1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 2, 2022 at 2:51 PM
    Quote from Ledica
    Quote from 5. Element

Burza moze naprijed tek kad se uvede porez na nekretnine, tj. prvenstveno apartmane. To je zlo koje cijelu zemlju vucd prema dolje.

Što je izgrađeno , izgrađeno je, ja sam protiv poreza na apartmane , ali nužno je uvesti pravedan i ravnomjerno raspoređen porez na rentanje apartman i soba turistima, a samim time apartmanizacija obale će u budućnosti usporiti.

Ovako je to najlukrativnije ulaganje imovine, odlična zarada s poreznom Stopom do 1,5%.

Ni babi koja se bavi cimerfrajom da podeblja mjesečna primanja jer ima malu mirovinu ne smije se gledati kroz prste .

Ako zaradujujes, plati porez. Gotovo.

Imam apartman na moru, ne iznajmljujem ga i ne zarađujem na njemu već imam samo hrpu troskova ( odvoz otpada plaćam 12 mjeseci, porez na kuću za odmor, turističku boravišnu taksu, komunalni i vodni doprinos …..) za 2 mjeseca korištenja godišnje. E, sad da još i platim porez postojanjem same činjenice j da posjedujem nekretninu, pa porez bi se trebao plaćati na zaradu, zar ne?

Znam da Admin ne dozvoljava stavljati linkove koji su već zakačenina nekoj drugoj temi , ali vrijedi i ovdje pročitati sto kaže Ostojić mada je ovaj članak već komentiran na temi RIVP, ali ne i s aspekta paušalnog oporezivanja privatnih tkz. malih iznajmljivača koji su u povlaštenom poreznom tretmanu i položaju naspram hotelijera.

U stvari, molim Admina da premjesti ove postove na temu Nekretnine gdje se već vodila rasprava o porezima i nekretninama.

https://www.glasistre.hr/turizam/veljko-ostojic-808236

Display More

Ja sam mislila na slučaj da neki stranac kupi zemljište, izgradi zgradu s namjerom da ju iznajmljuje turistima, zaposli čistačice iz Nepala i onda se vodi kao obiteljski iznajmljivač. To sa obiteljskim businessom nema veze.

Što mislite zašto stranci kod nas grade apartmane, a ne grade tvornice?

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • August 2, 2022 at 2:57 PM

Apsolutno se slažem Ledice. Ako na dobit od trejdanja koje je izrazito volativno i možeš dobiti ali i izgubiti plaćaš porez i prirez !!! Bez mogućnosti da gubitak preneseš godinu, dve, tri.... zašto bi renatao apartman i godišnje zaradio 20-50-100k i više, a da ne moraš niš platiti??? to nema nikakve logike i pravednosti.

Porez na nekretnine je glupost, ali oporezivanje dodatnog prihoda nije. Ako svi plaćaju, zašto bi apartmani bili izuzeti? Koji je problem da i od zarade apartmana plaćaš 10% + prirez kao na kamate ili dividende, dobit od dionica???

Pogotovo što se kroz njihovu izgradnju najlakše opere lova, valjda zato to ni ne sređuju jer tako peru političari i povezani sa njima.

Roh-bau napraviš ili kupiš preko banke sa pokrićem i hipotekom, ostalo keš and deriiii, prozore, pločice, klimatizacija, grijanje, interijeri, opremanje.... sa rentanjem pokrivaš kredit i ćao.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 2, 2022 at 3:02 PM

Jasno da se porez na nekretnine kod nas nije uveo zbog političara. Oni su bogati nekretninama.

Dionice ih ne zanimaju niti imaju pojma što je to.

Ledica

Ako plaćate porez na kuću za odmor, već plaćate porez na nekretninu. Što je to drugo?

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • August 2, 2022 at 3:11 PM

U mojoj županiji procvjetao novi biznis, izrazito isplativo ulaganje u stare jeftine kuće koje se samo kozmetičkim dotjerivanjem pripreme za stanovanje Nepalaca, Filipinaca, Indijaca.

Evo, u susjedstvo moje majke stigli nedavno Filipinci, kuća katnica desetak godina prazna, oronula, vlasnici pomrli, nasljednici se jedva jeftino riješili nepotrebnog balasta,kupac uselio Filipince, izbrojiti ih ne možeš, vode navodno imaju, a struju moja majka dozvolila da kablom povuku od nje. O standardu stanovanja tih radnika ne treba ništa reci, sve znamo. Dovlačili su se kreveti na kat, utrpalo ih se najmanje dvadesetak. Koliko iznosi najamnina , koliko porez nemam pojma, ali da to nije El dorado nebi se u godinu dana rasprodale i napunile stranim radnicima sve stare napuštene kuće u mjestu.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 2, 2022 at 3:11 PM

Porez na kuću za odmor plaćaš za bilo koju nekretninu, to može biti i stan, koja je u tvom vlasništvu a u kojoj nije prijavljeno tvoje prebivalište ili koju nisi stavila u funkciju najma kroz zaključenje ugovora o najmu.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • August 2, 2022 at 3:27 PM
    Quote from maratonac

Porez na kuću za odmor plaćaš za bilo koju nekretninu, to može biti i stan, koja je u tvom vlasništvu a u kojoj nije prijavljeno tvoje prebivalište ili koju nisi stavila u funkciju najma kroz zaključenje ugovora o najmu.

Ali to je simbolično na godišnjoj razini u odnosu na ono šta zaradiš renatajući.... Kao da paušalno platiš porez na dividendu ili trgovanje dionica 1k kn i dalje deri.....

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • August 2, 2022 at 3:29 PM
    Quote from maratonac

Hvala kolega maratonac , to je jasno i svima poznato, mali problem je što mi s kontinenta plaćamo taj porez na kuću ili stan na obali, a oni s obale nisu obveznici plaćanja tog poreza na istovrsne nekretnine na kontinentu, vjerojatno zato sto se mi idemo uz more odmarati, a oni na kontinent raditi ili nešto slično.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • August 2, 2022 at 3:31 PM
    Quote from Marielena

Ja sam mislila na slučaj da neki stranac kupi zemljište, izgradi zgradu s namjerom da ju iznajmljuje turistima, zaposli čistačice iz Nepala i onda se vodi kao obiteljski iznajmljivač. To sa obiteljskim businessom nema veze.

Pa nisam bas siguran da se stranac kod nas moze vodit kao obiteljski iznajmljivac.

Ne mogu to 100% tvrditi jer nisam to istrazivao al 95% sam siguran da stranac mora puno toga da ista kod nas iznajmi.

Protiv sam bilo kakvog poreza a pogotovo na nekretnine jer kao sto je vec u par navrata receno. Platio si porez kad si nekretninu kupio - prodao -iznajmio.

Nekretnina si kupio kao sto si kupio i umjetninu pa ne moras placat jos najam(porez) te nekretnine -umjetnine odjece obuce itd. platio si pdv- ili porez kad si je kupio kao sto si platio i pdv kad si kupio odjecu. neces posle jos porez na odjecu platit jer je koristis odnosno ne koristis.

Uzmimo suncobrane. kupis suncobrane. platis pdv- uzmes koncesiju i iznajmljujes suncobrane. placas porez na iznajmljivanje. i onda se netko pametan sjeti u drzavi da bi i svi ostali koji ne iznajmljuju suncobrane a imaju ih u svom vlasnistvu mogli placat porez jer ih posjeduju.. ma super.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • August 2, 2022 at 3:37 PM

I jedno pitanjce, ako kupim stan npr. u Rijeci ili Splitu djetetu koje ide tamo na fakultet, a studenti prebivalište koliko mi je poznato ne mijenjaju da li sam obvezna platiti porez na stan za odmor dok dijete studira ili tek kad diplomira jer naravno ugovor o najmu roditelji s vlastitom djecom ne zaključuju ?

I tko to kontrolira i vodi evidenciju tko i u koju svrhu koristi nekretninu?

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 2, 2022 at 3:44 PM
    Quote from Ledica

I jedno pitanjce, ako kupim stan npr. u Rijeci ili Splitu djetetu koje ide tamo na fakultet, a studenti prebivalište koliko mi je poznato ne mijenjaju da li sam obvezna platiti porez na stan za odmor dok dijete studira ili tek kad diplomira jer naravno ugovor o najmu roditelji s vlastitom djecom ne zaključuju ?

Ako ste vlasnica stana a nemate prijavljeno prebivalište u istom, niti ima prebivalište itko drugi kome ste vi kao vlasnica to mogli odobriti, da, plaćate porez na kuću za odmor.

Quote from Ledica
    Quote from maratonac

Hvala kolega maratonac , to je jasno i svima poznato, mali problem je što mi s kontinenta plaćamo taj porez na kuću ili stan na obali, a oni s obale nisu obveznici plaćanja tog poreza na istovrsne nekretnine na kontinentu, vjerojatno zato sto se mi idemo uz more odmarati, a oni na kontinent raditi ili nešto slično.

Nisam siguran u ovo što ste napisali... da Dalmoši ne plaćaju porez na kuću za odmor ako imaju u vlasništvu stan u Zagrebu u kojem nitko nema prijavljeno prebivalište ili ako nije s nekim zaključen ugovor o najmu stanu. Odakle vam uopće ta info?

Edited once, last by maratonac: Merged a post created by maratonac into this post. (August 2, 2022 at 3:47 PM).

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • August 2, 2022 at 3:51 PM

Samo da pojasnim, pod porezom na apartmane sam prvenstveno mislio na rentanje, jasno, ali bi trebalo razmisliti i o porezu na nekretnine kao takvom, upravo kao kazneno-preventivnoj mjeri koju bi placali oni koji sada imaju hrpu nekretnina i sto bi bila poruka ostalima.

Ali, to mora rijesiti drzava, nikako lokalne sredine jer bi nastao jos veci kaos.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • August 2, 2022 at 3:57 PM
    Quote from 5. Element

Samo da pojasnim, pod porezom na apartmane sam prvenstveno mislio na rentanje, jasno, ali bi trebalo razmisliti i o porezu na nekretnine kao takvom, upravo kao kazneno-preventivnoj mjeri koju bi placali oni koji sada imaju hrpu nekretnina i sto bi bila poruka ostalima.

Ali, to mora rijesiti drzava, nikako lokalne sredine jer bi nastao jos veci kaos.

kazneno preventivnoj mjeri ????

ako kupis vise nekretnina nego lokalni uhljeb misli da je "normalno" ima da te objese na sred trga za....

Prestanite brkat iznajmljivanje na crno i porez na nekretnine.

Kupio si nekretninu pa ima da te deru do kraja zivota dok nekretnina ne postane drustveno (titovo) vlasnistvo ?

sta sve ovdje necu procitat...

Mislio sam da je "normalnom"gradjaninu uvjek po defaultu otpor prema bilo kakvom porezu(ako nije dio uhljeb copora)

Al eto ovdje se svaki dan razuvjerim. Nek krepa susjedu krava pa makar meni dve....

katastrofa.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 2, 2022 at 3:58 PM

Porezna uprava kontrolira vlasništvo preko zaključenog ugovora o kupoprodaji nekretnine. Koliko sam čuo, jednom godišnje, 01.03. od MUP-a preuzimaju podatke o adresama prebivališta za vlasnike nekretnina i tako mogu to iskontrolirat. Ako je zaključen ugovor o najmu nekretnine on se isto predaje Poreznoj upravi...

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 2, 2022 at 4:09 PM
    Quote from emil
    Quote from Marielena

Pa nisam bas siguran da se stranac kod nas moze vodit kao obiteljski iznajmljivac.

Ne mogu to 100% tvrditi jer nisam to istrazivao al 95% sam siguran da stranac mora puno toga da ista kod nas iznajmi.

Protiv sam bilo kakvog poreza a pogotovo na nekretnine jer kao sto je vec u par navrata receno. Platio si porez kad si nekretninu kupio - prodao -iznajmio.

Nekretnina si kupio kao sto si kupio i umjetninu pa ne moras placat jos najam(porez) te nekretnine -umjetnine odjece obuce itd. platio si pdv- ili porez kad si je kupio kao sto si platio i pdv kad si kupio odjecu. neces posle jos porez na odjecu platit jer je koristis odnosno ne koristis.

Uzmimo suncobrane. kupis suncobrane. platis pdv- uzmes koncesiju i iznajmljujes suncobrane. placas porez na iznajmljivanje. i onda se netko pametan sjeti u drzavi da bi i svi ostali koji ne iznajmljuju suncobrane a imaju ih u svom vlasnistvu mogli placat porez jer ih posjeduju.. ma super.

Display More

Državljanin EU pod uvjetima kao i državljanin RH.

Quote from 5. Element

Zbog čega kazniti nekoga jer je nešto kupio? Posjeduje nešto?

Porez trebamo plaćati svi jer svi koristimo usluge vatrogasaca, učitelja, koristimo ceste itd, ali ne treba nikoga kažnjavati.

Quote from Ledica

Jednostavno prijavite djetetu tamo prebivalište i ne plaćate porez. Prijava je jednostavna.

Edited 2 times, last by Marielena: Merged a post created by Marielena into this post. (August 2, 2022 at 4:14 PM).

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • August 2, 2022 at 4:37 PM
    Quote from Marielena
    Quote from emil

Državljanin EU pod uvjetima kao i državljanin RH.

Display More

Je u pravu ste.

ali ima i par kvaka:

Evo pojašnjenja od Porezne uprave o tome tko su i koja prava imaju nerezidenti. Ako ste nerezident, svakako pažljivo pročitajte sve upute.

Naime, iznajmljivači nerezidenti ne mogu automatski porezno biti paušalci kao rezidenti. Postoji ipak slučaj kada nerezident iz zemlje članice EU može biti paušalac, a to je da ako radi isključivo preko domaće putničke agencije koja radi u svoje ime a za njihov račun.

"Prema Zakonu o porezu na dohodak nerezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj nema ni prebivalište ni uobičajeno boravište, a u njoj ostvaruje dohodak što se oporezuje u skladu s tim zakonom."

