1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • December 28, 2023 at 8:40 AM
    Quote from D_artagnan

Meni nije jasno kako bi netko procjenio vrijednost nekretnine. Pa 2 kuce, stana… jedan do drugog mogu imati par puta razlicitu vrijednost. Od godista, kvalitete gradnje, funkcionalnosti, fasade, uređenosti interijera…

A cijene divljaju i zbog nikakvog oporezivanja rentanja apartmana. Al bar ljudi mogu zaradit bez placanja poreza, sto ne mozes u drugim djelatnostima.

Komunalna naknada se znala određivati tipa nemaš kanalizaciju, plaćaš manje, živiš u Jakuševcu, oslobođen si plaćanja. :)

Moguće je da bi išli s nekom bazom tipa da se grad podijeli na zone i da se uzmu u obzir i realizirane cijene, nekakva takva kombinacija.

Porez na nekretnine ima smisla samo ako će se rasterititi oporezivanje rada. Porez na nekretnine bi trebao donekle zamijeniti porez na prihod.

Opet, u svemu tome krije se opasnost da turistička mjesta izgube i ono malo stanovnika koje imaju.

Poreze ne mogu platiti siromasi, samo bogati. Uvođenjem novog poreza siromasi će nekretnine prodati onima koji taj porez mogu platiti.

A cijena po kojoj će prodati svakako neće biti veća nakon uvođenja poreza.

• DonDada
    Student
    Reakcija primljeno
    100
    • December 28, 2023 at 9:42 AM
    Quote from zdenkic
    Quote from DonDada

Ako digneš najam iznajmit ćeš ga nikome. Inteligentan čovjek će spustit cijenu najma, platit porez i još će zaraditi na najmu, ili će prodati nekretninu. Ja ne razumijem tu tvoju logiku koja budala će dignut cijenu najma i onda svake godine gubit na praznoj nekretnini. Kod nas je više stanova nego ljudi ne uspoređuj nas sa milijunskim gradovima gdje ima više ljudi nego stanova. Koja god politička stranka spomene porez na nekretnine moj glas imaju

karikiram, sada imam stan i iznajmljujem ga za 300 eura mjesecno ilitiga 3600 godisnje, na to platim porez i ostane mi recimo 3000 euro neto prihoda, sa kojim vracam dio kredita , ili zivim, ili sto god...

nakon sto se uvede porez na nekretnine, i taj porez mi iznosi 1000 eura godisnje, meni ce ostati umjesto 3000 , 2000, znaci cistih 1000 eura manje, koji mi fale, za zivjeti, vracat kredit za stan, itd

tvojom logikom, ja ne samo da cu biti sretniji da prihodim tisucu eura manje godisnje, nego cu cak i smanjiti najamninu, tako da bih uprihodio jos manje ?

za sljedecu turisticku sezonu digli su apartmanistima porez na krevet, ponegdje cak 2/3/4 puta
    tvojom logikom, sljedecu sezonu mozemo ocekivati manje cijene nocenja? jer ce svi apartmanisti ushiceno skidati cijene da bi zaradili manje nego prosle i platili vise poreza?

mislim da ti je pokvarena logika

Display More

U Zagrebu je prazno 56 000 stanova, vidit ćemo koliko će dugo biti prazni kad dođe porez na nekretnine. Ne razumiješ da će ponuda stanova daleko premašit potražnju stanova jer jako je puno stanova u kojima nitko ne živi. Jel možeš pretpostaviti onda što će se desiti sa cijenom najma

Quote from emil
    Quote from DonDada

Ako digneš najam iznajmit ćeš ga nikome. Inteligentan čovjek će spustit cijenu najma, platit porez i još će zaraditi na najmu, ili će prodati nekretninu. Ja ne razumijem tu tvoju logiku koja budala će dignut cijenu najma i onda svake godine gubit na praznoj nekretnini. Kod nas je više stanova nego ljudi ne uspoređuj nas sa milijunskim gradovima gdje ima više ljudi nego stanova. Koja god politička stranka spomene porez na nekretnine moj glas imaju

a je ne vidim kolko to moras bit inteligentan pa da mislis da ce povecanje poreza smanjit cijenu najma .

