Posts by Kvark

  Ti najbolje znas da u meni nema ni truna malicioznosti. Nije lijepo cuti takve izraze pa bi ih i inace trebalo izbjegavati.


  U nekoliko navrata sam nudila da se pokrene anketa, ali jednostavno nema interesa. Ne mogu natjerati ljude da naprave procjenu.

  Ali ako ces ti napraviti procjenu, evo onda cu i ja pa cemo biti Forumas 1 i Forumas 2.

  Ne znam samo sta cemo kada proglasimo pobjednika. :)

  Cini se da ovaj sektor ima perspektivu i da ide na bolje, ali cim pomislim uloziti sjetim se naimovih postova u kojima je svojevremeno opisivao situaciju u samoj kompaniji i kako trezor nema stvarnu namjeru kupnje, da je vlasnik nekorektan, da su fondasi ušli privučeni pričom o povratu i dividendi koji se očito do danas nije ostvarila kako je bilo rečeno i planirano. Kaze da Zabini fondovi vise nikad nisu ulazili jer ih je ekipa oko “trust-a” prljavo odradila s namjerom i kasnijim stvarnim delistanjem dionica TNPL sa burze.

  Cini se da je bio upucen jer je i sam rekao da mu je najveca prepreka ulaganju u ovu dionicu uprava i vlasnici.


  Sad se kod mene javlja konflikt izmedju perspektive sektora i poslovanja same kompanije/uprave.

  Svojevremeno sam dobro zaradila na ovoj dionici i vuce me opet, ali ako su Zabin fond (ili fondove kako naim kaze) uspjeli "odraditi", cemu se ja mogu nadati?!

  Mozda bi za pocetak mogla neke postove i zaboraviti. Nije dobro svasta pamtiti. :))


  Sto bi se recimo dogodilo da mirovinac poželi izaći temeljem procjene da mu ae vise ne isplati biti u dionici?

  Jasno je da ove najave otkupa u trezor nemaju namjeru stvarne kupnje nego samo uvjeriti one koji su u poziciji da program postoji. Ne bi me iznenadilo da u nekom trenutku i otkupe neku sicu, tek toliko da pokažu da su tu, al očito stvarna namjera kupnje ne postoji već je ona vise deklarativna.

  Tigar pd papira.

  Trezor je očito kupovao do određene cijene. Nakon toga vise nije.

  Odnos TNP i TNPG je apsolutna kontrola od strane TNP i sisanje naknade za upravljanje. Dakle, odnos vazala i sluge.

  Zapravo je TPNG nastala tako da se izbace manjinski dionicari iz TNP i prebace u ovisnu firmu. Oni mirovinci koje su “izvarali” na TNP logično nisu nikada uložili ni lipe u TPNG.

  Dakle, ne bih se kladio na neku izuzetnu korektnost većinskog vlasnika jel je isti uglavnom bio i ostao nekorektan. Drugi par rukava je poslovanje. Ono očito trenenitno nije loše, a kakvo će biti ubuduće, vidjet ćemo.

  Samo sto te novce oni nikad neće zaraditi. Ista je priča bila sa bulkom na spotu, a te izračune koje su forumaši vrtjeli po forumu, nažalost nikad nismo vidjeli.

  Meni je najveća prepreka ulaganju u ovu dionicu uprava i vlasnici koji su nacelno transparentni, al tko se jednom opekao, njima ne bi vise povjerio ni kunu. Ili po staroj narodnoj... vuk dlaku mijenja, al ćud...

  A sad, ima dosta mladjih ulagaca neopterećenih prošlošću, a takvi neka vjeruju ili ne vjeruju. Iako, najbolje bi bilo da se drze kvalitetne vlastite procjene uz nužnu korekciju (maržu sigurnosti).

  TPNG je premalena kompanija da napravi velik pomak u rezultatima i poveća flotu (osim novim dokapom). To je bio spin-off tankerske da ekipa od nekolicine unutarnjih igrača (oko famozne zaklade) ovlada cijelim sustavom i fondove te radnike prebaci u drugu kompaniju za sitnu lovu. Tankeraku su tada namjerno podcijenili, a TPNG precijenili. Jednostavno je bio pogodan trenutak za product carrier tankerasa u tom trenutku za to odraditi. A fondasi su ušli privučeni pričom o povratu i dividendi koji se očito do danas nije ostvarila kako je bilo rečeno i planirano. Zabini fondovi vise nikad nisu ulazili jer ih je ekipa oko “trust-a” prljavo odradila s namjerom i kasnijim stvarnim delistanjem dionica TNPL sa burze.

