimljivo čitati kako dobit ATPL ne vrijedi a gubitak TPNG vrijedi.

Jasno je svima koji su povodi takvog pisanja. ^^ ^^ ^^ .

Uzeti vrijedne dionice jeftino.

A vrijeme će pokazati tko je bio u pravu, kao i uvijek...

Pa tko ti brani da ih ti ne uzmeš?

Čim se pokrene iole ozbiljnija rasprava odmah krenu uvrijeđene mlade cendrati nad zlom sudbinom i zločestim forumašima. Rapsravlja se, nitko nije napisao da nešto ne vrijedi nego da se otvaraju nove prigode i da nešto što danas izgleda relativno skuplje će moguće u budućnosti izgledati znatno povoljnije u valuacijskom smislu. A raspravlja se i o jednom bitnom čimbeniku, riziku (konačno!). Ne znam zašto je sad ATPL sveta krava, a sve ostale dionice 'magla'. Pa i HPB je na PE 5, sa dostatnim kapitalom i potencijalom rasta i zadovoljenim svim regulatornim uvjetima (apriori; uključ. i MREL), pa nitko oko toga ne radi Big Fuzz.

Svaka dionica ima svoj ciklus rasta, korekcije i konsolidacije. Pa opet ispočetka, ako se investicijska teza ponavlja i potvrđuje na takav način. Tako i ATPL, tako i sve druge dionice. Pored toga, mi smo malena burza koja naprosto nema dostatnog kapitala da pokrene i valja sve priče istodobno nego se špekulativni kapital konstantno seli uokolo. I to treba imati na umu. ATPL trebaju veći investitori za novi ciklus rasta. Osim ako vas nekolicina opet ne posegne dublje ruku u džep, al stvarno dublje i to ponovi još barem nekoliko puta.

Alternativa su fondovi, mirovinci, ključni dioničar, strateški partneri i svi koji imaju dobre volje, takvu procjenu i dovoljno dug (ili kratak) horizont da s evlasnički vežu uz kompaniju. Uskoro ćemo vidjeti na JDPL kakve su aspiracije glede dokapa i interesa pa će biti jasnije koga 'bulk' zanima, u kojim količinama i s kojim interesom. A do tada.... hvali more, drž se kraja.

Display More

Nema tu cendranja, samo mi je malo degutantno čitati konstantna usmjeravanja i uvjeravanja oko dionice ATPL. Svima je već sve jasno.

Meni je povod pogotovo vrlo jasan.

Samo pišite, netko tko razmišlja svojom glavom će uskoro odustati od čitanja. A rezultati će na kraju razotkriti sve.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • August 4, 2021 at 10:29 AM
    • #2,026
    Quote from tizian1

Ovdje postaje jako zanimljivo čitati kako dobit ATPL ne vrijedi a gubitak TPNG vrijedi.

Bold, ako je to tako, što ne pojačate one mršave naloga na bidu na 390kn, em jeftino, em nema interesa, prilika samo takva za vas???

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 4, 2021 at 11:02 AM
    • #2,027
    Quote from Marin83
    Quote from tizian1

Bold, ako je to tako, što ne pojačate one mršave naloga na bidu na 390kn, em jeftino, em nema interesa, prilika samo takva za vas???

Ceka se kolega da vidimo koliko jos ima interesa za prosipanje po bidu.

• peropopara
    Reakcija primljeno
    4
    • August 4, 2021 at 11:16 AM
    • #2,028

onaj tko trenutno nema u portfelju HPB je stvarno nedovoljno ambiciozan, bez obzira na mogući ishod priče...

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • August 4, 2021 at 12:00 PM
    • #2,029

Izgleda da je ask počišćen, a možda je i fatamorgana...:)

• bubimir
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • August 4, 2021 at 4:32 PM
    • #2,030
    Quote from Moller

i nije on ni sam, trebao bi mijenjati nick u Neostik, uvijek se netko zalijepi

neostick ljepilo..za 9. misec već prešlo 40k 8o 40375 + looks like an inverse H&S..ajde dečko, malo ohladi ..vanka šortaju brodare ko ludi:S

https://twitter.com/braemarscreen/status/1422815358201782273/

oligarhija

• pinball
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    185
    • August 5, 2021 at 9:39 PM
    • #2,031

Znači sutra naglavačke u TPNG jer kreće raketlin

• Markomm
    Početnik
    Reakcija primljeno
    5
    • August 6, 2021 at 3:04 PM
    • #2,032

Osim za one koji ne vjeruju : D

Svi znamo koji su to i tu i tamo

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • August 6, 2021 at 4:44 PM
    • #2,033
    Quote from BudFox
    Quote from BudFox

BCTI 505

MR 6935$

Ne znam zasto sam bio blokiran jer sam stavio BCTI indeks i MR vozarine za tankere u temi TPNG, ali to je stanje od jucer, danas je BCTI 510. Mislio sam da je ovo tema samo za Dry bulk tj. prijevoz rasutih tereta, ali vidim da se pocelo raspravljati u zadnje vrijeme i o tankerima.

Ne diraj tpng da te nebi 380v struja😬🤭😅

Ja sam dobila 3 dana iskljucenje za ovaj dole komentar koji je samo preneseni citat????na tpng. prebacen je i na dry bulk jer nema veze sa "predvidenom temom" tpng???? 🤣🤣🤣

Ovakvo nepristrano moderiranje nije dugo videno🏆🤧🤣

Upozoreni ste pa tko zeli neka gura prste u moderatorsku uticnicu😂

"Kina se pocinje zatvarati.

On the potential tanker ramifications, Natzkoff said: “An immediate impact of a lockdown in China is reduced population mobility which would have a direct impact on demand for transportation fuels, potentially impacting negatively the tanker market.”...

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • August 6, 2021 at 5:03 PM
    • #2,034
    Quote from brajakica
    Quote from BudFox

Ne znam zasto sam bio blokiran jer sam stavio BCTI indeks i MR vozarine za tankere u temi TPNG, ali to je stanje od jucer, danas je BCTI 510. Mislio sam da je ovo tema samo za Dry bulk tj. prijevoz rasutih tereta, ali vidim da se pocelo raspravljati u zadnje vrijeme i o tankerima.

Ne diraj tpng da te nebi 380v struja😬🤭😅

Ja sam dobila 3 dana iskljucenje za ovaj dole komentar koji je samo preneseni citat????na tpng. prebacen je i na dry bulk jer nema veze sa "predvidenom temom" tpng???? 🤣🤣🤣

Ovakvo nepristrano moderiranje nije dugo videno🏆🤧🤣

Upozoreni ste pa tko zeli neka gura prste u uticnicu😂

"Kina se pocinje zatvarati.

On the potential tanker ramifications, Natzkoff said: “An immediate impact of a lockdown in China is reduced population mobility which would have a direct impact on demand for transportation fuels, potentially impacting negatively the tanker market.”...

Display More

Hvala na warningu. Trebali bi sastavit popis tema koje su Adminu hothothot. Dakle Tpng, Vlen.....gdje se dijele kazamati samo tako.

P.s. nazovite kolegu na forumu pizdunom i dobijete samo 1 dan hlađenja.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 7, 2021 at 8:23 PM
    • #2,035
    Quote from tin
    Quote from Flight

A ti misliš da su u ATPL super transparentni? Kako to gotovo nitko osim Bilbije nema značajnije količine dionica? Kulaš nešto, ostali skoro ništa. I koliko su kupovali u ovome rastu?

U TPNG u revidiranom izvjescu imaš dobro opisano kako se naplaćuje fee od kojeg ovisno društvo ima korist. A i ti fee-evi su značajno smanjeni posljednjih godina jer ovise o poslovnim rezultatima i nekim drugim uvjetima.

Moja najveća zamjerka upravljačima ATPL ide upravo prema netransparentnosti i onda forumasi moraju pogađati po kojoj cijeni plove brodovi, po kojim cijenama odnosno uvjetima i u kojim rokovima su brodovi u TC, bareboatu i sl. Kakve su otkazne klauzule i slično. Uvjeti refinanciranja, uvjeti kupnje/prodaje imovine, cijene (stjecanja/otuđenja) imovine Itd. Itd. Svaki brodar koji drži do investitora to uglavnom javno objavljuje. Ja zaista ne razumijem u čemu je problem da to učine i u ATPL? I to u trenutku nastanka poslovnog događaja. Tajnost podataka iz ugovora?!. Yeah right….

Kolega svako dobro i puno sreče vam želim s TPNG...na žalost pišem iz vlastitog iskustva ...imao sam dionicu kad su fundamenti bili kud i kamo jači ...samo upozoravam na količinu koja može postati problem pri izlasku iz dionice...na TPNG sam zaradio nekih 30% a da sam slušao kolegu koji je opominjao kao i ja sada moga sam zaraditi 70%....na ATPL ulazio na 184 do 190 kn...puno je ljudi ušlo u TPNG s količinama večim od 5000 kom i svi očekuju izlazak na 60+kn...za to bi fundamenti morali biti iznad 50 mil kn neto dobiti na razini godine...ai tada jepitanje koliko će se moći prodati iznad 60kn.

Ma, koliko se sjecam. Dionica je 2 dana bila na 60 kuna i mali promet je prosao po 60 kuna. Ubrzo je pala na 50 kuna. To znam jer sam ju ja prva kupila na 50 kuna nakon pada.

Vi iznosite svoje iskustvo. Ja trejdam sa malim iznosima i uvijek mogu uci/izaci.

Sa velikim kolicinama je na nelikvidnim dionicama tesko.

Quote from Flight

Ajde, ajde "kolega" citajte.... ne nabadajte napamet... Ja sam laik, al u odnosu na ostatak "ekipe" sam recimo to tako, polulaik. Tankere čeka dugi ciklus pozitivnih vozarina ako se ispuni pola pretpostavki iz ove analize. Ne znam kako ovdje ljudi ne razumiju da ako su skoro gotovo svi hard commodities u uptrend ciklusu, kao i trgovina robama, kako bi to onda tankeri izostali iz nj.? Zbog pada potražnje za naftom? Možda....all prije tog pada proći će još dosta godina, a moguće i zig-zag ciklusa vozarina.

Ono o čemu vi pričate bio je kratkotrajan rast potaknut padom cijena nafte i iznenadnim i neočekivanim rastom cijena skladištenja nafte. A to.je drugi par rukava od onog što nam se sprema u "ovome" ciklusu, navodno.

Citajte pametnije i upućenije od mene i "vas": https://5f38c3be-c80e-4113-8699-341bc56851e6.usrfiles.com/ugd/5f38c3_7e3…d0bf17b2952.pdf

Vozarine za tankere ce u jednom trenutku sigurno poceti rasti.

Edited once, last by Marielena: Merged a post created by Marielena into this post. (August 7, 2021 at 8:24 PM).

• Kvark
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,309
    • August 7, 2021 at 10:35 PM
    • #2,036

Cini se da ovaj sektor ima perspektivu i da ide na bolje, ali cim pomislim uloziti sjetim se naimovih postova u kojima je svojevremeno opisivao situaciju u samoj kompaniji i kako trezor nema stvarnu namjeru kupnje, da je vlasnik nekorektan, da su fondasi ušli privučeni pričom o povratu i dividendi koji se očito do danas nije ostvarila kako je bilo rečeno i planirano. Kaze da Zabini fondovi vise nikad nisu ulazili jer ih je ekipa oko “trust-a” prljavo odradila s namjerom i kasnijim stvarnim delistanjem dionica TNPL sa burze.

Cini se da je bio upucen jer je i sam rekao da mu je najveca prepreka ulaganju u ovu dionicu uprava i vlasnici.

Sad se kod mene javlja konflikt izmedju perspektive sektora i poslovanja same kompanije/uprave.

Svojevremeno sam dobro zaradila na ovoj dionici i vuce me opet, ali ako su Zabin fond (ili fondove kako naim kaze) uspjeli "odraditi", cemu se ja mogu nadati?!

Mozda bi za pocetak mogla neke postove i zaboraviti. Nije dobro svasta pamtiti. :))

Quote from naim

Sto bi se recimo dogodilo da mirovinac poželi izaći temeljem procjene da mu ae vise ne isplati biti u dionici?

Jasno je da ove najave otkupa u trezor nemaju namjeru stvarne kupnje nego samo uvjeriti one koji su u poziciji da program postoji. Ne bi me iznenadilo da u nekom trenutku i otkupe neku sicu, tek toliko da pokažu da su tu, al očito stvarna namjera kupnje ne postoji već je ona vise deklarativna.

Tigar pd papira.

Quote from naim

Trezor je očito kupovao do određene cijene. Nakon toga vise nije.

Odnos TNP i TNPG je apsolutna kontrola od strane TNP i sisanje naknade za upravljanje. Dakle, odnos vazala i sluge.

Zapravo je TPNG nastala tako da se izbace manjinski dionicari iz TNP i prebace u ovisnu firmu. Oni mirovinci koje su “izvarali” na TNP logično nisu nikada uložili ni lipe u TPNG.

Dakle, ne bih se kladio na neku izuzetnu korektnost većinskog vlasnika jel je isti uglavnom bio i ostao nekorektan. Drugi par rukava je poslovanje. Ono očito trenenitno nije loše, a kakvo će biti ubuduće, vidjet ćemo.

Quote from naim

Samo sto te novce oni nikad neće zaraditi. Ista je priča bila sa bulkom na spotu, a te izračune koje su forumaši vrtjeli po forumu, nažalost nikad nismo vidjeli.

Meni je najveća prepreka ulaganju u ovu dionicu uprava i vlasnici koji su nacelno transparentni, al tko se jednom opekao, njima ne bi vise povjerio ni kunu. Ili po staroj narodnoj... vuk dlaku mijenja, al ćud...

A sad, ima dosta mladjih ulagaca neopterećenih prošlošću, a takvi neka vjeruju ili ne vjeruju. Iako, najbolje bi bilo da se drze kvalitetne vlastite procjene uz nužnu korekciju (maržu sigurnosti).

Quote from naim

Jesi ti bio dionicar TNPL?

Očito nisi. Jel da si bio znao bi kako su Pavić i Koscica dijelili dioničare u TNPL, a kasnije isplaćivali one koji su ostali u majčici.

Pitaj ih koliko je Ive Mustac dobio para, a koliko običan puk.

Jel uopće znaš kako je nastala TPNG i zašto se ekipa trudila uz velika obećanja o dividendi prebaciti dioničare TNPL u TPNG?

I zašto su primjerice PBZ mirovinci unutra, a AZ nema ni jedne dionice?

Ti kao “stručnjak” i odgovoran procjenitelj bi trebao znati genezu zbivanja i tko tu koga.

Display More
    Quote from naim

TPNG je premalena kompanija da napravi velik pomak u rezultatima i poveća flotu (osim novim dokapom). To je bio spin-off tankerske da ekipa od nekolicine unutarnjih igrača (oko famozne zaklade) ovlada cijelim sustavom i fondove te radnike prebaci u drugu kompaniju za sitnu lovu. Tankeraku su tada namjerno podcijenili, a TPNG precijenili. Jednostavno je bio pogodan trenutak za product carrier tankerasa u tom trenutku za to odraditi. A fondasi su ušli privučeni pričom o povratu i dividendi koji se očito do danas nije ostvarila kako je bilo rečeno i planirano. Zabini fondovi vise nikad nisu ulazili jer ih je ekipa oko “trust-a” prljavo odradila s namjerom i kasnijim stvarnim delistanjem dionica TNPL sa burze.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • August 7, 2021 at 10:38 PM
    • #2,037
    Quote from Kvark

Cini se da ovaj sektor ima perspektivu i da ide na bolje, ali cim pomislim uloziti sjetim se naimovih postova u kojima je svojevremeno opisivao situaciju u samoj kompaniji i kako trezor nema stvarnu namjeru kupnje, da je vlasnik nekorektan, da su fondasi ušli privučeni pričom o povratu i dividendi koji se očito do danas nije ostvarila kako je bilo rečeno i planirano. Kaze da Zabini fondovi vise nikad nisu ulazili jer ih je ekipa oko “trust-a” prljavo odradila s namjerom i kasnijim stvarnim delistanjem dionica TNPL sa burze.

Cini se da je bio upucen jer je i sam rekao da mu je najveca prepreka ulaganju u ovu dionicu uprava i vlasnici.

Sad se kod mene javlja konflikt izmedju perspektive sektora i poslovanja same kompanije/uprave.

