1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Razno
  3. Kavana

Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• maratonac
  • February 19, 2020 at 1:17 PM
  • Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • August 3, 2022 at 11:49 AM
    • #3,281
    Quote from Chuck
    Quote from barbosa 2.0

u top10 nema promjena i očito je da ovu dionicu netko zadnjih par dana odrađuje, ove prodaje nemaju veze sa normalnom trgovinom a razvidno je da se koristi vrijeme godišnjih, smanjena likvidnost i plitko tržište da se agresivno malim nalozima spusti vrijednost dionice...zašto, nemam pojima...

fundamenti su jaki, 0,44bv, tvrtka konstantno u ovim teškim uvjetima ostvaruje ebitda, smanjuje dugove, stabilno posluje te ima novougovorenih 180M eur novih poslova i samo malo stabilizacije sektora koju očekujem vrlo skoro i kernuti će veća dobit a time i dividenda a ovaj šorter koji se tu zeza sa tržištem agresivno prodavajući sa minusom će proći kako će proći ?(

Dok se rat u Ukrajini ne završi nema smisla ovo kupovati, jer će sa svakim izvješćem dionica padati za 10-tak kuna, pa tko sada kupuje dionicu, taj kupuje i buduće gubitke, ali neki vole gubiti novce, jer se zaljube u dionicu, ali treba se zapitati, da li je firmi stalo do malih dioničara. Ova firma je na putu Đure Đakovića ako se ovaj rat uskoro ne završi.

Pretpostavljam da nemate ni ADPL?

• Junak
    Student
    Reakcija primljeno
    252
    • August 3, 2022 at 2:45 PM
    • #3,282

Sto mi je ne jasno. Vecina koliko vidim imaju 1000+ dionica ovdje, znaci circa 0.5 mil Kuna Samo u atlantskoj a krive se I cigane za 20-ak k kuna koje bi mogli dobiti sa povecanjem ove dividende.

Vjera u samu dionicu je cini se na vrlo niskim granama kad se toliki trud ulaze da bi kikiriki izvlaciti s obzirom kakvim sredstvima raspolazete. Vi ste burekdije

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • August 3, 2022 at 2:50 PM
    • #3,283

Nije mi baš da sam te ubrao šta si mislio reći, tj. šta je pjesnik htio reći?

Meni je svejedno za divku, kako sam napisao više puta neka sve što misle dati za divku stave u otkup svojih dionica, pa da usreće ove koji sad prodaju :S . Bitnije mi je da je kompanija stablina na nevere, i da ovako cijenu ne ruše na ove smješne razine

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • August 4, 2022 at 7:14 PM
    • #3,284
    Quote from Zlatek
    Quote from Yieldchaser

Novac na računu može osvanuti na razne načine. Mogu ja ući u dug, kao što i oni ulaze pa naravno da mi zajmodavac isplati cash na moj račun i to postaje moja imovina, a moja obveza prema zajmodavcu/kreditoru je teret moje imovine. Naravno da je na računu novac, ali koliko vrijedi moja imovina nakon tog posla? Koliko vrijedi dionica kompanije nakon toga?

Ista stvar s temeljnim kapitalom ili povećanjem temeljnog kapitala. Osnuješ trgovačko društvo i temeljni kapital se vodi u pasivi, a u aktivi je taj novac - on osvane na računu društva. Mnogi pričaju da ako je velik TK, da on ima tzv. garantnu funkciju, da je netko sigurniji ako ima posla s društvom koje ima velik temeljni kapital... Nikad nisam vjerovao u to.. Netko može kupiti za taj novac jabuka i banana i one onda strunu i što ostane? Hrpa smeća, još smrdi, treba to i počistit pa budu i dodatni troškovi još. Povećanje temeljnog, tj. dokap? Opet osvane novac na računu društva, a što je s dionicama? Razvodnjavanje, eto što je. I da je minimalan dokap, to su istinski tihi ubojice dionica naprosto jer se smanjuje vlasnički udio u kompaniji. Naravno da tu ovisi za što će taj novac biti korišten i kakvi će biti povrati na to.. moguće je i da zarada u budućnosti nadmaši taj gubitak pa dionica svejedno ojača..