  Prema statistici iz sustava eVisitor, cini se da se zaostatak za 2019., koja je bila rekordna, smanjuje iz mjeseca u mjesec. Samo nek ovako potraje.
  Parametar 05/2021 05/2020 05/2019 (5) 2021/2020 (5) 2021/2019
  Ukupan broj dolazaka 450.959 88.058 1.637.136 412,12% -72,45%
  Ukupan broj nocenja 1.881.255 529.250 5.597.445 255,46% -66,39%


  Parametar 06/2021 06/2020 06/2019 (6) 2021/2020 (6) 2021/2019
  Ukupan broj dolazaka 1.518.116 927.483 3.132.141 63,68% -51,53%
  Ukupan broj nocenja 7.942.113 4.915.810 15.003.543 61,56% -47,07%


  Parametar 07/2019 07/2020 07/2021 (7) 2021/2020 (7) 2021/2019
  Ukupan broj dolazaka 4.618.374 2.505.032 3.789.985 51,29% -17,94%
  Ukupan broj nocenja 30.637.144 18.744.947 25.120.363 34,01% -18,01%  Novinski naslovi posljednjih dana sugeriraju da je kolovoz krenuo jako dobro i da se cak ruse rekordi 2019. godine.

  Srušen rekord iz 2019.: Nakon udarnog turističkog vikenda u HAC-u trljaju ruke
  Iza nas je udarni turistički vikend, a tomu su svjedočile i snimke gužvi i kolona na cvestama diljem Hrvatske. U Hrvatskim autocestama trljaju ruke jer je…
  www.jutarnji.hr

  Scenarij koji nitko nije očekivao: ‘Pogledao sam statistiku i nisam mogao vjerovati svojim očima‘
  Ovakav scenarij ama baš nitko nije predviđao. Ajde, proguglajte, tražite članke i analize o tijeku sezone 2021.; ama baš nigdje nećete pronaći optimiste koji…
  www.jutarnji.hr


  Jedino sto kvari sliku o dobrom domacinu su pojedinci koji zbog ogromne potraznje otkazuju rezervacije i prihvacaju vise ponude. Nije se ocekivala ovakva sezona, a sad ne bi htjeli propustiti vecu zaradu.

  Iznajmljivači koriste svakakva ‘opravdanja‘ kako bi otkazali jeftinije rezervacije i doveli turiste po punoj cijeni: ‘Gosti iz Njemačke koji su u apartmanu dobili koronu...‘
  Nakon pomalo "otužnog" ljeta prošle pandemijske godine, svanulo nam je. Na iznenađenje svih, pa čak i onih vječitih optimista, turisti su jednostavno nagrnuli…
  slobodnadalmacija.hr

  Tko nam onda i zašto sada ruši cijenu čak ispod 400kn pitam se ja!?

  Pa Vi k'o podvojena licnost. :)) Jucer ste nam rekli da Vi rasprodajete jos od proslog tjedna.

  Ako je suditi po onome sto ste napisali, da Vam je ostalo, kako VI kazete "zanemarivo" za jedno dobro ljetovanje, cini se da ste imali jako veliku kolicinu.  Jos nekoliko takvih kao Vi i eto.... cijena je tu di je. Cini se da mnogi trebaju za ljetovanje. :)) I to mi je ok. Odradit ce mi turisti; prelit ce se tamo. :))

  svako refinanciranje je super, samo da se troskovi smanjuju, pogotovo lihvarske kamate!


  Dali itko moze podijeliti informaciju, koliko At. ima brodova u sell and le. back setupu?

  Po mojoj evidenciji to izgleda ovako:  Dakle, apsolutno svi (osim Libertasa) su refinancirani u posljednjih godinu dana, tako da su se financijski troskovi znatno smanili, a ucinak ovih posljednjih refinanciranih ce tek biti vidljiv.

  Dakle, financijski rashodi u izvjestaju za 06/2020 su iznosili 35 mil kn, a za 06/2021 iznose 27,9 mil kn.  Ovo ide u jako dobrom smijeru i s prihodovne i s rashodovne strane.

  Ja sam dala analizu za 1H-2021. Parica je samo, susretljivo i kao dobar drug, objasnio o cemu se radi. <3


  Dakle, sad cu i ja pokusati :)), nakon Parica i sokol74 , al bojim se da Vase predrasude nije moguce razbiti i da ni sada necete htjeti prihvatiti cinjenice i zakonske odredbe jer ste stvorili neku sliku da se ovdje pokusava "lazno" prikazati dobit nekakvim manipulacijama. Vjerujte ne postoji tvrtka na svijetu, od najmanje do velikih svjetskih korporacija (za jednu od ovih posljednjih iz osobnog iskustva), koje bi htjele platiti dobit i ne pokusavaju naci nacin da plate sto je manje moguce. Ne znam u kakvoj firmi radite i s kojim propisima ste upoznati, ali bas sve se pokusava i koriste svi moguci zakonski propisi kako bi se izbjeglo placanje dobiti u sto vecoj mjeri. Poznato je da se i svako potrazivanje, koje kupac nije platio u dogovorenim rokovima, utuzi makar formalno, a kako bi kod otpisa bilo porezno priznato.


  Dakle, vezano za stavku koja Vas kod Ernt muci, zakon kaze (kao sto je sokol74 vec naveo):

  Od vrijednosti zaliha proizvodnje u tijeku i gotovih proizvoda na kraju obračunskog razdoblja treba oduzeti vrijednost zaliha proizvodnje u tijeku i gotovih proizvoda s početka obračunskog razdoblja, a dobivenu razliku unijeti na poziciju II.1. RDG-a. U okviru rashoda u RDG-u iskazuju se svi troškovi evidentirani na razredu 4, uključujući i one koji se odnose na zalihe proizvodnje u tijeku i neprodane gotove proizvode. Ako su ove zalihe na kraju obračunskog razdoblja veće nego na početku, to znači da je radi sučeljavanja s odnosnim prihodima odgođeno iskazivanje onog dijela troškova koji su zadržani u proizvodnji i/ili gotovim proizvodima koji nisu prodani. Stoga je radi izjednačavanja troškova s rashodima potrebno smanjiti troškove za dio koji je prenesen u vrijednost zaliha. Ako su zalihe na kraju obračunskog razdoblja manje od zaliha na početku, to znači da je u obračunskom razdoblju više ovih zaliha prodano nego što je proizvedeno (prodane su i zalihe iz prethodnog razdoblja), pa s utvrđenom razlikom treba povećati rashode.


  Na nasem primjeru to bi bilo:

  103.201.943 - 64.329.125 = 38.872.818

  Ovaj iznos je potrebno knjiziti na poziciju II.1.RDG, sto je i napravljeno. Upravo je taj iznos knjizen na tu poziciju i troskovi umanjeni, a samim tim placeno vise poreza. Bili bi u prekrsaju da to nisu napravili. Porezna uprava je jako osjetljiva na nepostivanje zakonskih propisa, a ovakve posebno kontrolira. Napominjem i da su porezne kontrole ceste u velikim tvrtkama i da nadzori znaju trajati i po godinu dana na nacin da se svaka stavka proceslja, tako da se ne bi dovodili u poziciju da budu kaznjeni od strane Porezne uprave.


  Iz vlastitog iskustva, ne treba se bojati firmi koje prikazuju visoku dobit i rade sve bolje. Upravno suprotno.

  Kod ove tvrtke je dodatni benefit sto se radi o izrazito perspektivnoj djelatnosti i sa sigurnoscu ce raditi sve bolje.


  p.s. Ne znam kako da jos bolje ovo pojasnim, osim da i konta navedem. :))

  (Ovaj dio koji ste naveli: "190% rasta 200% se odnosi na promjenu vrijednosti zaliha" nisam uspjela s nicim povezati i ne znam gdje je 200% promjene vrijednosti zaliha.)

  1H-2021

  --> Poslovni prihodi za 1H/2021 iznose 1,02 mlrd kn, sto je porast za 5% u odnosu na 1H-2020, pri cemu je porast zabiljezen u svim trzisnim segmentima. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaceg trzista cini 44,1%, usluge za Ericsson 44,9%, dok ostala izvozna trzista sudjeluju s 11,0%.

  --> Bruto marza u znacajnom porastu: 15,2% (1H-2020: 7,8%).

  --> Neto dobit iznosi 101,4 mil kn (1H-2020.: 36 mil kn) što je porast od 190% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

  --> Isplacena dividenda u iznosu od 82 kune po dionici (07/2021), sto je razlog smanjenja udjela vlastitog kapitala u ukupnoj imovini. Bilanca stabilna; udio vlastitog kapitala 27%.

  --> Krajem svibnja HAKOM je pokrenuo dugo iscekivani postupak javne drazbe za izdavanje dozvola za uporabu RF spektra za mreze pokretnih komunikacija pete generacije (5G), a dodjela licenci ocekuje se uskoro. S HT-om i A1 Hrvatska ERNT je nastavio s aktivnostima na realizaciji strateskih projekata kako bi aktivacijom spektra bili u mogucnosti ponuditi korisnicima pravu gigabitnu 5G mrezu.

  --> S mobilnim operatorom Telemach Hrvatska radili su na prosirenju kapaciteta jezgrene i transportne mreze te odrzavanju jezgrene mreze.

  --> S Drzavnom geodetskom upravom (DGU) i Ministarstvom pravosudja i uprave (MPU) potpisali su okvirni dvogodisnji sporazum vezan uz usluge odrzavanja Zajednickog informacijskog sustava zemljisnih knjiga i katastra (ZIS).

  --> Ericsson je (od vise renomiranih konzultantskih kuca) proglasen vodecim u 5G mreznoj infrastrukturi za pruzatelje komunikacijskih usluga. Ima vise od 130 komercijalnih 5G ugovora s pruzateljima komunikacijskih usluga i 85 5G mreza u radu sirom svijeta.

  --> Strucnjaci Centra za usluge i rjesenja za Mreze, uz projekte za kupce ERNT Grupe, ukljuceni su u aktivnosti integracije i optimizacije razlicitih tehnologija za Ericssonove kupce u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemackoj, Svedskoj, Irskoj, Spanjolskoj, Danskoj, Norveskoj, Belgiji, Ceskoj, Litvi, Grckoj, Malti, Kanadi, Saudijskoj Arabiji, Keniji, Indiji, Pakistanu, Japanu, Indoneziji, Maleziji, Tajvanu, Vjetnamu, Hong Kongu, Brazilu Juznoj Africi i dr. Nastavljen je i rad na razvoju i implementaciji softverskih alata za upravljanje i optimizaciju mobilnih mreza koji se koriste u podrucju izgradnje mreza kod brojnih operatora diljem svijeta s kojima Ericsson i Ericsson Nikola Tesla posluju.

  --> Novac na racunu, na dan 30.06.2021. godine iznosi 403 mil kn (krajem 2020. godine iznosio 281 mil kn). Porast ukupnih novcanih sredstava rezultat je dobre naplate potrazivanja od kupaca, primljenih predujmova po odredjenim ugovorima kao i manjih investicijskih odljeva/aktivnosti u polugodistu.

  --> Skupstina dionicara donijela je odluku o raspodijeli 25 mil kn iz zadrzane dobiti za 2019. godinu u rezerve za vlastite dionice te dala suglasnost Upravi drustva da se zaposlenicima Drustva dodijeli do 25.000 trezorskih dionica. Na dan posljednje objave o stjecanju (19.07.2021.) posjedovali su ukupno 2.401 vlastitu dionicu.


  Kretanje cijene dionice:

  Pojava kovida je u 03/2020, kao i kod svih drugih dionica, uzrokovala nagli pad vrijednosti dionice. Od tada pa do danas, vrijednost ove dionice konstantno raste, a izgledno je da ce se rast i nastaviti. Trenutno je na najvisim razinama u posljednjih 5 godina. Nakon datuma za stjecanje dividende (01.07.2021.), vrijednost je pala tek na kratko vrijeme, a od tada je ponovno u rastu.

  Napomena: Zaposlenicima drustva ce se dodijeliti 25 tis dionica; trenutno ih imaju 2.401.  Promjene u TOP 10

  Usporedbom vlasničke strukture na današnji dan u odnosu na 6 mjeseci prije, vidljivo je da niti jedan dionicar iz TOP10 nije izasao. Dvoje od njih su smanjili udio, a drugih dvoje povecalo.


  Zakljucak:

  --> Neto dobit veca za 190%u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznosi 101,4 mil kn (za usporedbu, dobit za cijelu proslu godinu je iznosila 95 mil kn); stabilna bilanca; jako puno ugovorenih poslova; renomirani poslovni partneri; strucnjaci Ericssona iznimno cijenjeni u svojoj bransi, narucitelji ih ocijenili visokom razinom zadovoljstva. Perspektivna djelatnost - 5G mreze okosnice su razvoja drustva i gospodarstva u narednom razdoblju. Konstantni u isplati dividende; jedni od rijetkih koji su dividendu isplatili i u 2020. godini. Ovo uistinu vrijedi imati je u portfelju - meni je samo dobro donijela.

  Cini se da ovo moze samo jos rasti. Vizionari koji su vjerovali u nove tehnologije su s ovom dionicom bas pogodili!

  Prije nekoliko mjeseci jedan je kolega postao dijagram BDI i cijene ATPL jos od 2004 pa sve do 2015 ili tako nesto.

  Iskreno, ne surfa mi se za tim pa molim nekoga tko zna gdje je to ili onoga tko je to onomad postao da stavi opet.

  Uglavnom, graf objasnjava time lag izmedju porasta vozarina i rasta cijene dionice, a valjda temeljem ostvarenih zarada u FI.

  Molim vas, nadjite to. Negdje je iza. I sjecate se toga. Sigurno.

  Pozdrav!

  Da me opet ne optuzite (mislim opcenito) da nisam skokom di vi okom. :))) Pretpostavljam da se radi o ovom grafu na Bloomberg platformi.

  ATPL vs BDI  . Nisam odgovarala na pitanja jel cerp dijeli ili prodaje jer smo to prosli u nekoliko navrata. Svatko tko je pratio temu to je znao. Parica je strpljiv i ima krasne osobine pa mu nije problem ponoviti i nekoliko puta i to je lijepo od njega.

  Ja samo povremeno čitam temu i primjetio sam da ljudi stalno postavljaju jedno te isto pitanje oko CERP-a. Također bi vama svima trebalo biti u interesu da se te neke nesigurnosti i upitnici kod manje upućenih dioničara razriješe, ali kako svi šute zaključujem kako svima odgovara ta "panika" oko CERP-a, da na bidu pokupite još koju dionicu ispod 400kn.

  Sto se tice interesa o kupovini, istina je da vrebam jos uvijek povoljne cijene i dokupljujem u padu i to sam radila i proteklih dana, iako se sad vec broje u tisucama, ali nikako ne na nacin da se bilo tko dovede u zabludu. Uistinu sam mislila da je ovo opcepoznata cinjenica i bila sam uvjerena da netko rasprodaje jer ne vjeruje u "dobar" izvjestaj.


  Prihvacam dobronamjernu kritiku i ubuduce cu odgovarati na pitanje kada god takvo uocim. Pa taman i 10x. U pravu ste.

  Nemojte se ljutiti niti uvrijediti na ovaj moj odgovor jer mi to nikako nije namjera. Nisam odgovarala na pitanja jel cerp dijeli ili prodaje jer smo to prosli u nekoliko navrata. Svatko tko je pratio temu to je znao. Parica je strpljiv i ima krasne osobine pa mu nije problem ponoviti i nekoliko puta i to je lijepo od njega.

  Znam da mi se izruguju da pamtim ko slon, al stvarno smo ovaj topic nekoliko puta prosli od trenutka kada je cerp donio odluku pa do sada. U tim postovima su i linkovi na odluke. Sve je transparentno od trenutka kada su odluke donijete. CERP nista ne moze raditi bez prethodno donijete odluke, a odluke o prodaji nema. To bilo tko moze provjeriti na njihovoj stranici.


  Evo nekoliko postova u kojima se to spominjalo:


  Parica u 04/2021


  Ma nitko ne dize nos na nista. :)) Bitno je da svi zarade, samo nam tako moze biti dobro. Ja sam na Tpng imala jako dobar prinos. Ponovit ce se to. Sve su ovo ciklicke djelatnosti.

  Besmisleno je pisati takve komentare. Ovdje smo da pomognemo jedni drugima i guramo se i pomazemo medjusobno. To je jedini ispravan put.

  Nekoliko puta sam nudila da ovakve izracune, kao na Atpl, napravimo i na Tpng, ali jednostavno nije bilo interesa.

  Izvješće ocekivano i već je kao i iduće u cijeni. Zaro inate svaki dan Cerp za prodaju..potrajat ce

  Znas onaj osjecaj kad ti je neugodno sto se netko drugi svojim nastupom sramoti?! Tako se ja sad osjecam dok citam ove tvoje retke u kojima pokazujes abnormalno neznanje i neupucenost. I to konstantno radis, bez iti jednog argumenta ili kalkulacije na svim temama.

