Na osnovu kojih fundamenata raste ATPL?
A da ja Vas pitam na osnovu kojih je to fundamenata cijena dionice nakon pada od 16% srušena dodatnih 30% i to dan nakon objave najboljih rezultata unazad jako, jako, jaaaaako puno kvartala, i to u trenutku kada je trend pokazivao već tada tri kvartala za redom sve veću i veću dobit a po svim projekcijama će se taj trend zadržati i u budućnosti? Dakle, ne govorimo ovdje o korekciji od 5, 8 ili 12% već o drastičnom padu od 40%, a tek nam predstoji i ponajbolji rezultat Q42021, te već sada vidljivo iznad svih očekivanja i Q12022... Što se fundamenata tiče, apsolutno nikakvog razloga za pad niti nije bilo, osim jake želje da se nasilno ruši cijena, na čiji račun a za čiji račun je vidljivo iz knjige dioničara. Trenutna cijena je na P/E 7 (bila je 5) a forward P/E je oko 3, možda bude čak i 2 ako cijena dulje ostane na ovim razinama, što uz ostvarenu neto dobit od vjerovatnih 150 milijuna kuna u 2021. (bez revalorizacije brodova) i očekivanoj dividendi od 30ak % od tog iznosa, iskreno mislim da nije moguće. Osim ako me, a ne bi bilo prvi puta, udarači tuđim dionicama po bidu i ovaj put demantiraju.
E sad, ne bih špekulirao da li sada cijena dionice raste jer je drastično podcijenjena (trenutno njenu fer vrijednost računam oko 750 kn/dionici) ili ovi što crtaju grafove ponovno panično kupuju ono što im je grah rekao da ne tako davno bacaju kroz prozor, ali jedno je sigurno: evidentno je da se sve više ulagača educira o vrijednosti ove kompanije sa svim specifičnostima biznisa i duljine trajanja brodarskih ciklusa (koji na nesreću ovih graholodžija traju malo dulje od dva udara leptirovih krila), a ovoj kompaniji predstoji dulje izrazito povoljno i profitabilno razdoblje. I ne razumijem tko bi normalan, razuman i racionalan, makar i nemao u svom vlasništvu dionice, imao išta protiv da to bude jako dobro za jednu hrvatsku tvrtku, tvrtku izlistanu na našoj burzi i sa našim dioničarima kao suvlasnicima. Da li će i kako to cijena dionice popratiti to ne mogu znati, ali svi preduvjeti za zdrav i stabilan rast su tu, svakim danom sve jasniji i najvećima među slijepcima.
Ispričavam se na duljem postu, ali jako rijetko imam poriv bilo što napisati na forumu pa to onda ispadne ovako...