Čisto jedan mali osvrt na ovu temu.
Ne može se za TA reći da na ZSE ne vrijedi. Uvijek sve vrijedi, ali imamo nesreću da su nam "zubi" rijetki pa je te obrasce teže očitati i pravilno protumačiti. Jer čisto logički gledano ako ima samo jedan jedini trader koji na osnovu ovih grafova povećava vjerojatnost uspjeha svoje trgovine onda vrijedi bilo što što koristimo (i bacanje graha) - ako nam to pomaže u tome što radimo. Zar ne? A TA nekad daje jači nekad slabiji signal kao i bilo koja druga tehnika. Onaj tko to nauči dobro razumjeti - profitira.
Na razvijenim tržištima je TA pravila lakše uočiti, ali mi imamo tu sreću da nam ništa nije lako. Na ZSE je teško proći bez opekotina 3 stupnja koliko god oprezni bili, ali oni koji prežive svašta iz toga nauče. A što je škola teža - bolje naučimo. U tom smislu je onda onome tko se ovdje neko vrijeme muči s našom burzom vjerojatno lakše uspjeti na npr američkim burzama iako tamo ima drugačijih izazova koji vrebaju iz busije.
Mislim da je jako dobra ova forumska kombinacija TA analize + ovaj iskorak kolega koji tamo preko bare pecaju i o tome ovdje razgovaraju. Ako ništa u širenju svijesti onih koje to zanima da postoje razne opcije i modeli trgovanja.
Jer kako stvari stoje prije ili kasnije bilo tko tko se ovim ozbiljnije misli baviti morati će iz ove lokvice preći u dublje vode. Iako smo ovdje na ZSE po mnogo čemu hendikepirani to ne znači da nema brdo opcija širom planete koje mogu donjeti dobar profit onome tko nešto ozbiljno odluči svladati. Pa ako mogu ptice selice svake godine preletjeti tisuće kilometara u potrazi za toplijim krajevima što nas spriječava da jednom kad nam ovdje dosadi odemo tamo gdje ima više mogućnosti.
Tako da samo naprijed ekipe - kopajte i radite u svim smjerovima ništa to nije za baciti. Jednu stvar sam u životu dobro naučio - što se više okolina nečemu smije ili ismijava to je veća vjerojatnost da upravo tu leži - "ćup zlata"