1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• Parica
  • May 12, 2021 at 2:48 PM
    BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • September 25, 2021 at 9:49 AM
    Quote from zlocesti

hugh

U literaturi, a trgovanje je zanat kao i svi drugi, piše da nas upravljanje rizikom štiti od nenadoknadivih gubitaka. Sve je dobro kada nam market ide u prilog, dok se ne okrene protiv nas

Vidjeli smo na svoje okice SPPI, Sesen, itd

Vidjeli smo pad na bitcoinu jučer.

Kažu da je gubitak novaca prvo gubitak novaca, a onda i gubitak samopouzdanja.

Al' nekako mislim da se to odnosi na ljude koji su odlučili trgovati cjeloživotno. I da se sve to odnosi na trgovanje, a ne ulaganje

Display More

Upravo tako.

Najgore što se trejderu može dogoditi je izgubiti samopouzdanje. Događa se svima, stalno i uvijek. Jedna loša odluka za drugom i otvara se spirala. Još ako se u to uplete i mindset pokeraša (takozvani ali in efekt, super opisan u knjizi Market mind games), onda je to kraj. Gubitak samopouzdanja vodi k dvije krajnosti:

1) zaboravlja se na stop loss (na scenu stupa wishful thinking)

2) i dobitne trade-ove režete jako rano zbog straha od gubitka zarađenog (let it run!).

Svatko od nas će sam nači načina da iz te spirale izađe (ili će uništiti kapital). Ja kada uđem u loš ritam, to uglavnom budu dvije loše odluke za redom, gasim sve i čekam novi dan. Isto tako gasim sve kada mi "dobro ide", jer je nemoguće da ti "dobro ide" 10 trejdova za redom.

Jučer sam npr prvo spržio novce na MRIN, na kraju sam to nadoknadio i uzeo još dvostruko na AEHR. Nakon toga sam sve ugasio.

Svi koji misle da "nemaju vremena" i da sve mora ići brzo i na veliko, grdo se varaju. Garantiram vam pljugu za 6 mjeseci (govorim o stranim tržištima, ne o ZSE, tu uvijek brat ima strica a stric maćehu koja je sekretarica u nekom fondu pa je nešto čula).

Dobro Vam Zloćka kaže, ovo je cjeloživotni posao, i gradi se kao svaki drugi, polako, postepeno, sa puno promašaja, loših pokušaja, još gorih egzekucija.

Ja ovo ne moram raditi, imam super svakodnevni posao, no odlučio sam nešto novo naučiti i možda jednog dana od toga i živjeti.

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 25, 2021 at 12:17 PM
    Quote from BSOD

Upravo tako.

Najgore što se trejderu može dogoditi je izgubiti samopouzdanje. Događa se svima, stalno i uvijek. Jedna loša odluka za drugom i otvara se spirala. Još ako se u to uplete i mindset pokeraša (takozvani ali in efekt, super opisan u knjizi Market mind games), onda je to kraj. Gubitak samopouzdanja vodi k dvije krajnosti:

2) i dobitne trade-ove režete jako rano zbog straha od gubitka zarađenog (let it run!).

Svatko od nas će sam nači načina da iz te spirale izađe (ili će uništiti kapital). Ja kada uđem u loš ritam, to uglavnom budu dvije loše odluke za redom, gasim sve i čekam novi dan. Isto tako gasim sve kada mi "dobro ide", jer je nemoguće da ti "dobro ide" 10 trejdova za redom.

Jučer sam npr prvo spržio novce na MRIN, na kraju sam to nadoknadio i uzeo još dvostruko na AEHR. Nakon toga sam sve ugasio.

Svi koji misle da "nemaju vremena" i da sve mora ići brzo i na veliko, grdo se varaju. Garantiram vam pljugu za 6 mjeseci (govorim o stranim tržištima, ne o ZSE, tu uvijek brat ima strica a stric maćehu koja je sekretarica u nekom fondu pa je nešto čula).

