Pa ne bas jer prosli ce ionako biti tamo....
ATPL (Atlantska plovidba d.d.)
-
-
-
Zašto fiksna kvartalna, a ne prema rezultatima?
-
Da i to stoji Stipe Cro
-
Moze ali mislim da bi bilo dobro mjenjati predstavnika na Skupstini svake godine samo cidto da se vidi da nas ima. Mozda kolega jasko ili manu ako su zainteresirani?
Dodatak: mislim da je kolega Jasko daaaleko nakvise doprinio temi ovdje pa bi on bio najbolji izbor ako je zainteresiran....
Apsolutno nebitno za Skupštinu koliko je tko piskarao na temi. Da nije bilo kolege Beretića ove godine bi vam dali šipak od dividende. Jedini je koji se za dioničare konkretno angažirao. Nikakvi padobranci ne dolaze u obzir još jako dugo.
-
Moze ali mislim da bi bilo dobro mjenjati predstavnika na Skupstini svake godine samo cidto da se vidi da nas ima. Mozda kolega jasko ili manu ako su zainteresirani?
Dodatak: mislim da je kolega Jasko daaaleko nakvise doprinio temi ovdje pa bi on bio najbolji izbor ako je zainteresiran....
Hvala kolega,
mislim da bi puno bolji izbor bili Vi ili kolega Manu...
-
uopste nisam tog misljenja. Puno je bolje imat istog predstavnika. zna se koliko ljudi stoji iza njega. Cesto mijenjanje samo govori da nisi vjerovao onom proslom. Ne mjenjas advokata jer je dobar nego jer je los.
kvartalna dividenda je super prijedlog - da se zadrze dionicari malo duze u papirima a ne nakon divke masa trejdera krene u rasprodaju.
Vjerojatno je to od važnijih razloga zašto se vani isplaćuje kvartalno, samim tim je dionica zaštićenija od pada putem tradera.
-
Apsolutno nebitno za Skupštinu koliko je tko piskarao na temi. Da nije bilo kolege Beretića ove godine bi vam dali šipak od dividende. Jedini je koji se za dioničare konkretno angažirao. Nikakvi padobranci ne dolaze u obzir još jako dugo.
Slazem se u potpunosti sa kolegom Laudatorom jer da nije bilo kolege Beretića vrlo vjerojatno uprava ne bi izasla sa prijedlogom divke od 5€ s obzirom da su i oni bili svjesni koliko malo je bilo potrebno da se izglasa protuprijedlog tako da u podrzavam ovaj prijedlog o kvartalnoj isplati u 2024.
-
Treba zadržati predstavnika od prošle godine jer je jako dobro informiran, dioničari su stekli i imaju povjerenja u njega. Nije ničiji pijun nego zastupa i predlaže legitimne interese svih vlasnika koji žele povrat od ulaganja.
Prijedlog za nekog novog može staviti bitne stvari van fokusa i razvodniti inicijativu. Ja sam isto lani bio jedan od nevjernih Toma i mislio da je sve skupa jalov posao, al dobar duh iz Rijeke me potpuno razuvjerio postignutim rezultatom. Zato moji glasovi i moje povjerenje ide samo jednom čovjeku iz Rijeke. BB
-
Kad bi se moglo birati meni bi najlipše sila neka jača isplata oko kineske NG za dokup pa laganije kvartalno🤗
-
Isplata dividende je u svakom slucaju bolja u vise isplata jer smanjuje volatilnost i spekulaciju s cijenom dionice, ja bi da se i ovogodisnja rasporedi u dva dijela bas iz toga razloga. Za promjenu nacina isplate dividende recimo kvartalno potrebno je to definirati statutom
Naravno treba gledat rezultat, novac se treba i zaradit
-
-
Isplata dividende je u svakom slučaju bolja u više isplata jer smanjuje volatilnost i špekulaciju s cijenom dionice, ja bi se i ovogodišnja rasporedila u dva dijela bas iz toga razloga. Za promjenu načina isplate dividende recimo kvartalno je potrebno definirati statutom
Naravno treba gledati rezultat, novac se treba i zaradit
Neka se predloži da se isplati za sljedeću godinu po kvartalima, a kad sazrije vrijeme za promjene statuta unijet će se to u statut. Trebat će i inače malo sire zagrabiti u statut al još nije vrijeme za to. Do tada može sve i skusptinskom odlukom.
-
Nije izduro dugo onaj na 56,20?
-
Nemožeš se vratiti u kraljicu nikako, danas umalo al opet pobježe. Danas malo pale vozarine , mislim sad ću to iskoristiti al ne daju ovi što drže, ajte malo udijelite i nama bokcima.
-
Tento imas je po 60-61€ na lopate, dodjes i uzmes koliko ti treba. 😁
-
Prijatelju po toliko sam prodao😀
-
Prijatelju po toliko sam prodao😀
još prošle godine smo glasali da će na 600kn, 800kn, 1000 i više do kraja godine, a vidi sada što nam ova konverzija u €Ure napravi, dobro je i 60ojra,
kraljica bi bila jako razočarana svojim podanicima
-
Aj nek bude ove godine 🤣🤣🤣
-
Koje zatišje dok čekamo skupštinu
Htio bih podijeliti svoja razmišljanja oko prijedloga kvartalne dividende od 2024. godine.
Kod brodara se radi o cikličkom sektoru, sa razdobljima visokih i niskih vozarina, koja mogu trajati nekoliko godina. Nitko na svijetu ne može predvidjeti vozarine, možemo samo nagađati. Ciklusi izgledaju ovako:
Brodarskim ciklusima se usklađuje ponuda brodova sa potražnjom za teretima.
Kada ponuda brodova premaši potražnju, vozarine i vrijednosti brodova padaju, stari brodovi idu u rezališta i broj narudžbi novih brodova se smanjuje. Kako tržište dolazi u ravnotežu, počinju se naručivati novi brodovi (brodari uglavnom pokušavaju djelovati protuciklički, pa kupiti brodove prije rasta vozarina dok je situacija relativno loša). Zato jer je potrebno otprilike dvije godine za fizički izgraditi brod, odjednom se počne graditi previše brodova, koji kada stignu na tržište poremete ravnotežu pa ponuda premaši potražnju. I tako se ciklus ponavlja... Ovo je glavni razlog zašto se brodarstvo smatra visokorizičnom djelatnošću za ulaganje.
Veliki rizik potencijalno treba nositi i veliku nagradu kroz povrat na ulaganje. Svega par firmi u Hrvatskoj može konkurirati brodarima po profitabilnosti ovog trenutka. Kada pogledamo gdje se nalazi ATPL:
- Restrukturiranje i refinanciranje duga – obavljeno 1check.jpg
- Ulazak investitora – fondovi zasad izbjegavaju ATPL 1cross.jpg
- Konsolidacija kompanije – dug je značajno smanjen, ide obnova flote 1check.jpg
- Narudžbe novih brodova – obavljeno; prosječna starost flote je 11,53 godina 1check.jpg
- Ekonomski neisplativi brodovi idu u rezališta – nemamo takvih 1check.jpg
- Poboljšanje odnosa ponude / potražnje za brodovima – Kina se polako otvara, zbog rata u Ukrajini se više zarađuje zbog povećanja ton milja 1check.jpg
- Poboljšanje novčanog toka – od početka 2021. godine ATPL stvara značajan višak dobiti, ali zaostaje po povratu dioničarima 1check.jpg
Preduvjete imamo, a pozitivni efekti kvartalne dividende bi bili:
- Princip je pravedan, dobit se redovno dijeli sa dioničarima
- Odluka da li će biti isplaćena dividenda ovisi najviše o rezultatima kvartala - dok je plus idu isplate, kod minusa sve ostaje u društvu - gleda se prosječna vozarina u usporedbi sa točkom pokrića na razini flote
- Temeljem dobrih rezultata 2021/2022 i financijskog stanja, po meni je 10% godišnjeg dividendnog prinosa sasvim realan cilj na razini godine
- Minimalna neto dobit koju menadžment treba ostvariti za provedbu iznosi oko 6 EUR po dionici, tj. zaraditi 8,37 milijuna EUR neto dobiti u 2023. godini (oko 63 milijuna kuna)
- Jednostavno u praksi, bolje za novčani tijek, umjesto jedne velike isplate godišnje planiraju se četiri manje isplate od 1,50 EUR po dionici (veljača, svibanj, kolovoz, studeni)
- Vraćanje povjerenja u dionicu, manja volatilnost, veća stabilnost cijene
- Mogli bi privući nove ulagače iz redova institucionalnih ulagatelja, investicijskih i mirovinskih fondova
U svakom slučaju, radi se o novosti na hrvatskom tržištu kapitala.
Vjerujem da bi opet postali predvodnik na burzi.
Volio bi čuti što mislite o svemu...
-
Mislim da je Vergilijeva inicijativa sjajna ideja i prilika da se napravi iskorak u smjeru privlačenja novih ulagaca i zadrže postojeći. Troškovno i operativno za firmu provedba ovakve odluke ne bi mnogo stajala niti bi bila zahtjevna.
-
kvartalna dividenda je vrh, a time bi se i uprava pritisnula da bude malo proaktivnija i transparentija.
pretpostavljam da ste ovo gore izračunali neki "breakeven" za profitabilnost.
da se mene pita, ostavio bih nešto cash-a na računu čisto za ne daj Bože, jer je trenutno omjer novca na računu i kratkoročnih financijskih obveza 1:1.
KRATKOROČNE OBVEZE
Obveze za zajmove, depozite i slično 12.723.262
Obveze prema bankama i drugim financijskim institucijama 13.249.314
NOVAC U BANCI I BLAGAJNI 23.217.258
ovi ostali argumenti su apsolutno na mjestu.
sjećam se da sam na isto bio upozoravao i ekipu na ADPL da ne jašu toliko i isključivo po dividendi, pa im se na kraju desila Rusija (a svi znamo šta je to značilo za cijenu dionice).
ako se ovdi pametno skupite oko bitnih stvari, a to je održivost poslovanja na dugi rok (pretpostavljam da tako i razmišljate, jer i idete u smjeru kvartalne dividende), onda je samo bitno staviti neki omjer koji društvo neće "zaklati", a institucionalce će privući (realno, oni masovno ulaze i u dionice sa iznosima dividende koji ne pokrivaju niti FED-ovu ili ECB-ovu ciljanu dugoročnu inflaciju, tako da...).
nemam dionice, ali to je neko moje razmišljanje kako bi ja, i kao poslovni čovjek, i kao investitor, da pomirim da su mi obje strane zadovoljene.
naravno, treba imati na umu i da se flota povremeno treba održavati i obnavljati (CAPEX), ali ni tu sad bit sulud, nego se prilagođavati okolnostima.
inače, svaki aktivizam podržavam, al još više podržavam gledanje na duge staze, jer ako ovdi svi budu pametni, ova dionica komotno može postati III. mirovinski stup.
pratim situaciju, i ako mi se cijela priča svidi, možda i ja napokon izađem iz cash pozicije
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
ADPL (AD Plastik d.d.) 3k
- Admin