Ono što mene još zanima je utjecaj inflacije na ukupne prihode, a pogotovo ostvarenu dobit u 3. kvartalu. 2022 je dobit bila skoro 30m pa očekujem 15 do 20 % višu 2023 a što bi snažno trebalo utjecati i na p/e pokazatelj. Art hotel u zg trebao bi malo popraviti i zadnji kvartal iako se tu mogu očekivati veći jednokratni otpisi kao kod Brijuna pa to ostaje upitno. Uglavnom moja očekivanja su rekordan 3 kvartal, znatnija dobit na kraju godine i dividenda nagodinu. Posebno treba pratiti stanje duga i kratkotrajne imovine jer stalno kubure sa velikim troškovima ali ajde za sada sam to pripisivao stalnim investicijama. S moje strane jedan od očekivanijih izvještaja uz onaj od Ernt
ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)
-
-
-
Grand Hotel Brioni Pula od sada otvoren cijele godine za savršen odmorpula - Grand Hotel Brioni Pula, A Radisson Collection Hotel od sada je otvoren cijele godine i nudi bogatu ponudu spa i gastro paketa, a u najavi je i…seebiz.eu
Više informacija o uživanju u dostupnom luksuzu bezvremenske elegancije na stranici arenahotels.com.
-
Ono što mene još zanima je utjecaj inflacije na ukupne prihode, a pogotovo ostvarenu dobit u 3. kvartalu. 2022 je dobit bila skoro 30m pa očekujem 15 do 20 % višu 2023 a što bi snažno trebalo utjecati i na p/e pokazatelj. Art hotel u zg trebao bi malo popraviti i zadnji kvartal iako se tu mogu očekivati veći jednokratni otpisi kao kod Brijuna pa to ostaje upitno. Uglavnom moja očekivanja su rekordan 3 kvartal, znatnija dobit na kraju godine i dividenda nagodinu. Posebno treba pratiti stanje duga i kratkotrajne imovine jer stalno kubure sa velikim troškovima ali ajde za sada sam to pripisivao stalnim investicijama. S moje strane jedan od očekivanijih izvještaja uz onaj od Ernt
Mislim da su se troškovi ipak stabilizirali, prihodi izgleda lijepo rastu pa bi i ARNT kao i RIVP trebala imati dobro izvješće.
Hotel u Beogradu koji se renovira, otvara se u 4 kvartalu.
Diverzifikacija na kontinent je dobra stvar.
-
Mislim da su se troškovi ipak stabilizirali, prihodi izgleda lijepo rastu pa bi i ARNT kao i RIVP trebala imati dobro izvješće.
Hotel u Beogradu koji se renovira, otvara se u 4 kvartalu.
Diverzifikacija na kontinent je dobra stvar.
Ukratko u 4 i 1Q trebalo bi raditi svih 6 hotela u Njemačkoj, hotel u Budimpešti, hotel u Beogradu, hotel u Zagrebu, hotelu u Puli, te austrijski hotel u 1Q, te barem jedan kamp u Istri. Sve obnovljeni hoteli, trebali bi fino uprihoditi u mrtvom dijelu godine.
Ako ne bude rezultata u FI-jevima u 4 i 1Q, onda nešto sistemski sa firmom ne valja.
-
onda nešto sistemski sa firmom ne valja.
sami ste dali odgovor! ovdje nešto po tom pitanju ne valja barem 4-5 godina minimalno!
-
onda nešto sistemski sa firmom ne valja.
sami ste dali odgovor! ovdje nešto po tom pitanju ne valja barem 4-5 godina minimalno!
Pomalo, proširili su se na nekoliko novih hotela zadnje 4 godine, gradilo se i investiralo masu.
Ostala im je još druga faza obnove hotela u Budimpešti, te početak obnove i otvaranje hotela u Puli. Nešto su dali natuknuti da bi nešto ulagali u obnovu hotela u Njemačkoj itd..
Pazite dva momenta me muče:
1. prosječna kamata na dug od samo 2.5%, dakle minimalna kamata u uvjetima inflacije od 15%
2.amortiziranje po upola sporijoj stopi od konkurenciji, ARNT objekte amortizira 20 godina, konkurencija u 10 godina.
Kad ovo dvoje vidiš trebali bi imati fini neto profit (veću od konkurencije), a nemamo. Problem ARNT je slaba popunjenost smještajnih kapaciteta. E sad zašto je to tako, ne znam...trebali bi očito više ulagati u marketing.
Trebali bi davati zaposlenicima i njihovim obiteljima jeftiniji smještaj van glavne sezone i to barem 15 dana na godinu. Trebali bi onom tko rezervira 7 dana, dati još jedan dan gratis itd...razmišljam na glas.
Ali kažem dajmo joj šansu, još sljedeću godinu i poslije toga križ. A opet mi ne znamo što je vlasniku plan, graditi, tj. što više proširiti kompaniju, da bi je kasnije prodao za velike pare, a novi vlasnik došao na gotovo, dobit sigurno nije primarni interes većinskog vlasnika.
-
Najbolji potez koji je Arena ikad napravila je dokapitalizacija od strane manjinskih dioničara u iznosu od 104 mil. €. To je bilo prije 6 godina. Danas je tržišna kapitalizacija 164 mil. €.
-
Najbolji potez koji je Arena ikad napravila je dokapitalizacija od strane manjinskih dioničara u iznosu od 104 mil. €. To je bilo prije 6 godina. Danas je tržišna kapitalizacija 164 mil. €.
EV 349 miliona eura.
-
Sjećam se da sam već čuo da je “capital allocation” u ovoj firmi… interesting 🙂
-
Cijene noćenja u art’otelu počinju sa 187 eura.
-
-
Ovlaš sam bacio pogled na FI:
Dobit prije poreza:
-3Q.2022.,28.996.523 €
3Q.2023.,27.777.382 €
srednja žalost.
-
Nema tu srednje žalosti.
Izvješće nije dobro.
-
Nema tu srednje žalosti.
Izvješće nije dobro.
Fi je na razini prošle godine, zato je srednja žalost...ovo se dalo osjetiti već u lipnju(tada sam krenio kratit, ostalo mi još cca 1000 dionica koje sam kupio na samom početku godine.). Zato je cijena i otišla sa 38,40€ u lipnju na današnjih 31,40 €
Trebaju se riješit neprofitabilnih objekata. Rezat ono što stvara gubitke i širit se na vrste smještaj koji su profitabilni.
I pazi, još se hvale da su riješili pitanje struje u 3Q.
A i ovaj novi hotel u ZG, trebat će barem godina dana da ljudi steknu naviku dolazit u njega i da se dođe do nekih profitabilnih stopa popunjenosti.
-
U Istri od 1.10 do 1.5 ne treba ništa radit, osim Grand Hotel Brioni. Samo rade sa gubitkom zbog mizerne popunjenosti u tom razdoblju.
Po meni je definitivno smjer, daljnje širenje u velike gradove srednje Europe (radi uravnoteženih prihoda tokom cijele godine),Alpe su također dobra opcija(zbog prihodovne crne rupe u 1Q) Dalmacija također( koji hotel u Zadru, Splitu ili Dubrovniku), te rezanje svega što ne donosi profit u Puli i Medulinu.
-
Ovlaš sam bacio pogled na FI:
Dobit prije poreza:
-3Q.2022.,28.996.523 €
3Q.2023.,27.777.382 €
srednja žalost.
Je. Ocekivao sam mrvicu bolje ne losije.. No to je ono sto se pricalo svugdje osim na vijestima. Popunjenost nije bila bas takva.
Kada pogledas stopu inflacije ovo bi bilo ok unatoc cinjenici da je dobit mrvu manja od prosle godine.
Post sezona ce opet biti odlicna po onome sto ja znam.
No kada se usporedi sa drugim hotelijerima ovo je i dalje podcijenjena dionica.
-
U Istri od 1.10 do 1.5 ne treba ništa radit, osim Grand Hotel Brioni. Samo rade sa gubitkom zbog mizerne popunjenosti u tom razdoblju.
Po meni je definitivno smjer, daljnje širenje u velike gradove srednje Europe (radi uravnoteženih prihoda tokom cijele godine),Alpe su također dobra opcija(zbog prihodovne crne rupe u 1Q) Dalmacija također( koji hotel u Zadru, Splitu ili Dubrovniku), te rezanje svega što ne donosi profit u Puli i Medulinu.
I da su zatvoreni pravili bi gubitak jer place i pojedini troskovi idu iako je zatvoreno
-
I da su zatvoreni pravili bi gubitak jer place i pojedini troskovi idu iako je zatvoreno
U 1q troškovi zaposlenih su 7.5 milijuna €, u 3q oko 13,5 milijuna €....hoteli koji ne rade uglavnom radnici dobiju dobiju otkaz, a oni koji i ostanu imaju značajno manju plaću + hotel nema nikakve dodatne materijalne troškove po zaposleniku, koji znaju premašit trošak same plaće.
-
Da, 3Q izvještaj nije ispunio očekivanja (možda je problem u očekivanjima), ali mislim da nije tako loše.
Gledam konsolidirano (Grupa posluje u Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji i Austriji) :
- pad konsolidirane dobiti sa 29mEUR na 24mEUR
- konsolidirani prihodi - 112,8 milijuna eura što je povećanje od 14,7 milijuna eura (15%) na godišnjoj razini ili za 21,3% prihode iz istog razdoblja 2019. godine
- Grupe bilježi EBITDA-u od 35,0 milijuna eura, što je rast od 4,2% (1,4 milijuna eura) u odnosu na isto razdoblje 2019 (nije usporedivo sa 2022. zbog primljenih potpora u Austriji).
...itd.
Ako se ovako nastavi, iduće godine kad prorade ovi hoteli koji još ne rade (ZG, BG,...) a na koje je ove godine potrošeno puno, i kad se racionaliziraju troškovi režija i osoblja, očekujem značajan rast dobiti.
A i već za 4Q očekujem da će se neto dobit "vratiti" na očekivane razine...
-
joj daj Junius, u proljeće si skako kao malo dijete i pitao kad će preko 40...
-
joj daj Junius, u proljeće si skako kao malo dijete i pitao kad će preko 40...
U čemu je problem??? Ljudi su uložili nekoliko milijardi kuna do 2019 u obnovu kapaciteta, efekta nema, tj. ne mogu nikako dignuti stope popunjenosti, da postanu profitabilni.
Prije sam imao opravdanje Corona, kapaciteti su pod obnovom, ovo ono, sad nema više opravdanja. Jbg!
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner