1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • 1
  • 613
  • 614
  • 615
  • 840
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • October 3, 2022 at 3:24 PM
    • #12,261
    Quote from StatusQuo
    Quote from hugh

neznam kako je dionice dobro izgledno daljnje slabljenje ekonomija, lošije zarade kompanjia, veća cijena novca, problem likvidnosti na tržištima, recesija koja bi tada spustila inflaciju i prinosi na bonds izgledali bi sve bolje.......

Osvrt je bio na povrat obveznica i sad siris pricu na opce stanje zadrzi se na obveznicama, to sad sta govoris u ovom dijelu veca cijena novca znaci pad obveznica jer yield raste ne suprotno osim ako kod povrat na obveznice ne racunas do maturity, ako yields padnu i kamate novca to znaci da obveznice rastu, a s tim ide i reakcija dionickog trzista u pozitivu osim ako pad troska novca nije posljedica nekog urusavanja sistemskog zbog cega spustaju kamatu, pitanje je razloga ali opet to je najcesce pozitivno za dionice ?

To kad kazu nadigrati dionice moze znaciti da ce bondovi puno manje izgubiti ili ostati na nuli za razliku od dionica

Vezano za ove obveznice, dodat cu da realno ako pristupe opet kontroli yielda kao englezi to ce spustit yield i povecat povrat na obveznice iako se tu u ovakvoj situaciji gubi na tecaju, ali ako to budu svi radili na kraju onda bi se utjecaj tecaja mogao smanjit ali i to je upitno jer je bitna kamatna stopa cb i inflacije za tecaj, tako da moguce da bet da ce prinos na obveznice bude dobar je vezan s pretpostavkom da vlade nece imat izbora bez obzira na problem s inflacijom nego da ce morat kao i englezi i dalje kontrolirat yield jer imaju problema s likvidnosti pa da onda s jedne strane postrozuju uvjete financiranja, a s druge strane da i dalje rade QE preko obveznica da kontoliraju stanje likvidnosti, u svakom slucaju nije im lako rijesit inflaciju tako lako, svi ostali osim amera nece imat tu puno izbora, samo ako ameri to isto ne naprave ojacat ce jos vise dolar pri cemu ce svima drugima jos dodatno otezat rijesavat svoje probleme, a sumnjam da ameri to zele napravit jer njima je u ovakvoj ratnoj sitiaciji i geopolitickim previranjima u interesu jaki dolar da bi se tek tako odrekli tog alata.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 3, 2022 at 4:17 PM
    • #12,262
    Quote from StatusQuo

Vezano za ove obveznice, dodat cu da realno ako pristupe opet kontroli yielda kao englezi to ce spustit yield i povecat povrat na obveznice iako se tu u ovakvoj situaciji gubi na tecaju, ali ako to budu svi radili na kraju onda bi se utjecaj tecaja mogao smanjit ali i to je upitno jer je bitna kamatna stopa cb i inflacije za tecaj, tako da moguce da bet da ce prinos na obveznice bude dobar je vezan s pretpostavkom da vlade nece imat izbora bez obzira na problem s inflacijom nego da ce morat kao i englezi i dalje kontrolirat yield jer imaju problema s likvidnosti pa da onda s jedne strane postrozuju uvjete financiranja, a s druge strane da i dalje rade QE preko obveznica da kontoliraju stanje likvidnosti, u svakom slucaju nije im lako rijesit inflaciju tako lako, svi ostali osim amera nece imat tu puno izbora, samo ako ameri to isto ne naprave ojacat ce jos vise dolar pri cemu ce svima drugima jos dodatno otezat rijesavat svoje probleme, a sumnjam da ameri to zele napravit jer njima je u ovakvoj ratnoj sitiaciji i geopolitickim previranjima u interesu jaki dolar da bi se tek tako odrekli tog alata.

je, ali nisu išli na privremenu kontrolu yielda na recimo, 4 ili 4.5% na long term yield, da im se i ostatak krivulje izravna (kao u Japanu na 10-year, btw.), šta bi bila puno bolja opcija, nego su samo bjesomučno pokupovali obveznice na long termu.

ovo je doslovce bila panična intervencija.

npr. kad je FED radio QE, onda je kupovao sve ročnosti, tako da se krivulja izvrnula tek sad kad rade prodaju, jer opet nečeg na tržištu fali, a nečeg ima i viška, šta znači da ni ta prodaja nije fokusirana kako treba ili da ni svaki kolateral na financijskom tržištu ne vrijedi jednako.

ti problemi sa kolateralima će se javljati dok god centralne banke nisu i buyeri i selleri of last resort na način da kolateral kupuju kad tržištu ne treba i na taj način pomažu svom ministru financija, kao i da prodaju kolateral kad ga tržište treba, doslovce u realnom vremenu.

pretpostavljam da će nešto tako biti moguće tek kad se uvedu digitalne valute centralnih banaka :/

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Goran
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    166
    • October 3, 2022 at 4:38 PM
    • #12,263

Danas ako i prodate zabu, gdje ćete uložiti kad sve pada. Bukvalno sve.

Držati u kešu opet ne valja jer ga nagriza inflacija.

Gdje sa kešom od prodaje ZABE ?

• noviulagac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    259
    • October 3, 2022 at 4:40 PM
    • #12,264

Novac treba uložiti izvan RH. Po mogućnosti u nekretninu za život

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • October 3, 2022 at 4:58 PM
    • #12,265
    Quote from noviulagac

U koju drzavu ?

• noviulagac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    259
    • October 3, 2022 at 5:00 PM
    • #12,266
    Quote from havi
    Quote from noviulagac

U koju drzavu ?

Slovenija, Austrija, Njemačka, Irska.....

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • October 3, 2022 at 5:07 PM
    • #12,267
    Quote from Goran

Danas ako i prodate zabu, gdje ćete uložiti kad sve pada. Bukvalno sve.

Ja mislim da je keš ako je namijenjen za kupnju dionica čije cijene su u stalnom padu imun na inflaciju.🤷‍♂️

Novac od jedne poveće dividende držim na tekućem i ne diram, usput nešto i prodajem i skupljam keš na brokerskom.

Zatrebati će, kada ne znam, čini mi se ne uskoro.

Da mogu lako izaći iz svih pozicija bila bih u kešu 100 posto.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 3, 2022 at 6:37 PM
    • #12,268
    Quote from Goran

Gdje ćete uložiti kad sve pada? Bukvalno sve.

Doslovno sve? Bit će da imamo različite podatke ili različite gledalice (gledalica za pesimiste i gledalica za optimiste 8o ) jer ja vidim čak i dionice koje su danas porasle! ^^

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ja, da sam prodao ZABA-u, znam u koju dionicu bih dugoročno uložio. Al' ne smin kazat'! ^^

Files

ScreenHunter 64 (02).jpg 289.32 kB – 0 Downloads
  • Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • October 3, 2022 at 7:03 PM
    • #12,269

Dobro, za pravo, istinsko dugoročno ulaganje je s dollar cost averagingom gotovo nebitno kako se kratkoročno i srednjoročno kreće cijena. Hvataju se i vrhovi i sredine i dna, ali cijena je konstantno u porastu, pogotovo ako su dividende u igri. Od gore prikazanih, ERNT je možda i najljepši primjer. Samo dogodi se Ukrajina pa opet neizvjesnosti.

Ali ovi prometi na 'rastućim' dionicama nemaju neko značenje jer su sitni. VLEN i KODT su solidan value play i imat će u najmanju ruku ok rezultat, ali su to niskolikvidne dionice. VLEN danas manje od 200 komada prošlo. Na ZB Traderu mi je sada minimalna provizija 75kn. Za tu količinu trejdat mi se ne da ni iz kreveta dignut, a kud palit komp...

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • October 3, 2022 at 7:16 PM
    • #12,270

Uh oh..

U.N. Calls On Fed, Other Central Banks to Halt Interest-Rate Increases
    The Fed’s rate increases so far this year would reduce poor countries’ economic output by $360 billion over three years, and that further policy tightening…
    www.wsj.com

Quote from Yieldchaser

Za tu količinu trejdat mi se ne da ni iz kreveta dignut, a kud palit komp...

Kupis tablet pa se ne moras dizat.. :)

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 3, 2022 at 7:50 PM
    • #12,271
    Quote from Yieldchaser

(...) ali su to niskolikvidne dionice.

Imate li možda neki konkretni limit po prometima dnevnim, mjesečnim i/ili godišnjim prema kojima na ZSE razvrstavate dionice na nisko i visokolikvidne? Gdje je granica između te dvije skupine? O kojim se konkretno prometima radi? Koje dionice spadaju u jednu, a koje u drugu skupinu? Čisto da se znam(o) orijentirati.

Pitam također zato što gledam KODT odnosno konkretno KODT2 koji je nedavno ušao u CROBEXplus, a Vi ste ga nazvali "niskolikvidnom" dionicom, pa mi nije jasno kako neka niskolikvidna dionica uopće može ući u index neke burze, makar to bila i ZSE. ^^

Nadalje, za ilustraciju, vidim kako su danas primjerice obje dionice moćnog ADRS-a zajedno imale promet od oko 130.000 kn, dok su obje dionice KODT-a s daleko manjom tržišnom kapitalizacijom imale zajedno 110.000 kn. Dakle, ja ipak ne bih svrstavao sve u isti (nelikvidni) koš.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • October 3, 2022 at 11:30 PM
    • #12,272
    Quote from Normani
    Quote from Yieldchaser

(...) ali su to niskolikvidne dionice.

Imate li možda neki konkretni limit po prometima dnevnim, mjesečnim i/ili godišnjim prema kojima na ZSE razvrstavate dionice na nisko i visokolikvidne? Gdje je granica između te dvije skupine? O kojim se konkretno prometima radi? Koje dionice spadaju u jednu, a koje u drugu skupinu? Čisto da se znam(o) orijentirati.

Pitam također zato što gledam KODT odnosno konkretno KODT2 koji je nedavno ušao u CROBEXplus, a Vi ste ga nazvali "niskolikvidnom" dionicom, pa mi nije jasno kako neka niskolikvidna dionica uopće može ući u index neke burze, makar to bila i ZSE. ^^

Nadalje, za ilustraciju, vidim kako su danas primjerice obje dionice moćnog ADRS-a zajedno imale promet od oko 130.000 kn, dok su obje dionice KODT-a s daleko manjom tržišnom kapitalizacijom imale zajedno 110.000 kn. Dakle, ja ipak ne bih svrstavao sve u isti (nelikvidni) koš.

Moram priznati da su me Vaša pitanja navela na duboku misao, kolega. Dajte mi neko vrijeme da smislim odgovore. Uvjeren sam da ću nakon jedno šest mjeseci kontlempliranja i preispitivanja samog sebe i svoje savjesti naći odgovor koji će Vas zadovoljiti. Do tada eto Mea culpa, mea culpa maxima.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 4, 2022 at 3:00 AM
    • #12,273
    Quote from Yieldchaser

Uvjeren sam da ću nakon jedno šest mjeseci (...) naći odgovor koji će Vas zadovoljiti.

Skratit ću Vam muke. :)

S obzirom da na stranicama ZSE još nemamo kvartalni statistički prikaz za Q3, već samo polugodišnji i pojedinačne mjesečne prikaze, napravio sam usporedbu likvidnosti između dionice Viktor Lenca i KODT-a koje ste izjednačili u smislu (ne)likvidnosti pri čemu je promet KODT-om prikazan kumulativno, uvažavajući oba roda. Postoci govore o tome koliko je dionica KODT kumulativno likvidnija od dionice Viktor Lenca. ^^ Prilična razlika, zar ne?

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • October 4, 2022 at 7:59 AM
    • #12,274
    Quote from noviulagac

Može u 7Slo?

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • October 4, 2022 at 2:09 PM
    • #12,275

Aukcija na Plastici, na Rivijeri konstantno kipanje na 29 a na Kutjevu opet (nex)se trguje. A nitko nista ne tipka.

Sto po novome moram stalno gledat ZSE da bi dosao do ovih informacija?

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • October 5, 2022 at 1:59 PM
    • #12,276

Je li ovo mirovinci sa parama od TPNG ulaze u 7SLO? Vidim pojacanu kupnju, mozda je zbog pada.

• Vule
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    377
    • October 5, 2022 at 3:19 PM
    • #12,277

Iznenadio me ovaj skok dionica zadnja 2 dana nisam ocekivao a jbg.. mozda je privremeno😝

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,009
    • October 5, 2022 at 4:55 PM
    • #12,278

kupovna moć građana "all around the world" slabi, i to je ono što će se reflektirati na zaradu kompanija jel consumer spending izuzetno je bitan......

još gore od toga je jak dolar koji izaziva probleme svugdje a ovako veliko povečanje kamata u kratkom vremenu jednostavna plaši market jel mogučnost da se nešto več trenutno slama ili će se slomiti izaziva strah..... zbog brzine povečanja kamata i QT nema vremena za prilagodbu.....

Njemačka nije više što je nekada bila: Čak trećina građana nema novaca za novi rast cijena hrane i energenata
    www.poslovni.hr
  • D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • October 5, 2022 at 5:07 PM
    • #12,279

Pa di su pare onda kad ni njemci nemaju niš sastrane :/

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 5, 2022 at 5:50 PM
    • #12,280
    Quote from D_artagnan

Pa di su pare onda kad ni Nijemci nemaju niš sa strane :/

Novci su kod vladara svijeta.

• 1
    • 613
    • 614
    • 615
    • 840

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.) 3.1k

• harpun
      • February 12, 2020 at 6:36 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 10, 2025 at 11:50 PM
    2. Odgovora
      3.1k
      Pregleda
      1M
      3.1k
    3. filca

May 10, 2025 at 11:50 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 10, 2025 at 8:38 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      823k
      1.9k
    3. misterno

May 10, 2025 at 8:38 PM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 279

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 10, 2025 at 9:24 AM
    2. Odgovora
      279
      Pregleda
      106k
      279
    3. Muzakus

May 10, 2025 at 9:24 AM
    1. MDKA (Medika d.d.) 823

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 9:18 PM
    2. Odgovora
      823
      Pregleda
      301k
      823
    3. Skribi

May 9, 2025 at 9:18 PM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 455

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:20 AM
    2. Odgovora
      455
      Pregleda
      183k
      455
    3. Sheki

May 9, 2025 at 8:20 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

filca May 10, 2025 at 11:50 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno May 10, 2025 at 8:38 PM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

Muzakus May 10, 2025 at 9:24 AM
  • MDKA (Medika d.d.)

Skribi May 9, 2025 at 9:18 PM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,789 Replies, 5 years ago