Kupnja/prodaja brodova je sastavni dio ovog biznisa...tako da je to sve ok...
ATPL (Atlantska plovidba d.d.)
-
-
-
Brod je u petogodišnjem leasbacku što znači da bi cijena mogla biti umanjena za ostatak ugovora nakon primopredaje od 2g. Gledajući iz te perspektive cijena je ok. Osim toga taj leaseback je sklopljen baš kad je nav bio najniži a kamate su im još bile visoke.
Croatia's Atlantska Plovidba signs leaseback deal for bulk carrier AP StonZAGREB (Croatia), May 28 (SeeNews) - Croatian shipping company Atlantska Plovidba [ZSE:ATPL] said it has signed a sell-and-leaseback deal with an unnamed…seenews.comOno što želim reći je da se brod vjerojatno knjigovodstveno vodi po leasback cijeni iz ožujka 2020. pa bi njegovom prodajom trebali imati veću dobit u odnosu na prodaju drugih brodova. A i sama primopredaja je krajem 22. baš pred kraj izvještajnog razdoblja.
-
Nevjerojatno, malo zacrvenili futuresi (ne mogu svaki dan samo rasti), i već se kupci predomišljaju da li bi ..... ili bi ......!?
-
Buduci da su narucili dvije novogradnje, to mi govori da vjeruju u dugotrajno dobru perspektivu dry bulka, a ako je to tako, onda mi ova prodaja nikako nije logicna. Da su prodali 20 g star brod ne bih nista rekao, ali ovako...
Naime, trenutno je 1y TC oko 29k USD, sto znaci da su jednostavnim fiksiranjem broda na samo jednu godinu mogli zaraditi vise od 6M USD - to daje P/E malo iznad 3. Ali ako ubrojimo i scrap vrijednost broda broda koja trenutno iznosi 7M USD, to znaci da su brod prakticne vrijednosti najmanje 13M USD vrijednosti prodali za svega 19,5M. Uzmite u obzir i da je samo u ozujku vrijednost bulkera porasla 5-10%. Sta ce biti za 6 mjeseci, godinu dana?
Meni ovo nije nikako logicno. Risk/reward mi izgleda takav da je potpuno nelogicno prodavati ovaj brod. Imas sigurnih 2/3 vrijednosti broda u dzepu za godinu dana... pa zasto to prodavati? Pogotovo sa ovako dobrom perspektivom kakva je trenutno u sektoru.
A ako ne vjeruju u dugotrajni oporavak sektora (kako Marielena kaze - "a nagodinu tko ziv tko mrtav"), pa zasto onda uopce kupuju nove brodove?
Kolega lijepo ste napravili obračun, ali po mom mišljenju počevši od pogrešnih pretpostavki. Trenutni 1Y TC nije bitan jer ne prodaju brod odmah nego tek u Q4, a ne znamo koliki će tad biti 1Y TC. Ako ćemo u priču uključiti vozarine, onda se može gledati kao primitak sve što brod zaradi u narednih 6 mjeseci + na to kupoprodajna cijena, a ne gledati obrnuto i diskontirati kupoprodajnu cijenu za iznos koji bi se možda mogao zaraditi u 2023.
Brodovi su prihodovna imovina i ne mozes ih gledati nikako drugacije nego kroz prihod koji ostvaruju, IMHO.
-
Mislim da je uprava prije godinu dana vrlo jasno iskomunicirala svoje planove što se tiče dioničara:
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…102003b7572.pdf
S obzirom na dugoročne planove rasta, Politika isplate dividende društva ATLANTSKA PLOVIDBA d.d. (u daljnjem tekstu: „Društvo”) temelji se na konceptu da se optimalan dio dobiti ostvarene u poslovnoj godini zadrži u svrhu daljnjeg investiranja u razvoj Društva.Politika isplate dividende Društva provodit će se u skladu s razvojnim planovima i stanjem na tržištu kapitala, odnosno sukladno rastu neto dobiti, razine prihoda, očekivanom porastu vrijednosti imovine Društva, optimizaciji zaduženosti Društva te potrebi za optimalnom likvidnošću.
U slučaju da su svi gore navedeni uvjeti zadovoljeni, Upravni odbor Društva Glavnoj skupštini Društva predložit će da se dioničarima isplaćuje do 40% konsolidirane dobiti (nakon oporezivanja) u obliku dividende.O prijedlogu Upravnog odbora konačnu odluku o isplati dividende, iznosu i načinu njezine isplate donijet će Glavna skupština Društva.
Sukladno Statutu Društva i Zakonu o trgovačkim društvima (dalje u tekstu: „Zakon“), izvršni direktori su ovlašteni su, uz prethodnu suglasnost Upravnog odbora iz predvidivog dijela neto dobiti, isplatiti dioničarima predujam na ime dividende. Na ime predujma može se isplatiti najviše polovina iznosa dobiti umanjenog za iznose koji se po Zakonu i Statutu Društva moraju unijeti u rezerve Društva. Isplata predujma na ime dividende ne može prijeći iznos polovine dobiti iz prethodne poslovne godine.Svaka tebi cast, ali meni je ovo sve samo ne jasno. Ovo je vise kao teaser. Koji su to "razvojni planovi" i ostali neodredjeni termini u tom tekstu?
Ne bi me iznenadilo i da smanje flotu i prodaju u sljedećih godinu ili dvije i više starijih brodova dok su cijene na tržištu visoke...90 % sadašnje dobiti ostvaruju sa 6 brodova.
A jel ti razumijes da tih 90% dobiti nema nikakve veze sa samim brodovima, vec sa dugorocnim ugovorima po kojima ti brodovi voze.
Razvojni planovi i ostali neodređeni termini se spominju kako bi se izbjegle neugodnosti s obzirom na volatilnost tržišta.
Da dividenda nije u planu, vjerojatno bi dokument naslovljen s Politika dividende bio sročen otprilike ovako:
Ne planiramo dividendu.
S obzirom da nije tako sročen, a da je situacija na tržištu, a i u samoj firmi, božanstvena, očekujem dividendu kakva je najavljena u tom dokumentu, dakle DO 40% konsolidirane neto dobiti nakon oporezivanja iz 2021. godine. Dakle, DO 128 kn po dionici. -
Čitajući postove vidim da sta god napravila uprava , to je supericka. Kupili , prodali , sve je to odlično, bitno je da se para okrece, ziđaj rođo!
tak i ja delam s njiovim dionicama, kupujem, prodajem, samo besplatno ne dajem, ovo je super kada se proda brod, jedva čekam da RIVP krene s prodajom hotela, pa ćemo turiste na livadi dočekivati, jer je to sada kakti najodnaj, natur livading, a cijena dijonice mam nasto kuna
-
Čitajući postove vidim da sta god napravila uprava , to je supericka. Kupili , prodali , sve je to odlično, bitno je da se para okrece, ziđaj rođo!
tak i ja delam s njiovim dionicama, kupujem, prodajem, samo besplatno ne dajem, ovo je super kada se proda brod, jedva čekam da RIVP krene s prodajom hotela, pa ćemo turiste na livadi dočekivati, jer je to sada kakti najodnaj, natur livading, a cijena dijonice mam nasto kuna
Zaboravili ste da je narucena novogradnja 2+2
-
Proda jedan hotel i malo kupi 4
-
nisu li oni svoj 1 hotel već prodali, a znamo kako im je išlo kada su prodavali, netko je spomenuo da je cijena nekada bila i 10kn, ja znam da je većina išla po 24, tako da je ovih 500 još uvijek gosp(od)arima lijepa brodarina
-
nisu li oni svoj 1 hotel već prodali, a znamo kako im je išlo kada su prodavali, netko je spomenuo da je cijena nekada bila i 10kn, ja znam da je većina išla po 24, tako da je ovih 500 još uvijek gosp(od)arima lijepa brodarina
Ja najnizu koju mogu vidit je cijena 21,1 kn na datum 3.11.2003 iz mojih dostupnih podataka
-
-
Ma zezao se i referirao da je isto kao da je RIVP prodala jedan hotel pa kupi 4 u narednom razdoblju
-
Ma zezao se i referirao da je isto kao da je RIVP prodala jedan hotel pa kupi 4 u narednom razdoblju
znam što ste htjeli reći, a znam i što sam ja rekao, tako da je sve ok,
netko prodaje, netko kupuje, netko miruje, bitno da se učestvuje
-
Tko je prodao ili zeli kupiti priziva sjecanje na low i bjezi od high i obrnuto.
Poceo je supersajkl,tko zeli neka sanja low a ja cu high
Koliko je bio?
-
Najbolje ponude [ ATPL ]
Kupnja Cijena 40 506,00 15 504,00 220 502,00 177 500,00 91 498,00 68 495,00 51 494,00 113 493,00 75 491,00 300 490,00 14 489,00 100 487,00 170 486,00 Cijena Prodaja 510,00 67 512,00 88 514,00 110 516,00 144 518,00 160 520,00 46 522,00 157 524,00 124 526,00 125 528,00 143 530,00 112 532,00 50 534,00 50 536,00 3 Strpljivo se skuplja za sada....samo je pitanje do kada...atmosfera je sve napetija i napetija...sljedeći tjedan izvješće pa odmah iza poziv na GS i mogući prijedlog za dividendu....
-
Najbolje ponude [ ATPL ]
Kupnja Cijena 40 506,00 15 504,00 220 502,00 177 500,00 91 498,00 68 495,00 51 494,00 113 493,00 75 491,00 300 490,00 14 489,00 100 487,00 170 486,00 Cijena Prodaja 510,00 67 512,00 88 514,00 110 516,00 144 518,00 160 520,00 46 522,00 157 524,00 124 526,00 125 528,00 143 530,00 112 532,00 50 534,00 50 536,00 3 Strpljivo se skuplja za sada....samo je pitanje do kada...atmosfera je sve napetija i napetija...sljedeći tjedan izvješće pa odmah iza poziv na GS i mogući prijedlog za dividendu....
Imam sve više osjećaj da je to jedan od onih dana kada se vrše pripreme za lansiranje, pogodite čega?
-
CijenaProdaja 518,00 50 520,00 95 522,00 170 524,00 139 526,00 25 528,00 56 530,00 122 Nešto se naglo razrijedio ask....
-
Da pitam, je li netko ovdje razmišljao o izlaznoj strategiji najvećeg dioničara? S obzira m na to da je on investicijski dioničar koji je silom prilika postao strateški, nisam siguran da mu je cilj do kraja života držati dionice ATPL, a nisam siguran da na ovoj cijeni može dogurati do 25% ili više.
Mirovinci su se onih godina, ako se dobro sjećam, prilično opekli na brodarima pa ne znam koliko su im sada seksi, nema ih u top10.
Najveći trenutno ima 90 milijuna kuna u Atpl, a kad bi to krenuo prodavati na burzi, dionica bi vjerojatno završila na 200 kn, možda i na 100.
Koja bi tu, dakle, bila izlazna strategija?
Meni je najlogičniji izlaz kroz dividendu.
-
Bude li se sve odvijalo prema najavama i prognozama ...što znači barem još dvije dobre godine...tu bi moglo biti u tri godine i do 200 kn divke ukupno...za 10 tak dana biti će mo pametniji.
-
Da pitam, je li netko ovdje razmišljao o izlaznoj strategiji najvećeg dioničara? S obzira m na to da je on investicijski dioničar koji je silom prilika postao strateški, nisam siguran da mu je cilj do kraja života držati dionice ATPL, a nisam siguran da na ovoj cijeni može dogurati do 25% ili više.
Mirovinci su se onih godina, ako se dobro sjećam, prilično opekli na brodarima pa ne znam koliko su im sada seksi, nema ih u top10.
Najveći trenutno ima 90 milijuna kuna u Atpl, a kad bi to krenuo prodavati na burzi, dionica bi vjerojatno završila na 200 kn, možda i na 100.
Mislim da mu je izlazna strategija jos poprilicno daleko tamo negdi za 10 godina, trenutno je tek pocetna faza konsolidacije firme i tek smo u pocetnoj fazi izlaska iz growth u value pricu, vjerujem da ce do tada dio pokusat preko dividende isplatit, koja bi mogla i posluzit za otkup dionica ako padnu opet prenisko u nekom trenutku.
-
Ima jedna super strategija za sve dionicare.
Ships for shares.
Tko nebi zamjenio brodove za dionice gogl, sblk.. ?
NAV raste i dalje
Postala sam tu nekad link na webinar gdje CEOovi govore da samo cekaju da im se ponudi.
Mislim da je bas HN iz sblk o tome dosta opsirno jer mu nije opcija novogradnja.
Brodovi su jako trazeni i dobro unovcivi,biti ce jos vise samo se ne smije zakasniti
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.) 2.8k
- harpun