Dobro Vam Zloćka kaže, ovo je cjeloživotni posao, i gradi se kao svaki drugi, polako, postepeno, sa puno promašaja, loših pokušaja, još gorih egzekucija.

Ja ovo ne moram raditi, imam super svakodnevni posao, no odlučio sam nešto novo naučiti i možda jednog dana od toga i živjeti.

Display More

sve si reka.

btw., drago mi je šta se ova tema otvorila, jer vani možeš trgovati sa svim i svačim, ovisno o tome kakva su makroekonomska kretanja.

bilo da trejdaš, bilo da investiraš, dobro je pratiti šta više stvari.

npr. nedavno se spominjalo da smo zakasnili na uranij (ja, dugoročno, mislim da nismo).

ako pak investiraš, a ne trejdaš, bitno je da ideš prema onome šta najmanje može pasti ako se desi nekakva nevolja.

ne moramo stalno svi gledati dionice, jer neke druge stvari mogu višestruko outperformati ako se neke okolnosti promijene.

kad slušam iskusne trejdere vani, dionice su im, u pravilu, samo oko 25% portfelja, tako da gledajte malo širu sliku, makar nekad imate kratkoročni gubitak.

barem ja tako razmišljam, jer mi nije "đir" na nečemu klepniti "za burek i jogurt", nego se baš pošteno "nakesati" 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • September 25, 2021 at 1:59 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from BSOD

Upravo tako.

Display More

sve si reka.

btw., drago mi je šta se ova tema otvorila, jer vani možeš trgovati sa svim i svačim, ovisno o tome kakva su makroekonomska kretanja.

npr. nedavno se spominjalo da smo zakasnili na uranij (ja, dugoročno, mislim da nismo).

ako pak investiraš, a ne trejdaš, bitno je da ideš prema onome šta najmanje može pasti ako se desi nekakva nevolja.

ne moramo stalno svi gledati dionice, jer neke druge stvari mogu višestruko outperformati ako se neke okolnosti promijene.

kad slušam iskusne trejdere vani, dionice su im, u pravilu, samo oko 25% portfelja, tako da gledajte malo širu sliku, makar nekad imate kratkoročni gubitak.

barem ja tako razmišljam, jer mi nije "đir" na nečemu klepniti "za burek i jogurt", nego se baš pošteno "nakesati" 🤷

Display More

Neces se bas "nakesati" ako budes ulagao u, citiram - "ono sto najmanje moze pasti ako se desi nevolja". Takva ulaganja su defanzivna... neces puno zaraditi, ali neces puno ni izgubiti. Ja planiram tako postupati tek kada budem pred mirovinom, kada ce nadam se ta "kesa" biti dovoljno velika, odnosno da cu imati oko cega biti defanzivan. Sada dok sam jos relativno mlad sam skloniji rizicnijim ulaganjima gdje pokusavam tu kesu sto vise i brze nabildati. Ovakvim postupanjem bude i usputnih pogresaka, ali dobro je dokle god ides dva koraka naprijed i samo jedan unazad. Usput se i puno toga naucis pa onda ti koraci naprijed budu sve konkretniji i veci, a ovi koraci unazad sve manji i rjedji.

Edit:

Druga stvar koja mi je pala na pamet sada dok sam ovo pisao je ovdje cesto spominjani "hedge" kao mudar alat za investiranje. Stvarno bih volio da mi netko objasni smisao hedge-iranja kod osoba koje nisu Buffett ili veliki fond, odnosno kod onih ciji je portfelj dovoljno mali da mogu relativno brzo likvidirati svoju poziciju u slucaju nevolje, a takvi smo vjerojatno 99% nas ovdje na forumu.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,159
    • September 25, 2021 at 2:59 PM

Bravo mittko, u sridu!

Ni ja to ne kužim?

Pa ako vidim da je vrag odnio šalu, da mi određene pozicije klize i da su u negativnom trendu, režem bez milosti i ulazim u nešto drugo što nosi dobit.

