1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • July 20, 2022 at 3:22 PM
    Quote from emil
    Quote from StatusQuo

Dohodak je isto vlastito vlasnistvo kao i nekretnina nema tu razlike samo drugi oblik vlasnistva, nije u redu da se jedan oblik oporezuje puno vise od drugog oblika, smisao porezne politike bi trebao biti poticanje na upotrebu imovine i stvaranju dodatne vrijednosti u gospodarstvu, a porezno bi trebalo ne opterecivat imovinu do odredjene vrijednosti-kolicine tako da se sacuva vrijednost pojedinca i kvaliteta zivota, a sve ostalo oporezivat slicnim stopama. Jedan apsurdni primjer da li je u redu da se placa porez na najam stana za stanovanje, dok druga osoba koja ima vlasnistvo nad stanom i stanuje u stanu ne placa nikakav porez na koristenje iste imovine za istu namjenu, nije ni malo jer se radi o dvostrukom standardu pogotovo prema pojedincu koji je najvjerovatnije u losijoj poziciji, znaci porezno kaznjavate skupinu gradjana koji su u losijoj poziciji, a takvih poreznih nejednakosti je previse kod nas zato i imamo iseljavanje.

Oduzimanje imovine zbog ne placanja poreza je stvar rijesenja zakonskog okvira, a ne vec zacrtano rijesenje

Jesam li vas dobro shvatio? Vi se zalazete da netko tko je digao kredit da kupi stan placa sto stanuje u tom stanu jer u tom stanu ako stanuje podstanar onda vlasnik placa porez jer iznajmljuje? Pa nisi digao kredit na 30 godina da bi kupio nekretninu pa da onda placas najam (porez) drzavi.

Spominjete dohodak. Znaci kad novac od dohodka drzite na banci ili doma u carapi trebate placat porez na taj novac jer je to vlasnistvo kao i nektretnina. Znaci ako imas novce lijepo na te novce ima da placas porez (najam) svake godine . Super mi je Vas nacin razmisljanja. Tako i ovi u saboru razmisljaju. Kako da oderu jos malo sirotinje.

To sta pravno plati vlasnik porez na najam realno to plati najmoprimac kroz cijenu ne brkati odnose samo radi toga tko placa racun, zna se kome je to vece opterecenje radi poreza ?, da si procitao onda bi svatio sta sam napisao da se ne bi trebalo oporezivat do odredjene vrijednosti isto tako ovaj koji je iznajmio stan isto onda ne bi trebao bit oporezivan za to isto stanovanje, luksus i ulaganje bi se trebalo oporezivat.

Ne nisam to rekao samo sam rekao da je realno to isto vlasnistvo nad razlicitom imovinom da bi razlicito definirali jer i jedno i drugo je privatno vlasnistvo i novac i nekretnina, al eto novac se definirao kao dohodak pa su ga oporezivali, samo radi inflacije cete ga morati uloziti negdje i onda cete opet platiti porez na dohodak, ali najmanji cete platit ako kupite nekretninu, mislim ovdje se radi o kompleksnim porezima da bi tako lako pausalno nesto zakljucili samo govorim o nelogicnostima.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 20, 2022 at 3:25 PM
    Quote from Paulie
    Quote from D_artagnan

Ovo njemačko mi je nekako djeluje najbolje. Jedino da je granica od 400-500k eura ... recimo na 1-2-3 mil. Eura.. To je nasljedicima dovoljno za normalan život, a dalje neka stvaraju... a višak se vraća u društvo.

Naravno ako je država normalno posložena da se ne krade naveliko i baca u bunare bez dna i projekte bez pokrića

Naježim se inače svaki put kad pročitam riječ "višak", bilo to "višak" nekretnina ili novca. Ništa nije višak, višak imovine ne postoji, osim u glavama socijalista. Ukoliko je netko zaradio imovinu njegova je. Ljudi ne rade radi države, nego rade radi sebe i radi svoje djece.

Ukoliko netko pređe zacrtani iznos koji su postavili neuspješniji od njega onda taj isti pojedinac može sve četiri noge u zrak, i neće više doprinositi društvu ničim do smrti. Tako bi društvo dobilo daleko manje. Milton Friedman je uostalom o tome govorio mnogo puta.

Istina, I putin, biden, i svi redom političari i njihovi pajde, kumovi u svim državam svijeta rade za sebe i svoju djecu, i platili su sve legalno, porez na sve .... upravo zbog takvih likova mislim da je ta granica na nekoj višoj razini da većina srednjeg sloja prođe neokrznuto i da ti se isplati raditi i stvarati u životu. Kad to postane gramzivo i enormno, to društvo treba malo dovesti u red.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • July 20, 2022 at 3:27 PM
    Quote from accountant
    Quote from havi

Meni se cini da su za poreze oni koji nisu nista stekli u zivotu, a cini mi se i njihovi roditelji , djedovi itd...

Potomci partizana i 45 , uzmi ukradi useli se u tudje

Da nebi bilo zabune kao i ustase uzmi ukradi useli se u tudje .

zaista pokušavam potaknuti konstruktivnu raspravu... zašto bi jednakopravnost (u poreznom smislu) godila svima, u jednoj široj poreznoj reformi, gdje bi se zahvatila što veća baza kako bi ovaj naš teretni državni aparat pao na leđa svih, podjednako

ali sad ste se sami havi odali s time: završismo na ustašama i partizanima, ono čega se grozim i do čega mi nije imalo stalo

moja rasprava je gotova!

Display More

Namjerno sam to napisao jer ne vidim razloga zasto vise raspravljat.

Dal je normalno da jednog kolegu ovdje sa foruma koji ima cca 30 godina a trudi se, radi ko konj 10 sati dnevno , te je uredio kucu koju ima, kupio drugu kucu , to ce rentat za turizam , trguje dionicama, vozi auto star xx godina.

dal bi njega trebalo oporezivat zato kaj ima ?

kakva se poruka salje mladima ? nemoj nista imat , placat ces porez i dat ce se susjedu koji pije pivu ispred ducana?

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 20, 2022 at 3:28 PM
    Quote from accountant
    Quote from havi

Meni se cini da su za poreze oni koji nisu nista stekli u zivotu, a cini mi se i njihovi roditelji , djedovi itd...

Potomci partizana i 45 , uzmi ukradi useli se u tudje

Da nebi bilo zabune kao i ustase uzmi ukradi useli se u tudje .

zaista pokušavam potaknuti konstruktivnu raspravu... zašto bi jednakopravnost (u poreznom smislu) godila svima, u jednoj široj poreznoj reformi, gdje bi se zahvatila što veća baza kako bi ovaj naš teretni državni aparat pao na leđa svih, podjednako

ali sad ste se sami havi odali s time: završismo na ustašama i partizanima, ono čega se grozim i do čega mi nije imalo stalo

moja rasprava je gotova!

Display More

Ali ti se okrećeš samo jednoj imovini, nekretninama. To nema veze sa pameti... a nema veze ni da se oporezuje nešto što si već platio porez kroz sve poreze, trošarine, razna davanja koja se i sada plaćaju... ako si ih uredno sve platio. TO se treba nadzirati

Btw. Radiš u privatnom sektoru? ili si na državnoj špini? .. ja sam privatni sektor

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • July 20, 2022 at 3:30 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from emil

Jesam li vas dobro shvatio? Vi se zalazete da netko tko je digao kredit da kupi stan placa sto stanuje u tom stanu jer u tom stanu ako stanuje podstanar onda vlasnik placa porez jer iznajmljuje? Pa nisi digao kredit na 30 godina da bi kupio nekretninu pa da onda placas najam (porez) drzavi.

Spominjete dohodak. Znaci kad novac od dohodka drzite na banci ili doma u carapi trebate placat porez na taj novac jer je to vlasnistvo kao i nektretnina. Znaci ako imas novce lijepo na te novce ima da placas porez (najam) svake godine . Super mi je Vas nacin razmisljanja. Tako i ovi u saboru razmisljaju. Kako da oderu jos malo sirotinje.

To sta pravno plati vlasnik porez na najam realno to plati najmoprimac kroz cijenu ne brkati odnose samo radi toga tko placa racun, zna se kome je to vece opterecenje radi poreza ?, da si procitao onda bi svatio sta sam napisao da se ne bi trebalo oporezivat do odredjene vrijednosti isto tako ovaj koji je iznajmio stan isto onda ne bi trebao bit oporezivan za to isto stanovanje, luksus i ulaganje bi se trebalo oporezivat.

Ne nisam to rekao samo sam rekao da je realno to isto vlasnistvo nad razlicitom imovinom da bi razlicito definirali jer i jedno i drugo je privatno vlasnistvo i novac i nekretnina.

Porezno opterecenj je na najmodavcu a ne najmoprimcu. Porezna represija ide prema najmodavcu ako ne plati porez, a ne prema najmoprimcu ako porez nije placen tako da je tu sve jasno. To sto vi znate a i ja znam da ce to na kraju sve platit podstanar je prica za sebe .

Porez na dobit placa firma al po vasemu mozemo rec da placa kupac jer firma nebi imala dobit da kupac nije platio odnosno kupio nesto od te firme. Al to ne znaci da kad se gleda prihod i dobit firme itko tvrdi da to nije novac i dobit od te firme i da ce porez na dobit platit nekakav kupac.

Na kraju je bitno cije je porezno opterecenje. A to je u nasem slucaju najmodavac a ne podstanar.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • July 20, 2022 at 3:30 PM

Koliko covjek u Hrvatskoj mora imat da bi ga se smatralo bogatim ?

I da ga se treba oderat s porezima ?

A koliko je srednja klasa i koliko je sirotinja koja bi trebala jos nesto dobit od drzave ?

Necemo samo o nekretninama, ajmo o cjelokupnoj imovini, nekretnine, auti, zemlja, dionice, umjetnicka djela, razne zbirke itd ?

dal je to 100-200-500- 1000 tisuca eura ?

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • July 20, 2022 at 3:31 PM
    Quote from D_artagnan

Istina, I putin, biden, i svi redom političari i njihovi pajde, kumovi u svim državam svijeta rade za sebe i svoju djecu, i platili su sve legalno, porez na sve .... upravo zbog takvih likova mislim da je ta granica na nekoj višoj razini da većina srednjeg sloja prođe neokrznuto i da ti se isplati raditi i stvarati u životu. Kad to postane gramzivo i enormno, to društvo treba malo dovesti u red.

Koga ćeš dovesti u red nego obične ljude ? Pa Bill Gates se nedavno narugao kad je rekao da će 20 milijardi dolara donirati, pazi kome, zakladi Melinda & Bill Gates kojom on upravlja. Dakle ništa od poreza na nasljedstvo, on je sve prebacio na fundaciju i neće platiti lipe poreza, kad umre, tim će upravljati njegova djeca.

Dakle, u Americi nitko od milijardera ne plaća taj porez, niti država ima ikakve koristi od njega, to treba hitno ukinuti jer je ionako besmisleno.

Quote from havi

Koliko covjek u Hrvatskoj mora imat da bi ga se smatralo bogatim ?

I da ga se treba oderat s porezima ?

A koliko je srednja klasa i koliko je sirotinja koja bi trebala jos nesto dobit od drzave ?

Necemo samo o nekretninama, ajmo o cjelokupnoj imovini, nekretnine, auti, zemlja, dionice, umjetnicka djela, razne zbirke itd ?

dal je to 100-200-500- 1000 tisuca eura ?

Mislim da ti to najviše ovisi o onom tko procjenjuje bogatstvo, a po ustaljenom mentalitetu svatko bogatiji od procjenitelja je bogati i lopov.

Edited once, last by Paulie: Merged a post created by Paulie into this post. (July 20, 2022 at 3:32 PM).

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 20, 2022 at 3:43 PM

Pa stvar je zakonodavstva. Ako se stavi u zakon da se ne može stavit imovina u zakladu da se ne plati XY% poreza, stvar rješena...

mislim jasno da onaj tko ima će naći rupu u zakonu ili u drugoj državi, poreznoj oazi i rješen problem. Uostalom za to i postoje te porezne oaze...

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • July 20, 2022 at 4:11 PM
    Quote from emil
    Quote from StatusQuo

Ne nisam to rekao samo sam rekao da je realno to isto vlasnistvo nad razlicitom imovinom da bi razlicito definirali jer i jedno i drugo je privatno vlasnistvo i novac i nekretnina.

Porezno opterecenj je na najmodavcu a ne najmoprimcu. Porezna represija ide prema najmodavcu ako ne plati porez, a ne prema najmoprimcu ako porez nije placen tako da je tu sve jasno. To sto vi znate a i ja znam da ce to na kraju sve platit podstanar je prica za sebe .

Porez na dobit placa firma al po vasemu mozemo rec da placa kupac jer firma nebi imala dobit da kupac nije platio odnosno kupio nesto od te firme. Al to ne znaci da kad se gleda prihod i dobit firme itko tvrdi da to nije novac i dobit od te firme i da ce porez na dobit platit nekakav kupac.

Na kraju je bitno cije je porezno opterecenje. A to je u nasem slucaju najmodavac a ne podstanar.