Svojevremeno sam dobro zaradila na ovoj dionici i vuce me opet, ali ako su Zabin fond (ili fondove kako naim kaze) uspjeli "odraditi", cemu se ja mogu nadati?!

Mozda bi za pocetak mogla neke postove i zaboraviti. Nije dobro svasta pamtiti. :))

Quote from naim

Sto bi se recimo dogodilo da mirovinac poželi izaći temeljem procjene da mu ae vise ne isplati biti u dionici?

Jasno je da ove najave otkupa u trezor nemaju namjeru stvarne kupnje nego samo uvjeriti one koji su u poziciji da program postoji. Ne bi me iznenadilo da u nekom trenutku i otkupe neku sicu, tek toliko da pokažu da su tu, al očito stvarna namjera kupnje ne postoji već je ona vise deklarativna.

Tigar pd papira.

Quote from naim

Trezor je očito kupovao do određene cijene. Nakon toga vise nije.

Odnos TNP i TNPG je apsolutna kontrola od strane TNP i sisanje naknade za upravljanje. Dakle, odnos vazala i sluge.

Zapravo je TPNG nastala tako da se izbace manjinski dionicari iz TNP i prebace u ovisnu firmu. Oni mirovinci koje su “izvarali” na TNP logično nisu nikada uložili ni lipe u TPNG.

Dakle, ne bih se kladio na neku izuzetnu korektnost većinskog vlasnika jel je isti uglavnom bio i ostao nekorektan. Drugi par rukava je poslovanje. Ono očito trenenitno nije loše, a kakvo će biti ubuduće, vidjet ćemo.

Quote from naim

Samo sto te novce oni nikad neće zaraditi. Ista je priča bila sa bulkom na spotu, a te izračune koje su forumaši vrtjeli po forumu, nažalost nikad nismo vidjeli.

Meni je najveća prepreka ulaganju u ovu dionicu uprava i vlasnici koji su nacelno transparentni, al tko se jednom opekao, njima ne bi vise povjerio ni kunu. Ili po staroj narodnoj... vuk dlaku mijenja, al ćud...

A sad, ima dosta mladjih ulagaca neopterećenih prošlošću, a takvi neka vjeruju ili ne vjeruju. Iako, najbolje bi bilo da se drze kvalitetne vlastite procjene uz nužnu korekciju (maržu sigurnosti).

Quote from naim

Jesi ti bio dionicar TNPL?

Očito nisi. Jel da si bio znao bi kako su Pavić i Koscica dijelili dioničare u TNPL, a kasnije isplaćivali one koji su ostali u majčici.

Pitaj ih koliko je Ive Mustac dobio para, a koliko običan puk.

Jel uopće znaš kako je nastala TPNG i zašto se ekipa trudila uz velika obećanja o dividendi prebaciti dioničare TNPL u TPNG?

I zašto su primjerice PBZ mirovinci unutra, a AZ nema ni jedne dionice?

Ti kao “stručnjak” i odgovoran procjenitelj bi trebao znati genezu zbivanja i tko tu koga.

Display More
    Quote from naim

TPNG je premalena kompanija da napravi velik pomak u rezultatima i poveća flotu (osim novim dokapom). To je bio spin-off tankerske da ekipa od nekolicine unutarnjih igrača (oko famozne zaklade) ovlada cijelim sustavom i fondove te radnike prebaci u drugu kompaniju za sitnu lovu. Tankeraku su tada namjerno podcijenili, a TPNG precijenili. Jednostavno je bio pogodan trenutak za product carrier tankerasa u tom trenutku za to odraditi. A fondasi su ušli privučeni pričom o povratu i dividendi koji se očito do danas nije ostvarila kako je bilo rečeno i planirano. Zabini fondovi vise nikad nisu ulazili jer ih je ekipa oko “trust-a” prljavo odradila s namjerom i kasnijim stvarnim delistanjem dionica TNPL sa burze.

Display More

A po čemu je taj vas Naim “vjerodostojan” procjenitelj buducih događaja?

I zašto većina populusa ovdje u nedostatku argumenata svodi raspravu na osobnu razinu, a ne bavi se temom i procjenom trenutnog i buduceg poslovanja?

Znaci, “tamo” možete pozivati korisnike da daju subjektivne procjene i skrivate im identitete, a ovdje idete đonom na korisnika jer se njegovo misljenje ne uklapa u vase planove i ocekivanja? Zanimljivo.

Nažalost (ili na sreću) niti o Naimu, a niti Flightu ne ovisi buduće kretanje cijene ove dionice, već o kvalitetnoj i dobroj procjeni i stvarnim događajima koji će ili neće uslijediti. Zato očekujem da i ovdje sto prije pokrenete sličnu anketu i sučelje za procjenu i da pritom budete vjerodostojni, a ne maliciozni.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • August 8, 2021 at 12:36 AM
    • #2,038
    Quote from Flight
    Quote from Kvark

I zašto većina populusa ovdje u nedostatku argumenata svodi raspravu na osobnu razinu, a ne bavi se temom i procjenom trenutnog i buduceg poslovanja?

Znaci, “tamo” možete pozivati korisnike da daju subjektivne procjene i skrivate im identitete, a ovdje idete đonom na korisnika jer se njegovo misljenje ne uklapa u vase planove i ocekivanja? Zanimljivo.

Nažalost (ili na sreću) niti o Naimu, a niti Flightu ne ovisi buduće kretanje cijene ove dionice, već o kvalitetnoj i dobroj procjeni i stvarnim događajima koji će ili neće uslijediti. Zato očekujem da i ovdje sto prije pokrenete sličnu anketu i sučelje za procjenu i da pritom budete vjerodostojni, a ne maliciozni.

Display More

Cek ti to sam sebe diskreditiras s tim zakljuckom po cemu je taj vas Naim "vjerodostojan" procjenitelj buducih dogadjaja?, pa svi starosjedioci foruma pogotovo optime znaju vrlo dobro da je Flight nasljednik Naima odnosno da si to ti jos je i zabiljezeno u Ban listi da bude za vjerodostojniju potvrdu da neki novi ne bi mislili da netko to izmislja pa mi uopce nije jasno da sam sebe na taj nacin diskreditiras cemu to?

To sta ti je kolegica izvadila je tvoje misljenje o vlasnicima koje vecina barem donekle zna koji su stariji o odnosu i nastanku TPNG kako si i sam naveo u detalje ocito postoji razlog zasto se TPNG uvijek trzila s diskontom bas radi tog rizika odnosa s vlasnicima, a to ce uvijek bit i ostat dio sadasnje i buduce racunice i valuacije dionice TPNG,, neki novi klinci taj faktor mogu lako zaboravit o ponasanju vlasnika, to sta ti sada mislis da je sektor investibilan, a vjerovatno i je kao i sve povezano s brodovima pa si sad taj faktor odlucio zanemarit jer ti odgovara pa je sad kod transparentnosti bitnije ljepo izvjesce i detaljcici, a manje bitno sta ocekivat od nepostenih vlasnika koji imaju svoju kronologiju odnosa s malim dionicarima, cijena ce uvijek u odredjenoj mjeri pratit rezultat i ocekivanje neovisno o pisanju, ali kao i kod ATPL tako i kod TPNG uvjek ce postojat jedan diskont ovdje zbog nepostenih vlasnika, kod atpl zbog netransparentnosti, samo transparentnost uvijek mozete popravit i ima manju stetu na diskont valuacije dionice dok los glas zbog svojih postupaka ne mozete nikad i tu je ipak velika razlika.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • August 8, 2021 at 1:47 AM
    • #2,039

Ja sam se ovaj tjedan riješio dijela dionica TPNG kupljenih između 45 i 49kn po cca 48kn, dionica kupljenih onaj dan(ove zime) kada se PBZ skrbnički proispao cijeli dan, ovih preostalih 80% dionica TPNG što imam su mi u plus skoro 20%....ako cijena zaroni ispod 45kn dokupim opet, a ako dođe na 50kn prodam jedan manji dio 10-20%.

I više se neću nervirat na neistine, tvrdite i mislite što želite.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • August 8, 2021 at 7:01 AM
    • #2,040
    Quote from StatusQuo
    Quote from Flight

Cek ti to sam sebe diskreditiras s tim zakljuckom po cemu je taj vas Naim "vjerodostojan" procjenitelj buducih dogadjaja?, pa svi starosjedioci foruma pogotovo optime znaju vrlo dobro da je Flight nasljednik Naima odnosno da si to ti jos je i zabiljezeno u Ban listi da bude za vjerodostojniju potvrdu da neki novi ne bi mislili da netko to izmislja pa mi uopce nije jasno da sam sebe na taj nacin diskreditiras cemu to?

To sta ti je kolegica izvadila je tvoje misljenje o vlasnicima koje vecina barem donekle zna koji su stariji o odnosu i nastanku TPNG kako si i sam naveo u detalje ocito postoji razlog zasto se TPNG uvijek trzila s diskontom bas radi tog rizika odnosa s vlasnicima, a to ce uvijek bit i ostat dio sadasnje i buduce racunice i valuacije dionice TPNG,, neki novi klinci taj faktor mogu lako zaboravit o ponasanju vlasnika, to sta ti sada mislis da je sektor investibilan, a vjerovatno i je kao i sve povezano s brodovima pa si sad taj faktor odlucio zanemarit jer ti odgovara pa je sad kod transparentnosti bitnije ljepo izvjesce i detaljcici, a manje bitno sta ocekivat od nepostenih vlasnika koji imaju svoju kronologiju odnosa s malim dionicarima, cijena ce uvijek u odredjenoj mjeri pratit rezultat i ocekivanje neovisno o pisanju, ali kao i kod ATPL tako i kod TPNG uvjek ce postojat jedan diskont ovdje zbog nepostenih vlasnika, kod atpl zbog netransparentnosti, samo transparentnost uvijek mozete popravit i ima manju stetu na diskont valuacije dionice dok los glas zbog svojih postupaka ne mozete nikad i tu je ipak velika razlika.

Display More

Ja tvrdim da pišeš gluposti i neistine i da konstantno insinuiras. Pokušao sam biti korektan, ukazao na svu problematiku ulaganja, al očito se ne isplati “bacati biserje pred svinje….”

Ako me sjećanje ne vara, slično ovako si pisao i kad smo imali raspravu oko DLKV. Uvjeravao mene i javnost da sam ja manipulant i da falsficiram priču oko namjera imatelja duga i ekipe koja ga je otkupila.

Svi znamo sto se kasnije dogodilo i kako je priča završila za manjinske ulagače. Uglavnom, dobro je korisnik Marin83 naveo: kao i većina ostalih nisi se udostojio ni procitati izvještaj, a došao si ovdje docirati i kao i obicno pisati gluposti.

Nažalost, ovdje postoji jedna skupina koja se međusobno domunđava po prajvat dijelovima foruma a koja misli da dogovorno “ispod stola” može manipulirati objavama i pisanjem po forumu i promovirati isključivo vlastite investicije. I čim se netko pojavi s drugačijom pričom krenu pokušaji diskreditacije i napadi ‘Ad hominem’.

Obzirom na veličinu tržišta, ima prostora za sve dionice i sve ulagače i ne vidim nikakav razlog za ovakva postupanja.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 8:49 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      831k
      1.9k
    3. dionicar

May 19, 2025 at 8:49 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 459

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 7:28 PM
    2. Odgovora
      459
      Pregleda
      201k
      459
    3. bjane

May 19, 2025 at 7:28 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 4:53 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      908k
      2.1k
    3. darac11

May 19, 2025 at 4:53 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 4:32 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. vitoo

May 19, 2025 at 4:32 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 19, 2025 at 11:19 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. stipe_Cro

May 19, 2025 at 11:19 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• INGR (INGRA d.d.)

dionicar May 19, 2025 at 8:49 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 19, 2025 at 7:28 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

darac11 May 19, 2025 at 4:53 PM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

stipe_Cro May 19, 2025 at 11:19 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Birtija

5,858 Replies, 5 years ago
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

4,254 Replies, 5 years ago
  • Aktualno (vijesti)

1,148 Replies, 4 years ago
  • Prognoza cijena

231 Replies, 5 years ago
  • Prijedlozi za forum

212 Replies, 5 years ago

Slične teme

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• Avx
    • February 13, 2020 at 2:36 PM
    • Dionice