FCF je operativni novčani tok umanjen za kapitalne izdatke... to je onaj file casha koji u cirkulaciji kompaniji ostaje na kraju i s time mogu izvoditi što hoće. Ako je pozitivan, znači da više casha ulazi u kompaniju nego što izlazi, a ako je negativan, onda je obrnuto. Naravno, jako je bitno na ŠTO TOČNO se taj novac troši. Može biti i negativan koju godinu pa ako su ulaganja dobra, razumna i za to postoji jako dobar razlog, onda je to oke. To je recimo kod KODTa. Ali uvijek su dugi periodi negativnog FCFa razlog za postaviti pitanja. Tu onda treba due dilligence i te stvari, a meni se to fakat ne da i nije nama malim dioničarima to potrebno. Vidim to..gle..ne sviđa mi se i zaobiđem..oke, gle, trendovi se i promijene.. recimo RIVP 2021 i u zadnja 4 kvartala ima veoma snažan FCF. Moje je mišljenje da bi im bilo bolje da to koriste za smanjenje dugoročnog duga i po mogućnosti otkup vlastitih dionica, ako već smatraju da su podcijenjene, kao što dosta vas ovdje smatra. Dividenda po meni ne. Smatram da ne bi bila dobra odluka.

NHF, ali prvi dio sam precrtao jer je hrpa "ki-bi-da-bi" gluposti i to ne bih komentirao.

FCF se ne može koristiti za "što god hoće" nego samo za tri stvari: 1) isplatu dividendi, 2) smanjenje duga i 3) proširenje poslovanja kroz investicije/akvizicije. (dobro, mogu i spaliti novac na kružna putovanja svemirom, ali računam da smo profesionalci i da ne govorimo o takvim opcijama).

I tvoje je mišljenje da je dug u RIVP najveći problem i da treba napraviti deleverage?

Ovaj prijedlog s otkupom vlastitih dionica, a govorimo o otkupu za cca 75 milijuna kuna, koliko bi iznosila dividenda od 0,6kn/dionici, ne smatram relevantnim za razmatranje jer to naprosto nije izvedivo na ovom nelikvidnom tržištu.

Display More

NHF?

Koje ja teške emocije ovdje izbacujem? Izbacivao sam ih na nekim drugim temama, ali ne ovdje.

Gle, nije mi namjera bila niti jest provocirati te. Ako si izgubio novac, nisam ti ja za to kriv. Radi što hoćeš, prijatelju.

Iznesem svoje mišljenje oko toga da ne bi bilo dobro za kompaniju da isplaćuju dividendu i da bi bilo bolje da FCF koriste za otplatu duga i tu me krenete napadati ko da sam antikrist...

Quote from Philidor

Gdje sam ja napisao da se smještajne jedinice trže po jednakoj vrijednosti poput apartmana ili bilo što slično? Tu paralelu nisam povukao, samo da trenutne vrijednosti iz bilance nisu realne jer se vode po cijenama stjecanja koje su u međuvremenu narasle (a zbog čega da su se krediti svakako isplatili) i zbog toga bih volio vidjeti realnu revalorizaciju pa bi onda mogli pravilno procijeniti sposobnost za otplatu tih kredita, bilo to iz operativnog novčanog toka ili iz prodaje dugotrajne imovine. Ako vi možete odrediti koji je opseg tog nerazmjera super, ja ne mogu niti mislim da Mr. Market (uključujući prosječnog Dodu i stručnog Peru) to vidi i važe.

Ok. Pa gdje je onda na kupnji ekipa koja smatra da to tako jako puno vrijedi? Od koga i čega je sazdan taj Mr. Market?

Ja recimo smatram da je ovo razumna cijena za RIVP. Ne smatram ju ni podcijenjenom ni precijenjenom.

Edited once, last by Yieldchaser: Merged a post created by Yieldchaser into this post. (August 4, 2022 at 7:19 PM).

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • August 5, 2022 at 8:32 AM
    • #3,285

Pa ok je da uzmu 200kn/ sat ako mogu, barem na ocistiti i srediti ne treba neko skolovanje. To moze i sam nabrzaka srediti ili naci nekog tko ce mu to odradit i jeftinije, ako on zaradi vise sa svojim poslom po satu.

To je sve slobodno trziste, nije monopol kao struja, energenti uglavnom… za koje izgleda kao da je slobodno trziste, ali je u biti fino dogovoreno ispod stola…

• alfa1
    Student
    Reakcija primljeno
    256
    • August 5, 2022 at 11:58 AM
    • #3,286
    Quote from Chuck

Krenulo mi je loše ovaj tjedan, zamaglila se kristalna kugla. Nema više trgovanja, kugla ide na poliranje.

To sam i mislio, čim se tipovi poput tebe, koji ne trguju na ZSE i ne komentiraju je, pojave i počnu pljuvati po svemu, znači da su u banani pa se istresaju na "krivca" za svoje frustracije. A tko bi mogao biti kriv za probleme preko bare nego nefunkcioniranje naše male bare, naših zakona i političara? Logično.

Sada kada si obavio veliku nuždu možeš olakšan krenuti u novi tjedan preko bare.

• Chuck
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    507
    • August 5, 2022 at 1:21 PM
    • #3,287
    Quote from Junak

Bdi potonio. Vidim nitko ne javlja nikakve vijesti od svih ovih drukera koji pricaju o 5 puta podcjenjenoj dionici. U ovakvim uvjetima, neko da povecava dividendu bi bio glup. Nadam se da je ovo dno

P. S. Don't hate the player, hate the game

BDI pada kao kamen, ali dno je možda blizu, nisam više siguran, kugla mi se malo zamaglila, pa je na poliranju. Da li može pasti ispod nule, pa da brodari naručiteljima na kraju plaćaju da mogu voziti njihov ugljen? Ako ovako nastavi ATPL će tražiti dioničare da za 20 kn dividende uplate duplu dividendu od 40 kn nazad u poduzeće.

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • August 5, 2022 at 2:34 PM
    • #3,288

Ako sve tone triba napraviti diverzifikaciju pa kupiti barem dvi podmornice 😉

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • August 10, 2022 at 2:30 PM
    • #3,289

No, kao sto sam i očekivao…. Izgleda da su nam se pridružile “dobre duše” iz same kompanije koje će sad crtati sunce na plavom nebu i nehajno usmjeravati “ovce u tor”. Predlazem vam svima da razmijenite u privat djelu adrese i kontakte jer je ocito da javna rasprava o strategiji na otvorenom forumu bas i nema nekog smisla. Imate još vremena, organizirajte se i komunicirajte van oku dohvatljivih kanala!

Sto se tiče protuprijedloga i glasanja na skupštini sve piše u ZTD. Obzirom da je protuprijedlog objavljen u redovnim rokovima prije održavanja same skupštine najprije bi se trebalo glasati o njemu. Moguće je da bude novih protuprijedloga na samoj skupštini (kao i dopuna dnevnog reda u propisanim rokovima prije skupštine), a onda će o rasporedu glasanja odlucivati predsjedavajući. Bilo bi dobro da zastupnici na skupštini imaju unaprijed dogovorenu strategiju za neocekivane i nenajavljene događaje. Kao i da imaju pripremu za predsjedavajućeg skupštine jer ovaj koji se predlaže nije bas neovisan obzirom na to tko ga predlaže!

• Chuck
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    507
    • August 11, 2022 at 5:17 PM
    • #3,290

Kad svi govore jedno, a tržište (vozarine) drugo, obično je tržište u pravu, ali kugla mi je još uvijek na poliranju, pa ostavljam svakom da to tumači na svoj način. Ne bih imao ništa protiv da vozarine malo porastu, čak naprotiv, ali za sada očito ništa od toga. Moram napraviti novu analizu, jer prošla nije uzela u obzir ovako velik pad vozarina. Lockdowni u Kini, problemi u građevinskom sektoru i smanjena potražnja za željezom su ohladili tržište.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • August 11, 2022 at 5:33 PM
    • #3,291
    Quote from Chuck

Kad svi govore jedno, a tržište (vozarine) drugo, obično je tržište u pravu, ali kugla mi je još uvijek na poliranju, pa ostavljam svakom da to tumači na svoj način. Ne bih imao ništa protiv da vozarine malo porastu, čak naprotiv, ali za sada očito ništa od toga. Moram napraviti novu analizu, jer prošla nije uzela u obzir ovako velik pad vozarina. Lockdowni u Kini, problemi u građevinskom sektoru i smanjena potražnja za željezom su ohladili tržište.

S druge strane, da su dionice nisko, a vozarine visoko, pretpostavljam da bi onda dionice bile tržište pa bismo opet morali raditi novu analizu.

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • August 12, 2022 at 11:41 AM
    • #3,292
    Quote from havi

Za početak ja ne bih puno blebetao po forumu jer jasno je da vas iz kompanije prate sto radite.

Trebalo je valjda najprije okupiti dioničare i sakupiti glasove, najaviti se i zatim najprije neformalno pokusati razgovarati. I tamo se upoznati i vidjeti kakvi su interesi s jedne, a kakve mogućnosti s druge strane.

Pretpostavka je da u UO Atpl sjede razumni ljudi, al ima vjerojatno i onih koji manjinske “sa strane” uopće ne dozivlajavaju i ne zele s njima komunicirati. No, IB je nekoć takodjer bio manjinski i mislim ili pretpostavljam da bi on, zajedno sa izvrsnim direktorima bio raspoložen za razgovor i ispitivanje interesa s jedne i mogućnosti s druge strane.

A onda bi se ako se komunikacija uspostavi razgovaralo o dividendi, projektima, budućem poslovanju i svemu onom sto uglavnom zanima dioničare. Dioničare, ne špekulante.

Ovako, mislim da je napravljena greška u koracima. Krenulo se odmah u glavu, i odmah sa prijedlogom koji tesko da je izvediv. I sad ako opunomoćenik dobije košaricu, propustile su se neke mogućnosti. Naprosto, kad primiš gol u prvih 5 min. utakmice, puno je teze doći u situaciju da kasnije remiziras utakmicu odnosno postigneš dobre rezultate i visoku poziciju u prvenstvu. Toliko od mene.

Opaaaa sad se i komentiranje na forumu etiketira blebetanjem. :thumbup:

Očekivao sam dušebrižnike koji će ovu vrijednu i čini mi se jedinstvenu inicijativu pokušat obezvrijedit, sprdat i na svaki način, kolege koji se kolebaju odgovoriti od slanja punomoći, ali da će se baš tolika energija uložiti e to me iznenadilo. Svaka čast kolega. <X

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • August 12, 2022 at 12:08 PM
    • #3,293
    Quote from Laudator
    Quote from havi

Za početak ja ne bih puno blebetao po forumu jer jasno je da vas iz kompanije prate sto radite.

Trebalo je valjda najprije okupiti dioničare i sakupiti glasove, najaviti se i zatim najprije neformalno pokusati razgovarati. I tamo se upoznati i vidjeti kakvi su interesi s jedne, a kakve mogućnosti s druge strane.

Pretpostavka je da u UO Atpl sjede razumni ljudi, al ima vjerojatno i onih koji manjinske “sa strane” uopće ne dozivlajavaju i ne zele s njima komunicirati. No, IB je nekoć takodjer bio manjinski i mislim ili pretpostavljam da bi on, zajedno sa izvrsnim direktorima bio raspoložen za razgovor i ispitivanje interesa s jedne i mogućnosti s druge strane.

A onda bi se ako se komunikacija uspostavi razgovaralo o dividendi, projektima, budućem poslovanju i svemu onom sto uglavnom zanima dioničare. Dioničare, ne špekulante.

Ovako, mislim da je napravljena greška u koracima. Krenulo se odmah u glavu, i odmah sa prijedlogom koji tesko da je izvediv. I sad ako opunomoćenik dobije košaricu, propustile su se neke mogućnosti. Naprosto, kad primiš gol u prvih 5 min. utakmice, puno je teze doći u situaciju da kasnije remiziras utakmicu odnosno postigneš dobre rezultate i visoku poziciju u prvenstvu. Toliko od mene.

Opaaaa sad se i komentiranje na forumu etiketira blebetanjem. :thumbup:

Očekivao sam dušebrižnike koji će ovu vrijednu i čini mi se jedinstvenu inicijativu pokušat obezvrijedit, sprdat i na svaki način, kolege koji se kolebaju odgovoriti od slanja punomoći, ali da će se baš tolika energija uložiti e to me iznenadilo. Svaka čast kolega. <X

Display More

Postovani kolega, sve ste krivo shvatili

Lp

• sonda
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    517
    • August 13, 2022 at 7:52 AM
    • #3,294

Svako ima svoje veselje, pa tako i ja...

U jučerašnjem komentaru sam se moram priznati malo i očajnički zezao, ali sad se stvar mijenja. Ovaj jučerašnji skok na ATGR ulijeva nadu da cijena neće više padati. Na dnevnom grafu se nazire neki HH... da ga sad ne stavljam...

Na dobrom smo putu.

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • August 13, 2022 at 6:39 PM
    • #3,295
    Quote from enes.razman

cemu onda cekati prodajte 16.08.2020 i skratite sebi muke

Pa ima zašto ali nismo zajedno ovce čuvali da vam to povjerim.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• enes.razman
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    327
    • August 16, 2022 at 4:29 PM
    • #3,296

https://prnt.sc/cnM98PVVW-af evo malo ne tako crnjaka i losih vijesti

• Chuck
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    507
    • August 17, 2022 at 3:47 PM
    • #3,297

Danas vani pada sve od reda, uključujući i brodare

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • August 17, 2022 at 3:52 PM
    • #3,298
    Quote from Chuck

Danas vani pada sve od reda, uljučujući i brodare

Nikad ne pada sve dragi chuck a bijah slobodan baciti oko i vidjeh cak i neke zelene brodare 8) a opet puno je bolje da pada sve nego samo brodari, mislim...pa neka crkne i susjedu krava ;)

• Kayser Sose
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    342
    • August 18, 2022 at 7:28 PM
    • #3,299
    Quote from Manu

Kod nas je izgleda sve moguće. Dobit ćemo Todorića 2.0 i izlistane dionice nove Jamnice 2.0 kao da se ništa dogodilo nije. Sve ovo prognozirano od samog početka afere Agrokor.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…c-foto-20220818

Quote from Manu

Kod nas je izgleda sve moguće. Dobit ćemo Todorića 2.0 i izlistane dionice nove Jamnice 2.0 kao da se ništa dogodilo nije. Sve ovo prognozirano od samog početka afere Agrokor.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…c-foto-20220818

Draguljar...krkan i kockasta glava...tako nam i treba...ŽFT

pecunia non olet

• Chuck
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    507
    • August 21, 2022 at 10:48 AM
    • #3,300

Kina je u problemima

Karantena i nekretninski kolaps ozbiljno su uzdrmali gospodarskog diva: Što se to događa u Kini i kako će utjecati na ostatak svijeta?
    Iako cijeli svijet s namjerom ublažavanja inflacije sada povećava kamatne stope, kineske vlasti ovoga su ih tjedna na sveopće iznenađenje snizile. Rezultati…
    www.tportal.hr

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 20, 2025 at 8:36 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. superfly

May 20, 2025 at 8:36 PM
    1. GRNL (Granolio d.d.) 120

• sonda
      • January 13, 2022 at 11:03 AM
      • Dionice
      • sonda
      • May 20, 2025 at 5:11 PM
    2. Odgovora
      120
      Pregleda
      42k
      120
    3. Muzakus

May 20, 2025 at 5:11 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 2:58 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      910k
      2.1k
    3. Darla

May 20, 2025 at 2:58 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 1:48 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      832k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 20, 2025 at 1:48 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 12:29 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 20, 2025 at 12:29 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

superfly May 20, 2025 at 8:36 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Darla May 20, 2025 at 2:58 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 20, 2025 at 1:48 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 20, 2025 at 12:29 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 20, 2025 at 12:13 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Birtija

5,858 Replies, 5 years ago
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

4,254 Replies, 5 years ago
  • Aktualno (vijesti)

1,148 Replies, 4 years ago
  • Prognoza cijena

231 Replies, 5 years ago
  • Prijedlozi za forum

212 Replies, 5 years ago

Slične teme

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• Avx
    • February 13, 2020 at 2:36 PM
    • Dionice