To mi je kao npr. sad sam u Amazonu ali nisam siguran pa uzmem malo Amazona short s polugom?! Wtf?

Ili imam dosta dionica pa dio prodam da kupim obveznica, to su dijametralno suprotne klase. Hoću reći, gubiš na jednom da bi na drugom dobivao pa si na nekoj nuli ili smanjiš gubitak...

Naravno Buffettu to itetako ima veze jer on iz Applea ne može van, 40% holdinga je AAPL! Izlazio bi mjesecima.

Hedge ima smisla ako društvo radi s valutama, prirodnim plinom i naftom, metalima pa se osiguravaju nekakvim terminskim ugovorima. Da se zaštite od gubitaka na onom čime se primarno i bave.

No ako si u krivoj klasi imovine kao trejder, ma čak i kao fond manager, buraz to je za'eb, ništa drugo! Nema tu hedgea

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • September 25, 2021 at 3:13 PM
    Quote from mitkko
    Quote from st-brajo

sve si reka.

Display More

Neces se bas "nakesati" ako budes ulagao u, citiram - "ono sto najmanje moze pasti ako se desi nevolja". Takva ulaganja su defanzivna... neces puno zaraditi, ali neces puno ni izgubiti. Ja planiram tako postupati tek kada budem pred mirovinom, kada ce nadam se ta "kesa" biti dovoljno velika, odnosno da cu imati oko cega biti defanzivan. Sada dok sam jos relativno mlad sam skloniji rizicnijim ulaganjima gdje pokusavam tu kesu sto vise i brze nabildati. Ovakvim postupanjem bude i usputnih pogresaka, ali dobro je dokle god ides dva koraka naprijed i samo jedan unazad. Usput se i puno toga naucis pa onda ti koraci naprijed budu sve konkretniji i veci, a ovi koraci unazad sve manji i rjedji.

Edit:

Druga stvar koja mi je pala na pamet sada dok sam ovo pisao je ovdje cesto spominjani "hedge" kao mudar alat za investiranje. Stvarno bih volio da mi netko objasni smisao hedge-iranja kod osoba koje nisu Buffett ili veliki fond, odnosno kod onih ciji je portfelj dovoljno mali da mogu relativno brzo likvidirati svoju poziciju u slucaju nevolje, a takvi smo vjerojatno 99% nas ovdje na forumu.

Display More

Mislim da se sve svede na kraju naucit prepoznat koliki je rizik u odredjenoj poziciji, a koliki je moguci i realni reward medjutim to je jako tesko jer ti parametri najcesce ovise o dosta stvari koje su dugorocne prirode i nasem akumuliranom znanju koje se stjece godinama, s druge strane taj proracunati rizik je sklon mjenjanju i jako je bitno naucit prepoznat kad se isti povecao jer se onda promjenio omjer tog rizika i rewarda pa bi shodno time trebalo i poziciju prilagodit , medjutim tu smo svi skloni wishful thinkingu, uostalom kazu da je izlaz bitniji od ulaza.

Sta se tice tog hedgea da i mene to zanima nesto gledam ovog balana zadnje vrime i on sve nesto hedga overhedga, mislim nije mi jasno ili ide gore ili ide dole otvaras i zatvoris poziciju prema smjeru koji ocekujes, osim ako krivo to zovu hedge pa je svaka pozicija za sebe, mislim hedge mozda ima smisla kod opcija nisam u to toliko ulazio ali mi se cini da s cost benefita i rizika ima ali zauzimanje suprotnih pozcija ili skroz slicnih i zvati hedge mi je malo besmisleno za vecinu investitora kojima nije problem dubina marketa, osim ako je to vrsta trejda koja zaradjuje na nelinernoscu kretanja pozicija, ima li tko neko pametno objasnjenje, mislim jasan mi je smisao hedga da hedgas valutnu pozciju ako trgujes u americi dionicama, a glavna valuta ti je neka druga, al ne mislim na to.