al zato vidim da ti nemas nekretninu(pa zato i zelis porez na iste) a nikad je ni neces imat takvim nacinom razmisljanja jer svako povecanje proeza samo smanjuje tvoju sansu da ces je ikad imati . odakle ti to da ce nekretnine bit prazne. Bit ce ako ces spavat pod mostom i parkicem. svarno mislis da ljudi koji spavaju po parkicima ili s roditeljima a imaju 50 godina budu diktirali vlasnicima koliko ce kostat najamnina? oduvjek je bilo i oduvjek ce bit odredjen broj praznih nekretnina kao i sto ce bit ljudi koji ce radje drzat eure u madracima nego na orocenju ili nedaj boze u nekoj dionici.

Kad svi dignu cijene najma a dici ce ih istog trena kad porez na nekretnine bude uveden najmoprimcima ce jedino preostat platit vise i kukat poslodavcima da im povecaju place ili ce se vratit kod roditelja pa ce tamo placat porez na nekretnine zajedno s njima.

usput samo . daj mi podatak u kojem to gradu ima vise stanova od ljudi?

eto samo mi daj link na tu informaciju. a svoj glas slobodno daj kome god zelis . pa to je tvoje pravo. glasaj za onog tko ce ti uzet i zadnju paru iz djepa. to je tvoje puno pravo.

Display More

Aj mi objasni što će napraviti vlasnici koji imaju i nekoliko stanova u kojima ne žive niti ih iznajmljuju kad dođe porez na nekretnine?

Edited once, last by DonDada: Merged a post created by DonDada into this post. (December 28, 2023 at 9:46 AM).

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • December 28, 2023 at 9:57 AM

Uvaženi stručnjače DonDada , objasnite nam onda kako isti procesi na zapadu nisu doveli do pada cijena nekretnina, nego je u pravilu Hrvatska EU država s daleko najnižim cijenama nekretnina i najma.

Prestanimo se praviti da smo mi prva država na svijetu koja bi imala ovaj porez. Većina država zapadne Europe i sjeverne Amerike ima ovaj porez, a nekretnine i najam su skuplje 2-3x. Kako to ?

Također sam uvjeren da će ovo biti novi kazneni porez za one koji nisu protuhe, jer države zapadne Europe nemaju niže poreze na dohodak, a imaju porez na nekretnine. Kao što PDV ne snižava cijenu artikla, neće ni porez na nekretnine smanjiti cijenu najma i nekretnine, ali zato ih hoće povećati.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • December 28, 2023 at 10:09 AM

Sad kad su odojci poskupili, manje ih se kupuje, samo stoje na policama. Trebalo bi ih oporezovat da se prodaju više.

• DonDada
    Student
    Reakcija primljeno
    100
    • December 28, 2023 at 10:17 AM

Super rasprava! Danas smo zaključili ako hoćemo lakše prodati ili iznajmit neku uslugu/stvar/robu moramo dignut porez i cijenu na nju. Dakle nakon novog dizanja cijene najma stanova očekuje se navala. Pa zašto su onda svi protiv poreza na nekretnine? Trebali bi se veseliti.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • December 28, 2023 at 10:27 AM
    Quote from DonDada
    Quote from zdenkic

karikiram, sada imam stan i iznajmljujem ga za 300 eura mjesecno ilitiga 3600 godisnje, na to platim porez i ostane mi recimo 3000 euro neto prihoda, sa kojim vracam dio kredita , ili zivim, ili sto god...

nakon sto se uvede porez na nekretnine, i taj porez mi iznosi 1000 eura godisnje, meni ce ostati umjesto 3000 , 2000, znaci cistih 1000 eura manje, koji mi fale, za zivjeti, vracat kredit za stan, itd

tvojom logikom, ja ne samo da cu biti sretniji da prihodim tisucu eura manje godisnje, nego cu cak i smanjiti najamninu, tako da bih uprihodio jos manje ?

za sljedecu turisticku sezonu digli su apartmanistima porez na krevet, ponegdje cak 2/3/4 puta
    tvojom logikom, sljedecu sezonu mozemo ocekivati manje cijene nocenja? jer ce svi apartmanisti ushiceno skidati cijene da bi zaradili manje nego prosle i platili vise poreza?

mislim da ti je pokvarena logika

Display More

U Zagrebu je prazno 56 000 stanova, vidit ćemo koliko će dugo biti prazni kad dođe porez na nekretnine. Ne razumiješ da će ponuda stanova daleko premašit potražnju stanova jer jako je puno stanova u kojima nitko ne živi. Jel možeš pretpostaviti onda što će se desiti sa cijenom najma

Quote from emil

a je ne vidim kolko to moras bit inteligentan pa da mislis da ce povecanje poreza smanjit cijenu najma .

al zato vidim da ti nemas nekretninu(pa zato i zelis porez na iste) a nikad je ni neces imat takvim nacinom razmisljanja jer svako povecanje proeza samo smanjuje tvoju sansu da ces je ikad imati . odakle ti to da ce nekretnine bit prazne. Bit ce ako ces spavat pod mostom i parkicem. svarno mislis da ljudi koji spavaju po parkicima ili s roditeljima a imaju 50 godina budu diktirali vlasnicima koliko ce kostat najamnina? oduvjek je bilo i oduvjek ce bit odredjen broj praznih nekretnina kao i sto ce bit ljudi koji ce radje drzat eure u madracima nego na orocenju ili nedaj boze u nekoj dionici.

Kad svi dignu cijene najma a dici ce ih istog trena kad porez na nekretnine bude uveden najmoprimcima ce jedino preostat platit vise i kukat poslodavcima da im povecaju place ili ce se vratit kod roditelja pa ce tamo placat porez na nekretnine zajedno s njima.

usput samo . daj mi podatak u kojem to gradu ima vise stanova od ljudi?

eto samo mi daj link na tu informaciju. a svoj glas slobodno daj kome god zelis . pa to je tvoje pravo. glasaj za onog tko ce ti uzet i zadnju paru iz djepa. to je tvoje puno pravo.

Aj mi objasni što će napraviti vlasnici koji imaju i nekoliko stanova u kojima ne žive niti ih iznajmljuju kad dođe porez na nekretnine?

Display More

taj podatak o tolkom broju praznih nekretnina je tipicni novinarski podatak kojeg treba preispitat.

Mislis da su ti svi stanovi prikladni za stanovanje ? mozda su totalno devastirani bez prozora i vrata s nepoznatim vlasnikom odnosno s bankom-gradom kao vlasnikom jer je pravi vlasnik umro i nekretnina presla u ruke grada. sto cemo s bankama vlasnicima stanova preko ovrha? tko je vlasnik dok imas kredit? ti ? banka? ti stalno gledas zagreb kao primjer. malo pogledaj istocnije. pogledaj sela koliko je tamo praznih nekretnina? ili mislis uvest porez na nekretnine samo ovima u zagrebu i splitu?

to je prekompleksno pitranje da bi se sagledavalo s informacijama pokupljenim na indexu.

sto je prazan stan ? vidim da je iznajmljivanje turistima = prazan stan. jer se ne zivi u njemu.

koliko dugo su prazni ti stanovi? 12 mj u godini? ili 2 mj u godini? pa cijela obala je prazna 10 mj u godini.(pogledaj otoke zimi)

al uzmimo i da je tocan. vecina njih ce prec na dnevni najam. iznajmit ce godisnje za vrijeme blagdana nekretninu na par dana i podmirit ce porez ili cak nece ni to . stalno se povlaci teza da su vlasnici tih stanova bogatasi i da su to TOP stanovi a ne podrumi bez vrata i prozora. pa ako je to tako onda njima nece bit problem platit ni porez na nekretnine mada kad pogledamo malo u buducnost ...pa njima i je cilj da se uvede porez na nekretnine da pokupuju i ostatak nekretnina pa da mogu drzat cijene kakve zele bez ikakve konkurencije.

evo i ovo je prazan stan i to od drzave koja ce nam uvest porez na nekretnine. koliko ona zna i umije s stanovima se vidi iz prilozenog:- samo 2200 drzavnih stanova je neupotrbljivo i prazno.

FOTO Država prodaje derutne stanove, puni su smeća
    SREDIŠNJI državni ured za stambeno zbrinjavanje raspolaže s najviše nekretnina - gotovo 13.200, od čega je čak 2200 neupotrebljivo.
    www.index.hr

tako da prica o praznim stanovima mozda i stoji jer u toj statistici stoje drzavni gradski ovrseni itd stanovi koji uopce nisu useljivi.

nisam vidio da je neka navala na te stanove. mladi ne stoje u redu da bi ih kupili....

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • December 28, 2023 at 10:53 AM

DonDada

pusti... jako je puno ovdje ekonomskih/poreznih nealfabeta koji ne razumiju ni osnove ponude i potražnje, kamoli makroekonomije

znači... ako stanovi stoje prazni niti je tim vlasnicima u interesu da ih iznajme niti im taj prihod nužno treba već su jednostavno radi nepostojanja poreza na nekretnine novac doslovce parkirali 'u ciglu i mort'... i to nisu nužno mafijaši, iako ima i toga

po zakonu ponude i potražnje da tih 50-ak tisuća stanova odjednom dođe na tržište, neminovno dolazi do šoka i pada cijene nekretnina, kratkoročno

na dulji rok smo ionako svi mrtvi :)

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • December 28, 2023 at 10:56 AM
    Quote from accountant

po zakonu ponude i potražnje da tih 50-ak tisuća stanova odjednom dođe na tržište, neminovno dolazi do šoka i pada cijene nekretnina, kratkoročno

pa vi ste totalno u pravu s tom konstatacijom.

dugorocno je stvar drasticno drugacija. svaki novi porez i namet poskupljuje uslugu ...

i opet ste se okrenuli zagrebu. a kako vidite selo u slavoniji u kojoj od 150 kuca ima 20 punih kuca. sto ce bit s onih 130 praznih kuca? sve treba nacionalizirat . to je pravi put?

drzava ako zeli smanjit cijenu kvadrata ima masu alata. nek smanji pdv na materijal. nek ukine sve namete koji su povezani s nekretninama. nek smanje cijene prikljucaka itd.

vidim novi ministar hoce probuditi ZSE. zamislite da to misli napravit s uvodjenjem novog poreza na drzanje dionicama. to bi takodjer uvelo znatno snizenje cijena dionica jer bi vecina morala prodat svoje dionice koje nece moc drzat radi novog poreza...

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • December 28, 2023 at 11:16 AM
    Quote from accountant

DonDada

pusti... jako je puno ovdje ekonomskih/poreznih nealfabeta koji ne razumiju ni osnove ponude i potražnje, kamoli makroekonomije

znači... ako stanovi stoje prazni niti je tim vlasnicima u interesu da ih iznajme niti im taj prihod nužno treba već su jednostavno radi nepostojanja poreza na nekretnine novac doslovce parkirali 'u ciglu i mort'... i to nisu nužno mafijaši, iako ima i toga

Utješno je što tek na kraju života dolazi smrt

Ove dubokoumne teme samo daju vlastodršcima da razmišljaju kako da uzmu za sebe što više,

imao sam i ja jednoga akuntanta,

veli on, ako smo platili puno poreza onda smo i mi dosta zaradili,

velim ja, ma ozbiljno:)

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • December 28, 2023 at 11:37 AM
    Quote from accountant

DonDada

Ok, koliko mora biti porez na nekretnine da se takvo što dogodi? Negdje sam, čini mi se, pročitao da se u Sloveniji porez na nekretnine pripremao šest godina. Koliko (slabo) pratim, u Sloveniji su kvadrati i dalje skuplji nego u Hrvatskoj, a bilo bi dobro usporediti index priuštivosti nekretnine u Sloveniji i Hrvatskoj.

Općenito, porez na nekretnine se u Hrvatskoj predstavlja kao čarobni štapić koji će mladima omogućiti da dođu do stana (izgleda da je ustavno pravo mladih da imaju stan u vlasništvu) i koji će popuniti sve nekretnine koje su trenutno prazne.

Sve će to napraviti jedan porez za koji mi uopće ne znamo kako će izgledati.

• abc1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    314
    • December 28, 2023 at 11:46 AM
    Quote from st-brajo
    Quote from D_artagnan

Ne razumijem kako je naplata 0,79% ?? Sta je svakom na izbor dali ce platiti 🤣🤣🤣.
    Pa jbga, imas datum valute poreza, na to ide kamata, i jos opomenu svaki kvartl nek im salju i zaracunaju… pa pomalo

....

"nesposobnost na najjače 🤡" ...

Ovo je baš kompliment! Da nije nešto drugo?

Tako ja razmišljam.

Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • December 28, 2023 at 1:03 PM
    Quote from accountant

DonDada

Malo pratim sto se piše na ovoj temi i da, problem s nekretninama je vrlo kompleksan i teško rijesiv. Velik dio tih praznih stanova u Zagrebu koje spominjete vjerojatno su stanovi za trejd, vlasnici su ih kupili kao investiciju i čeka se porast cijene kvadrata i istek vremena od 2 odnosno 5 godina da se kod prodaje/ preprodaje izbjegne porez na kapitalnu dobit i usput dobro zaradi.
    Ajmo malo okrenuti pilu naopako i uzburkati duhove 😁😁😁, pa razmisliti da li bi lakše bilo riješiti problem uvođenjem viših stopa poreza na najam kako kratkoročni u turističke svrhe, tako i dugoročni., dakle porez na prihod ili zaradu od nekretnine , a ne porez na samu činjenicu postojanja i posjedovanja određene imovine.

Meni osobno nije jasan ni simpatičan ni porez na cestovna motorna vozila i plovila. Automobil je odavno nasušna potreba, a ne luksuz, platiš godišnju cestarinu, plaćaš autoputarinu, tehnički pregled zbog vlastite i tuđe sigurnosti, porez kod kupnje vozila i još godišnji porez na vozilo kojim ništa ne uprihodiš već imaš samo trošak i svake godine ti manje vrijedi. A neophodan ti je za odlazak na posao, djecu voziš u vrtić ili školu, supruga mora na frizuru ili nokte Itd.

Jer ako želiš destimulirati rentijerstvo onda ga treba oporezovati daleko višim stopama od sadašnjih 10 odnosno 12 %

Ako želiš stimulirati ulaganje u dionice onda treba ukinuti porez na kapitalnu dobit slijedecih desetak godina da trejderi malo ožive ovo anestezirano tržište.

Naravno, najmodavci će pokušati prevaliti povećani porezni teret na najam na najmoprimce i tu bi onda moglo doći do prirodne selekcije prvenstveno kod turističkog kratkoročnog najma jer smještajne jedinice lošije kvalitete, a visoke cijene neće biti konkurentne,za kvalitetne skuplje smještajne jedinice interes neće nestati, a usput turisticka djelatnost ce se podignuti za jednu dodatnu stepenicu na višu razinu.

S padom isplativosti rentanja nekretnina pao bi i interes za kupnju i gomilanje nekretnina sto bi rezultiralo smanjenom potražnjom i većom ponudom te paralelno s time i zaustavljanjem rasta cijena ili čak smanjenjem cijena kvadrata nekretnina . Valjda . Možda . 😁

Idem sad malo ulagati na zse, a vi možete početi s raketiranjem 😂

alfa1
    Student
    Reakcija primljeno
    256
    • December 28, 2023 at 2:50 PM

Uvođenje poreza neće smanjiti cijenu kvadrata, nego će je podignuti kažu najmodavci.

U čemu je onda problem, koliko država uzme najmodavcu toliko će najmodavac uzeti, ili i više, najmoprimcu, a u slučaju prodaje stana dobiti će više po kvadratu.

Čemu kuknjava, kada sve ostaje isto?

Eventualno bi se protiv uvođenja poreza trebali buniti podstanari i turisti, a ne najmodavci.

Sljedeće godine su mogući protesti Čeha i Poljaka po ljeti, studenata na jesen, a podstanara tijekom cijele godine, osim nedjeljama, protiv uvođenje poreza najmoprimcima.

Kažu protivnici uvođenja poreza da ga ostale zemlje imaju, a gotovo svi tvrde kako smo u svemu najgori i kako je drugdje sve bolje, znači li to da su oni promijenili mišljenje i da sada misle da je Hrvatska najpametnija i da ne bi trebala popustiti pred masom (ostale zemlje)?

Oprostite, samo naglas razmišljam.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • December 28, 2023 at 3:15 PM

porez na najam/zakup = porez na dividendu

porez na promet nekretnina + odvjetnik + agent + javni bilježnik + sudske pristojbe = brokerska provizija

pogledajte samo koliko je "brokerska provizija" kod nekretnina veća nego kod dionica.

možda je i to razlog što se dosta nekretnina "pasiviziralo"?

zamislite koliko bi bio promet na ZSE da je brokerska provizija 10%, kad je i ovako "spektakularan" :S

nekretnine i dionice od poreza dijele još i porez na kapitalnu dobit, i oboje bi trebalo ukinuti, jer dodatno pasivizira tržište.

btw., ljudi koji se razumiju u investiranje kod nekretnina namjerno žive u nekretninama koje imaju najmanji komercijalni potencijal, a one koje imaju najveći daju u "pogon", da im vrte novac.

a kod nas nitko, pa ni stariji bez djece ili unučadi, ne ide živjeti na selo :/

recimo, tu se apsolutno slažem da treba povećati porez na "kuće za odmor", i to na nekih 10-15 €/m2, a možda i više, jer se taj porez ne plaća ako je nekretnina u stalnom korištenju (najam, zakup, stanovanje vlasnika ili člana obitelji).

samo treba zakonski proširiti definiciju i na nekretnine koje se uopće ne koriste, jer sad imamo pravnu prazninu.

i to je jedini oblik poreza na nekretnine koji bi zdušno podržao jer ne bi dovodio do općeg osiromašenja velike većine pučanstva, a onda bi i sami iznajmljivači procjenili isplati li im se više najam za turizam ili za podstanare.

ali, onda imamo pravo tržište!

a porezi moraju poticati više tržišta i konkurencije, a ne manje 💡

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • December 28, 2023 at 3:17 PM
    Quote from lebowski

Ok, koliko mora biti porez na nekretnine da se takvo što dogodi? Negdje sam, čini mi se, pročitao da se u Sloveniji porez na nekretnine pripremao šest godina. Koliko (slabo) pratim, u Sloveniji su kvadrati i dalje skuplji nego u Hrvatskoj, a bilo bi dobro usporediti index priuštivosti nekretnine u Sloveniji i Hrvatskoj.

Općenito, porez na nekretnine se u Hrvatskoj predstavlja kao čarobni štapić koji će mladima omogućiti da dođu do stana (izgleda da je ustavno pravo mladih da imaju stan u vlasništvu) i koji će popuniti sve nekretnine koje su trenutno prazne.

Sve će to napraviti jedan porez za koji mi uopće ne znamo kako će izgledati.

Taj carobni stapic zvan "porez na nekretnine" kolko vidim nije bas popunio prazne stanove po europi.

a nasi vlastodrsci nas uporno zele uvjerit da ce upravo novi porez sve probleme rijesiti. kao sto je npr rijesio porez na kapitalnu prije neku godinu. sjecate se? bio je 0 pa da malo potaknu trziste dionicama su uveli porez i prirez na kapitalnu dobit. evo sad nam ZSE zato ima tolike promete da nam cijela europa zavidi na tom prometu od cak 3 nule do podne :D

Kamo ide Europa: Diljem kontinenta na milijune praznih stanova i kuća
    Na milijune kuća i stanova u Europi je prazno, navode britanski mediji. Toliko, da bi se moglo sve beskućnike iz Europske unije zbrinuti u tim praznim…
    kamenjar.com
    U Njemačkoj ima puno slobodnih stanova. Gdje se nalaze i kolika je cijena najma?
    U Njemačkoj živi više ljudi nego ikada prije, čak 84,3 milijuna. Njemački mediji navode kako skoro da nema slobodnih stanova, pogotovo u velikim gradovima.…
    n1info.hr

Zanimljivo je da unatoc porezu na nekretnine i dalje postoji identican problemkao i kod nas koji ga nemamo-- manjak stanova i identican problem praznih stanova. cak se i spominje zasto su prazni-derutni su i nisu za stanovanje kao sto su i nasi (pogotovo gradski i drzavni ) KAKO TO ...KAKO TO???

kako to da taj carbni stapic zvan "porez na nekretnine" nije rijesio taj problem u EU.

al siguran sam da ce rijesit kod nas..ipak ce nasi ZNASE to vrhunski implementirati u nas porezni sustav :D

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • December 28, 2023 at 4:46 PM

emil pročitaj, osobito što kaže Novotny, on je znaš bivši bankar pa se razumije u te poreze i tak

Čak 600.000 stanova zjapi prazno, situacija je neizdrživa, stručnjaci nam otkrivaju što se mora poduzeti
    Dubravko Ranilović, Damir Novotny i Gojko Bežovan komentiraju objavljene podatke DZS-a o broju stambenih jedinica u Hrvatskoj
    www.jutarnji.hr
  • emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • December 28, 2023 at 5:05 PM
    Quote from accountant

emil pročitaj, osobito što kaže Novotny, on je znaš bivši bankar pa se razumije u te poreze i tak

https://www.jutarnji.hr/domidizajn/nek…duzeti-15405300

upce ne sumnjam. ovi tkz strucnjaci u njemackoj nisu bas neki pa zato ni ne znaju rijesit problem koji je identican kao i kod nas... nisu li nam "strucnjaci" uveli i APN da bi pomogli mladima? i eto pomogli su im. nema se tu sta rec. rezultate vidimo. sad umjesto da srljamo negdje samo zato sto to svi drugi imaju mozda da prvo pogledamo sto su to oni dobili s tim porezom? jer se rijesio problem? ne nije. i dalje su u istom problemu u kojem smo i mi a bez tog poreza.

mozda tebi nesto znaci sto strucnjak kaze i slijepo mu vjerujes bez obzira sto ti pred ocima stoji potpuno drugacija zbilja. a zbilju s porezom na nekretnine vidimo po ostatku europe. nisam vidio da su s tim porezom rijesili ijedan problem kojeg ovdje spominju u clanku.

Ktome zaboravljas i ti i "strucnjak" da kod nas jos nisu sredjene ni zemljisne knjige pa se ni ne zna tko je cemu vlasnik. da ne spominjem problem ovrha gdje ti netko useli u stan a ti placas porez itd. pa valjda sve mora ic nekim redom. valjda prvo mora sredit katastar i knjige pa sredit sudstvo a ne da mi useli ko hoce u nekretninu a onda mu sud jos dosudi da mu ja placa i rezije pa tek nakon toga vidjet model poreza na nekretnine.

nekako se ne borite svim srcem za uvodjenje poreza na imovinu opcenito u sto bi uso i sav novac koji neiskoristen stoji po raznim racunima i madracima. pa da se ukine "besmislena" uredba da ne moras platit nista poreza kad prodas dionicu nakon 2 godine. pa to je za ustavni sud. u nejednakim je pozicijama netko s vlasnistvom nekretnine u odnosu na nekoga s vasnistvom dionice.

i da ne bi bilo zabune. nemam ja nista protiv strucnjaka al volim sagledat i svojim nestrucnim ocima problem.

i nas guverner je bio proglasen naj guvernerom europe jedne godine(rohatinski). vrhunski strucnjak .pa znamo kamo nas je odveo svojom strucnoscu(franak)

eto ja nestrucan nisam dizal kredite u francima nego eurima. al hebiga to sam samo ja neuki seljo pa ne kuzim da mi je gore nego onima u svicarcima.

sto se samog Novotny tice. e njga bas volim poslusati. cak je i u ovom clanku spomenuo dosta toga sto smo mi ovdje naveli kao problem. derutni stanovi- itd.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • December 28, 2023 at 5:24 PM
    Zašto se u EU porez na nekretnine smatra najpoštenijim?
    Opet su probali, opet su odgodili i vratili se korak unatrag - riječ je, naravno, o porezu na nekretnine. Istražili smo koliko je porez trebao podebljati…
    n1info.hr

Mogli bi nasi samo za poslovne prostore uvest, kao Austrijanci.

Ili kao Irci max 77 eura godisnje.

Ili recimo 0,26% do 1% ,

Na kraju ce sirotinja nadrapat. Zar stvarno neko misli da onaj tko ima neki stan viska da ce ga porez od 200-500-1000 eura natjerat da ga renta ili proda?

Primjer , netko iz Dalmacije ima stan u Zg i kad dode u Zg ne treba u hotel ili ceka da klinci odu na fax. Dal cu ja svoj stan dva rentat ako ne zelim ili prodat a djeca ce mi za par godina trebat svoje stanove. Mozes mislit troska.

Dobro ekipa govori kak to nisu u eu rijesili s porezima.

Treba onda i na ukupnu imovinu stavit porez ( imam i nekretnine i dionice ) pa da vidimo jednakost.

Jeftinije mi za nac se s deckima na kartamju ili s ljubavnicom imat prazan stan i placat porez nego po hotelima.

A onaj tko nema nema. Tak je super ti porezi a koliko ono ljudi u Njemackoj ima svoj stan ? A jeftino tak i velike place.

Nekak mi to sumnjivo

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • December 28, 2023 at 5:36 PM
    Quote from st-brajo

a kod nas nitko, pa ni stariji bez djece ili unučadi, ne ide živjeti na selo :/

Ovo je i meni nevjerojatno.Naši gastarbajteri se vraćaju, kupuju kuće na selu i ne mogu vjerovati da ih dobivaju besplatno, ali eto, našima je to besplatno preskupo.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • December 28, 2023 at 5:42 PM

SVAKI POREZ NA IMOVINU I VEĆ STEČENO VLASNIŠTVO NA KOJU SU VEĆ PLAĆENI SVI POREZI JE PERVERZIJA

Quote from accountant

https://www.jutarnji.hr/domidizajn/nek…duzeti-15405300

Ovom tipu su propale sve privatne firme, traži Gemini Consulting, a onda je postao neki analitičar. I nije ovo jedina firma koja mu je propala. Klasično lupetalo, a ne stručnjak. Sve su to veliki stručnjaci što učiniti s tuđom lovom.

Propao Gemini Consulting, tvrtka za poslovno savjetovanje Damira Novotnya
    ezadar.hr
    ezadar.net.hr

Trgovački sud u Zagrebu objavio je oglas u kojem se pozivaju zastupnici tvrke Gemini Consulting, agencije za poslovno savjetovanje kojoj je direktor ekonomski strateg Hrvatske seljačke stranke (HSS) Damir Novotny, da u roku 15 dana predaju ovjeren popis imovine i obveza tvrtke, kojoj je u skraćenom stečajnom postupku utvrđen dug od 545.390 kuna.

GOSPODARSKI ANALITIČAR U BANKROTU - PANOPTICUM
    Prema dostupnim podacima Trgovačkog suda u Zagrebu dvije tvrtke Damira Novotnya, uvaženog gospodarskog analitičara sveprisutnog u medijima i bivšeg člana…
    panopticum.hr

I za drugu konzultantsku tvrtku Damira Novotnyja – Investor Consulting International, Trgovački sud u u Zagrebu krajem svibnja 2016. godine donio je zaključak kojim se pozivaju vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s utvrđenih 360.683 kuna duga.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 7:51 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 7:51 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      907k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 7:51 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago
  • Ulaganje u nekretnine na Jadranu

39 Replies, 3 years ago