1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • November 7, 2023 at 3:18 PM
    • #1,241
    Quote from Lynx

Složio bih se sa calypso da ovdje ne trebamo toliko pričati o cijenama!

Ali koliko razumijem Brunos je svježiji investitor, pa ga ove nagle cjenovne promjene poprilično uzbuđuju! :) To je normalno, ali s vremenom se treba naučiti ne previše uzbuđivati, shvatiti da kretanja cijena ne možemo predvidjeti i previše se uzbuđivati oko njih nema smisla.

Ne može to skoro nikad biti niti onako kako bih ja "htio" (stalno jednakih 20-30 % godišnje, neki idealni "linear compounder"), nego će to ovako ponekad povuće malo jače, pa će ponekad biti par flat godina kao što je već i bilo ovdje, pa će opet povući itd.. Stvar je da ne možemo unaprijed pogoditi kad će biti koja faza.

Bitno je da u dugom roku u prosijeku to ide pravim smijerom i pravim intenzitetom, prateći razvoj poslovanja koje daje vrijednost. Zato se više treba fokusirati na poslovanje kao takvo, a cijene će već odraditi svoje, prije ili kasnije, linearnije ili ovako uz neke jače skokove "otključvavanja vrijednosti".

Lynx slazem se sa vasim odmjerenim komentarom kao i u vecini slucajeva, samo ne mogu se sloziti da kao vlasnici dionica ne trebamo pricati o cijeni ili ju nastojati predvidjeti. Do iduceg kvartalnog izvjestaja je jos 3mjeseca o cemu da onda pisemo ako necemo o porastu cijene i trgovinama? O projekcijama rasta poslovanja, profita, marze itd. smo vec puno pisali pa kazu neki kolege da se druka stalno. Uzmimo u obzir i da nisu svi na forumu toliko dugo prisutni da znaju svaki post o KODT i vjerojatno ih zanimaju takve kratkorocnije prognoze cijene i ocekivanja.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • November 7, 2023 at 4:27 PM
    • #1,242

Možeš Brunos pokušavati, ali ja ovo kažem zato što smatram da nitko ne može predvidjeti kretanja cijena u kratkom roku. A onda ako o tome još i puno pišemo ljudima to može izgledati kao "drukanje". Ovo je dionica na kojoj nikakvo drukanje nije potrebno! ;)

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • November 8, 2023 at 8:00 PM
    • #1,243

Alo drukeri...sto ste utihnuli😉😉😉

Danasnji dan je utvrdio rast cijene proteklih par dana...veliki promet na "visokim" razinama...meni dovoljno da maknem prodajne (i kupovne) naloge za stepenicu vise...

Iskreno, bas mi je bezveze kad se nekog etiketira kao drukera...za mene druker je netko tko jedno pise, drugo radi, a trece misli...a mislim da na ovom topicu (i vecini ostalih) takvih nema...

Po vokaciji sam fundamentalist, ulazem na temelju fundamenata, ali svejedno, s tim dionicama, zestoko i trejdam pa slijedom navedenog najveci dio postova su nekakve moje kvazi fundamentalne analize, ali ima i cistih trejderskih postova koje isto kao i FA pokusavam argumentirat...to radim jer nemam s kim uzivo komentirat dionice pa mi je forum jedino mjesto gdje mogu cuti i druga misljenja...jakoooo mi je bitno cuti i razlicito misljenje od mog er me to drzi budnim, potice me na preispitivanje odluka, donosi mi nova znanja i iskustva i siri vidike/perspektivu...

Sto se tice samog KODT-a...ovdje je jedini "druk" poslovanje firme, izvjesca i sektor u kojem posluje..pa dionica, iako je u ovoj godini odradila rast od 200% je jeftinija nego na pocetku godine svidjelo se to nekom ili ne...a ovo nije ciklicni sektor, dapace jako je stabilan biznis i nije volatilan sto potvrduje i kretanje prihoda u zadnjih 20g u kojima je zabiljezen pad od 2% u 2011. i 4% u 2013...uz kontinuranu dividendu...a iz osobne perspektive mogu vam iskreno rec da unatoc tolikom rast trenutno imam znatno veci broj dionica nego na pocetku godine...to je za mene jako neuobicajena situacija (jer sam i trejder), ALI njihova izvjesca su bolesno dobra i nema mi smisla prodavat, dapace, na svako izvjesce sam kupovao...stvar je sto osim odlicnih brojki u izvjescu imamo i ugovorene poslove koji jamce minimalno ovu razinu poslovanja barem sljedecu godinu/dvije...a posto se radi o stabilnom biznisu koji neprekidno raste zadnjih 20godina realno je ocekivati nastavak rasta i sljedecih 20g...

