1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • February 26, 2022 at 1:53 PM
    • #9,761
    Quote from hugh
    Quote from DiAbLeRo

Mene čisto strah da objave ikakav plus, nakon rekordne kvartalne neto dobiti od 47 milijuna kuna u Q3 2021., dionicu ste srušili 40%.

:rolleyes:

DSX objavila rezultate. Q4 dobit 41m a za godinu ukupno 57m. Znači sam q4 jači nego prethodna 3 kvartala ukupno.

Slično i GNK jučer. Za q4 dobit 90m, za cijelu godinu 182m.

ovo gore je postao kolega na temi dry bulk........u tom kontekstu atpl bi trebala izvjestiti o dobiti od minimalno 60 mil. kuna da bi mogli očekivati neki veči rast cijene dionice........bitno manja dobit od gore navedene bila bi vjerovatno a i realno veliko razočarenje......

Tko nije kupio biti ce razocaran i ako bi bilo 160 milkn dobiti ne zato jer je 60 malo vec zato jer nije kupio :/ :)

60 mil kvartalno je 240 godisnje ;)

Atpl dosta zaostaje za rastom stranih bulkerasa u 2022 i to ce se poravnati prije kraja 2022.

Netko stopa, neki kupuju, neki nece nikad kupiti.

Vozarine za pmax smax hmax su odlicne.

1Q ce biti puno bolji od dobrog 1q2021.

Po futuresima 2Q ce biti dosta bolji od odlicnog 2q2021.

Uvijek moze bolje.

Promatrajmo⏳ :saint:

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • February 26, 2022 at 1:59 PM
    • #9,762
    Quote from hugh
    Quote from Marielena

Ti brodovi plove na ruti Rusija- Kina.

Kina vise nece kupovati robu iz Rusije?

Tko ce zabraniti ruskim firmama da posluju u Kini?

Najvjerojatnije ce i EU dalje kupovati ruski plin.

I meni je zao nevinih ljudi koji ginu u Ukrajini i nadam se da ce rat uskoro zavrsiti, ali se trudim stvari gledati racionalno.

Ja stalno trejdam Atpl. Naravno ne tako da rasprodajem u panici. Ali se trudim da nitko iz komentara ne vidi da li sam trenutno in/out.

Za shipping i vozarine najvaznija je Kina. Recimo da Kina napadne Taiwan bih se zabrinula za dry bulk.

Zao mi je Ukrajinaca, ali ovo ce ostati lokalni sukob i nece puno nakon nekih tjedan dana utjecati na globalne burze.

Nitko se nece samoubilacki ponasati.

Kako je jucer HNB molio nase stedise da ne povlace lovu iz Sperbank😂

Display More

naravno da treba bit racionalan i stvari pokušati realno sagledat..........meni je "problem" kad tržište postane neracionalno i onda ta neracionalnost u trenu topi vrijednost mog kapitala i đaba mi tada moja racionalnost.........zato je bitno imati nešto keša i pokušati iskoristiti priliku........isto tako bitno je ocjeniti da li je tržište samo trenutno neracionalno ili počinje uračunavati negativne rizike koje nosi budunost...........uglavnom, mislim da se otvorio puno veči prostor za špekulacije s obzirom na dodatnu neizvjesnost......isto tako, nada nije najbolja prijateljica na burzi........ovo je možda lokalni ratni sukob ali je jako pojačan globalni ekonoski subob.........

Display More

Nadodao bih samo da se trziste definitivno ponasa iracionalno i da cijena dionice ATPL ne prati vrijednost drustva/vozarine sto je "san snova" za svakog racionalnog investitora...pogotovo sto nase brodare mozemo svakodnevno usporedjivat sa ino konkurencijom i time potvrdit (ili demantirat) vlastito stajaliste...pa vani je, od pocetka godine, S&P pao 8%, a bulk brodari su rasli od 15%-30%...valjda to nesto govori, nisu vani bedaci (iako ih cesto ovdje prikazuju kao da jesu)

Ovako ja razmisljam, obzirom na trenute vozarine i vremenski jaz izmedu trenutnih i ostvarenih vozarina vec sad se moze zakljucit da ce i 2022. plovit s dobiti te uzevsi u obzir dobiti iz 2021. godine (cca 140 mil kn (100kn/share); EBITDA 270 mil kn) ne vidim znacajni rizik da vrijednost drustva, do kraja godine, padne ispod 300kn (cijena je nesto drugo), a s druge strane izglasavanje divke, dobro izvjesce i odrzavanje (ili rast) trenutno visokih vozarina mogu u vrlo kratkom roku lansirat cijenu u orbitu pa kupnju u rasponu 350kn-400kn smatram odlicnom risk/reward razinom...jednostavno na tim razinama mi se ispkati riskirati...

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • February 26, 2022 at 2:15 PM
    • #9,763

Parica

da, do 400 kn svi su na "risk on" a nakon 400 na "risk off " i tak' ne budemo baš daleko stigli........ ;) :/ .......do 400 "vjernici" a nakon 400 "nevjernici"....... :D ;) ....... svi vjeruju dok malo ne naraste a čim naraste, bježi, ruši i daj petama vjetra....... :D 8| ......da, burza je to, rekli bi.......

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • February 26, 2022 at 2:20 PM
    • #9,764
    Quote from hugh

Parica

da, do 400 kn svi su na "risk on" a nakon 400 na "risk off " i tak' ne budemo baš daleko stigli........ ;) :/ .......do 400 "vjernici" a nakon 400 "nevjernici"....... :D ;) ....... svi vjeruju dok malo ne naraste a čim naraste, bježi, ruši i daj petama vjetra....... :D 8| ......da, burza je to, rekli bi.......

Da tako su mislili i na 190kn, pa prodavali cim je presla 200kn i onda je bio kratki spoj.

Quote from Parica
    Quote from Mrcash

Sve te računice su lanjski snijeg, ništa više nije isto . Nego, gledam ovih par brodova voze blizu ili u Rusiji, sta će biti sa tim rutama i ugovorima? , Uprava bi morala obavijestiti burzu o utjeca ima na poslovanje uslijed rata, ker definitivno će ga biti.

Pa ti ugovoreni Pnmx-i su glavni razlog sto ATPL nije vec sad preko 600kn, ugovoreni su na 5g (do 2024) sa jako niskim vozarinama...stoga tu ne vidim nikakav dodatni rizik jer ako se raskinu Ugovori (malo izvjestan scenarij) ode ATPL 200kn gore u tjedan dana, ako nastave plovit kao do sad (izvjesan scenarij) sve ostaje nepromjenjeno...jedini moguci problem, ali najmanje vjerojatan scenarij, je da zakupoprimac prisvoji (kao Ukrajinu) brodove, ali u tom slucaju pretpostavljam da postoji neko osiguranje...

Da su ti PNMX ugovoreni na +25k USD onda bi bio zabrinut, a posto su ugovoreni na jakooo niskim vozarinama onda stvarno ne vidim nikakav rizik povezan s njima...

I da, ove brojke (NAV) nisu lanjski snijeg, to je neto vrijednost drustva na danasnji dan...a obzirom na trenutne vozarine, predvidjanja svih dionika na bulk trzistu i vrijednosti futuresa (i cijena ino brodara) realno je ocekivat da do kraja godine bude i znatno veca jer ce se u 2022. dug dodatno smanjit, povecat ce se keš pozicija (ostvarit ce se EBITDA od minimalno 200mil kn), projekt Batala ce bit u fazi vece izgradjenosti...

Ono sto je sigurno je da brodarima (svim vrstama) odgovaraju poremecaji na trzistu jer svi narucitelji narucuju robu iz najblizih i najjeftinijih destinacija i kad dodje do poremecaja primorani su tu robu narucivat iz skupljih i udaljenijih destinacija...i to je odlicno za vozarine u srednjem roku...ono sto me potencijalno zabrinjava je kretanje vozarina u kratkom roku jer trzistu treba neko vrijeme da se prilagodi na novonastalu situaciju...medjutim, po futuresima od petka i kretanju cijene ino brodara rekao bih da se trziste vec prilagodilo😉😉😉

Mene i dalje zanima da mi netko dokaze da su pnx na jako niskim vozarinama ?

Edited once, last by StatusQuo: Merged a post created by StatusQuo into this post. (February 26, 2022 at 2:21 PM).

• Sinner99
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    327
    • February 26, 2022 at 2:25 PM
    • #9,765

Neznam dali se sm8je napisat, ali ako smije, koju cijenu ocekujete za mjesec dana, untoc svemu, dobri rezultati sigurno, a sta ce rusija napravit nitko nezna?

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • February 26, 2022 at 2:49 PM
    • #9,766

Ja sam odavde izasao s dobrih 430-455, a cak i iz tankera vani, sto se pokazalo kao greska. Ali rat mi se cini kao preveliki rizik za biti masovno u dionicama. Ako vec budem ulazio to mora biti znatno nize. Ili pricekati da se smiri.

Postoji golemi rizik da Rusiju stvarno izbace iz SWIFT-a, jer morat ce se nesto napraviti oko toga, ovo je smijurija i pritisak ce rasti, a to je onda totalni poremecaj. Naprosto je tesko predvidjeti sto bi se moglo poceti desavati. Od inflacije, nestasica, poremecaja raznih...

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • February 26, 2022 at 2:52 PM
    • #9,767
    Quote from hugh

Parica

Da to je burza...

Ja koji sam napopravljivi trejder nisam prodavao ATPL ispod 430kn, a ispod 400 sam dosta kupovao...jednostavno sam spreman zariskirat jer smatram da je potencijal nagrade znatno veci od rizika gubitka...pojeo bi se ziv da ode gore bez mene...pa 2019. dok sam razmisljao o oporavku sam sanjao o avg vozarinama od 14k USD/d i to mi je opravdavalo cijenu od 450kn (u to vrijeme)...a sad, vozarine su znatno vece, cijena znatno niza...a i bilanca je sad znatno bolja (sa dobiti 2021.)...

Jednostavno, oporavak je brutalan i stabilan i zelim i moram bit dio ove price...makar i popusio lovu, na ovoj cijeni isplati se bit unutra...IMHO

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • February 26, 2022 at 3:01 PM
    • #9,768
    Quote from StatusQuo

Mene i dalje zanima da mi netko dokaze da su pnx na jako niskim vozarinama ?

Pa ugovoreni su u najlosijem razdoblju bulk sektora i u razdoblju kad je ATPL bila u ozbiljnim problemima...zbog dugog vremena trajanja Ugovora (5g) sigurno su indeksirani, ali pitanje je obzirom na situaciju u to vrijeme koliko "mesa" ostaje ATPL...a osim toga ostvarene avg vozarine u zadnja 3 kvartala dosta kaskaju za konkurencijom pa je ocito da ih pnmx guše (nema tko drugi)...

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • February 26, 2022 at 4:44 PM
    • #9,769
    France Arrests Russian Heavylift Ship Owned By Sanctioned Oligarch
    by Pascal Rossignol (Reuters) French sea police seized a ship on Saturday that authorities suspect belongs to a Russian company targeted by European Union…
    gcaptain.com

Možda je i Atlantska u vlasništvu nekog kažnjenog ruskog tajkuna, a ovi što su prodavali po 370 kn to znaju.

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • February 26, 2022 at 5:16 PM
    • #9,770

Osigurani su Sigur

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • February 26, 2022 at 6:24 PM
    • #9,771

Da je ovo lokalni sukob , složio bih se sa kolegama oko svega , pa i percepciji rizika. No bojim se da je ovdje riječ o početku nečega puno većeg, stoga sam prodao svu poziciju sa dobiti oko 50ak posto zadnja dva dana. Mislim da je red da kazem kako stvari stoje.

Žao mi je, zaista sam bio spreman ovdje biti dugorocni , no rizik je bio prevelik čak i za mene . Da se nije desio ovaj rat , dionica bi već bila na 500 kuna. Možda i ovako bude , no rizik je za mene jednostavno prevelik .

Ako vas tješi, prodao bi isto tako i bilo koju drugu dionicu da je imam . Sad sam u kešu, i tako će ostati dok se situacija ne riješi, a bojim se da ću se načekati.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • February 26, 2022 at 8:25 PM
    • #9,772
    Quote from Mrcash

Da je ovo lokalni sukob , složio bih se sa kolegama oko svega , pa i percepciji rizika. No bojim se da je ovdje riječ o početku nečega puno većeg, stoga sam prodao svu poziciju sa dobiti oko 50ak posto zadnja dva dana. Mislim da je red da kazem kako stvari stoje.

Žao mi je, zaista sam bio spreman ovdje biti dugorocni , no rizik je bio prevelik čak i za mene . Da se nije desio ovaj rat , dionica bi već bila na 500 kuna. Možda i ovako bude , no rizik je za mene jednostavno prevelik .

Ako vas tješi, prodao bi isto tako i bilo koju drugu dionicu da je imam . Sad sam u kešu, i tako će ostati dok se situacija ne riješi, a bojim se da ću se načekati.

Potpuno isto sam napravio. Samo su neki % drukciji. Ovo sto sam spominjao za SWIFT jutros izgleda da ce se desiti. Nafta i plin ce otici silno gore, prouzvodnja u mnogim industrijama ce jako patiti i kako ce se to reflektirati na pojedine dionice mi je tesko predvidjeti. Mozda je bas cisti energetski sektor vani sad mjesto u kojem treba biti. Ne nuzno prijevoz. Jer ako je skupoca velika onda se manje vozi.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• Etranger
    Student
    Reakcija primljeno
    91
    • February 28, 2022 at 10:31 AM
    • #9,773

Baš nas nekako ne prati sreća zadnjih dana...izvještaj neće nimalo dignut dionicu zbog rusa...a baš sam se nadao prije mjesec dana da se bude sve poklopilo za izvješće...

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • February 28, 2022 at 11:19 AM
    • #9,774

i ja sam se nadao ali burza uvijek iznenadi. A ima i ona narodna poslije kise dolazi sunce. Mislim da u trenutku kada se postigne nekakav mirovni sporazum u vezi Ukrajine a to nece biti danas da ce ova nasa dionica krenuti snazno gore. Ocekivano od druge polovice ozujka po meni. Izvjestaj je tu takoder bitan jer ako se ostvari sinergija divke, izvjestaja i okoncanja rata brzo smo na 500+.

• Etranger
    Student
    Reakcija primljeno
    91
    • February 28, 2022 at 2:46 PM
    • #9,775

Da li čekaju pa prođe 16 h pa da pošalju izvještaj ???

Ako je dobro ( nadam se ) nemaju što čekat...možda bi nas malo pogurali do kraja rada burze...

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • February 28, 2022 at 2:50 PM
    • #9,776
    Quote from Etranger

Ako je dobro ( nadam se ) nemaju što čekat...možda bi nas malo pogurali do kraja rada burze...

Koliko sam do sad primjetio zadnjih nekoliko izvjesca cini mi se da je praksa postala takva da se salje poslje 16 sati

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • February 28, 2022 at 2:53 PM
    • #9,777
    Quote from StatusQuo
    Quote from Etranger

Koliko sam do sad primjetio zadnjih nekoliko izvjesca cini mi se da je praksa postala takva da se salje poslje 16 sati

Bolje da je tako, jer je baš crveni dan...sutra će vjerovatno biti zeleni dan+ FI...znaš ono sinergija, pa možda jače pogura gore...

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • February 28, 2022 at 3:00 PM
    • #9,778
    Quote from StatusQuo
    Quote from Etranger

To sam i ja primijetio sve kvartalne izvjestaje obicno posalju malo prije ili nakon 16ih zadnji dan. Tako da ih nisam ni ocekivao odmah ujutro. Nema to veze s time kakvo je izvjesce nego je valjda takva praksa njihova.

• Jann
    Početnik
    Reakcija primljeno
    4
    • February 28, 2022 at 3:07 PM
    • #9,779

Vjerojatno je izvješće već tamo, kao i hrpa drugih. ZSE ih polagano objavljuje cijeli dan. Stići će kad stignu na red za kontrolu i objavu.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • February 28, 2022 at 3:34 PM
    • #9,780

FI je uvijek iza 16.00 sati. Barem odkada sam ja u dionici, a to je vec 2 godine.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago