dok su šveđani uživali na terasama mi pripremamo kilometre pleksiglasa za terase: Šef udruge ugostitelja, kafiće otvoriti što prije Index.hr
onda opet ništa od proizvodnje, kod nas su kafići središte "poslovnih" događanja
dok su šveđani uživali na terasama mi pripremamo kilometre pleksiglasa za terase: Šef udruge ugostitelja, kafiće otvoriti što prije Index.hr
onda opet ništa od proizvodnje, kod nas su kafići središte "poslovnih" događanja
vezano na moj prethodni post evo kako se prokužila Švedska, nisu bili u nekom strogom lockdownu pa su i rezultati bolji
u Štokholmu već cca 11% populacije (prema uzorku darivatelja krvi) ima prisutno Covid-19: SVT: najmanje 11 od 100 ima antitijela na korona virus
ispast će na kraju da je njihov gl. epidemiolog bio u pravu jer se nije prepao Italije i dobro procijenio situaciju
A da, zahebano,,, imaš recimo karikiram 50.000 ljudi koji godišnje i ovako umru, i onda ako se vecina te smrti desi u 3-4 tjedna umjesto u jednoj godini, onda je to ludnica za zdravstevni sistem .... a ti u međuvremenu ubiješ gospodarstvo ... tako da ćeš u konačnici zaokruženo u godini, dvije imati cca isti broj mrtvih + ubijeno gospodarstvo i posljedično možda još više mrtvih kasnije ...
A dali si rješio prvotni problem?? vjerovatno ne, jer će se opet pojaviti za koji mjesec jer nema nekog kolektivnog imuniteta.... ali to je samo moje naklapanje... budemo vidjeli kroz godinu dana šta je bilo, i dali su dobri potezi bili? da se bar u međuvremenu kao posljedica toga resetira ovo apsurdno upravljanje državom ali mislim da nismo te sreće
što se švedske tiće, u jednom textu sam pročitao da im je pad prometa u trgovini odjećom i preko 80% i da se mnoge zatvaraju i za potpuni dojam bi trebalo znati i ostvarene prihode ili bdp u 04,mj.
naime pandemija je svakako utjecala na smanjen obujam poslovanja subijekata i bez ekonomskih podataka te kompariranja istih, ne možemo znati da li i koliko iznose razlike između njihovog i našeg modela, nego samo odokativno špekulirati,...ako se pak koncetriramo samo na ugostiteljstvo, njihove marže su mnogostruko veće od naših i dio njih se svakako uspio "pokriti" i sa smanjenim obujmom posla, međutim u hr ugostiteljstvu, gdije su marže 100-150%, udio plača radnika 30+% , uz sve fiskalne i parafiskalne namete, troškove i regule i koje je velikim dijelom sezonskog karaktera, poslovanje u uvijetima smanjenog obujma poslovanja u največem dijelu ug. subijekata ne bi bilo održivo, pogotovo kod restorana kod kojih bi, uslijed pada prihoda i generiranja gubitka i tako, po samoj prirodi stvari, neminovno došlo da zatvaranja i otpuštanja radnika a što se sigurno događa i u švedskoj samo se o tome ne piše ...
stoga, dragi kolege, pustite se švedskih terasa i sl. navlakuša za dnevno političke potrebe, treba tehnički analizirati ekonomske i infektološke podatke i tek onda ćemo vidjeti ima li bitnih razlika i koliko koji model mijera utječe na gospodarstvo
...
Možda je već bilo navedeno prije, al uvijek je zgodno koristiti Google Mobility report za praćenje pada "zainteresiranosti" za dućane i ostale retail related activities.
Zadnji update ovisi o zemlji koliko sam shvatio:
https://www.google.com/covid19/mobility/
Lurker458, pa to je totalno irelevantan podatak!
naravno da će podatak o kretanju mobitela biti manji kod nas gdije je sve zatvoreno od švedske gdije nije...opet ponavljam, prihodi, rashodi, bdp, zaposlenost i dr. gospodarska statistika, pa ćemo vidjeti gdije smo...
Lurker458, pa to je totalno irelevantan podatak!
naravno da će podatak o kretanju mobitela biti manji kod nas gdije je sve zatvoreno od švedske gdije nije...opet ponavljam, prihodi, rashodi i bdp pa ćemo vidjeti gdije smo...
??
Nigdje nisam vukao nikvu usporedbu niti sam vama odgovarao. Čisto sam naveo link gdje se može vidjeti Google Mobility report.
ok, hvala na linku
Možda je već bilo navedeno prije, al uvijek je zgodno koristiti Google Mobility report za praćenje pada "zainteresiranosti" za dućane i ostale retail related activities.
Zadnji update ovisi o zemlji koliko sam shvatio:
https://www.google.com/covid19/mobility/
Iz svakakve statistike se moze neki zaljucak napraviti, zanimljivo je da je najvece povecanje u svedskoj zabiljezeno u parkovima 84%, a svi ostali zatvoreni prostori su isto pali dobar postotak 20-40% dok smo mi na 50-60% tako da su imali nekakav oblik karantene kao i drugi samo ne zatvaranjem u kuce nego provodjenjem na otvorenom, a poznato je da se nakon kucne izolacije na otvorenom virus manje siri najopasnije je u zatvorenim prostorima, tako da se po tome bas ne moze rec da im je bilo bussines as usual, samo malo drugaciji pristup, da se primjetit da je i njemacka imala trend slican kao i svedska doduse malo losiji ali slican.