Fundamentalno, dionica je trenutno, unatoc rastu cijene poprilicno jeftina i u slucaju korekcije cijene javit ce se jaka kupnja jer ponavljam ovo je stabilan biznis...i ova razina poslovanja/prihoda ce bit novonormalno u buducim razdobljima...tako nas povijest uci i ne vidim razlog da sad bude drugacije kad se zelena agenda zakotrljala...jednostavno puno je veca vjerojatnost za daljni rast poslovanja od pada...pa ovdje su prihodi rasli i za vrijeme velike financijske krize 2007-2009 i u COVID godini...pa to govori vise od svih napisanih postova...

Zanimljivo je i sto vec 3-4 kvartala zaredom prodajem pred izvjesce jer se jednostavno bojim da izvjesce nece ispunit (moja) ocekivanja...ali oni ih uvijek prebace...tako i upravo gledam da je potrebno jos 16mil EUR neto dobiti u Q4 da bi P/E na cijenu 900EUR bio 10...i to mi izgleda jako, jako puno...ali mi je zadnjih 8 kvartala svaki put izgledalo jako, jako puno pa su prebacili tako da se nadam da ce i ovaj put...

Jednog dana, kad izvjesce bude ispod mog ocekivanja pocet cu kratit...a do tada nastavit cu "drukat" i trgovat kao i do sad...

Meni je cijena bitnija od poslovanja jer ako poslovanje posustane ja izlazim i jako mi je bitno da je cijena sto veca...a ako cijena ne reagira na dobra izvjesca trpam se dionicama i cekam rast...dobitna kombinacija je kad nemam dionicu koja ne prati poslovanje jer je mogu kupovat "za đabe" ili kad dionica koju imam prati rast poslovanja...

I za kraj jos nesto, kao i sam biznis vlasnicka struktura je dosta stabilna i malo tko se odlucuje prodavat, jednostavno kad izadjes iz pozicije jako tesko se vratit s ozbiljnom kolicinom...zasto je to tako nemam pojma, ali pretpostavljam da je uzrok kontiuniran rast poslovanja, redovna dividenda i digogodisnji rast cijene dionice pa je skoro svaka prodaja u zadnjih 20g bila pogresna odluka...

Jeli ovaj post druk? Meni nije, ja ovo iskreno mislim i po tome i trgujem...

p.s. Sry svima na dugom postu, dobio sam inspiraciju, a djeca se zaigrala...poklopilo se...

Pozdrav svima i sretno i kupcima i prodavacima...🙋‍♂️

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • November 8, 2023 at 8:24 PM
    • #1,244

Jednostavno rečeno Parica , kompanija/dionica tako dobra da ljudi ne mogu povjerovati da je to moguće, u Hrvatskoj barem (pa čak i mi dioničari ponekad ne možemo vjerovati, ovo što kažeš da prodaš pred izvješće pa opet kupiš), pa što god da napišemo realno i iskreno, oni manji upućeni (većina) će biti skeptični, gledati nas kao neke one Tesla-kult-dioničare, ili obične drukere.

No povijest poslovanja, razvoja firme, i konačno ukupnog dioničkog povrata, kroz zadnjih 15-20 godina govori sama za sebe. Nije to stvar vjerovanja ili ne vjerovanja nego čitanja brojeva crno na bijelo.

Files

IMG_1677.jpeg 177.31 kB – 0 Downloads
  • plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • November 8, 2023 at 8:27 PM
    • #1,245

Svi navedeni argumenti kolege Parice naveli su me na "neracionalni" portfelj u kojem mi je KODT na rastao na 84%, zadnja kupnja mi je bila prošle godine prije Božića kad je AZ fond prodavao a cijena je bila nešto iznad 2000 kuna, značajnije sam kupovao u kovidu kad je cijena pala sa 1400 kuna na 1000 kuna. Kada ću početi kapitalizirati dobitke neznam jer ovo mi se čini najstabilnijih kompanija bez oscilacija s velikim rastom poslovanja i velikim narudžbama. U ovom poslu investiranja na ZSE OPEKAO sam se na RIZOu i njihovom nikad realiziranim poslu sa digitalnim brojilima za HEP.