Mislim pada mi na pamet da nekad hedge moze imat veze s porezom jer kao nisi zatvorio pozciju koja ti je u plusu i na koju moras platit porez pa se onda igras s tim eto to mi jedino ima smisla al opet to je bas za dugorocnije ulagace, a vidim da to hedjanje vise koriste ovi kratkorocni u postovima ?

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • September 25, 2021 at 10:13 PM

A da se jednostavno natovarite dividendnim dionicama i onda samo berete dividendu!

BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • September 25, 2021 at 11:05 PM
    Quote from darac11

A da se jednostavno natovarite dividendnim dionicama i onda samo berete dividendu!

Hoćemo, kada uzmemo prvu milju dolara na trejdu :D

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • September 26, 2021 at 10:34 AM

Hm.

Nakon deset godina smucanja po burzi, ponekad kao aktivni sudionik, ponekad samo statirajući, i valjda pola metra literature o trgovanju i ulaganju, smjerno zaključujem

Ulaganje je stavljanje dijela kapitala pod rizik, u nadi da ćemo uspijeti makar poništiti učinak inflacije

Razlikujemo po životnoj dobi i mogućnosti podnošenja rizika, pa se dijelimo na kategoriju Mladi lavovi i Udovice i siročad.

Trgovanje pak ima za cilj zaradu što brže, i što više

Ulagač mora imati ili jako dobre živce za izdržati sve nevolje koje ga mogu zadesiti u " doživotnoj " poziciji,, ili biti posve bezazlen i nesvjestan mogućnosti tih nevolja

U trejdu pak potrebno nam je uočiti poznati Set up. Neki vole trgovati oporavak cijene nakon dna, neki vole raspon, neki reli, neki short nakon relija. Treba nam i samodisciplina. I razrađen sustav.

Štogod mislili, trgovanje je u stvari dosadno. Barem bi trebalo biti. Prilika, ulaz, stop, izlaz. Pusti sati pripreme, stvaranje baze papira koji ispunjavaju kriterije za trgovanje, solidni fundamenti, volumen, volatilnost

A putem imamo najljućeg neprijatelja- Sebe. :S

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • September 26, 2021 at 11:08 AM
    Quote from mitkko
    Quote from st-brajo

sve si reka.

Display More

Edit:

Display More

Mittko, koja bi po tebi, to bila "dovoljna ciljana kesa za mirovinu"?

To nas sigurno sve zanima! :)

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • September 26, 2021 at 11:44 AM

Postoji nekoliko zakonitosti ili pravila, koje bi se morao držati prosječni ili mali investitor..

1. IZRADA FINANCIJSKOG PLANA

Financijski plan kojeg bi trebao svaki ulagač izraditi, sadrži nekoliko elemenata
    a) vrsta investicije (dionice, obveznice, štednja ili sl.)
    b) Vremenski horizont ulaganja u neku investiciju (ima vremena kad dionice rastu i poželjno je kupovati što više dionica, Kad vjetar puše, čak i purani lete!, a ima vremena kad je ulaganje u dionice potpuno neisplativo)
    c) Postavljanje vlastitih ciljeva zarade i profita, odnosno želimo li zarađivati 10 % godišnje na uloženi kapital, 15 % , ili čak i više, a onda prema tome izabirati vrstu investicije. S time da se mora svakako znati, da veći prinos ili zarada rezultira s većim rizikom i potencijalno s većim gubicima na financijskom tržištu. A to se prije svega odnosi na tržište dionica.
    d) Analiza vlastite financijske situacije i zacrtanih planova – podrazumijeva tjedno, mjesečno i godišnje detaljno analiziranje ulaganja, crtanje grafova, izračun zarade ili gubitaka, planiranje novih ulaganja i sl.
    e) Izabrati kvalitetne informacije. Kvalitetno informiranje mora biti iz stručne literature, čitanje financijskih izvještaja kompanija ili periodičnih izvještaja investicijskih fondova, mudro izabiranje informacija na internetu preko raznih foruma, blogova i sl.

