Posts by Marin83

  Ma ne branim ja nista...samo se referiram na tvoj upis da je fer cijena oko P/E 10 (cca 400mil dobiti)...sto ne drzi vodu jer vas preuzimanja turista u zadnjih 7 godina demantiraju...nijedan turist nije se prodao ispod P/E 70 (HMST, HIMR, LRH, SUKC, ARNT, JADR), odnosno P/E nije relevantan pokazatelj pri odredjivanju cijene turista...over&out

  Ja hoću da mi firma ima potencijal da zaradi lijepi novac po dionici, a da je pritom jeftina za kupnju(to mi je osigurač od gubitka), pobogu neću kupovat dionicu pa sanjarit hoće li je netko preuzest, uz to strepit da se mirovinac ne izmakne sa bida. Niđe veze.

  Podnosno P/E nije relevantan pokazatelj pri odredjivanju cijene turista...over&out

  Hmmm:), neka se fondovi maknu sa bida većine turista, pa ćemo vidi di bi cijene gore ili dole. Imaš dva primjera nedavna VIS i JDRN. Sa JDRN se početkom godine fond bio maknuo sa BID-a i cijena odma propala nekih 15%, VIS dionica se 15kn propala do 6kn i nešto, i onda je došao fond i u par dana je napucao za 50%.

  Pa imate SUKC koji je nakon preuzimanja propao na nekih 120kn, pa dođe fond i napuca je opet do 170kn.


  Kolega Parice zaboravljate da živimo u nekom obliku dogovorne ekonomije, gdje se većina cijena formira političkom odlukom ,a ne koliko bi ih tržište formiralo i vrednovalo. Mislim ,ovako ste me uvjeravali i na DLKV da će cijena prije na 50kn, nego ispod 20kn.

  Kako meni i tebi ne vrijedi ak kupimo za 33 a prodamo u preuzimanju za 60 ?

  Kibi dabi...ovo možeš reći za svaku dionicu, jer su sve kronično podcijenjene, naspram onoga koliko bi dao novi većinski vlasnik. jedina iznimka je PTKM gdje su mali prošli bolje od većinskog, čisto iz razloga jer im je bilo priša i radilo se o samo 0.3% dionica.


  Da postoji iole ozbiljnija glasina o prodaji RIVP cijena bi bila na 40-50kn preko noći.......uostalom imali ste SUKC preko godine dana po 100kn, a znali se da ide prodaja, pa nisam vidi da ste se nešto bacali po asku da pokupite dionice( ne mislim na vas ,nego općenito).

  Kolega neću plaćat zrak...show me the money, ukoliko toga nema zahvaljujem se lijepo. SUKC se prodao u doba corone, što je jednokratni događaj, a ne trajno stanje, te je kupac sa pravom očekivao da će doći do drastičnog rasta prihoda i posljedično zarade, otud i takva cijena. LRH je prodan u dobrim vremenima i da LRH je DANAS precijenjen, što je posljedica malog free floata.

  SLRS, što sa njim??? Zašto bi išao u stečaj? Zanimljivo cijena Solarisa je baš onakva kakva bi trebala za firmu koja ne ostvaruje dobit godinama...I ovde se upravo vidi ono što sam napisao, nema fondova , nema ni umjetnog održavanja cijene, da ovde koji fond vedri i oblači cijena bi bila 900-1000kn.


  Pa sad vi branite svoje investicije koliko želite.

  Vrijedi rivp i 60-70 kuna u nekoj prodaji ak se austrijanci odluce za to.

  Meni i tebi ne vrijedni, kao i većini marketa...novom većinskom vlasniku vrijedi mnogo više, razlozi su očigledni. Mi mali postanemo vlasnici dionica klikom miša, nekom tko želi uči u turistički biznis, gotova infrastruktura, radnici, veze, natezanja sa lokalnom državom itd. vrijedi desetljeća vremena i izostanak prihoda u tom razdoblju.


  Imaš primjer SUKC, HTPK, HTPO, koje se trže po znatno manjim cijenama ,nego su nedavno prodani novom većinskom vlasniku.


  Ajmo realno za pravdat tržišnu kapitalizaciju od 4.3 milijarde kuna, trebali bi imati godišnju dobit od barem 400 milja kuna na godišnjoj razini, čisto jer cijena nema potporu u BVPS.,pa bi morala imati makar u dobiti. Pošto je većina turista u fondovskim rukama, cijene se održavaju umjetno visokima na pravdi Boga. Turisti jednostavno nemaju dobiti koja bi pravdala veće cijene, ali ne znači da neće rasti, jer market je ionako iracionalan i stalno je u nekom raskoraku sa stvarnosti.


  Jedino mi je ovde podcijenjen ADRS, i to za najmanje 100-150kn po dionici naspram 2019, a ima će veću dobit, nego 2019...mislim imali su i lani, da nisu u 4Q nekakve korekcije bilance radili, pa prikazali veliki gubitak. Realno ovo je jedini "turist" koji će imati potporu za veću cijenu u dobiti po dionici i u BVPS.

  Ako se dosta trejda na Agramu, ne znam sad koji je iznos u pitanju i u kojem razdoblju, al provizija je 0,35%. Tako su mi zaračunavali prije par mjeseci kad sam baš mešetario.

  Pa ispadne 5.700 kn × 0,35% = 5.719,95 kn.


  Bez obzira na to, po par screenshot-ova od tebe Marine sam skontao da Erste daje odličan pregled prometa, dobiti i poreza koji treba platiti, što mi se jako sviđa. Tako dobar pregled Agram ne nudi.

  Što je najbolje tih 0.05% mi na 2 milijuna kuna prometa uštedi 1000kn godišnje, a to je vezano za erste gold račun koji košta 780kn/ godišnje, uz to dobijem zlatnu karticu tekućeg, te devizni račun sa vlastitom karticom, te neograničen broj besplatnih platnih naloga, te transfer love tekući na brokerski u par minuta.

  Ukratko, koristim sve mogućnosti koje daje erste banka, a da ne koncu ne da ne platim ništa, već plate oni meni, uz to su mi sredstva na brokerskom 100% sigurna, jer broker je sama banka i dobitak i gubitak brokerskog odjela ulazi u bilancu banke.


  Uza sve ovo imam i keks pay koji je zapravo besplatna prepaid kartica erste banke i služi za kupnje po netu, tako da ne moraš kompromitirati podatke sa kartice tekućeg računa. Za inozemne online kupnje koristim revolut, koji je opet besplatan i ima tečaj gotovo kao HNB, uz sklopu njega imaš jednokratne kratice, tako da ti se ni tu nitko ne može dokopati podataka sa kartice i popeglat je.


  Ono što je meni bilo primarno bilo jest:


  1. sigurnost sredstva na brokerskom (banka)


  2. najmanja cijena brokerskih i troškova tekućeg/deviznog


  3. brzina povlačenja/uplate novca brokerski- tekući i vice versa.


  4.mogućnost trgovanja prema vani uz istu proviziju od 0.35%, te cijenik min skrbničkih usluga od 20kn+PDV na mjesec.


  Jednostavno izvukao sam maksimum maksimuma, a da me ne košta ništa.

  Da sutra donesu odluku o rasprodaji brodova, zatvaranju kredita i prestanku drustva mogli bi isplatiti dionicare s cca. 600 kn minimum. Tako da sada i nije neki veliki rizik biti u dionici.

  Nešto što zarađuje godišnje skoro 200kn po dionici, bi trebalo koštati barem 1500kn( i to sa svim uključenim rizicima sektora i ZSE-a). Jednu TPNG tržište više vrednuje, nego ATPL, iako dvije godine nisu zaradili ni za papar.


  Očigledno se na ATPL pojavila ogromna anomalija , koja će se tokom ove godine morati korigirati. Intrinzična vrijednost firme je debelo ispod tržišne i tu uopće nema spora. Postaje lagano smiješno ovo podcjenjivanje firme. Čak i za mene koji volim minimalno riskirati, ovo počinjem vidit kao dobru priliku za uložit malo veći novac.

  Ovde se vrijednost dionice mora otključat do 3Q najdalje, a nadam se da će do tada proći ova burzovna previranja.

  Marin83


  bol zbog propuštene dobiti kod dionica često je intenzivnija od boli zbog stvarnog gubitka...

  Kako onda uopće preživljavate s obzirom da ste propustili enormne rastove na tisućama dionica samo ove godine????Mora biti da ste shrvani od bola?!  Ja jedva preživljavam s obzirom da sam bio u dionici od 8kn pa sve skoro do 16kn. Uz to sam vam glumio market makera, te bi podmetnuo leđa svaki put kad bi dionica jako pala, a prodavao vam kad bi porasla. ;)

  maratonac


  ja sam na ZSE-u od 2007 i nikad nisam vidio toliki strah .....cim naraste par posto odmah krene prodaja tako je na svim dionicama ....

  To ti je zato jer ima masa bag holdera ( aka dugoročnih), koji čim pokriju minus izlaze iz pozicije. Uostalom sigurnije je tuči 2-4% realizirane dobiti na mjesec i tako godišnje imaš lineran rast portfelja od nekih 20-40%, nego da te market drnda +/- 20-40% i ovisiš o višoj sili.


  EDIT: Uostalom kupovinom na crvene dane i prodajom zelene gotovo da i ne možeš fali( pod uvjetom da nisi pohlepan).

  Evo jedan zanimljiv člančić o situaciji u komšiluku: ,,Na Sarajevskoj berzi, na današnjem trgovanju,ostvaren je ukupan promet od 3.431,58 KM. U okviru tri transakcije prometovana su 172 vrijednosna papira."

  https://www.klix.ba/biznis/ber…et-oko-3-400-km/220510073

  Bilo bi i u nas isto da nema mirovinaca...


  Bdw zašto ovo nije zaživilo???


  Zagrebačka i Ljubljanska burza planiraju unakrsno uvrštenje dionica hrvatskih i slovenskih izdavatelja


  Prepostavljam kad uvedemo euro da više neće biti zapreka tome...