Display MoreU literaturi, a trgovanje je zanat kao i svi drugi, piše da nas upravljanje rizikom štiti od nenadoknadivih gubitaka. Sve je dobro kada nam market ide u prilog, dok se ne okrene protiv nas
Vidjeli smo na svoje okice SPPI, Sesen, itd
Vidjeli smo pad na bitcoinu jučer.
Kažu da je gubitak novaca prvo gubitak novaca, a onda i gubitak samopouzdanja.
Al' nekako mislim da se to odnosi na ljude koji su odlučili trgovati cjeloživotno. I da se sve to odnosi na trgovanje, a ne ulaganje
Upravo tako.
Najgore što se trejderu može dogoditi je izgubiti samopouzdanje. Događa se svima, stalno i uvijek. Jedna loša odluka za drugom i otvara se spirala. Još ako se u to uplete i mindset pokeraša (takozvani ali in efekt, super opisan u knjizi Market mind games), onda je to kraj. Gubitak samopouzdanja vodi k dvije krajnosti:
1) zaboravlja se na stop loss (na scenu stupa wishful thinking)
2) i dobitne trade-ove režete jako rano zbog straha od gubitka zarađenog (let it run!).
Svatko od nas će sam nači načina da iz te spirale izađe (ili će uništiti kapital). Ja kada uđem u loš ritam, to uglavnom budu dvije loše odluke za redom, gasim sve i čekam novi dan. Isto tako gasim sve kada mi "dobro ide", jer je nemoguće da ti "dobro ide" 10 trejdova za redom.
Jučer sam npr prvo spržio novce na MRIN, na kraju sam to nadoknadio i uzeo još dvostruko na AEHR. Nakon toga sam sve ugasio.
Svi koji misle da "nemaju vremena" i da sve mora ići brzo i na veliko, grdo se varaju. Garantiram vam pljugu za 6 mjeseci (govorim o stranim tržištima, ne o ZSE, tu uvijek brat ima strica a stric maćehu koja je sekretarica u nekom fondu pa je nešto čula).
Dobro Vam Zloćka kaže, ovo je cjeloživotni posao, i gradi se kao svaki drugi, polako, postepeno, sa puno promašaja, loših pokušaja, još gorih egzekucija.
Ja ovo ne moram raditi, imam super svakodnevni posao, no odlučio sam nešto novo naučiti i možda jednog dana od toga i živjeti.