1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:53 PM
  • Zlatek
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    568
    • August 4, 2022 at 3:43 PM
    • #1,661
    Quote from Yieldchaser

Novac na računu može osvanuti na razne načine. Mogu ja ući u dug, kao što i oni ulaze pa naravno da mi zajmodavac isplati cash na moj račun i to postaje moja imovina, a moja obveza prema zajmodavcu/kreditoru je teret moje imovine. Naravno da je na računu novac, ali koliko vrijedi moja imovina nakon tog posla? Koliko vrijedi dionica kompanije nakon toga?

Ista stvar s temeljnim kapitalom ili povećanjem temeljnog kapitala. Osnuješ trgovačko društvo i temeljni kapital se vodi u pasivi, a u aktivi je taj novac - on osvane na računu društva. Mnogi pričaju da ako je velik TK, da on ima tzv. garantnu funkciju, da je netko sigurniji ako ima posla s društvom koje ima velik temeljni kapital... Nikad nisam vjerovao u to.. Netko može kupiti za taj novac jabuka i banana i one onda strunu i što ostane? Hrpa smeća, još smrdi, treba to i počistit pa budu i dodatni troškovi još. Povećanje temeljnog, tj. dokap? Opet osvane novac na računu društva, a što je s dionicama? Razvodnjavanje, eto što je. I da je minimalan dokap, to su istinski tihi ubojice dionica naprosto jer se smanjuje vlasnički udio u kompaniji. Naravno da tu ovisi za što će taj novac biti korišten i kakvi će biti povrati na to.. moguće je i da zarada u budućnosti nadmaši taj gubitak pa dionica svejedno ojača..

FCF je operativni novčani tok umanjen za kapitalne izdatke... to je onaj file casha koji u cirkulaciji kompaniji ostaje na kraju i s time mogu izvoditi što hoće. Ako je pozitivan, znači da više casha ulazi u kompaniju nego što izlazi, a ako je negativan, onda je obrnuto. Naravno, jako je bitno na ŠTO TOČNO se taj novac troši. Može biti i negativan koju godinu pa ako su ulaganja dobra, razumna i za to postoji jako dobar razlog, onda je to oke. To je recimo kod KODTa. Ali uvijek su dugi periodi negativnog FCFa razlog za postaviti pitanja. Tu onda treba due dilligence i te stvari, a meni se to fakat ne da i nije nama malim dioničarima to potrebno. Vidim to..gle..ne sviđa mi se i zaobiđem..oke, gle, trendovi se i promijene.. recimo RIVP 2021 i u zadnja 4 kvartala ima veoma snažan FCF. Moje je mišljenje da bi im bilo bolje da to koriste za smanjenje dugoročnog duga i po mogućnosti otkup vlastitih dionica, ako već smatraju da su podcijenjene, kao što dosta vas ovdje smatra. Dividenda po meni ne. Smatram da ne bi bila dobra odluka.

NHF, ali prvi dio sam precrtao jer je hrpa "ki-bi-da-bi" gluposti i to ne bih komentirao.

FCF se ne može koristiti za "što god hoće" nego samo za tri stvari: 1) isplatu dividendi, 2) smanjenje duga i 3) proširenje poslovanja kroz investicije/akvizicije. (dobro, mogu i spaliti novac na kružna putovanja svemirom, ali računam da smo profesionalci i da ne govorimo o takvim opcijama).

I tvoje je mišljenje da je dug u RIVP najveći problem i da treba napraviti deleverage?

Ovaj prijedlog s otkupom vlastitih dionica, a govorimo o otkupu za cca 75 milijuna kuna, koliko bi iznosila dividenda od 0,6kn/dionici, ne smatram relevantnim za razmatranje jer to naprosto nije izvedivo na ovom nelikvidnom tržištu.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • August 4, 2022 at 3:55 PM
    • #1,662

Ok, Valamar je vodio hotele očito po cijeni stjecanja cijelo vrijeme. Kumulirao ulaganja i amortizirao ih. Isto tako Valamar je u Girrandelu uložio toliko da vjerojatno na trzistu ne bi našao kupca za to ulaganje. A ono najveće ulaganje kod Poreča koje je ostalo na razini građevinske jame? https://valamar-riviera.com/media/311693/v…150x150mm-2.pdf

Sami ste rekli da su hoteli na Babinom kuku prodani povezanom društvu i prodani su za cca 100.000 EUR po smještajnoj jedinici kolko je meni poznato.