  Al ovdje su pametni ljudi koji znaju da cerp ne prodaje i koji su odavno IZRACUNALI koliko prinosa po dionici nosi dobit svakog buduceg kvartala te koliko posljedicno raste NAV s porastom vrijednosti brodova.

  Jednostavno ne mogu shvatiti tvoja konstantna pisanja ovim stilom. Sta ti to treba u zivotu?!

  Lipi moji, nadam se da ste zadovoljni izvjestajem za 2q i da je u skladu s vasim ocekivanjima.

  Proucavanje i analiza su se isplatili, sve vise znamo i procjene su sve bolje i blize stvarnom rezultatu. Bravo za sve. Znanje je moc. :))

  Prilicno dobro smo procijenili i uposlenost flote, koju smo stavili na 95%. Po izvjestaju je 94,39 %.


  Vrijeme je da proglasimo i pobjednika drugog kvartala i dodijelimo pehar. :)) Vidim da ste vec uocili da je to Forumas 6. ;)


  Ovaj put je najblizu prognozu ostvarenom rezultatu za 2q dao Sinner99 !!! 3x BRAVO ZA SINNERA!!! :)


  Koliko sam mogla primjetiti, doslovno ste svi misljenja da ce 3q biti znacajno bolji jer vec sada otprilike znamo vozarine po kojima plove, a i jedan brod manje je pod dugorocnim ugovorom pa ce uloviti ove dobre vozarine. Mozda se stvarno mozemo nadati nekoj dividendici. Ako citaju, nek znaju da bi nas iznimno veselilo. :))


  p.s. Samo cu jos iskoristiti priliku i zahvaliti vam se svima za svaki link, izvor informacije, kalkulaciju i svaki potkrijepljeni argument jer znate da vas pazljivo citam na svim temama i da se ne vodim fantaziranjima i pretpostavkama iz glave i prognozama od palca. Hvala svakom od vas za svaku pomoc i dobronamjeran savjet, jako sam puno naucila od kada sam s vama, a i ogromno zaradila. Ovo je bas easy money i El Dorado :), ako nemas emocija i vodis se cinjenicama, financijskom analizom, izracunom, pouzdanom informacijom i perspektivom branse. Na ovaj nacin se uoci dok jos nisu u fokusu i nisko kupuje, a isto tako brzo prilagodi novonastalnoj situaciji i proda na vrijeme. Ne treba biti pohlepan, svaki prinos je dobar prinos. :)) Uz to sam i misljenja da nam moze biti bolje samo ako nam je svima dobro. Mi protiv velikih. Idemo dalje. :))

  Nisam baš neki ljubitelj Kineza iz mnogo razloga, ali nije baš lijepo vidjeti kad osvane ovakav članak.


  https://www.dnevno.hr/gospodar…-ostatak-svijeta-1781241/

  Nisu ovo teme za Atpl vec eventualno za dry bulk (ako i to), al kad je vec tu onda je i moj odgovor.


  Naime, Kinezi brzo reagiraju. Mozda ste propustili vijest da su smanjili obvezne pricuve, koji banke i financijske institucije moraju drzati kao rezerve, za 0,5 pp. Ocekuje se da ce taj potez osloboditi oko 154 milijarde dolara kapitala. Ovo je namjenjeno kreditiranju poduzetnistva, a kako bi zaustavili usporavanje gospodarstva. Kazu da vjeruju da ce Kina premasiti svoj cilj rasta za ovu godinu.

  Ovo je na snazi od danas - 15.07.2021.


  https://www.globaltimes.cn/page/202107/1228283.shtml

  Naše tržište je tromo i neuko. Ako su FFA i spot rates pale i do 30% (za pojedine klase brodova) od najviših razina nedavno onda to nešto sugerira in near-term glede vozarina. I vani se tržišta za te korekcije prilagođavaju i sve je dobro dok je sve u dugoročnom uptrendu pa neki rastu, pa onda padaju ili k'o u nas sve stoji, no kad dođe i ako dođe do dugoročnije promjene trenda, e onda bi se neki mogli zateći na krivoj nozi.


  Lijepo je procjenjivati dobit i poslovanje, al to je sve defacto lanjski snijeg i to bi glede efikasnosti tržišta već trebalo biti u cijeni dionice, a ne da cijena reagira tek po objavi izvješća?! Mislim može i to, al onda će to prije biti radi surprise, ugodnog ili neugodnog.

  S obzirom da smo neuki, ja bi zamolila da me se obrazuje jer mi je ova tema bitna. Trebala bih link na kojem je vidljiv pad vozarina za 30% od najvisih razina "nedavno" (sto god bilo nedavno; mozda 2008?!. U odnosu na 9. stoljece, to je nedavno).


  Ja primjerice raspolazem grafom za Supramaxe na kojem se to ne moze zamjetiti.  Jos bi me zanimalo kako si procijenio da Jadroplov vrijedi 120 kn (trenutno se njim trguje na 45 kuna)? Mozemo li dobiti neki izracun na kojem se ova tvoja procjena temelji. Da se razumijemo, imam i Jdpl i ovo bi me jako veselilo.  Cijene commodities-a jos nisu u padu, koliko mogu primjetiti, sto znaci da potraznje ima. Neki su nam vise zanimljivi pa evo i prikaza grafova za zadnjih 10 godina.
  Napominjem da ja ne tvrdim da se nesto nece dogoditi, mene samo zanima na temelju cega se nesto zakljuci, a da to nije samo necija osobna pretpostavka iz glave.

  bdi i vozarine danas?.....imal' tko?.....

  Route Description Size Value ($) Change
  BCI 5 T/C routes 180000 30272 -994
  BPI 5 T/C routes 82500 35734 -892
  BSI 10 T/C routes 58328 31512 -190
  BHSI 7 T/C routes 38200 29881 146


  BDI INDEX 3228 -72

  Evo ga ekipa, ovo su pristigle procjene rezultata za 2q-2021.


  Deset forumasa je dostavilo svoju procjenu rezultata za 2q, koje mozete pogledati u prilozenoj tablici. U privitku se nalazi i tablica u excelu, ako zelite detaljnije pogledati.


  Procjene se krecu u rasponu od 30,2 – 56,3 mil kn.

  • Prosjecan rezultat dobiti je oko 38,0 mil kn.
  • Prosjecan iznos vozarine po brodu = 18,0 tis $
  • Prosjecan iznos troska po brodu = 11,6 tis $


  Budite slobodni i dalje istrazivati, racunati i slati. Ovo nam je vjezba za iduci kvartal. Naime, svi se slazu u jednom, a to je da ce rezultat iduceg kvartala biti znatno bolji od ovog jer se vec sada znaju vozarine koje su ukljucene u taj izvjestaj, a s obzirom da je sve u pomaku.

  Dakle, objavljuje se nick samo onoga ciji ce izracun biti najblizi rezultatu u financijskom izvjestaju i to, ako On sam to dozvoli. :))


  U ime svih forumasa, zahvaljujem se svima za sudjelovanje i angazman.


  p.s. Svima koji su sudjelovali samo napomena da je rezultat nesto malo drugaciji zbog azuriranog tecaja.

  Dodatna napomena da je samo jedan forumas povecao iskoristenost flote sa 95% na 98%. Rezultati bi bili bolji da je u svim procjenama iskoristenost flote bila veca.


  Ja se sad vec potajno uistinu nadam dividendi, a predujam dividende bi me iznimno razveselio. :) Ako me netko tamo cuje u Atpl, neka zna da cu biti jako razocarana i tuzna, ako ovako ne bude. :))


  Ajde se okladite. :))

  Parica - - > veljaca

  Flight - - > do Nove Godine


  Tko izgubi mora 3x reci da je ovaj drugi pametniji. :)

  Da se ne iznenadite kad na svojim gledalicama uocite smanjenje.


  "Odlukom skupštine društva od 30.06.2021. godine temeljni kapital društva pojednostavljeno je smanjen s iznosa od 247.193.000,00 kuna za iznos od 244.721.070,00 kuna na iznos od 2.471.930,00 kuna.
  Korporativnu akciju smanjenja temeljnog kapitala spajanjem dionica provest će SKDD u skladu s aktima SKDD-a. Prije provedbe korporativnih akcija, Društvo će objaviti obavijest o načinu i točnom vremenu provedbe navedenih korporativnih akcija."  https://eho.zse.hr/fileadmin/i…618901fe57a973439db70.pdf