Gdije smo? Gdije smo?
It ain't over till it's over
https://www.cnbc.com/2020/04/22/bei…virus-wave.html
"
"
Bilo kuda, covid svuda.
Umori se čovjek od toga
Od početnog banaliziranja do izvanrednog stanja nakon tragedije Italije, a i dan danas nije mi jasno što se tamo dogodilo i zašto...umori se čovjek.
Bolest je ovdje, ostati će sa nama ovako ili onako do primjene cjepiva.
Određene skupine stanovništva treba zaštiti, a mi bi drugi trebali nastaviti raditi i živjeti.
Bilo kuda, covid svuda.
Umori se čovjek od toga
Od početnog banaliziranja do izvanrednog stanja nakon tragedije Italije, a i dan danas nije mi jasno što se tamo dogodilo i zašto...umori se čovjek.
Bolest je ovdje, ostati će sa nama ovako ili onako do primjene cjepiva.
Određene skupine stanovništva treba zaštiti, a mi bi drugi trebali nastaviti raditi i živjeti.
I dolazimo do onoga kaj je pricao kolega kupoprodaj, zivot mora ici dalje, a sad kak cemo mi mladji proci vidjet cemo , nije da samo starije kosi ...
neki dan je bilo da pomaže alkohol, a danas su još dodali i cigarete.
znači, ako piješ i pušiš siguran si
socijalizam stigao u Ameriku: She got a forgivable Loan, employees hate her for it CNBC
napali je jer bi kao nezaposleni na burzi dobivali više
Krećemo u život.
1. Prva faza otvaranja počinje u ponedjeljak 27. travnja. Omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnosti trgovine.
Drugo, omogućit ćemo nastavak rada svim subjektima koji obavljanju uslužne djelatnosti bez bliskog kontakta s klijentima.
Treće, uvode se javne gradske i prigradske linije prijevoz,a omogućuje rad knjižara i antikvarijata, omogućuje se i rad i trening sportaša te polaganje stručnih ispita prioritetnim skupinama.
2. Druga faza kreće 4. svibnja kada počinje rad javnih zdravstvenih sustava u punom opsegu, uz neke iznimke. Omogućuje se i rad privatnih zdravstvenih sustava koji se drže epidemioloških mjera. Otvarat će se i pedikeri, kozmetičari, brijači, frizeri, ali sve uz posebne mjere.
3. Treća faza predviđena je za 11. svibnja - tada će se omogućiti rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda, te rad s djecom s teškoćama. Omogućuju se okupljanja do deset osoba, omogućit će se održavanje laboratorijskih vježbi. Uvode se međužupanijske linije i avio linije u domaćem zračnom prijevozu. Omogućit će se i rad ugostiteljskih objekata, ali isključivo na tersama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja.
Display MoreKrećemo u život.
1. Prva faza otvaranja počinje u ponedjeljak 27. travnja. Omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnosti trgovine.
Drugo, omogućit ćemo nastavak rada svim subjektima koji obavljanju uslužne djelatnosti bez bliskog kontakta s klijentima.
Treće, uvode se javne gradske i prigradske linije prijevoz,a omogućuje rad knjižara i antikvarijata, omogućuje se i rad i trening sportaša te polaganje stručnih ispita prioritetnim skupinama.
2. Druga faza kreće 4. svibnja kada počinje rad javnih zdravstvenih sustava u punom opsegu, uz neke iznimke. Omogućuje se i rad privatnih zdravstvenih sustava koji se drže epidemioloških mjera. Otvarat će se i pedikeri, kozmetičari, brijači, frizeri, ali sve uz posebne mjere.
3. Treća faza predviđena je za 11. svibnja - tada će se omogućiti rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda, te rad s djecom s teškoćama. Omogućuju se okupljanja do deset osoba, omogućit će se održavanje laboratorijskih vježbi. Uvode se međužupanijske linije i avio linije u domaćem zračnom prijevozu. Omogućit će se i rad ugostiteljskih objekata, ali isključivo na tersama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja.
a popi, nema ih na popi-su, onaj u ST će pop-izditi, najprije trgovački centri, nije ni čudo da su se ljudi počeli križati prije ulaska u njih
Display MoreDisplay MoreKrećemo u život.
a popi, nema ih na popi-su, onaj u ST će pop-izditi, najprije trgovački centri, nije ni čudo da su se ljudi počeli križati prije ulaska u njih
Popi su od 02.05. bilo sada maloprije na vladi! Hahaha!!!
Display MoreDisplay MoreKrećemo u život.
Ne uočih ni ljuljačke i tobogane rambo_5
kada kreće burza? što kažu
kada kreće burza? što kažu
Koja burza ? 😆