Da sad pitate prosječnog Dodu s foruma koliko vrijedi soba na Babinom kuku, tesko da bi našli koga tko ne bi tvrdio da je to barem 200 tisuća eura obzirom na lokaciju?! (Pogledajte cijene kuća, stanova i apartmana na Baninom kuku: https://www.njuskalo.hr/?ctl=search_ad…&sort=expensive

A postiglo se upola. I to povezanom društvu. Vrijedi se zamisliti nad tim parametrima. Barem ja bih.

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • August 4, 2022 at 4:02 PM
    • #1,663

Gdje sam ja napisao da se smještajne jedinice trže po jednakoj vrijednosti poput apartmana ili bilo što slično? Tu paralelu nisam povukao, samo da trenutne vrijednosti iz bilance nisu realne jer se vode po cijenama stjecanja koje su u međuvremenu narasle (a zbog čega da su se krediti svakako isplatili) i zbog toga bih volio vidjeti realnu revalorizaciju pa bi onda mogli pravilno procijeniti sposobnost za otplatu tih kredita, bilo to iz operativnog novčanog toka ili iz prodaje dugotrajne imovine. Ako vi možete odrediti koji je opseg tog nerazmjera super, ja ne mogu niti mislim da Mr. Market (uključujući prosječnog Dodu i stručnog Peru) to vidi i važe.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • August 4, 2022 at 6:13 PM
    • #1,664

Evo vam primjer: pogledajte Vilu Dubrovnik na ZSE. Taj hotelčić ima 50-60 soba i sami pogledajte koliko ostvaruje prihoda godišnje. https://zse.hr/hr/papir/310?isin=HRVIDURA0009

U normalnoj godini hotel radi po sobi prihod od 140 tisuća eura. Znate li koliko rade hoteli na Babinom kuku? Ne vise od 20 prosjecno. Villu DU je lani preuzeo Erste mirovinski. Znate koliko ju je platio? 417,12 kuna po dionici odnosno 346,2 milijuna kuna odnosno preko 700 tisuća eura po smještajnoj jedinici. U sklopu transakcije prodan je i ovaj hotel koji je bio u toj cijeni, al ovaj jedva pokriva troskove poslovanja iako je nov i premium i na vrhunskoj lokaciji. https://dresortsibenik.com/ i kada se uključi preuzeti dug, ovaj je hotel prodan za “siću”, od par milijuna kuna.

Postoje objektivni razlozi zašto je on slabo profitabilan, a zašto je Villa DU super profitabilna. Villa DU se nalazi na par km od Babinog kuka ali ostvaruje 7-8 puta vece prihode po sobi. Iz tog razloga je pišem da valuacija nisu snovi i planovi na papiru, ako ne postoje konkretne ostvarene brojke iza vrijednosti odnosno cijene.

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • August 4, 2022 at 6:31 PM
    • #1,665

Ovo se pomalo pretvara u raspravu vrijede li nekretnine RIVP mnogo više od iskazanog u bilanci ili suludo mnogo više, a u kojoj nisam spreman sudjelovati jer nemam dovoljno znanja za takvo nešto i kao što sam prethodno rekao volio bih da taj posao za svih nas odradi struka i uprava. Ali neke stvari i slijepac može vidjeti, odnosno da početna poanta stoji, vrijednost nekretnina je u bilanci iskazana u (mnogo) nižem isnosu pa se time iskrivljuje omjer duga RIVP naspram imovine.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • August 4, 2022 at 7:55 PM
    • #1,666

A sto imate od toga da nekretnine vrijede 5 milijardi eura ako je povrat na kapital takav kakav je, a na imovinu još kudikamo manji.