Ako stranac ima u Hrvatskoj prijavljeno boravište ili prebivalište može pod jednakim uvjetima postati i poslovati kao iznajmljivač. Kad ovdje govorimo o strancima mislimo stoga samo na one iz EU i EEP.

Ukoliko kao iznajmljivači pružaju uslugu turističkog smještaja preko turističke agencije tada nisu u obvezi postati obveznikom PDV-a u Republici Hrvatskoj niti na računima koje ispostavljaju turističkoj agenciji obračunavaju PDV. Bitno je istaknuti da turistička agencija u tom slučaju izdaje račun gostu u svoje ime, dok stranac vlasnik nekretnine u kojoj se pruža usluga turističkog smještaja izdaje račun turističkoj agenciji bez obračunatog PDV-a.

Ukoliko bi agencija samo radila kao posrednik i za to posredovanje iznajmljivaču strancu ispostavila račun za uslugu posredovanja, tada bi iznajmljivač bio u obvezi se registrirati kao obveznik PDV-a u Republici Hrvatskoj i na računima koje izdaje gostu direktno (a za koje je posredovala turistička agencija) obračunati PDV od 13%.

i ne vidim sto bi njih posebno oporezivali jer posjeduju nekretninu? ljudi iznajmljuju placaju porez po zakonu i to je to.

mozda bi uveo reciprocitet za strance- Ako njihova zemlja naplacuje porez na nekretnine "nasima" onda i mi naplacujemo "njihovima"

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 2, 2022 at 4:37 PM

Nisam siguran može li se prijavit adresa prebivališta djeteta koji ti je porezna olakšica na neku drugu adresu prebivališta različitu od adrese prebivališta roditelja.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • August 4, 2022 at 11:43 PM

Na žalost, između ostalog, i naš porezni sustav koji smiješno oporezuje paušalce u odnosu na sve ostalo, a i sam porez na nekretine koji ne postoji, hotele na obali koji 2-3 mjeseca imaju pravu popunjenost stavlja u upitnu situaciju. A i da nije porezni sustav takav kakav je, opet gledam svog kuma koji je 1 000 0000 evra uložio u apartmane koji mu nose 80 000 evra prihoda. A gdi su režije, amortizacija, čistačice, zahebancija, kvarovi i sve ostalo. Tih 5 posto roi je jadno, a da ne velim kolke je probleme imao kod izgradnje s majstorima i koliko osobnog angažmana. Jadna je zemlja koja se oslanja na turizam kao glavnu djelatnost. Priča mi da mu čistačice na crno uzimaju 200 kn/sat i da ih ne zanima rad u hotelu uopće jer na crno puno više zarade. Turizam je naša blagodat, ali ne treba se zavaravati, spori je tu povrat.

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • August 20, 2022 at 11:56 AM

Triba na prazne nekretnine udarit poreze jer se ovako samo ždere prostor i nepovratno se uništava betonom. Nikad neće bit ništa drugo nego bezvezna kašeta P+3 kata gdje god da je to izgrađeno. Ostat će kao piramide u Gizi. Uz taj porez bi još 1000 mjera trebalo naravno.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • August 20, 2022 at 12:15 PM

Pa postoji porez na nekretnine za odmor u kojoj nitko nema prijavljeno prebivalište odnosno ako nije u funkciji najma kroz zaključenje ugovora o najmu. Nekretnine za odmor su i prazni stanovi.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • August 20, 2022 at 12:43 PM
    Quote from KultLicnosti

Triba na prazne nekretnine udarit poreze jer se ovako samo ždere prostor i nepovratno se uništava betonom. Nikad neće bit ništa drugo nego bezvezna kašeta P+3 kata gdje god da je to izgrađeno. Ostat će kao piramide u Gizi. Uz taj porez bi još 1000 mjera trebalo naravno.

Koje su to i gdje prazne nekretnine kolega koje bi vi oporezivali ? Grade se apartmani i kupuju stanovi da stoje prazni ? Sve se renta, čak i šupe i garaže na obali, stanovi u većim gradovima studentima i mladim parovima.

Ne rentaju se napuštene kuće u kontinentalnoj Hrvatskoj iz kojih su ljudi pobjegli u bijeli svijet trbuhom za kruhom pa bi im vi udarili kazne tj. porez.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 3, 2025 at 11:24 AM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. value_zg

June 3, 2025 at 11:24 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 3, 2025 at 10:34 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Likus

June 3, 2025 at 10:34 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 3, 2025 at 9:51 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      920k
      2.1k
    3. Barikb

June 3, 2025 at 9:51 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 31

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 2, 2025 at 3:43 PM
    2. Odgovora
      31
      Pregleda
      17k
      31
    3. joe

June 2, 2025 at 3:43 PM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

value_zg June 3, 2025 at 11:24 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Likus June 3, 2025 at 10:34 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Barikb June 3, 2025 at 9:51 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

joe June 2, 2025 at 3:43 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago