1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • February 10, 2022 at 7:27 PM
    • #9,381
    Quote from DiAbLeRo
    Quote from ValueInvestor

Na osnovu kojih fundamenata raste ATPL?

A da ja Vas pitam na osnovu kojih je to fundamenata cijena dionice nakon pada od 16% srušena dodatnih 30% i to dan nakon objave najboljih rezultata unazad jako, jako, jaaaaako puno kvartala, i to u trenutku kada je trend pokazivao već tada tri kvartala za redom sve veću i veću dobit a po svim projekcijama će se taj trend zadržati i u budućnosti? Dakle, ne govorimo ovdje o korekciji od 5, 8 ili 12% već o drastičnom padu od 40%, a tek nam predstoji i ponajbolji rezultat Q42021, te već sada vidljivo iznad svih očekivanja i Q12022... Što se fundamenata tiče, apsolutno nikakvog razloga za pad niti nije bilo, osim jake želje da se nasilno ruši cijena, na čiji račun a za čiji račun je vidljivo iz knjige dioničara. Trenutna cijena je na P/E 7 (bila je 5) a forward P/E je oko 3, možda bude čak i 2 ako cijena dulje ostane na ovim razinama, što uz ostvarenu neto dobit od vjerovatnih 150 milijuna kuna u 2021. (bez revalorizacije brodova) i očekivanoj dividendi od 30ak % od tog iznosa, iskreno mislim da nije moguće. Osim ako me, a ne bi bilo prvi puta, udarači tuđim dionicama po bidu i ovaj put demantiraju.

E sad, ne bih špekulirao da li sada cijena dionice raste jer je drastično podcijenjena (trenutno njenu fer vrijednost računam oko 750 kn/dionici) ili ovi što crtaju grafove ponovno panično kupuju ono što im je grah rekao da ne tako davno bacaju kroz prozor, ali jedno je sigurno: evidentno je da se sve više ulagača educira o vrijednosti ove kompanije sa svim specifičnostima biznisa i duljine trajanja brodarskih ciklusa (koji na nesreću ovih graholodžija traju malo dulje od dva udara leptirovih krila), a ovoj kompaniji predstoji dulje izrazito povoljno i profitabilno razdoblje. I ne razumijem tko bi normalan, razuman i racionalan, makar i nemao u svom vlasništvu dionice, imao išta protiv da to bude jako dobro za jednu hrvatsku tvrtku, tvrtku izlistanu na našoj burzi i sa našim dioničarima kao suvlasnicima. Da li će i kako to cijena dionice popratiti to ne mogu znati, ali svi preduvjeti za zdrav i stabilan rast su tu, svakim danom sve jasniji i najvećima među slijepcima.

Ispričavam se na duljem postu, ali jako rijetko imam poriv bilo što napisati na forumu pa to onda ispadne ovako

sve potpisujem ali i na početku prošle godine su institucionalci izlazili "na vrat na nos"na 180 na prve dokaze bulla na drybulku.

dali su time promjenili nešto?

za par mjeseci su odgodili neizbježno,strpljivi su opet pokupili velike bonuse.

na potpisano dodajem da je vrlo izgledno sve najgore u 2022. već iza nas a sve najbolje ispred nas a tek je početak veljače,znači još skoro punih 11 mjeseci pretežito dobrih ili odličnih vijesti u 2022.

a po marfiju moze i gore ili bolje ovisi o vlastitom izboru a to je da je i 2022. zagrijavanje,predigra za finale koje počinje u 2023 sa EEXI i carbon taxom,velikom udarcu supplyu a izlaskom iz korone sljedi veliki rast demanda.

slotova za novogradnje nema vise ni u 2024 uskoro ni u 2025.

a to znaci da ne postoje teorestke sanse da godinama supply isporuči nešto što bi imalo moglo nauditi vozarinama.

"cuvajte se" i onog mog scenarija od 10 godina neprekidnog bulla nekih razmjera jer i dalje sve upučuje na to da su izneseni argumenti utemeljeni,koga zanima naci ce ih na drugoj temi.

hmmm...

nekima nebi volio biti u koži......

živi bili...

p.s.

bilo bi mudro eventualno razmotriti onu staru "čuvajte svoje papiriće jer uskoro će vrijediti više"

tko se je nje držao napunio je riznicu :saint:

p.p.s.

nije zgoreg i podsjetiti da će uskoro izvješća i potencijalno vrlo ugodno dodatno iznenađenje sa FI Y2021.

razloga za utemeljenu špekulaciju ima,možda nebi bilo loše složiti opet neku tablicu da se upišu očekivanja?

tko je ZA neka potrubi jer ovo je mjesec kada se ispunjavaju želje ekipi partyjanera na palubi drybulkera.

možda i griješim nebi bilo.... :S :saint:

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • February 10, 2022 at 9:15 PM
    • #9,382

Mislim da nema potrebe slagati novu tablicu jer svi koji smo se u nju upisali smo se nadali ovakvom scenariju neki malo manje, neki vise, neki malo kasnije u godini i sukladno tome dali prognoze. Takoder nadamo se i dividendi.

Tako da u ovom trenutku meni su u domeni rizika samo 2 pitanja:

1.Hoce li neki nepredvideni dogadaj poremetiti cijene brodarina na svjetskoj razini u odnosu na sva analiticka predvidanja i okolnosti?

2.Ako je odgovor na prvo pitanje da nece onda je samo pitanje hocu li izaci iz dionice dovoljno blizu godisnnem vrhu. Ja osobno lani to nisam uspio a vjerujem da nisu ni mnogi drugi ovdje. Ali svi se nadamo okusati srecu jos jednom. Trenutno razmisljam da ipak zacrtam fiksni target (npr.onaj koji sam dao u tablicu) a ne da cekam promjenu okolnosti kako neki savjetuju. Jer mislim da je pad lani bio prebrz za reakciju. Dakle igra zivaca krece polako.

PS

Iako sam nedavnim rastom presao opet u solidan plus ispod 500 ni ne razmisljam o prodaji tako da ova danasnja natezanja oko cijene me ne sekiraju ni malo ali ljepse izgleda nego do prije mjesec dva.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • February 10, 2022 at 9:51 PM
    • #9,383
    Quote from D_artagnan
    Quote from Milo

Mislim da će sutra netko pustit da raste bar do 470🤗

a cuj zasto bi prodali po 470-500… kad mogu i po 440 ili po 350 sto su prodavali 😂

bar je to očito.......dionica od 400-450 kn na svakoj kuni rasta ima ogroman otpor.......nedaju joj da diše ni milimetra iliti kune.......meni je pomalo nevjerovatno da Cros za tih 15000 kom nije htio ili mogao naći kupca kojemu bi sve prodao po recimo 400 kn nego ovako muče i sebe i sve oko njih.......razumijem da to nisu mogli prošle godine kada je sve "mirisalo na bankrot" ali ove godine kad sve miriše na dividendu?.......pa uz to imamo i druge aktere na tržištu koji bi htjeli prodati pa na maloj bari bez obzira što je atpl još i visoko likvidna za našu birzu imamo to što imamo......

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • February 10, 2022 at 9:54 PM
    • #9,384

Tako ti je isto bilo na ZIM-u kad je DAC prodavao. Svugdje ista priča, Hrvatska, Amerika...Nas i Rusa 300 milijuna.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • February 10, 2022 at 10:03 PM
    • #9,385
    Quote from lebowski

Tako ti je isto bilo na ZIM-u kad je DAC prodavao. Svugdje ista priča, Hrvatska, Amerika...Nas i Rusa 300 milijuna.

Da, pa mislim i logicno zasto se zaletat kupovat skuplje, bolje kupit jefitnije ako znas tko prodaje i da ce prodavat tako je bilo i na 190 nitko se nije zaletao dok nije osjetio da je prodavac nestao cim bi doslo na prag 200kn i kad bi se osjetilo da se prodavac pojavio kupnja se povukla, medjutim sad je ostao samo jedan prodavac pa je otpor malo manji iako je cijena skuplja, ali unatoc tome je cijena isto uspila narast sta znaci da je pritisak na kupnju ipak bio veci valjda je i to pozitivan znak, ne znam koliko je croatiji ostalo 11.1 su imali 16 000 komada, od tada su prosle lijepe kolicine smanjili su sigurno, bas je pitanje koliko im je jos ostalo ne vjerujem da je puno, jedino knjiga zna ^^

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • February 10, 2022 at 10:08 PM
    • #9,386
    Quote from lebowski

baš sam zato danas u jednom postu i napisao da je potrebno i malo strpljenja jel i prošle je godine na 180-190 trebalo imati čelične živce za izdržati da bi na kraju sve ispalo na dobro.......

nego, danas je netko posto link o Batali......nisam detaljno gledao ali sad ću......ima li rok završetka?......prije godinu dvije baratalo se ciframa od nekih 10 mil kuna ili više dobiti od toga.......kakva je sad računica?.......jel u tih cca 100 milja ima još potencijalnih 40 kn dividende.......

• stipe_Cro
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    913
    • February 10, 2022 at 10:28 PM
    • #9,387

Rok završetka 2 godine. Rekao bih da tu ima dobiti barem 10 puta više od rečenog, ali možda se varam.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 10, 2022 at 10:30 PM
    • #9,388
    Quote from Shogun

Nastavlja se gradnja poslovno stambenog kompleksa:

https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupa…e-gradi-1166479

pravi morski vuci, Fali more, drž se kraja

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • February 10, 2022 at 10:44 PM
    • #9,389
    Quote from Moller
    Quote from Shogun

Nastavlja se gradnja poslovno stambenog kompleksa:

https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupa…e-gradi-1166479

pravi morski vuci, Fali more, drž se kraja

Čudna situacija danas......dobro se plovi na moru, izgleda dobro sa Batalom i na kopnu.......i na moru i na kopnu dobre info.....jedino je danas falio neki let.......ali tko zna.......možda opet avione kupe......sad su vjerovatno dobre cijene s obzirom na covid i broj letova.......

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • February 11, 2022 at 8:22 AM
    • #9,390
    Quote from hugh

današnja trgovina pretvorila se u cirkus.........uporan prodavač (vjerovatno Cros) koji silom želi prodati što jeftinije i onda pri tome nekima pukne film i cirkus u plitkoj bari je zajamčen .......sudeći trenutno prema brodarima vani, ovo danas je bila akcijska cijena.......vjerovatno jel je četvrtak pa kreču akcijski katalozi u trgovačkim lancima pa se i atpl pridružila "super četvrtku".......današnju trgovinu i ovo cjelodnevno mučenje bilo je teško i gledati i to je trgovina nedostojna kraljice u ovom trenutku opće brodarske euforije.......no i za to mučenje ima ljeka jel nema kupovine do akcijske kupovine.......

izuzev akcijske prilike današnja je trgovina bila dno dna......

Rasprodaja je počela usporedno s okretanjem futuresa u crveno...baš sam pratio...čini se da netko ne razumije da su futuresi prosjek na mjesečnoj razini...capeovi su tjedan dana bili ispod 10 000 usd sad trebaju tjedan dana biti na 20 000 usd da bi došli do prosjeka od 15 000 usd...ne mogu futuresi beskonačno rasti dok se prosjek ne ujednači...pad futuresa ne znači nužno i pad BDI...vidjelo se to lijepo po trgovanju vani jučer...EGLE koji je po tipu brodova najsličniji ATPL rastao preko 8%....puno više od drugih brodara koji imaju capove.

EGLE - Eagle Bulk Shipping Inc.

NasdaqGS - NasdaqGS Real Time Price. Currency in USD

53.02+4.08 (+8.34%)At close: February 10 04:00PM EST

53.00 -0.02 (-0.04%)

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • February 11, 2022 at 9:37 AM
    • #9,391

Sada ćete me namazati katranom i perjem.........

Pogledala otvaranje, e pa netko vas lijepo zasipa papirima, i to ne radi iz svoje kuhinje.

Tako brze izmjene naloga ne bi se posramila ni NYSE

Pa bi bilo pametno ne gurati se na bidu, pohlepa je neprijatelj strpljenju.

Ako baš želi prodati, neka vam da jeftinije

• tizian1
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,545
    • February 11, 2022 at 9:40 AM
    • #9,392
    Quote from zlocesti

Pogledala otvaranje, e pa netko vas lijepo zasipa papirima, i to ne radi iz svoje kuhinje.

...i zapaliti :-)))

Imaš sreće što te volimo.

To su amateri kaj sad prodaju.

A takve volimo isto.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 11, 2022 at 9:43 AM
    • #9,393
    Quote from zlocesti

i meni djeluje kao neka sinergija, jedan tuče, a jedan te kao fol brani,

ja sam svejedno malo uzejo, duga je godina, možda se smire iza kineska Tri kralja :)

ali dobro kažete, može i jeftinije kada već ima

ja sam spreman izdržati do 420, a ispod toga mislim da ni najveći putnik namjernik neće

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • February 11, 2022 at 9:43 AM
    • #9,394
    Quote from zlocesti

Samo neka zasipa, spremno ga dočekujemo....i neka što više iskipa prije 12 sati...

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • February 11, 2022 at 9:48 AM
    • #9,395
    Quote from tizian1
    Quote from zlocesti

A takve volimo isto.

Display More

ja sam si jučer i danas fino pokvario prosjek. ovo što je ovaj izveo je u najmanju ruku bolesno. znači jučer je čovjek branio da cijena ode iznad 450 kn... i sve bi to bilo legitimno da BDI jučer nije eksplodirao kao i brodari koji rastu danima, samo jučer i prekjučer 15% a mi zatvorimo s minusom. On da je pametan pomogao bi jučer da se prijeđe tih 450 kn, zatvori na 460 i stavi potporu za sutra, danas bi otvorili na 465 i dan zaključili na možda 470-480... pa nek onda lagano prodaje... ovako si ruši cijenu zbog čega i za koga? Ne znam kako ovo opisati ali trend je narušen.. to je definitivno.

• Hari001
    Početnik
    Reakcija primljeno
    49
    • February 11, 2022 at 9:55 AM
    • #9,396
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from tizian1

A takve volimo isto.

ja sam si jučer i danas fino pokvario prosjek. ovo što je ovaj izveo je u najmanju ruku bolesno. znači jučer je čovjek branio da cijena ode iznad 450 kn... i sve bi to bilo legitimno da BDI jučer nije eksplodirao kao i brodari koji rastu danima, samo jučer i prekjučer 15% a mi zatvorimo s minusom. On da je pametan pomogao bi jučer da se prijeđe tih 450 kn, zatvori na 460 i stavi potporu za sutra, danas bi otvorili na 465 i dan zaključili na možda 470-480... pa nek onda lagano prodaje... ovako si ruši cijenu zbog čega i za koga? Ne znam kako ovo opisati ali trend je narušen.. to je definitivn

Ovako trgovanje se može još samo viditI na ZSE.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 11, 2022 at 9:59 AM
    • #9,397
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from tizian1

A takve volimo isto.

ja sam si jučer i danas fino pokvario prosjek. ovo što je ovaj izveo je u najmanju ruku bolesno. znači jučer je čovjek branio da cijena ode iznad 450 kn... i sve bi to bilo legitimno da BDI jučer nije eksplodirao kao i brodari koji rastu danima, samo jučer i prekjučer 15% a mi zatvorimo s minusom. On da je pametan pomogao bi jučer da se prijeđe tih 450 kn, zatvori na 460 i stavi potporu za sutra, danas bi otvorili na 465 i dan zaključili na možda 470-480... pa nek onda lagano prodaje... ovako si ruši cijenu zbog čega i za koga? Ne znam kako ovo opisati ali trend je narušen.. to je definitivno.

meni je logično da netko žrtvuje 1000 dionica da na ovome nivou i dalje otkupi 4-5000,

mislim da nije vrijeme brzorastućeg dizanja, jer treba ovaj puta ipak sakupiti od sitne raje što više, nekada se igralo na brzinu, ali se u toj brzini malo sakupi, i sam sam malo uranio, ali ne brinem, barem neću zakasniti ^^

i hvala kolegi Marin83 na dobronamjernom upozorenju da se ne zalijećem, ali tko voli druge slušati

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • February 11, 2022 at 10:05 AM
    • #9,398

Meni je osobno puno draže kad mi dionica pada, a trebala bi rasti, nego kad raste, a trebala bi padati. Naime, ako ja vjerujem da ATPL ima neki potencijal potegnuti do 800 kn, a da sad naglo skoči na 600 kn, bio bih u ozbiljnom iskušenju da je prodam ispod vrijednosti koju sam si zacrtao. Međutim, kad vidim da ATPL pada sa 450 na 430 a trebala bi biti na 500, onda sam miran jer mi ne pada na pamet prodavati je.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • February 11, 2022 at 10:08 AM
    • #9,399
    Quote from Moller
    Quote from NaBiduAsku

meni je logično da netko žrtvuje 1000 dionica da na ovome nivou i dalje otkupi 4-5000,

mislim da nije vrijeme brzorastućeg dizanja, jer treba ovaj puta ipak sakupiti od sitne raje što više, nekada se igralo na brzinu, ali se u toj brzini malo sakupi, i sam sam malo uranio, ali ne brinem, barem neću zakasniti ^^

i hvala kolegi Marin83 na dobronamjernom upozorenju da se ne zalijećem, ali tko voli druge slušati

Za sad mu logika baš ne drži vodu ako je prodavao po 440 a sad kupuje po 430+ to mu nije ni za kikiriki ali pratimo situaciju možda i griješim....al vidim da ovaj nalog od 444 kn izgleda ne želi prodati!

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • February 11, 2022 at 10:11 AM
    • #9,400
    Quote from tin
    Quote from Moller

Za sad mu logika baš ne drži vodu ako je prodavao po 440 a sad kupuje po 430+ to mu nije ni za kikiriki ali pratimo situaciju možda i griješim.

mislim da to nije to... to je isti onaj koji je rušio do 410... ovo je čudo. pali lovu, zašto, mazohist? možda.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 9, 2025 at 10:30 AM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

June 9, 2025 at 10:30 AM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 9, 2025 at 10:21 AM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      510k
      1.1k
    3. accountant

June 9, 2025 at 10:21 AM
    1. 7SLO 21

• Like 1
      • Santo
      • January 14, 2023 at 2:27 PM
      • Investicijski fondovi
      • Santo
      • June 9, 2025 at 9:12 AM
    2. Odgovora
      21
      Pregleda
      9.1k
      21
    3. Bokyklc

June 9, 2025 at 9:12 AM
    1. IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.) 311

• Like 1
      • propalica
      • February 14, 2020 at 11:16 AM
      • Dionice
      • propalica
      • June 8, 2025 at 6:16 PM
    2. Odgovora
      311
      Pregleda
      108k
      311
    3. Kirac

June 8, 2025 at 6:16 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant June 9, 2025 at 10:30 AM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

accountant June 9, 2025 at 10:21 AM
  • 7SLO

Bokyklc June 9, 2025 at 9:12 AM
  • IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

Kirac June 8, 2025 at 6:16 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)