• abc1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    313
    • November 8, 2023 at 8:27 PM
    • #1,246

Ma, odite vi svi malo kvragu.

Kako sam i javio, ja sam zaglavio u KOTR2, ali nema veze, ne stignem drukati od svih vas "transformatora" raznih.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • November 8, 2023 at 8:36 PM
    • #1,247
    Quote from abc1

Ma, odite vi svi malo kvragu.

Kako sam i javio, ja sam zaglavio u KOTR2, ali nema veze, ne stignem drukati od svih vas "transformatora" raznih.

Ajde ne žalite se i ne brinite kolega, Kotr2 je mali Kodt još u dječjem vrtiću, ali narasti će i on jednoga dana, a i ja vam povremeno malo kupim da možete ulaziti u starijeg brata.😂

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • November 8, 2023 at 8:54 PM
    • #1,248
    Quote from Lynx

Jednostavno rečeno Parica , kompanija/dionica tako dobra da ljudi ne mogu povjerovati da je to moguće, u Hrvatskoj barem (pa čak i mi dioničari ponekad ne možemo vjerovati, ovo što kažeš da prodaš pred izvješće pa opet kupiš), pa što god da napišemo realno i iskreno, oni manji upućeni (većina) će biti skeptični, gledati nas kao neke one Tesla-kult-dioničare, ili obične drukere.

No povijest poslovanja, razvoja firme, i konačno ukupnog dioničkog povrata, kroz zadnjih 15-20 godina govori sama za sebe. Nije to stvar vjerovanja ili ne vjerovanja nego čitanja brojeva crno na bijelo.

Ovo je zaista impresivan graf. I povrh toga na danasnji dan je ako letimicno pogledamo graf volumena ostvaren i najveci dnevni promet na prakticki ATH cijeni KODT2. Znaci tko god je zelio izaci iz pozicije sa ogromnim profitom mogao je to ciniti zadnjih par dana. Dakle likvidnost u 2023. definitivno nadmasuje sve prethodne godine i to uvjerljivo.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • November 10, 2023 at 9:03 AM
    • #1,249

Lijena kakva jesam tek sam jutros zavirila u Končarove pokazatelje

Rast prihoda (kvartalno rast YoY) 40%

Rast dobiti ( kvartalno rast YoY ) 304%

Odakle toliko impresivna dobit uz manji rast prihoda ?

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • November 10, 2023 at 9:35 AM
    • #1,250

Rast profitnih marži, učinkovitost

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • November 10, 2023 at 9:53 AM
    • #1,251

To “rast profitnih marži” je dugoročna komponentna trenda koja sigurno da doprinosi, ali imamo i dodano srednjoročnu pojačanih marži na račun “faze ciklusa” (svjetska nestašica trafića, velike cijene), no ovdje konkretno je glavna stvar valjda u tome što nam dobit standardno i nije nikad ravnomjerno raspoređena po kvartalima (raznim tehničkim razlozima, računovodstvenim itd.) pa ne treba toliko obraćati pozornost na kvartalno jednog kvartala nego gledaj TTM gdje se to malo ugladi.

Za dobit je inače najjači četvrti kvartal, treći zna biti među najslabijima. Prošle godine treći bio normalan, a ove godine dobit požurila jedan kvartal (pa bi četvrti možda mogao biti slabije “marže”) i zato imamo usporedbu posebno jakog kvartala sa (inače tu normalnom) “slabom bazom” standardnijeg trećeg kvartala pa postotno izgleda tako velika razlika.

Ovaj četvrti bi onda valjda bilo normalno očekivati da što se tiče dobiti bude manje istaknut, više će prihodi dolaziti do izražaja kao “headline number”, a ono stvarno zanimljivo je ugovoranje.

Ugovaranje je brojka na vrhu liste mojih prioriteta za kratkoročno vidjeti. Prohodi na drugom mjestu. Dobit treća. Za dobit me zanima samo jako dugoročni trend, ne toliko godišnje, da ne govorimo kvartalno.

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • November 16, 2023 at 8:37 AM
    • #1,252

Društvo KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori d.d. za proizvodnju (KONČAR
    D&ST) potpisalo je 15. studenog 2023. godine kupoprodajne ugovore o stjecanju 35%
    vlasničkog udjela u poduzeću Ferokotao d.o.o. Do navedenog stjecanja KONČAR D&ST
    d.d. je imao 16% vlasničkog udjela u Ferokotao d.o.o, a ovim stjecanjem KONČAR D&ST
    postaje vlasnik 51% udjela u temeljnom kapitalu društva.
    Ferokotao d.o.o. jedan je od najvećih proizvođača kotlova za distributivne, energetske i
    specijalne transformatore u regiji, sa sjedištem u Donjem Kraljevcu te dugogodišnji važan
    dobavljač KONČAR D&ST-a.
    Zelena tranzicija, koja je u zemljama Europske unije u punom zamahu, rezultirala je
    velikom potražnjom za transformatorima, a jedna od ključnih komponenti za proizvodnju
    transformatora su transformatorski kotlovi. Stjecanjem većinskog udjela u društvu
    Ferokotao d.o.o. osigurana je pouzdana dobava transformatorskih kotlova čime je dodatno
    osnažena konkurentska prednost Končar D&ST-a na tržištu. https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/52534

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • November 16, 2023 at 9:31 AM
    • #1,253
    Quote from jasko

Društvo KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori d.d. za proizvodnju (KONČAR
    D&ST) potpisalo je 15. studenog 2023. godine kupoprodajne ugovore o stjecanju 35%
    vlasničkog udjela u poduzeću Ferokotao d.o.o. Do navedenog stjecanja KONČAR D&ST
    d.d. je imao 16% vlasničkog udjela u Ferokotao d.o.o, a ovim stjecanjem KONČAR D&ST
    postaje vlasnik 51% udjela u temeljnom kapitalu društva.
    Ferokotao d.o.o. jedan je od najvećih proizvođača kotlova za distributivne, energetske i
    specijalne transformatore u regiji, sa sjedištem u Donjem Kraljevcu te dugogodišnji važan
    dobavljač KONČAR D&ST-a.
    Zelena tranzicija, koja je u zemljama Europske unije u punom zamahu, rezultirala je
    velikom potražnjom za transformatorima, a jedna od ključnih komponenti za proizvodnju
    transformatora su transformatorski kotlovi. Stjecanjem većinskog udjela u društvu
    Ferokotao d.o.o. osigurana je pouzdana dobava transformatorskih kotlova čime je dodatno
    osnažena konkurentska prednost Končar D&ST-a na tržištu. https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/52534

Display More

Čisto za info..niije FEROKOTAO neka sprdačina...ozbiljna je to firma...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Znaci, dodatnih 24 mil EUR prihoda ce bit ukljuceno u konsolidirani GFI...bravo za KODT

• smrznuti
    Početnik
    Reakcija primljeno
    35
    • November 16, 2023 at 10:00 AM
    • #1,254

Imaju 51% u toj firmi pa bi to bilo dodatno prihoda 24/2 ...?

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • November 16, 2023 at 10:10 AM
    • #1,255
    Quote from smrznuti

točnije 24 mil *0,51, ali ne treba zanemariti da su i do sada imali 16% vlasništva koje se konsolidiralo u izvješćima. Ali ok, ovo će i dalje imati fini utjecaj na FI. Jedino ostaje pitanje koliko je to sve plaćeno.

• Plase
    Početnik
    Reakcija primljeno
    50
    • November 16, 2023 at 10:22 AM
    • #1,256

Nalog na kupnji 100x840

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • November 16, 2023 at 10:23 AM
    • #1,257

Lijepo - malo dakle vertikalne integracije, dobro dođe, kao što kažu, povećava konkurentske prednosti!

Naše stalno širenje kapaciteta će time biti malo dodatno podržano/olakšano, kad se ima punu kontrolu nad jednom od ključnih komponenti u lancu dobave, pozitivno i za bruto maržu (jer to je profitabilna firma, nije da nam dostavljaju robu ispod cijene).

To je jedan primjer reinvestiranja. Ono što želimo. Lijepo se zarađuje, i zarade se velikim dijelom (ono što ne ide u dividende) reinvestira kako bi se i dalje raslo i još bolje zarađivalo po jedinici prodaje.

Quote from Roki
    Quote from smrznuti

točnije 24 mil *0,51, ali ne treba zanemariti da su i do sada imali 16% vlasništva koje se konsolidiralo u izvješćima. Ali ok, ovo će i dalje imati fini utjecaj na FI. Jedino ostaje pitanje koliko je to sve plaćeno.

Ne funkcionira konsolidacija na taj način. Kad su imali manje od 50 % nisu konsolidirali tu firmu (nismo vidjeli na prihodima ništa od njihovih prihoda, vidjeli smo samo u financijskim prihodima dividende koje od njih dobijemo, i u dodacima tamo još detalja).

Sad kad se prešlo 50 % konsolidira se, a to znači da se svi prihodi (100 %, tj. manje ovisno koliko od njih kupujemo, postoji ta eliminacija međusobnih transkacija) vide u našim konsolidiranim (slično kao što KOEI iako vlasnik 53 % uključi cijele naše prihode).

Ta razlika od 49 % će se vidjeti prije svega jasno dolje na liniji dobiti gdje postoji stavka za dobit koja pripada manjinskim interesima, tako da naša finalna dobiti imateljima kapitala matice (Končar D&ST) će uključivati samo naših 51 %.

Edited once, last by Lynx: Merged a post created by Lynx into this post. (November 16, 2023 at 10:26 AM).

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • November 16, 2023 at 3:14 PM
    • #1,258

Ne znam hoće li i Novi Feromont (slična veličina, sličan udio) nekad doći na red za slično, a možda i Elkakon bolje prebaciti preko 50 %. Sad kad smo na ovoj apsolutnoj veličini kompanije i ovih razina profitnh marži, od malog dijela jednogodišnje dobiti možemo izvršiti malu "value creating" akviziciju. Ovo ne vjerujem da je koštalo više od 15 % ovogodišnje dobiti.

To do sada nije bio slučaj. Veličina donosi nove opcije u pogledu reinvesitranja godišnje zarade. Nije više da jedino što možemo redovito raditi je povećanja proizvodnih kapaciteta postojeće tvornice i tu i tamo neka solarna elektrana. Sad se mogu raditi i "male akvizicije".

Dobro nam dođu i one veće (to je doduše rizičnije) horizonatalne kao PET Poljska za širenje na nova tržišta organski i inorganski, koje se rade periodički, no ove male, one se mogu bilo kad, kad god se pojavi neka prilika, jer može ju se brzo zgrabiti kad se ima resurse generirane kontinurano snažnim poslovanjem.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • November 16, 2023 at 4:00 PM
    • #1,259

Naš legendarni stari CEO dobio odlikovanje https://www.koncar.hr/wp-content/upl…arevac_1491.pdf

Files

IMG_1684.jpeg 1.24 MB – 0 Downloads
  • Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • November 17, 2023 at 2:14 PM
    • #1,260

Ja se jedino pitam zašto do sada članovi uprave i s njima povezane osobe (kao i ostali zaposlenici i njihove obitelji i prijatelji koji itekako dobro znaju o kakvoj se firmi radi...) nisu kupovali, no bolje ikad nego nikad - https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/52559

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 8:49 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      831k
      1.9k
    3. dionicar

May 19, 2025 at 8:49 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 459

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 7:28 PM
    2. Odgovora
      459
      Pregleda
      201k
      459
    3. bjane

May 19, 2025 at 7:28 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 4:53 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      908k
      2.1k
    3. darac11

May 19, 2025 at 4:53 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 4:32 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. vitoo

May 19, 2025 at 4:32 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 19, 2025 at 11:19 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. stipe_Cro

May 19, 2025 at 11:19 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• INGR (INGRA d.d.)

dionicar May 19, 2025 at 8:49 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 19, 2025 at 7:28 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

darac11 May 19, 2025 at 4:53 PM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

stipe_Cro May 19, 2025 at 11:19 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 2 months ago