Display More

Nista onda neka porez na prodaju nekretnine od 10% plus prirez kao za dividende sta placamo, kamate i prodaju dionica neka placa prodavac nekretnine, tako i dalje kupac nece placat nista poreza pri kupnji pa smo onda izjednacili bar nesto oporezivanja, kupci ce moci i dalje kupiti nekretninu i nece morati platiti porez pa se buduci kupci nemaju oko cega buniti, malo karikiram samo radi odnosa.

Potpuno je bespredmetno na taj nacin raspravljat o trenutnom poreznom okviru i u njemu trazit opravdanje nisam ja nego je on platio pa onda sta se ja bunim to sta je ocita nejednakost to nema veze bitno da ta ne jednakost nije na mom imenu pa onda ko i da ne kaci mene, a to sta ja indirektno to sve placam nema veze bitno da nije na mom imenu, kao da raspravljamo o pravu i pravdi isti vrag, a pravo je uklesano u kamenu da se van toga ne moze razmisljat i propitkivat i promjenama.

• titulus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    652
    • July 20, 2022 at 5:59 PM

...porez mora imati neku svrhu, a ovdje nikakvu svrhu ne vidim...neće sto poreza staviti u funkciju silna prazna imanja po Slavoniji, Kordunu i Baniji...a što se tiče oporezivanja auta, koji je smisao i tog poreza do 8.g. starosti...nebi li imalo većeg smisla oporezovati aute starije od 8.g.

Država mora djelovati poticajno za najproduktivniji dio svog društva a ne destimulativno

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 20, 2022 at 11:15 PM
    Quote from titulus

...porez mora imati neku svrhu, a ovdje nikakvu svrhu ne vidim...neće sto poreza staviti u funkciju silna prazna imanja po Slavoniji, Kordunu i Baniji...a što se tiče oporezivanja auta, koji je smisao i tog poreza do 8.g. starosti...nebi li imalo većeg smisla oporezovati aute starije od 8.g.

Država mora djelovati poticajno za najproduktivniji dio svog društva a ne destimulativno

da, to je i meni suludo, oporezujes nova vozila, umjesto sto su starija, recimo preko 10-15 g. da placas veci porez da te prisiljava na novu kupnju 🤣🤣🤣🤣 van svake pameti

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • July 20, 2022 at 11:19 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from titulus

da, to je i meni suludo, oporezujes nova vozila, umjesto sto su starija, recimo preko 10-15 g. da placas veci porez da te prisiljava na novu kupnju 🤣🤣🤣🤣 van svake pameti

Vidis meni bas nije jer zasto poticat jos veci uvoz i to porezno pogodovat ?, to da imamo koju tvornicu auta mozda ima smisla, ovako samo ima smisla s pogleda sigurnosti ici na novije auto i to porezno nagradit ali s trgovinskog pogleda nema nikakvog smisla povecavat uvoz i ovisnost o uvozu jer i naknadni dijelovi stvaraju dodatnu ovisnost jer su skuplji nego starijim autima

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 20, 2022 at 11:26 PM

To je istina, nema smisla, jer nemamo auto industriju, niti firme koje rade ozbiljno za autoindustriju, osim ADPL… ali porez na nova vozila nema isto apsolutno nikakvog smisla, a u konacnici manje je novih nego starijih vozila

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • July 21, 2022 at 12:06 AM

Mislim da je razlog za oporezivanje novijih vozila sasvim banalan, mi smo socijalno vrlo osjetljivo društvo pa se zato oporezuju imućni građani koji si mogu priuštiti nove aute, a oslobađaju se poreza oni slabijeg imovnog stanja tkz. sirotinja koja se vozi u oldtajmerima.

Iz istog razloga da se smanje socijalne razlike i pomogne sirotinja na iznajmljivanje soba, apartmana, smještajnih jedinica u privatnim kampovima do 20 postelja ili 30 osoba lokalni šerifi mogu odrediti paušalno oporezivanje.

Država je odredila okvir tj. minim od 150 kuna do maksimalno 1500 kuna po postelji ili smještajnoj jedinici godišnje. Pa tako sa zaradom na dva noćenja u dvokrevetnoj sobi platiš godišnji porez . I svake četvrte godine trčiš na izbore glasati za istu vladajuću garnituru koja toliko brine o sirotinji.

https://www.porezna-uprava.hr/Dokumenti%20vijesti/web_JLS_visine_pausala_iznajmljivaci.xlsx

Taj paušal je prihod jedinica lokalne uprave pa pogledajte na gornjem popisu kako su te lokalne vlasti susretljive i empatične prema jadnim iznajmljivačima.

Sve je svima jasno samo tko se usudi dirnut u ovo osinje gnijezdo, lakše je maštat o oporezivanju nekretnina, pogotovo onih koje nisu u funkciji rentanja i paušala od 150 kn godišnje po krevetu.

Al’ snalažljiv smo mi narod, uvede li se porez na kuće i stanove ništa lakše nego prijavit sobu ili dvije za najam u turističke svrhe .

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 21, 2022 at 7:43 AM

Znaci platis 150-300kn po krevetu i zaradis potencijalno 20k, ili vise/manje ovisno o sezoni i lokaciji … x5-10 kreveta i ne platis nista dalje poreza kao svog prihoda. A ako dobijes divku ili si zaradio trejdanjem nesto u godini dana, ide 10% + 15% prireza… posteno 🤣🤣🤣

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • July 21, 2022 at 8:19 AM
    Quote from D_artagnan

Znaci platis 150-300kn po krevetu i zaradis potencijalno 20k, ili vise/manje ovisno o sezoni i lokaciji … x5-10 kreveta i ne platis nista dalje poreza kao svog prihoda. A ako dobijes divku ili si zaradio trejdanjem nesto u godini dana, ide 10% + 15% prireza… posteno 🤣🤣🤣

Tako nekako, na paušalnom plaćanju poreza možeš biti ako iznajmljuješ do 20 postelja u objektu što znači 10 dvokrevetnih soba pa gledam iznajmljivačicu u svom susjedstvu koja je pristigla sa kontinenta , lokalci odredili 300 kn paušala po postelji godišnje što znači 600 kn za sobu godisnje i ona puni sobe od 20. lipnja, soba deluxe s bračnim krevetom od 25 m2 trenutno 510 kn noćenje bez doručka( nema veze sto soba ima samo 13 m2 Booking ne odgovara za točnost podataka) pa ispada da je uračunavši i proviziju od 15% bookingu za manje od dvije noći po sobi namirila svoju poreznu obvezu.

I zašto se onda čuditi što je najlukrativnije ulaganje u nekretnine pogotovo u apartmane na moru. Ima li bolje zarade igdje drugdje ?

Kakva štednja, kakve dionice, zlato, fondovi….. ovo je najbolji biznis uz najmanje truda koji generira legalan novac za daljnje ulaganje u apartmane i sobe za rentanje.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 21, 2022 at 8:22 AM

Nema, plus sto tako operes lovu ako ne odmah na gradnju same nekretnine, onda na uređenje interijera koje platis jos na crnjaka ekipi ili kupnjom namjestaja za uređenje…

Ma ok, nek ekipa zaradi, ali zasto se neselektivno oporezuje, nesto da, drugo ne. Ocito nas u dionicama koji dobijemo potencijalnu divku ili zaradis na trejdu ima drasticno manje, pa smo tihi, plus sto je rizicno pa mozes i izgubit ako ne pazis. A onda dolazimo do jos jednog extra apsurda, da ako ostvaris gubitak nemozes prebit sa sljedecom ili prijasnjim godinama… njahhh

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • July 21, 2022 at 8:27 AM
    Quote from D_artagnan

Nema, plus sto tako operes lovu ako ne odmah na gradnju same nekretnine, onda na uređenje interijera koje platis jos na crnjaka ekipi ili kupnjom namjestaja za uređenje…

Građani - Nekretnine - Najmodavac soba i postelja turistima

Evo i link porezne sa detaljnim objašnjenjima za iznajmljivače.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 2, 2022 at 12:45 PM
    Quote from 5. Element

Burza moze naprijed tek kad se uvede porez na nekretnine, tj. prvenstveno apartmane. To je zlo koje cijelu zemlju vucd prema dolje.

Dovoljno je ukinuti porez na kapitalnu dobit.

Quote from Manu
    Quote from havi

Treba se borit da se smanje hebeni porezi u ovoj drzavi , a ne da se uvode novi porezi da bi onda bilo sve odlicno , mos mislit, to me podsjeca na petoljetke u sfrj , ili kak se to vec zvalo.

Poznavajuci nase ljude, nebi me cudilo, da i uvedu porez na nekretnine, najvjetrojatnije bi se visak trpao u neke zlatnike , to je jos bolje jer je likvidno i mozes brzo unovcit, bolje nego neke nelikvidne dionice :)

Mislim da bi trebalo narod educirat ( pocet klincima u osnovnoj skoli pa dalje objasnjavat ulaganja i bla bla bla kaj vec ide uz ulaganja, nebitno dal se radi o dionicama, otvaranju svojih opg-ova , firmi ili cemu sve ne )

A drugo je kaj vladajucim kastama , nebitno koja je stranka , njima pase da je narod nepismen , neobrazovan i da nije bogat .

Mada nije pravi topic i admin će vjerojatno sve premjestiti ipak moram odgovoriti jer nisi u pravu. Porezna ravnopravnost je važnija od iznosa pojedinog poreza. Jasno da načelno nitko nije za veće poreze. Ali bi svi trebali biti za poreznu pravdu ili barem nešto što teži k tome. Je li pravedno npr. da zaposleni podstanar iz svoje plaće financira kupovinu kanadera i vatrogasne opreme koji će se koristiti za zaštitu imovine nekog Mađara na Viru s desetak apartmana koji hipoteski može imati tax free zaradu?

Sada smo offtopic.

Treba razlikovati baku koja je naslijedila kuću od roditelja na moru i ima Zimmer frei. Sa tim si malo podeblja mirovinu.

Treba to razlikovati od toga da je netko izgradio zgradu isključivo za najam turistima. Ovaj drugi bi morao osnovati barem jdoo. Ne se šlepati kao obiteljski iznajmljivač.

Edited once, last by Marielena: Merged a post created by Marielena into this post. (August 2, 2022 at 12:49 PM).

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • August 2, 2022 at 2:40 PM
    Quote from 5. Element

Burza moze naprijed tek kad se uvede porez na nekretnine, tj. prvenstveno apartmane. To je zlo koje cijelu zemlju vucd prema dolje.

Što je izgrađeno , izgrađeno je, ja sam protiv poreza na apartmane , ali nužno je uvesti pravedan i ravnomjerno raspoređen porez na rentanje apartman i soba turistima, a samim time apartmanizacija obale će u budućnosti usporiti.

Ovako je to najlukrativnije ulaganje imovine, odlična zarada s poreznom Stopom do 1,5%.

Ni babi koja se bavi cimerfrajom da podeblja mjesečna primanja jer ima malu mirovinu ne smije se gledati kroz prste .

Ako zaradujujes, plati porez. Gotovo.

Imam apartman na moru, ne iznajmljujem ga i ne zarađujem na njemu već imam samo hrpu troskova ( odvoz otpada plaćam 12 mjeseci, porez na kuću za odmor, turističku boravišnu taksu, komunalni i vodni doprinos …..) za 2 mjeseca korištenja godišnje. E, sad da još i platim porez postojanjem same činjenice j da posjedujem nekretninu, pa porez bi se trebao plaćati na zaradu, zar ne?

Znam da Admin ne dozvoljava stavljati linkove koji su već zakačenina nekoj drugoj temi , ali vrijedi i ovdje pročitati sto kaže Ostojić mada je ovaj članak već komentiran na temi RIVP, ali ne i s aspekta paušalnog oporezivanja privatnih tkz. malih iznajmljivača koji su u povlaštenom poreznom tretmanu i položaju naspram hotelijera.

U stvari, molim Admina da premjesti ove postove na temu Nekretnine gdje se već vodila rasprava o porezima i nekretninama.

https://www.glasistre.hr/turizam/veljko-ostojic-808236

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 4, 2025 at 8:41 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      913k
      2k
    3. KitoLovac

June 4, 2025 at 8:41 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 4, 2025 at 7:36 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      842k
      1.9k
    3. misterno

June 4, 2025 at 7:36 PM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 32

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 4, 2025 at 4:38 PM
    2. Odgovora
      32
      Pregleda
      17k
      32
    3. bluelionZG

June 4, 2025 at 4:38 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.3k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 4, 2025 at 4:34 PM
    2. Odgovora
      3.3k
      Pregleda
      1.5M
      3.3k
    3. All

June 4, 2025 at 4:34 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 4, 2025 at 1:50 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

June 4, 2025 at 1:50 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

KitoLovac June 4, 2025 at 8:41 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

bluelionZG June 4, 2025 at 4:38 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant June 4, 2025 at 1:50 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM
  • LKPC (Luka Ploče d.d.)

umalo June 3, 2025 at 1:53 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac June 3, 2025 at 11:18 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Barikb June 3, 2025 at 9:51 AM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago
  • Ulaganje u nekretnine na Jadranu

39 Replies, 3 years ago