I još jedno: Nikada i nikada se ne povoditi za neprovjerenim informacijama, tračevima, nagovaranjima, masovnom histerijom i sličnim pojavama, nego ulagati samo na osnovu vlastitih odluka i spoznaja koje smo donijeli promišljeno i hladne glave.

2. IZBJEGAVANJE VELIKIH GUBITAKA NA FINACIJSKOM TRŽIŠTU

Kao prvo i osnovno, treba izbjegavati sve vrste ideja o brzom i lakom bogaćenju. Za velike zarade na financijsko tržištu, potrebni su znanje i iskustvo, a kasnije s time dolazi i sreća.
    Ne bi se smjelo kopirati portfelji ili ulaganja uspješnih investitora. Ponekad i oni trpe velike gubitke na tržištu, a onda za sobom povlače i masu ostalih malih investitora, a ponašanje većine istih ili sličnih sudionika na tržištu dovodi do velikih lomova, tj. do većih uzlaza i zatim padova na tržištu.
    Ne smije se nikad razmišljati prema izrekama već je cijena toliko niska da niže ne može ili dosta je pada, a sad mora krenuti prema gore» i slično, a još manje postupati prema tome. Tržište nije briga za Vaše mišljenje i uzrečice i tržište ima svoje vlastite zakone po kojima funkcionira.
    Ne smije se nikako emotivno reagirati na gubitke, kao i na dobitke na tržištu. Prevelike emocije zamagljuju jasan pogled na situaciju i na kraju vode u velike gubitke. Samo izrazito disciplinirani i hladnokrvni investitori na kraju uspijevaju u zacrtanim ciljevima.

3. DIVERZIFICIRATI PORTFELJ (NE STAVLJATI SVA JAJA U ISTU KOŠARU)

Ali, to ne znači da treba uložiti u jako veliki broj različitih dionica. Treba odabrati samo nekoliko dionica koje treba konstantno pratiti i za koje mislimo da ih «poznajemo u dušu». Sa manjim brojem dionica možemo puno brže i kvalitetnije reagirati, ako dođe do nekakvih poremećaja na tržištu.
    Diverzifikacija portfelja isto tako znači da ne bismo trebali imati cijeli portfelj samo u dionicama, nego da jedan dio treba uložiti u ostale vrste investicija (obveznice, štednja, investicijski fondovi, životno osiguranje i sl.).

4. NIKADA NE KUPOVATI DIONICU NAKON ŠTO JE PALA NA TRŽIŠTU ILI ZATO ŠTO JE JEFTINA.

Nitko ne garantira ako je došlo do pada cijene pojedine dionice na tržištu, da neće još više ili dublje pasti.
    Ili ako je dionica jeftina. A možda je jeftina sa razlogom? (Ovdje opet naglašavam pitanje vlastite financijske pismenosti jer treba znati i istražiti uzroke zašto je dionica jeftina.)

5. NIKAD SE NE SMIJE ULAGATI PROTIV TRŽIŠTA

Treba ulagati u skladu s trendom. Nije bitno ako netko posjeduje najbolje i najkvalitetnije dionice, ako je cijelo tržište u padu. A tada padaju i najbolje dionice.
    Isto pravilo vrijedi i obratno. Kada je tržište u usponu, i najlošije dionice rastu (a ponekad rastu brže i više od kvalitetnih dionica.)

6. NE KUPOVATI DIONICE NA OSNOVU TRENUTNIH VIJESTI
    Kad većina sudionika na tržištu čuje neku vijest, najvjerojatnije je već prekasno, jer su «insideri» već apsolvirali tu vijest i podignuli ili spustili cijenu dionice na tržištu, iznad ili ispod realne vrijednosti.
    Najčešće onda dolazi do greške što većina malih ulagača reagira emocionalno i tjeraju dionicu do krajnjih ekstrema, vrha ili dna.

7. AKO NISI SIGURAN ŠTO URADITI, NEMOJ URADITI NIŠTA
    Odnosno, ostani po strani i budno motri događaje na tržištu.

8. (OVO JE SAMO MOJE OSOBNO MIŠLJENJE) NE KORISTITI MARGIN KREDITE!

Margin krediti mogu pomoći da zaradite više novaca na burzi, ali u većini slučajeva stvaraju samo veće gubitke.
    Dobro je znano, da većina sudionika gubi novac na tržištu, a ti koji gube novce su uglavnom mali ulagači. Opet je dobro znano da Margin kredite uzimaju najvećim dijelom mali ulagači.
    Trgujte samo vlastitim novcem, a ako već imate Margin kredit, kod prve zarade koju napravite ga likvidirajte.

(Opet napominjem, ovo je moje osobno mišljenje i nije nikakav nagovor na kupnju ili prodaju ili uzimanje kredite i takvim to smatrajte.)

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • September 26, 2021 at 6:48 PM

to bo trebala biti mala enciklopedija ulaganja! koje se nažalost, malo tko pridržava. pogotovo točka 1.! neznanje, lijenost....

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • September 26, 2021 at 8:39 PM

Ima ovdje kvalitetnih upisa, mudrih, pametnih, opreznih, cjelovitih, pa evo i ja da nesto napisem o svom stilu ulaganja, tj. angazmanu na burzi...

Uglavnom, zanimaju me kao i mitkka samo jako veliki povrati. Barem 200%. Ako dionica nema potencijala barem toliko odraditi u recimo 6 mjeseci do max 2 godine niti ne razmatram ulazak. Iz jednostavnog razloga jer se cesto ostvari neka dobit, mozda 20-40%, a koja onda lako moze biti ponistena ili cak otjerana u minus nekim black swan dogadjajem. To mi se desilo nekoliko puta kod ulaganja u blue chip dionice na nasoj burzi. Agrokor, korona, you name it...

Stoga dolazimo do kljucnog pitanja: koje su to dionice koje odgovaraju trazenom profilu? Povrat od barem 200%. Koje...?

Ima ih vise vrsta, od nekih ranoprepoznatih tech prilika pa sve do klasicnih ciklickih. Ali je bitno pogoditi preokret trenda. Kupiti na dnu prije pocetka uptrenda.

Jedna vrsta dionica se pogotovo uklapa u taj opis: stecajuse koje nece u stecaj, a nece biti ni razvodnjenja. S tim da je ovo drugo jako bitan uvjet. Dzaba sve ako te razvodne.

Meni su se dionice poput Peveca, Optime pa cak i Atpl (blokiran racun prosle godine!!) pokazale kao bas takve, stecajne bez stecaja, bez razvodnjenja, i ultralukrativne. Vjerujem kod Pevexa i Atpl i u daljnji rast povrata.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • September 26, 2021 at 9:15 PM
    Quote from Milijarder

Mittko, koja bi po tebi, to bila "dovoljna ciljana kesa za mirovinu"?

To nas sigurno sve zanima! :)

Imali smo prije par mjeseci u Birtiji debatu o tome do dugo u noc :)

Pogledaj u Birtiji stranicu 96 na dalje. Pokusavam ovdje zalijepiti link ali mi nikako to ne ide.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • September 26, 2021 at 10:38 PM
    Quote from 5. Element

Ima ovdje kvalitetnih upisa, mudrih, pametnih, opreznih, cjelovitih, pa evo i ja da nesto napisem o svom stilu ulaganja, tj. angazmanu na burzi...

Uglavnom, zanimaju me kao i mitkka samo jako veliki povrati. Barem 200%. Ako dionica nema potencijala barem toliko odraditi u recimo 6 mjeseci do max 2 godine niti ne razmatram ulazak. Iz jednostavnog razloga jer se cesto ostvari neka dobit, mozda 20-40%, a koja onda lako moze biti ponistena ili cak otjerana u minus nekim black swan dogadjajem. To mi se desilo nekoliko puta kod ulaganja u blue chip dionice na nasoj burzi. Agrokor, korona, you name it...

Stoga dolazimo do kljucnog pitanja: koje su to dionice koje odgovaraju trazenom profilu? Povrat od barem 200%. Koje...?

Ima ih vise vrsta, od nekih ranoprepoznatih tech prilika pa sve do klasicnih ciklickih. Ali je bitno pogoditi preokret trenda. Kupiti na dnu prije pocetka uptrenda.

Jedna vrsta dionica se pogotovo uklapa u taj opis: stecajuse koje nece u stecaj, a nece biti ni razvodnjenja. S tim da je ovo drugo jako bitan uvjet. Dzaba sve ako te razvodne.

Meni su se dionice poput Peveca, Optime pa cak i Atpl (blokiran racun prosle godine!!) pokazale kao bas takve, stecajne bez stecaja, bez razvodnjenja, i ultralukrativne. Vjerujem kod Pevexa i Atpl i u daljnji rast povrata.

Display More

Tih 200% možete odraditi već u utorak. Danas bacite oko na FDA kalendar, sutra kupite papir nakon što ste savladali materiju odobrenja lijeka, sve faze kroz koje je kompanija morala proći, tko su kompetitori, kakv lijek imaju.

Računica je jednostavna za USA.

Revenue x4 je budući MCAP nakon odobrenja. To podijelite sa brojem dionica i eto.

:D

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • September 27, 2021 at 10:53 AM
    Životno osiguranje štiti i štedi: ulaganjem samo 200 kuna mjesečno može se doći do lijepe svote
    Brine nas budućnost, ali ipak nedovoljno da bismo ikako djelovali, potvrđuje to i podatak da građani u Hrvatskoj ugovaraju police životnog osiguranja čak 7…
    www.jutarnji.hr

Ajme meni, ovi stvarno prodaju maglu

"Najlošija" odluka koju sam donijela bilo je životno osiguranje.

Bila sam mlada, željela sam da mojima bude lakše u slučaju da mi se nešto desi........ i sada, 15 godina kasnije, imam ravno 40 tisuća eura koje sam i uplatila.............. a prinos ravnih nula kuna.

A članak je napisan sa porukom da je to dobro ulaganje ???

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • September 27, 2021 at 11:18 AM
    Quote from zlocesti

https://www.jutarnji.hr/native/zivotno…-svote-15103707

Bila sam mlada, željela sam da mojima bude lakše u slučaju da mi se nešto desi........ i sada, 15 godina kasnije, imam ravno 40 tisuća eura koje sam i uplatila.............. a prinos ravnih nula kuna.

A koliko je samo pala kupovna moć tih istih 40.000 eura u zadnjih 15 godina, bolje nemoj niti računati, jer bi moglo biti mrtvih! X( :S

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • September 27, 2021 at 11:19 AM
    Quote from zlocesti

3. stup. uplatiš 5000 u prosincu, u siječnju legne 750.

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • September 27, 2021 at 11:29 AM
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from zlocesti

Display More

S obzirom na tvoje godine, kada budeš koristio ove pare iz 3 stupa, ako se ne budu godišnje oplođivale barem za visinu inflacije, imati ćeš malo više nego ništa!

Jedini pravi 3. stup, su vlastita ulaganja na tržištima kapitala, a to ovdje i radimo! :)

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • September 27, 2021 at 11:30 AM
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from zlocesti

Display More

To je ok, ali ne možeš doći do svojih para do 55. god života, i tada tek možeš dići 1/3 ili tako nekako. Ako imaš 48 godina zvuči vrlo dobro, ako imaš 28 zvuči užas. Ako si negdje između kao vjerojatno većina nas s ovog foruma isto nije baš primamljivo ako baš ne ležiš na hrpi love koja ti je višak. S obzirom da ovdje svi imamo doticaja s burzom, višak love se mahom vrlo brzo skreše u papire, uvijek ima nekih prilika :D

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • September 27, 2021 at 11:31 AM

1/3? Mislim da s 55 možeš sve uzeti, iako ne planiram dirati ništa do 60-65...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      451
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago