1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • April 19, 2024 at 3:20 PM
    • #1,701

O ratovima i potresima. Pa ako ste čitali izvješća od gore spomenutih Turaka, oni su imali povećanje posla zbog potresa. I u Ukrajini se sad stalno nešto mora popravljati.

Nesreće ne želimo nikome, ali ovdje imamo i tu dozu “anti-fragile” komponente.

Recesija je ono što negativnije utječe od ratova i prirodnih nepogoda na naš posao. Tu dolazi u igru ubitačna kombinacija nedavno spominjanih cijena materijala koje tada padaju i s njima cijene finalnih proizvoda a sve to na manjim količinama, negativna spirala. Toga se treba bojati. S tim je npr. KPT imao problema zadnjih par ciklusa (imate njiihova izvješća na Fini). Mi doduše ne toliko vidljivo, ovdje se bolje snađu i u tim fazama ciklusa.

Quote from Tolisimus

Ratovi: Ukrajina (NATO) - Rusija, Izrael - Iran, možda Kina. Pad industrijske proizvodnje skoro pa svugdje, inflacija koja nikako da stane ili bar padne na neke upravljive iznose. Ja vidim puno potencijalnih problema, a opet imam osjećaj da sam usamljen u tome. Svi vide linearni pravac rasta i klade se da to će tako nastaviti i da je samo nebo granica. Nitko ne govori da kupnjom KODT-a na ovim razinama, već plaćate te pozitivne vijesti koji se trebaju tek desiti par godina u naprijed, ali da preuzimate veliki rizik takve investicije.
    Vjerujem da nitko ne piše negativno zbog toga što odmah slijedi napad, pa da vidimo.

Da.

Edited once, last by Lynx: Merged a post created by Lynx into this post. (April 19, 2024 at 3:20 PM).

• kovach
    Student
    Reakcija primljeno
    167
    • April 19, 2024 at 3:28 PM
    • #1,702

Kolega Lynx imat ćemo 63 milijuna ttm iza objave rezultata za Q1-2024, ako ne častim buteljom Adžića.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • April 19, 2024 at 3:33 PM
    • #1,703

Da, ali recimo sljedeći kvartali ne moraju svi biti rastući pa pitanje hoće li se baš tako lako preći 63 milijuna za 2024., jer recimo stvarno možda dobar dio i naših tržišta a ne samo Njemačka uđu u recesiju ove godine i manje kupuju (mada, istina, backlog teško može objasniti takav scenarij, osim ako se ne može malo odgađati neke ugovore, prebacivati datume s kvartala na kvartal).

Ovaj TTM bi trebao biti sjajan, a za kraj 2024. i dalje, vidjet ćemo, ne treba baš pretjerivati (ja bih bio zadovoljan simbolično jačim rezultatima od predviđanja analitičara), ali niti pretjerana briga oko utjecaja recesija u Europi i sl. mislim da još nije utemeljena u realnost.

• Tolisimus
    Student
    Reakcija primljeno
    228
    • April 19, 2024 at 3:48 PM
    • #1,704

Ako zarade na 400 ili 500 M€ Prihoda, 100 M€ dobiti ja ću im prvi čestitati. Osobno mislim da toliku dobit nećemo vidjeti ako prihodi ne narastu na 800-1000 M€, znači x2 ili x3.

Imate prije mjesec dana moj komentar na ovoj temi gdje sam rekao da ću ja napustiti vlak koju stanicu ranije. Čekam izvještaj za Q1 baš zbog efekta krda i pozitive koji krdo donosi. Fundamenti na kraju ipak pobijede.

Nisam i neću pisati hvalospjeve o dionici da bih svoje papire prodao skupo nekom drugom. To radi ekipa na cryptu. Moji komentari, koji vidim da se uspješno izvrću su upućeni prema manje iskusnim ulagateljima koji čitajući forum mogu pročitati samo pozitivne stvari, da ne kažem sulude, i na osnovu toga donijeti odluku o investiciji.

Pozdravljam svima do Q1 izvještaja.

• Takamina
    Student
    Reakcija primljeno
    83
    • April 19, 2024 at 4:59 PM
    • #1,705

Kolega Tolisimus dajte kvantificirajte te (vama očito negativne) fundamente koji na kraju pobijede?

• dr.tom
    Početnik
    Reakcija primljeno
    99
    • April 19, 2024 at 5:05 PM
    • #1,706

Smatram se vrlo opreznim i konzervativnim ulagačem te sam uz to netko tko je dokupljivao na trenutnim razinama pa ću probati objasniti svoj pogled na valuaciju prvenstveno kao odgovor na to da je KODT postao preskup.

- KODT se zadnjih dana trži po P/E 12-13 što je bliže valuacijama firmi od kojih se ne očekuje nikakav značajan rast

- ako gledamo hrvatske kompanije iznad 50 m eura kapitalizacije, jako mali broj kompanija je jeftiniji, a gotovo sve su u sektoru banaka i osiguravajućih društava što su sektori koji uvijek imaju niže multiple

- Crobex P/E je trenutno oko 16.55, dosta firmi ima P/E preko 20, iako godinama nisu isporučile natprosječne rezultate te za dobar dio njih ni najoptimističnije projekcije ne prognoziraju velika povećanja dobiti

- promatrajući sektor u kojem se nalazimo, većina kompanija ima P/E preko 20, neki od primjera koji su se spominjali ranije su kanadski HPS (trenutno P/E 25, do prije neki dan blizu 30) ili turski Astoras koji je na 20

- imamo ogroman backlog i povećanje ugovornih obveza što nam daje jako puno informacija o očekivanjima za predstojeća razdoblja i veliku sigurnost za ulaganja na kratki i srednji rok

- KODT je vjerojatno jedina kompanija na našem tržištu koja ima kontinuirani rast zadnjih 10 godina, svake godine su rasli prihodi i dobit bez obzira na okolnosti, takva konzistentnost je rijetkost

- projekcije godišnjeg rasta sektora za idućih 5-10 godina su na regionalnom i globalnom nivou između 5 i 8 %, KODT kao relativno mala firma vjerojatno može rasti i brže od tih stopa

Kad kupujemo dionicu, uvijek gledamo komparativno što drugo možemo dobiti za isti novac. Činjenica je da većina velikih kompanija kod nas fundamentalno skuplja, a ni van naših granica ne postoje prilike za kupnju dionica u istoj branši jeftinije. Uz pesimistični scenarij i stagnaciju prihoda, ostaje nam vrhunska firma i P/E 12-13. Čini mi se da bi većina nas pristala na to kao najgori slučaj.

Mislim da su kolege ranije dobro opisale utjecaj sistemskih rizika. Za KODT bi neki od njih čak osigurali povećanje obujma posla. Dok god postoji civilizacija, postojat će i potreba za transformatorima. :)

Pitanje za sve koji su skeptični prema ovim tezama je gdje nalazite bolje prilike po pitanju valuacije i rizika. U što da prebacimo novac?
    Iz razgovora s ostalim ulagačima mi se čini da dobar dio razmišlja kao da su propustili priliku jer jako naraslo i sad je "skupo". Međutim, multiple govore drukčije. Ljudima je lakše ulagati u kompanije koje stagniraju i imaju značajno veći P/E i manje projekcije rasta jer očekuju da tek trebaju odraditi rast, a da su kompanije poput KODT-a već dale svoje.

Par vrlo špekulativnih grafova za kraj da ne ostane sve na tekstu.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • April 19, 2024 at 5:18 PM
    • #1,707
    Quote from Tolisimus

Ako zarade na 400 ili 500 M€ Prihoda, 100 M€ dobiti ja ću im prvi čestitati.

To nitko “službeno” ne predviđa. Sljedećih par godina se gleda na prihode od 400-injak milijuna, dobit 60-ak milijuna.

Files

IMG_2023.jpeg 181.15 kB – 0 Downloads
  • Blabla
    Student
    Reakcija primljeno
    168
    • April 22, 2024 at 9:40 AM
    • #1,708
    Quote from Lynx

Jedina stvar koja je meni neugodna za gledati je valuacija. Ja nisam naviknuo držati kompanije koje se trže na 10-ak P/E, takve mi smrde, kao da nešto s njima nije u redu što tržište zna a ja ne znam.

Ako se pogleda KODT, vidi se koliko su ulagači pogriješili što su ga proteklih godina vrednovali po 10-ak P/E. Da su ga npr. prije godinu dana vrednovali po 20 P/E svejedno bi ostvarili prinos koji bi bio fantastičan, a vi bi to gledali sa strane jer je dionica "precijenjena" po P/E.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • April 22, 2024 at 9:58 AM
    • #1,709
    Quote from Blabla
    Quote from Lynx

Jedina stvar koja je meni neugodna za gledati je valuacija. Ja nisam naviknuo držati kompanije koje se trže na 10-ak P/E, takve mi smrde, kao da nešto s njima nije u redu što tržište zna a ja ne znam.

Ako se pogleda KODT, vidi se koliko su ulagači pogriješili što su ga proteklih godina vrednovali po 10-ak P/E. Da su ga npr. prije godinu dana vrednovali po 20 P/E svejedno bi ostvarili prinos koji bi bio fantastičan, a vi bi to gledali sa strane jer je dionica "precijenjena" po P/E.

Tko je taj “vi”? Ja volim dionice od 30 i više P/E (Microsoft, Amazon, ASML, Novo Nordisk, SPGI, V…, to su mi neki od istaknutih dijelova portfelja uz KODT, a imam i nekih također čudno jeftinih, TSMC mi jeftin na 20-ak PE zbog iracionalnog straha od kineske invazije, a za KODT valjda strahuju od vanzemaljske )

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 22, 2024 at 2:24 PM
    • #1,710
    Quote from StatusQuo

A vezano za izvjesce meni su najzanimljivije sljedece stavke vezano za predujme koji su primili koja kaze da na pocetku godine imaju ispuniti 203 mil prihoda u sljedecem razdoblju za razliku od 107 mil koliko je bilo sljedece godine

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Malo o ovome iz pogleda KOEI-a

U stanju otvorenih obveza KOEI-a, ugovori za realizaciju u 2024. godini iznose 950,4 milijuna eura

Iz KOEI izvjesca 2022 godine stanje je bilo "U stanju otvorenih obveza, ugovori za realizaciju u 2023. godini iznose 642 milijuna eura", sta daje pocetni plan u realizaciji prihoda za 2024 godinu veci za 48% u odnosu na 2023 godinu, iz gornjeg posta vidljivo je da je taj plan kod KODT-a 100% veci

Medjutim

Iz izvjesca isto znamo backlog KODT i KOEI koji kaze

KODT
    Backlog" na 31.12.

2022 288.008
    2023 622.998

Povecanje od 116%

KOEI
    Backlog" na 31.12.

2022 1.006.543
    2023 1.415.566

Povecanje od 41%

Ako oduzmemo razliku povecanja KODT od KOEI backloga u iznosu od 334.990 mil dobijemo da se KOEI backlog bez KODT povecao samo na 1.080.576 ili 7.5%

Koliko je onda plan povecanja ugovorenih prihoda KOEI-a bez KODT-a za 2024 i koliki dio backloga se prenosi na 2025 kod KODT-KOEI

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • April 22, 2024 at 5:52 PM
    • #1,711

Mala ali simpatična stvar https://koncar-dst.hr/2024/04/22/pov…ane-koncar-dst/

Kad se nude porezne olakšice, poticaji i sl., treba iskoristiti. Ta kultura gledanja svega što se nudi i efektnog iskorištavanja je isto znak šireg stava, kvalitete, u alokaciji kapitala.

Porezne olakšice i poticaji su efektivno “povoljni eksterni izvor financiranja”.

Kad vidimo na malim stvarima, daje nadu da će iskoristiti i veće ako se negdje pojave, slično kao one porezne olakšice za investiranje

U svijetu su poznate “zelene obveznice” koje se mogu nuditi uz manju kamatnu stopu. Eto da time inspirirano HBOR smisli neke eko-kredite zanemarive kamatne stope a jako dugog roka otplate, sigurno da bi se naši uspjeli snaći u tome, kandidirati našu proizvodnju kao podržavatelja zelene tranzicije, pa da se takvim kreditom financiraju proširenja kapaciteta, smanjuje WACC, ostaje više za dividende.

• xdado
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    125
    • April 23, 2024 at 9:39 AM
    • #1,712

Nije još izašlo na ZSE, ali je na sudskom registru. Skupština 5.6, dividenda 31,75€, ex div 19.6.

Ad. 8. Informacija o godišnjem planu Društva za 2024.
    Glavna skupština prima na znanje informaciju o godišnjem planu Društva za 2024. s najvažnijim iznosima izraženim u tisućama eura kako slijedi:
    - ukupni prihodi u iznosu od: 333.320 tis. eura
    - ukupni rashodi u iznosu od: 280.920 tis. eura
    - dobit prije oporezivanja u iznosu od: 52.400 tis. eura
    - porez na dobit u iznosu od: 9.100 tis. eura
    - dobit nakon oporezivanja u iznosu od: 43.300 tis. eura
    - ukupna aktiva 271.203 tis. eura

Glavna skupština prima na znanje godišnji plan Grupe KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori za 2024., usvojen od strane Uprave i Nadzornog odbora s najvažnijim iznosima izraženim u tisućama eura kako slijedi:
    - ukupni prihodi u iznosu od: 382.631 tis. eura
    - ukupni rashodi u iznosu od: 321.531 tis. eura
    - dobit prije oporezivanja u iznosu od: 61.100 tis. eura
    - porez na dobit u iznosu od: 10.017 tis. eura
    - dobit nakon oporezivanja u iznosu od: 51.083 tis. eura
    - ukupna aktiva 288.858 tis. eura

• kovach
    Student
    Reakcija primljeno
    167
    • April 23, 2024 at 9:58 AM
    • #1,713

U planiranju su jako suzdržani/kozervativni? Kakvi su rezultati 2023. znamo, a odstupanje od planova ogromno.

Pogledajte planove KODT za 2023 :

Ad. 8. Informacija o godišnjem planu Društva za 2023.

Glavna skupština prima na znanje informaciju o godišnjem planu Društva za 2023. s najvažnijim iznosima izraženim u tisućama kuna (i u tisućama eura) kako slijedi:

- ukupni prihodi u iznosu od: 1.793.060 tis. kuna (237.980 tis. €) - ukupni rashodi u iznosu od: 1.650.760 tis. kuna (219.094 tis. €)

- dobit prije oporezivanja u iznosu od: 142.300 tis. kuna (18.886 tis. €)

- porez na dobit u iznosu od: 25.600 tis. kuna (3.398 tis. €)

- dobit nakon oporezivanja u iznosu od: 116.700 tis. kuna (15.489 tis. €)

- ukupna aktiva 1.342.215 tis. kuna (178.143 tis. €)

Glavna skupština prima na znanje godišnji plan Grupe KONČAR – DISTRIBUTIVNI I SPECIJALNI TRANSFORMATORI za 2023., usvojen od strane Uprave i Nadzornog odbora s najvažnijim iznosima izraženim u tisućama kuna (i u tisućama eura) kako slijedi:

- ukupni prihodi u iznosu od: 1.939.520 tis. kuna (257.419 tis. €)

- ukupni rashodi u iznosu od: 1.782.826 tis. kuna (236.622 tis. €)

- dobit prije oporezivanja u iznosu od: 156.694 tis. kuna (20.797 tis. €)

- porez na dobit u iznosu od: 25.600 tis. kuna (3.398 tis. €)

- dobit nakon oporezivanja u iznosu od: 131.094 tis. kuna (17.399 tis. €)

- ukupna aktiva 1.431.232 tis. kuna (189.957 tis. €)

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • April 23, 2024 at 10:08 AM
    • #1,714

Da iz nekog razloga su jako konzervativni u procjeni prihoda. Moguće ima veze sa managerskim bonusima ako postoje.

• Ibro
    Početnik
    Reakcija primljeno
    43
    • April 23, 2024 at 10:57 AM
    • #1,715

Obavijesti izdavatelja - EHO

Poziv na Glavnu skupštinu 5. lipnja 2024.

Lp

• dividender
    Početnik
    • April 23, 2024 at 1:01 PM
    • #1,716

Kad će biti Q1 izvješće?

• Clicker
    Student
    Reakcija primljeno
    73
    • April 23, 2024 at 2:38 PM
    • #1,717

Svake godine, već cijelo desetljeće, su konzervativni s tim planovima u Pozivima...ništa novo

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • April 24, 2024 at 8:53 AM
    • #1,718
    Quote from dividender

Kad će biti Q1 izvješće?

Prema rasporedu to je sutra https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…d893ddf75e9.pdf

• dr.tom
    Početnik
    Reakcija primljeno
    99
    • April 24, 2024 at 1:20 PM
    • #1,719

Provukao sam podatke o planovima koje objavljuju i usporedio sa stvarnim rezultatima te dodao projekcije. Čini se da plan dobro predviđa ostvarene prihode uz korekcijski faktor.
    Ovi podaci sami po sebi nisu dovoljno pouzdani, ali iz projekcija temeljenih na predujmovima, backlogu, ugovorenim poslovima i povećanju marži kroz zadnja dva kvartala sve ukazuje na isto. 500 m prihoda se ne čini nedostižno.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • April 24, 2024 at 1:47 PM
    • #1,720

dr.tom Ja se sjećam samo jednom davno da sam vidio da su (naizgled) imali problema s ostvarivanjem plana, pa su nešto komentirali u kvartalnom izvješću o dinamici ugovaranja/ostvarenja i kako se čini izglednim u drugom dijelu godine nadoknaditi i možda ipak ostvariti plan. Zaboravio sam jesu li na kraju uspjeli. To bi sad trebalo kopati po starim izvješćima.

Tako da ja njihov “plan” uvijek doživljavam kao “worst case scenario”, čija je vjerojatnost nezanemariva, ali ipak dosta mala.

Vjerojatno oni imaju interno ono standardno kako se radi worst, neutral i best case, i zbog svoje poslovične konzervativnosti van daju taj “worst”.

Analitičari vjerojatno gledaju pogoditi “neutral”, a ovo što ti projiciraš izgleda kao “best” (koji je naravno moguć, ali ne mora biti, sve ovisi o tim europskim recesijama, koje možda mogu odgađati neke ugovore itd., ali za koje sam baš negdje jučer vidio da su više iza nego ispred nas, države koje su imali malo negativnog rasta GDP-a u zadnje vrijeme sad popravile projekcije za naredne kvartale).

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      425
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago