Kriva poruka napisana..
Porez na nekretnine
-
-
-
kako sam stavio prstić dolje emil misli da sam jalan, a Paulie vjerojatno da sam glup. sve što je Paulie napisao dogodit će se s porezom na nekretnine ili bez njega. mislite da si danas netko s prosječnom plaćom može priuštiti novu nekretninu. u isto vrijeme imate ljude koji svaki mjesec od rente dobiju toliko da ne znaju kuda bi s novcima, pa ih ulažu u nove nekretnine koje opet rentaju. na koji način mladi ljudi od 25 godina mogu konkurirati na tržištu nekretnina ovima koji ih imaju na bacanje. imovina ovih drugih će se sve više povećavati s porezom ili bez njega, a ovi prvi će i tako biti podstanari cijeli život pošto si nekretninu ne mogu kupiti od prihoda koje imaju.
-
Bez poreza umirovljenik ne mora prodati nekretninu, s porezom će morati. Porez će značajno ubrzati tranziciju vlasništva. Ono što je netko za radnog vijeka odricanjem stekao u starosti će morati prodati.
A zamislite tek nepravde kad obitelj ima nekretninu, a onda tata dobije leukemiju. U najgoroj životnoj situaciji radi poreza morati će prodati ono što su stekli u zdravlju.
Pazite što želite i za kakve poreze se zalažete. Porezi na vlasništvo su mnogo opasniji nego oni na potrošnju i dohodak jer se životne okolnosti zbog bolesti ili neke nedaće brzo promjenu. Ni kriv ni dužan netko će nadrapati.
-
danas se plaća komunalna naknada pa ne vidim baš da se zbog toga prodaju nekretnine. država treba naći način kako će nekretnine biti dostupnije mladim ljudima, a ne da žive s roditeljima cijeli život u nasljeđenoj nekretnini. meni nije normalno da se na najam nekretnine plaća tako mali porez. sve koji nekretnine kupuju špekulativno treba na neki način demotivirati.
btw. ne znam baš da ćeš Hrvatu iznajmljivat stan za 2000€ s obzirom da nas je u državi sve manje, a stanova sve više. možda jedino stranim radnicima uspiješ iznajmiti.
-
Nije posao države da se brine da mladi imaju nekretninu. Za to su im se roditelji trebali pobrinuti, a naposljetku i najvažnije oni sami.
Ne pijte u kafićima, ne pijte sokove, ne pušite, ne putujte, rješite se auta, itd., dok si ne rješite stanbeno pitanje. Kad rješite krov nad glavom onda imate čvrstu osnovu za ići dalje.
Prioriteti su danas problem, svi bi htjeli sve, odmah i bez odricanja.
-
danas se plaća komunalna naknada pa ne vidim baš da se zbog toga prodaju nekretnine
zato jer komunalna nije porez, radi neplacanja poreza se moze otudjivati imovina, i pokretnine i nekretnine
to je razlika, mala, ali velika
-
država ne treba dijeliti nekretnine mladima, ali treba treba stvoriti okruženje u kojem će biti moguće kupiti nekretninu na kredit od prosječne plaće za sve one koji ne piju u kafićima, ne piju sokove, ne puše i ne putuju.
-
To je već i sada moguće.
I napominjem ne moraju svi imat stan u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu.
Manja mjesta imaju jako priuštive stanove. Pločanski gradonačelnik je Nu2 rekao da su stanovi 1500 eura po kvadratu.
Slavonski gradovi su još jeftiniji. -
danas se plaća komunalna naknada pa ne vidim baš da se zbog toga prodaju nekretnine
zato jer komunalna nije porez, radi neplacanja poreza se moze otudjivati imovina, i pokretnine i nekretnine
to je razlika, mala, ali velika
a to se ne može promjeniti izmjenom zakona, kao što se može donijeti zakon za porez na nekretnine da se uz određene uvjete ne može otuđiti nekretnina
-
To je već i sada moguće.
I napominjem ne moraju svi imat stan u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu.
Manja mjesta imaju jako priuštive stanove. Pločanski gradonačelnik je Nu2 rekao da su stanovi 1500 eura po kvadratu.
Slavonski gradovi su još jeftiniji.da, to je jedna od pametnih ideja za ljude bez krova nad glavom. iako se uočava polagani pomak mladih obitelji iz grada odnosno izlazak bar na periferije, i dalje je to pre malo.
Veći je problem (ukoliko je to uopće problem) špekulativni dio gdje svi s viškom kapitala kupuju dodatnu nekretninu te ju daju na tržište najma bilo kratkoročnog bilo dugoročnog.
Zašto je to tako? Vjerojatno je to generacijsko nasljeđe gdje je ključno doći do vlastite nekretnine i gdje je glavni pokazatelj moći i uspješnosti kroz nekretnine.
Brojčano, koliki je tu povrat na kapital? Jako malen, neusporedivo manju u odnosu na kojega semože postići ulaganjem na tržištima kapitala i to vrlo konzervativnim metodama.
-
-
danas se plaća komunalna naknada pa ne vidim baš da se zbog toga prodaju nekretnine. država treba naći način kako će nekretnine biti dostupnije mladim ljudima, a ne da žive s roditeljima cijeli život u nasljeđenoj nekretnini. meni nije normalno da se na najam nekretnine plaća tako mali porez. sve koji nekretnine kupuju špekulativno treba na neki način demotivirati.
btw. ne znam baš da ćeš Hrvatu iznajmljivat stan za 2000€ s obzirom da nas je u državi sve manje, a stanova sve više. možda jedino stranim radnicima uspiješ iznajmiti.
ovo se rješava ciljanom gradnjom stanova za najam, s mogućnošću kupnje, uz ispunjenje određenih uvjeta (mirovina, invalidnina, itd.) da imaš što za ostaviti u nasljedstvo, a ne s ovim šta smo do sada imali (sufinanciranje kredita, sada i najamnine).
to bi mlade poticalo i da štede za crne/stare dane, jer bi si mogli staviti i neki cilj.
btw., sve do 1960-ih si živio u onome što su ti roditelji ostavili, a gomilanje nekretnina je "izum" ovog novog doba.
problem je šta od 2013., nakon QE raznih centralnih banaka, "sustav" izrazito favorizira gomilanje imovine, a ne rad.
btw., porezi s time nemaju nikakve veze već nobelovac Ben Bernanke i ekipa koji su i sami priznali da je cilj QE "napucati" vrijednost imovine da bi se ljude "prislilo" da više troše, pa da to "pogura" ekonomiju.
problem sa paradigmom našeg nobelovca je šta su potrebni i drugi supstrati za rast ekonomije kao što su povećavanje produktivnost, mlađa demografija, itd., a na tom polju se, još uvijek, ništa promijenilo nije.
osim šta je privatni dug prešao brojku od cca 150% BDP-a.
inače, porez će se, gotovo sigurno, uvesti, a ljudima će doći iz gu*ice u glavu tek kad na dobrim lokacijama cijene odu u "nebo", a penzioneri budu, pod pritiskom dugova, prisiljeni iseliti.
btw., neće uzrok biti samo porez na nekretnine već i povećana pričuva zbog prisilnih energetskih obnova zgrada.
samo polako, narod će dobiti baš ono što hoće, i to s kamatama, a vjerojatno i uz dodatnu inflaciju i još veće klasno raslojavanje 🍿
-
a daj mi molim te pojasni kako ce to porez na nekretnine omogucit to sto si sve nabrojao u svom postu?
znaci vlasnik ce morat platit ***eura porez pa ce napravit što? (zaokruzi tocan odgovor)
1.smanjit cijenu najamnine?
2.povecat cijenu najamnine?Sto ce bit s porezom na nekretnine ne moramo zamisljat dovoljno je pogledat preko bare pa cemo vidjet kako srednji i nizi sloj amera uziva sto imaju porez na nekretnine pa sad sretni i radosni uzivaju na friskom zraku dok spavaju ispod mostova i po parkicima.. Za to se zalazes? jer to nam donosi porez na nekretnine. Kad nemres platit porezna ti oduzme nekretninu i proda je nekom tko moze a to sigurno nisu ti "mladi" koje spominjes u svom postu.
daj mi usput pojasni i recenicu "svi koji kupuju nekretninu špekulativno treba ih demotivirati"?
dal onda i sve koji ulazu u dionice špekulativno treba demotivirat s npr 50% poreza na kapitalnu jer sad placaju presmjesno mali porez od 10 % koji je manji nego porez na iznajmljivanje jer uz taj porez jos placa i porez na kucu za odmor-pricuvu-komunalno itd.?
A dal ce vlasnik iznajmit nekretninu hrvatu ili nepalcu je potpuno nebitno jer kad porez dodje i nepalac i hrvat ce morat platit tih 2000Eura ili ce spavat ispod mosta kao pravi amerikanac s osmjehom na licu jer ima "porez na nekretnine" kojeg ne mora on placat .
-
porezi mogu biti stimulativni i de-stimulativni, u slučaju nekretnina to bi trebale regulirati lokalne zajednice s time da porez plačaju svi ali po kategorijama, odnosno olakšicama što i sad imamo u našemu poreznom sustavu te također izbjegavati dvostruko oporezivanje odnosno da se na nekretninu može obračunavati samo jedan oblik poreza ili na dohodak ili na m2 ili nešto treće ćime bi se uredilo i iznajmljivanje.
npr. obitelj, dvoje djece neoporezivo stan 100m2 ili kuća150m2, jedno djete 70m2, samci 50m2 stan ili pp. u najmu ako plaća porez na dohodak onda ne plaća na nekretninu, sve ostalo porez na ukupno m2 po oibu...sad tu imamo problem ruralnih sredina i nasljedstva po babi i stričevima ali niti to ne treba izostaviti jer je bolje obračunati porez po oibu pa na neki način prisilit da se ta rascjepkanost nekako destimulira umjesto da se godinama i generacijama tereni i nekretnine ostavinama dijele u nedogled
u svakome slučaju, porez na nekretnine ne mora nužno biti zlo ali mi našoj državi ne vjerujemo i očekujemo samo neku sačekušu kao što je to bilo u legalizaciji a također treba destimulirati ovo spekulativno gomilanje stambenih kvadrata jer je fakat puno previše prisutno i kol. emil, ja na moje zakupe plačam 10% poreza na dohodak i ne bi o ciframa ali to je lijepa količina poreza mjesečno, nije 10% malo novaca ...
također, što se tiće mladih, imaju vrlo širok raspon modela riješavanja stambenog pitanja i na njima samima je da si to riješe a ne na državi, država samo daje regulatorni okvir a mladi nek se pobrinu sami za sebe kao što se je i velika većina nas ovdje pobrinula netko ovako, netko onako.
-
a daj mi molim te pojasni kako ce to porez na nekretnine omogucit to sto si sve nabrojao u svom postu?
znaci vlasnik ce morat platit ***eura porez pa ce napravit što? (zaokruzi tocan odgovor)
1.smanjit cijenu najamnine?
2.povecat cijenu najamnine?Sto ce bit s porezom na nekretnine ne moramo zamisljat dovoljno je pogledat preko bare pa cemo vidjet kako srednji i nizi sloj amera uziva sto imaju porez na nekretnine pa sad sretni i radosni uzivaju na friskom zraku dok spavaju ispod mostova i po parkicima.. Za to se zalazes? jer to nam donosi porez na nekretnine. Kad nemres platit porezna ti oduzme nekretninu i proda je nekom tko moze a to sigurno nisu ti "mladi" koje spominjes u svom postu.
daj mi usput pojasni i recenicu "svi koji kupuju nekretninu špekulativno treba ih demotivirati"?
dal onda i sve koji ulazu u dionice špekulativno treba demotivirat s npr 50% poreza na kapitalnu jer sad placaju presmjesno mali porez od 10 % koji je manji nego porez na iznajmljivanje jer uz taj porez jos placa i porez na kucu za odmor-pricuvu-komunalno itd.?
A dal ce vlasnik iznajmit nekretninu hrvatu ili nepalcu je potpuno nebitno jer kad porez dodje i nepalac i hrvat ce morat platit tih 2000Eura ili ce spavat ispod mosta kao pravi amerikanac s osmjehom na licu jer ima "porez na nekretnine" kojeg ne mora on placat .
Ako digneš najam iznajmit ćeš ga nikome. Inteligentan čovjek će spustit cijenu najma, platit porez i još će zaraditi na najmu, ili će prodati nekretninu. Ja ne razumijem tu tvoju logiku koja budala će dignut cijenu najma i onda svake godine gubit na praznoj nekretnini. Kod nas je više stanova nego ljudi ne uspoređuj nas sa milijunskim gradovima gdje ima više ljudi nego stanova. Koja god politička stranka spomene porez na nekretnine moj glas imaju
-
a to se ne može promjeniti izmjenom zakona, kao što se može donijeti zakon za porez na nekretnine da se uz određene uvjete ne može otuđiti nekretnina
gle, nije porez na nekretnine novost u svijetu, i svuda na svijetu gdje su ga uveli porez je na sve nekretnine, i drzava te frkne na ulicu ako ga ne platis
slobodno budi u zabludi da ce eto hrvatska biti prva drzava na svijetu koja ce uvesti totalno novi i moderni porez na nekretnine koji ce stititi vlasnike i nece biti u interestu drzave i korporacija -
Ako digneš najam iznajmit ćeš ga nikome. Inteligentan čovjek će spustit cijenu najma, platit porez i još će zaraditi na najmu, ili će prodati nekretninu. Ja ne razumijem tu tvoju logiku koja budala će dignut cijenu najma i onda svake godine gubit na praznoj nekretnini. Kod nas je više stanova nego ljudi ne uspoređuj nas sa milijunskim gradovima gdje ima više ljudi nego stanova. Koja god politička stranka spomene porez na nekretnine moj glas imaju
karikiram, sada imam stan i iznajmljujem ga za 300 eura mjesecno ilitiga 3600 godisnje, na to platim porez i ostane mi recimo 3000 euro neto prihoda, sa kojim vracam dio kredita , ili zivim, ili sto god...
nakon sto se uvede porez na nekretnine, i taj porez mi iznosi 1000 eura godisnje, meni ce ostati umjesto 3000 , 2000, znaci cistih 1000 eura manje, koji mi fale, za zivjeti, vracat kredit za stan, itd
tvojom logikom, ja ne samo da cu biti sretniji da prihodim tisucu eura manje godisnje, nego cu cak i smanjiti najamninu, tako da bih uprihodio jos manje ?
za sljedecu turisticku sezonu digli su apartmanistima porez na krevet, ponegdje cak 2/3/4 puta
tvojom logikom, sljedecu sezonu mozemo ocekivati manje cijene nocenja? jer ce svi apartmanisti ushiceno skidati cijene da bi zaradili manje nego prosle i platili vise poreza?
mislim da ti je pokvarena logika -
Meni nije jasno kako bi netko procjenio vrijednost nekretnine. Pa 2 kuce, stana… jedan do drugog mogu imati par puta razlicitu vrijednost. Od godista, kvalitete gradnje, funkcionalnosti, fasade, uređenosti interijera…
A cijene divljaju i zbog nikakvog oporezivanja rentanja apartmana. Al bar ljudi mogu zaradit bez placanja poreza, sto ne mozes u drugim djelatnostima.
-
a je ne vidim kolko to moras bit inteligentan pa da mislis da ce povecanje poreza smanjit cijenu najma .
al zato vidim da ti nemas nekretninu(pa zato i zelis porez na iste) a nikad je ni neces imat takvim nacinom razmisljanja jer svako povecanje proeza samo smanjuje tvoju sansu da ces je ikad imati . odakle ti to da ce nekretnine bit prazne. Bit ce ako ces spavat pod mostom i parkicem. svarno mislis da ljudi koji spavaju po parkicima ili s roditeljima a imaju 50 godina budu diktirali vlasnicima koliko ce kostat najamnina? oduvjek je bilo i oduvjek ce bit odredjen broj praznih nekretnina kao i sto ce bit ljudi koji ce radje drzat eure u madracima nego na orocenju ili nedaj boze u nekoj dionici.
Kad svi dignu cijene najma a dici ce ih istog trena kad porez na nekretnine bude uveden najmoprimcima ce jedino preostat platit vise i kukat poslodavcima da im povecaju place ili ce se vratit kod roditelja pa ce tamo placat porez na nekretnine zajedno s njima.
usput samo . daj mi podatak u kojem to gradu ima vise stanova od ljudi?
eto samo mi daj link na tu informaciju. a svoj glas slobodno daj kome god zelis . pa to je tvoje pravo. glasaj za onog tko ce ti uzet i zadnju paru iz djepa. to je tvoje puno pravo.
-
Meni nije jasno kako bi netko procjenio vrijednost nekretnine. Pa 2 kuce, stana… jedan do drugog mogu imati par puta razlicitu vrijednost. Od godista, kvalitete gradnje, funkcionalnosti, fasade, uređenosti interijera…
a gle mozes na mnogo nacina, u americi svaka savezna drzava ima svoj nacin
bitno je uzeti u obzir da to nije individualizirano, vec vise manje nekakav prosjek
porezna vec ima bazu koja ima sve ostvarene kupoprodajne cijene, cak i po kvartovima (na zalost fizickim osobama nije dostupno pretrazivati to, al mislim da agenti nekretnina imaju access)
i onda lupnu recimo 4 kategorije godista, 4 kategorija kvadrature, uzmu neki prosjek i dobijes cijenu za m2 i to je to
nece to svaka kuca biti posebno gledana, vec u globalu neki presjek
a to sto si ti kupio stan u jugoslaviji za 10 tisuca maraka a sada ti oni procjene na 300 tisuca eura jer se nalazi blizu mora gdje su pored nikle novogradnje koje su digle vrijednost kvartu...
jebiga brale -
tvojom logikom, ja ne samo da cu biti sretniji da prihodim tisucu eura manje godisnje, nego cu cak i smanjiti najamninu, tako da bih uprihodio jos manje ?a gle. netko misli ak kupi skupo i proda jeftino da nije u minusu . bitno je da se lova vrti
ja samo vidim da neki preolako s tudjim k... po koprivama mlate a da ce za par godina osjetit koliko ta kopriva pece na vlastitom k... a iznajmljivaci ce se sigurno snac jer su se snasli i prije dok zazivatelji novih poreza nit su znali prije sto ce pa tako nece znat ni nakon uvodjenja novog poreza. oni ce i dalje cekat da im drzava rijesi sve probleme i navijat ce za neki novi porez.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner