O ratovima i potresima. Pa ako ste čitali izvješća od gore spomenutih Turaka, oni su imali povećanje posla zbog potresa. I u Ukrajini se sad stalno nešto mora popravljati.
Nesreće ne želimo nikome, ali ovdje imamo i tu dozu “anti-fragile” komponente.
Recesija je ono što negativnije utječe od ratova i prirodnih nepogoda na naš posao. Tu dolazi u igru ubitačna kombinacija nedavno spominjanih cijena materijala koje tada padaju i s njima cijene finalnih proizvoda a sve to na manjim količinama, negativna spirala. Toga se treba bojati. S tim je npr. KPT imao problema zadnjih par ciklusa (imate njiihova izvješća na Fini). Mi doduše ne toliko vidljivo, ovdje se bolje snađu i u tim fazama ciklusa.
Ratovi: Ukrajina (NATO) - Rusija, Izrael - Iran, možda Kina. Pad industrijske proizvodnje skoro pa svugdje, inflacija koja nikako da stane ili bar padne na neke upravljive iznose. Ja vidim puno potencijalnih problema, a opet imam osjećaj da sam usamljen u tome. Svi vide linearni pravac rasta i klade se da to će tako nastaviti i da je samo nebo granica. Nitko ne govori da kupnjom KODT-a na ovim razinama, već plaćate te pozitivne vijesti koji se trebaju tek desiti par godina u naprijed, ali da preuzimate veliki rizik takve investicije.
Vjerujem da nitko ne piše negativno zbog toga što odmah slijedi napad, pa da vidimo.
Da.