Rasprava je o tome da se imovina, kao i firma vrednuje primarno po profitnoj snazi, a nekretnine su sporedne jer ih ionako ne mogu ili neće prenamijeniti u stambene ili neke druge koje bi mogle hipotetski biti profitabilnije. Ako ih s druge strane gledate kao kolateral, možda one i vrijede vise, no banka ili kreditor će ih za potrebe vrednovanja vrednovati kao i investitor (odnosno po procjeni ovlaštenog procjenitelja). Pitanje je zašto se Valamar konstantno okreće mirovincima da mu peglaju bilancu, a ne kreditima banaka. Očito to (vrijednost nekretnina za kolateral nije bankama problem) nego visina duga u odnosu na profitabilnost (koja je u Corona uvjetima snazno pala). No, obzirom da se Valamar u međuvremenu razdužio trenutno omjeri duga i operativne profitabilnosti ne prestavljaju problem, no banke vise ne zele plasirati povoljne kredite nego su cini se povisile premiju rizika i zato dug nije problem, al po nekadašnjim uvjetima kredita vise nema. Pored toga, ukupne potrebe Valamara za financiranjem i namjervanim investicijama su očito porasle, a pojedinacno gledano, bankama je to čini se prevelik zalogaj (banke jednako kao sto vole zarađivati vole i (moraju) raspršiti rizik koncentracije na jednog i/ili grupu povezanih klijenata). Eto, tako ja to nekako vidim. Možda sam u krivu, al vjerujem ne previše. 😉

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • August 4, 2022 at 9:57 PM
    • #1,667

Meni se čini da je bolje biti vlasnik jedne sobe na moru nego biti mali dioničar s 0,1% hotelske kuće sa 1000 soba.

Ovdje kad poplaćaš poreze, direktore, njihove tajnice, te uhljebe, ostalo osoblje, troškove u sistemu plus većinskog ako nešto mulja u sistemu ostane nešto, ali ne previše. Dividende ako ih ima su skromne, jedino ostaje nada da bude neko preuzimanje u budućnosti.

Ono gore je bilo dobro tamo 2009-13 dok su cijene bile niske što smo koliko-toliko iskoristili.

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • August 5, 2022 at 8:55 AM
    • #1,668
    Quote from Philidor

Trenutne cijene turističkih dionica su po mom mišljenju uvelike uzrokovane niskim povratom na imovinu, a ne nesrazmjerom imovine i duga, ako bi već morao nešto napisati o tome...

Quote from havi

A sto imate od toga da nekretnine vrijede 5 milijardi eura ako je povrat na kapital takav kakav je, a na imovinu još kudikamo manji.

Evo kolega ipak smo našli common ground :)

• doc25
    Početnik
    Reakcija primljeno
    5
    • August 5, 2022 at 9:10 AM
    • #1,669

Previše analiziramo vrijednost imovine. Dionica RIVP je savrsena za trejd, ako trejdaš sa par tisuća komada mozes okrenuti lijepu svotu svaki dan. Ja sam u dobrom plusu sa RIVP.

Ja osobno uvijek idem u njihove hotele, i prilicno sam zadovoljan. Dobar je osjećaj kad si suvlasnik barem u promilu, a hoteli puni.
    Samo se nadam da ce postaviti više solara, i sad ih ima dosta ali uvijek moze bolje :)

• sonda
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    517
    • August 5, 2022 at 10:47 AM
    • #1,670

Dobar zaključak. Ovo je diona za trade, jer od držanja nema kruha.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • August 5, 2022 at 3:14 PM
    • #1,671

svakako zanimljiva diskusija. nemam ništa važno za dodati niti zagovaram bilo jednu ili drugu stranu. umjesto toga vam savjetujem da uzmete nekoliko sati vremena i prisjetite se prodaje liburnije. kakova su bila očekivanja, kolika je cijena postignuta i zašto je bila toliko diskontirana od očekivanja. a pravi znalci su pisali na temi i davali procjene, a na kraju se svelo na ebitda! odnosno koliko funkcionalna imova može generirati dobiti. a imali i masu nefunkcionalne.

a zatim sunce koncerna!

dakle, nije stvar crno bijela, već daleko složenija. nije da objekti vrijede malo, i kolikim se omjerom valoriziraju u eventualnoj prodaji, ali glavni parametar je ebitda!

za jaku andabaka se poslije liburnije govorilo da je vrhunski prodao sunce koncern! da li je stvarno tako? usporedite multiple liburnije i sunca, pa zatim projicirajte na valamar. dobiti ćete vrlo zanimljive brojke.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • August 5, 2022 at 5:07 PM
    • #1,672

Zato sto je LRH vodila akipa koja nema pojma o turizmu i biznisu, nego su se docepali dionica na razne nacine i izvlacili lovu na razne kombinacije… obnavljali su hotel ambasador 5* bezveze 2 puta relativno kratko vjerovatno prije prodaje samo da izvuku lovu

Onda cemo njurgati za X godina da nam hotele drze stranci 😒

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • August 5, 2022 at 5:40 PM
    • #1,673
    Quote from D_artagnan

Zato sto je LRH vodila akipa koja nema pojma o turizmu i biznisu, nego su se docepali dionica na razne nacine i izvlacili lovu na razne kombinacije… obnavljali su hotel ambasador 5* bezveze 2 puta relativno kratko vjerovatno prije prodaje samo da izvuku lovu

Onda cemo njurgati za X godina da nam hotele drze stranci 😒

zašto ne stranci ako kažeš da 'naši' ne znaju?

bolje da su onda u rukama onih koji 'em imaju kapitala, 'em imaju znanja da sve i sprovedu

uostalom Luersseni grade vrlo dobre jahte: razgovarali smo s novim vlasnikom LRH (novilist.hr)

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • August 5, 2022 at 9:57 PM
    • #1,674

Ma nema problema, bolje stranci nego nesposobni nasi… jeste da cemo biti samo sljakeri u svojoj drzavi, ali svakom po zasluzi 🙃…

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • August 8, 2022 at 10:14 AM
    • #1,675

Ima se, može se...divka 1,2kn...iznad očekivanja

Obavijesti izdavatelja - EHO

• NaitsabesBI
    Student
    Reakcija primljeno
    124
    • September 16, 2022 at 2:43 PM
    • #1,676

potpisali su ugovor sa HEP-om za razdoblje lipanj 2022-svibanj 2023 gdje je zajamceno da im cijena elektricne energije nece rasti vise od 220% u odnosu na predhodno razdoblje. Nije to bas idealno ali barem znamo da preko toga nece ici. Ako se dobro sjecam trosak energije i vode im je 2021 bio oko 80 mil kn.

• nik07aos
    Student
    Reakcija primljeno
    297
    • September 21, 2022 at 3:41 PM
    • #1,677

Odluke Glavne skupštine od dana 21.9.2022. godine

- odluka o isplati dividende u iznosu od 1,20 kn po dionici;

- datum stjecanja prava na dividendu je 27.9.2022. godine;

- datum isplate dividende je 28.9.2022. godine.

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • September 22, 2022 at 6:36 AM
    • #1,678

Kad je ex dividendu dan

• doc25
    Početnik
    Reakcija primljeno
    5
    • September 22, 2022 at 7:00 AM
    • #1,679
    Quote from plavi01

Kad je ex dividendu dan

26.9.

• discover
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    434
    • September 23, 2022 at 12:22 PM
    • #1,680

znaci danas je zadnji dan za kupit?

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 20, 2025 at 8:36 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. superfly

May 20, 2025 at 8:36 PM
    1. GRNL (Granolio d.d.) 120

• sonda
      • January 13, 2022 at 11:03 AM
      • Dionice
      • sonda
      • May 20, 2025 at 5:11 PM
    2. Odgovora
      120
      Pregleda
      42k
      120
    3. Muzakus

May 20, 2025 at 5:11 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 2:58 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      910k
      2.1k
    3. Darla

May 20, 2025 at 2:58 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 1:48 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      832k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 20, 2025 at 1:48 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 12:29 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 20, 2025 at 12:29 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

superfly May 20, 2025 at 8:36 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Darla May 20, 2025 at 2:58 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 20, 2025 at 1:48 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 20, 2025 at 12:29 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 20, 2025 at 12:13 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago