1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • November 23, 2023 at 11:27 AM
    • #1,281

Malo istrazivanja, ferokotao i novi feromont prakticki dijeli ista ograda koliko sam skuzio, KODT u novom feromontu ima 18,9%. Sa strane prihoda, zaposlenih, izvoza i dobiti su jako slicne firme skoro indenticne osim sta je ferokotao nesto zaduzeniji iako s jako malim kamatama 1,1%, za razliku od Novog feromonta koji ima malo duga.

Zanimljiv intervju iz 2016, u kojem direktor novog feromonta govori i potrebi zajednickog razvijanja

"

S pozicijom na tržištu relativno smo sigurni i ne bojimo se da neće biti posla. Otvaraju se i nove mogućnosti, cijeli teritorij Sjeverne Amerike (SAD i Kanada) potencijalno je veliko tržište jer je General Electrics zapostavio proizvodnju trasformatora očekujući nove tehnologije prijenosa energije koje se nisu ostvarile, pa sad imaju ispade sustava kojima treba rekonstrukcija, a to znači i nova TF-postrojenja. Tu je i Brazil s visokom stopom rasta... Naši partneri, naručitelji, već su krenuli na ta tržišta, moramo ih pratiti. No, u Međimurju mi i Ferokotao više nismo sami u ovoj djelatnosti. Pojavili su se i novi proizvođači, mislim da se ubuduće moramo okupiti i vidjeti kako razvijati kapacitete, da si svaštarenjem ne rušimo konkurentnost, cijene, već da svima prednost bude zajednički organiziran kapacitet

"

FEROKOTAO I NOVI FEROMONT PRIMJERI USPJEŠNIH PODUZEĆA
    U Donjem Kraljevcu samo ograda dijeli dva vrlo uspješna poduzeća, oba metalska, oba visokospecijalizirana u svojim proizvodnja i oba derivat nekadašnjeg Končar…
    medjimurje.hr

S druge strane KODT je preuzeo 35% ferokotla kupoprodajnim ugovorom znaci netko je prodao svoje dionice ocito vise njih s obzirom na dolje vlasnicko stanje, medjutim ono sta je zanimljivo je da se vlasnicka struktura u obe firme dobroj mjeri preklapa s tim da udjele imaju neki clanovi KODT-a, pa ce biti zanimljivo vidit tko je prodao svoje udjele i kakve kombinacije su moguce.

Ferokotao

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Novi Feromont

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

S tim da je zanimljivo i da je Ivan Klapan stari predsjednik uprave KODT-a u novom feromontu predsjednik Nadzornog odbora, zajedno s sadasnjim predsjednikom Barulom

Nadzorni odbor u 2022. godini cine: Marijan Brkic (predsjednik), Stjepan Vrhar (zamjenik predsjednika), DuroHorvat, Ivan Klapan i Drazen Hranjec. Sa danom 11.11.2021. godine Ivan Klapan prestaje bit clan Nadzbornog odbora a odlukom Skupstine drustva za novog clana izabran je Vanja Burul.

Temeljem odluke 55. Izvanredne skupstine, donese dana 26.01.2023. godine, Nadzorni odbor cine: Ivan Klapan (predsjednik), Stjepan Vrhar (zamjenik predsjednika), Vanja Burul, Vesna Pavlicevic i Drazen Hranjec.

U svakom slucaju meni se cini da te dvije firme mogu imat dobre sinergijske efekte kad bi ih se spojilo uz minimalni trosak s obzirom da su jedan do drugoga i da imaju proizvod u istoj industriji, u prvu ruku barem organizacijski administrativno,, s podrucja nabave, a vjerovatno i koristenja prostora sirenja itd kad su prostorno povezane, a sigurno jos i neki dio kroz kodt se moze neka sinergija ostvarit. Mislim kad gledamo na skoro zajednickih 50 mil eura prihoda nemaju veliku zaradu tu bi se dalo jos dosta bolje izvuc marze po svemu ovome jer dobre prihode vec imaju i uhodan biznis i potraznju za svojim proizvodima, a s obzirom na rast potraznje i posla smislenije je umjesto novog zaposljavanja iskoristit zajednicke kapacitete za taj rast

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • November 23, 2023 at 8:07 PM
    • #1,282

koliko meni poznato.... preklapanja u vlasništvu vuku repove još iz onih vremena, odnosno kasnije iz privatizacije. dakle, najprije bio rade končar (nekada dio današnjeg končara), potom feromont. zakaj su nastala dva (mislim da je bio i još jedan mali pogon pripojen kasnije novom feromontu) nova subjekta, nije mi poznato. i sam pokojni đuro horvat vlasnik tehnixa je bio poslovođa u feromontu.

vrlo vjerovatno njegov, odnosno nasljednici i tehnixov postotak su prešli u kodt. tko još.... zasad nisam načuo.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • November 25, 2023 at 7:02 PM
    • #1,283

neuspješno sam pokušao prenijeti tekst sa portala seebiz.eu o planovima EU o ubrzanom razvoju električne mreže koja zaostaje u odnosu veliki broj novih izvora energije solari i vjetro parkovi, te elektrifikacije auto industrije

• kovach
    Student
    Reakcija primljeno
    167
    • November 30, 2023 at 10:16 PM
    • #1,284

Promjene u top 10-K.N. stekao 2650 dionica KODT2 i zasjeo na prvo mjesto ( prodao Adriatic Osiguranje d.d.), isti gospodin K.N. je stekao i 2650 dionica KODT-R-A (prodavatelj isti )

Čestitam kupcu na dobroj investiciji.

Čestitam i prodavatelju koji je profesionalno odradio prodaju, a ne kao ovi amaterčići iz AZ Profita koji cijede i spuštaju cijenu- sada ne tako značajno kao prošle godine sa 330/340€ na cca 280/300€.

A da su loši investitori (AZ P) svjedoči porast cijene sa 300 na više od 800€ u manje od 1,5 godinu. Stvarno ne razumijem potrebu da su prodavali i da opet prodaju dionicu koja ima odlične rezultate i perspektivu i u što to bolje ulažu na ovoj našoj ZSE ili sam ja pravi amaterčić koji ne razumije ništa

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • December 1, 2023 at 9:30 AM
    • #1,285

Bravo za Nikolu! On se drži onog Mungerovog “The wise ones bet heavily when the world offers them that opportunity. They bet big when they have the odds.”

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • December 5, 2023 at 2:48 PM
    • #1,286

Pozitivno za Kodt

The content cannot be displayed because it is no longer available.

Quote from Ledica

Pozitivno za Kodt

The content cannot be displayed because it is no longer available.

Molim admina da pobriše pogrešku.

Edited once, last by Ledica: Merged a post created by Ledica into this post. (December 5, 2023 at 2:52 PM).

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • December 6, 2023 at 4:55 PM
    • #1,287

Naš član uprave i dioničar Petar Bobek preuzima još jednu malu odgovornost, član uprave krovnog društva https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/52808

• kristofer
    Student
    Reakcija primljeno
    121
    • December 6, 2023 at 6:35 PM
    • #1,288

Za nas je dobra vijest da je Kolaku potvđen novi mandat u matici. To znači da imamo mir i kontiunitet u kodt-u i garanciju da eventualna politička smjena na izborima sljedeće godine neće imati nikakav utjecaj na upravu Končara,a posredno ni na kodt.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • December 14, 2023 at 3:41 PM
    • #1,289

Evo majka (KOEI) izbacila plan poslovanja za sljedecu godinu...

Obavijesti izdavatelja - EHO

Obzirom da KODT ima visoki udio u poslovanju matice smatram da ove podatke mozemo analizirat i na ovom topicu..

Odokativno planiraju povecanje prihoda od cca 20% i rast backloga za oko 15%...

Obzirom da KODT tradicionalno u pozivu na GS objavljuje plan poslovanja za iducu godinu u kojoj ultrakonzervativno planira buducnost nadam se da je po istoj metodologiji plan radila i matica...npr. KODT je na GS ove godine za 2023. planirao prihode od 257 mil EUR (na razini 2022.) i dobit p.o. u iznosu 21 mil EUR (u prvih 9m su ostvarili 245 mil EUR prihoda i 36 mil EUR dobiti p.o.)...

Jos malo i krece 2024 i za par mjeseci imat cemo prvo "prolazno vrijeme"...

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • December 15, 2023 at 12:41 AM
    • #1,290

Baš me zanima što će naši planirati za 2024. Ta ultra-konzervativnost mi je malo bezveze, ne govori ništa, nisu onda morali ni objaviti…, no s druge strane baš je česta pojava kod najboljih kompanija.

Na razvijenim tržištima gdje se to sve gleda i tržište reagira na svaku sitnicu to zna biti dosta i smiješno. Tržište prvo reagira na te brojke kao da su nešto realno, i onda ih s vremenom skroz zaboravi.

Baš sam imao takvu stvar sad. Adobe, jedna od mojih stranih dionica koju imam nekih godinu dana već, objavi kvartalne rezultate iznad očekivanja i po prihodima i po dobiti, međutim objave i ”plan” (guidance) nešto ispod od onoga što su analitičari očekivali i zato dionica ekspresno pala 6,35% u danu. Ali uvijek su konzervativni, uvijek premaše očekivanja!

To je naprosto moda kod kvalitetnih kompanija, baš ih briga za sve (i analitičare i kratkoročna ludovanja cijene dionice), oni ne žele ništa puno obećati, biti će koznervativni što god tko mislio o tome. Valjda se drže onoga “under-promise and over-deliver” kao svog vječnog mota s kojeg nema skretanja.

• Clicker
    Student
    Reakcija primljeno
    73
    • December 19, 2023 at 12:55 PM
    • #1,291

Danas više nije zanimljivo, no našao sam maloprije 10 godina staru analizu KODT od IC-a. Brišem stvari sa računala pa vidim da stoji u bespućima HDD-a :)

Files

Koncar-D&ST-IC_Company_Profile.pdf 992.58 kB – 67 Downloads
  • Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • December 19, 2023 at 5:39 PM
    • #1,292

Odmah na prvoj stranici ovaj ROIC upada u oči. Ne moram dalje ni gledati, odmah je jasno - “to je naš KODT, uvijek je bio isti, i trebalo je ovo svima biti odavno jasno”.

Ne postoj jedna metrika koja bi bila sveto pismo, ali ako moramo ograničiti priču na jednu stvar, to je ROCE ili ROIC, metrika koja signalizira (kad je broj velik, 20 i više posto) da bi se moglo raditi o onome što zovemo “kvalitetna kompanija”.

Daljnje istraživanje se usmjerava onda u pravcu “koliko je održiv taj povrat na investirani kapital” (postoje li kompetetivne prednosti koji bi davale neku šansu da bude), kolika je stopa reinvestiranja (i je li moguće to održati, koliki “reinvestment runway”).

• Blabla
    Student
    Reakcija primljeno
    168
    • December 19, 2023 at 11:51 PM
    • #1,293
    Quote from Clicker

Danas više nije zanimljivo, no našao sam maloprije 10 godina staru analizu KODT od IC-a. Brišem stvari sa računala pa vidim da stoji u bespućima HDD-a :)

Zanimljivo je vidjeti da su mu se tada dva konkurenta Hammond Power Solutions i Pioneer Power
    Solutions tržili s prosječnim P/E od 9,3 u odnosu na KODT-ovih 8,2. Danas se konkurenti trže na prosječnom P/E od 23,6, u odnosu na KODT-ovih 10,3. Vjerujem da za kaskanje dobrim dijelom možemo zahvaliti AZ fondovima.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • December 20, 2023 at 10:40 AM
    • #1,294

Nije to prava konkurencija KODT, mi ne radimo na sjevernoameričkom tržištu (za sada?) ali recimo “usporediva” kompanija sa drugog tržišta. Kao onaj Voltamp Transformers Limited iz Indije kojeg sam jednom nazvao našim doppelgangerom iz drugog svemira.

Hammond Power Solutions mi dobro izgleda. Vidim neke sličnosti s KODT u dinamici raste (ali malo su oni sporiji u prosjeku, zadnjih godina, izuzev 2022. koja je sjajna, i estimates za sljedeće im skromnije, revenue +9,2 % za 2024.).

• Clicker
    Student
    Reakcija primljeno
    73
    • December 20, 2023 at 11:23 AM
    • #1,295
    Quote from Blabla
    Quote from Clicker

Zanimljivo je vidjeti da su mu se tada dva konkurenta Hammond Power Solutions i Pioneer Power
    Solutions tržili s prosječnim P/E od 9,3 u odnosu na KODT-ovih 8,2. Danas se konkurenti trže na prosječnom P/E od 23,6, u odnosu na KODT-ovih 10,3. Vjerujem da za kaskanje dobrim dijelom možemo zahvaliti AZ fondovima.

Kombinacija multiple i biznis (operativne) ekspanzije je najljepša stvar za povrat ulaganja, tako da držimo 🤞

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • December 20, 2023 at 12:27 PM
    • #1,296

Ma kako se još niste umorili ?

Gori od vas bili su samo oni na Spanu

Ajde malo druka na Igi i Jadroplovu.

Nos me svrbi :S

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • December 20, 2023 at 1:36 PM
    • #1,297
    Quote from Lynx

Nije to prava konkurencija KODT, mi ne radimo na sjevernoameričkom tržištu (za sada?) ali recimo “usporediva” kompanija sa drugog tržišta. Kao onaj Voltamp Transformers Limited iz Indije kojeg sam jednom nazvao našim doppelgangerom iz drugog svemira.

Hammond Power Solutions mi dobro izgleda. Vidim neke sličnosti s KODT u dinamici raste (ali malo su oni sporiji u prosjeku, zadnjih godina, izuzev 2022. koja je sjajna, i estimates za sljedeće im skromnije, revenue +9,2 % za 2024.).

Hvala kolega!!!

Imam vremena pa sam si malo dao truda i pogledao kako stoji gore navedena usporedna kompanija Hammond Power Solutions...iznenadio sam se koliko su firme slične i baš će mi bit jako zanimljivo pratiti buduće kretanje poslovanja i radit usporedbu među njima...i to na kvartalnoj razini...

Hammond Power Solutions Inc. (HPS.A) Stock Price & News - Google Finance
    Get the latest Hammond Power Solutions Inc. (HPS.A) real-time quote, historical performance, charts, and other financial information to help you make more…
    www.google.com

Hammond Power Solutions vs. KODT

EBITDA marža (prvih 9 mjeseci): 12,3% vs. 16,1%

NPM (prvih 9 mjeseci): 8% vs. 12,4%

MCAP/BV: 4,4 vs 3,8

P/S (procjena za Q4): 1,35 vs. 1,31

P/E (ttm): 15,9 vs. 10,3

EV/EBITDA (ttm): 9,4 vs 10,6

Prihodi (ttm): 667 vs 320

Neto dobit (ttm): 61,7 vs 35,8

EBITDA (ttm): 88,13 vs 47,7

Broj zaposlenih: 1.550 vs 840

Zanimljivo kako se obje jako dobro prate međusobno...HPS ima otprilike dvostruko veće prihode i broj zaposlenika i ostvaruje skoro pa dvostruko veću EBITDA i neto dobit...javlja se nelogičnost kad se promatra profitabilnost koja je znatno veća kod KODT-a i ostvarene neto dobiti i(li) EBITDA-e prema kojima bi trebali imati približno jednaku profitabilnost...naime marža je izračunata na temelju ovogodišnjih rezultata dok je dobit i EBITDA računata sa uključenim Q42022 pa postoji nesrazmjer jer je KODT-u profitabilnost eksplodirala u ovoj godini dok HPS ima približno jednaku profitabilnost kao prošle godine...npr. u Q42022 (iz izvješća Q42022.) KODT je ostvario EBITDA od 8 mil EUR odnosno neto dobit od samo 5,4 mil EUR (ovo izgleda smiješno prema kvartalima ove godine)...slijedom navedenog, tek po objavi GFI za ovu godinu ćemo dobiti precizne (i znatno bolje) multiple na strani KODT-a....bili živi pa vidjeli...

Velika je razlika i što KODT već "stoljećima" posluje profitabilno dok je HPS u 2018. poslovao s gubitkom (za prijašnja razdoblja nemam podatke)...od 2019. neto dobit HPS je narsala 5,3x dok KODT bilježi rast neto dobiti od 5,6x...od 2020. cijena HPS je narasla 10,6x dok je KODT narasla 4,4x

Obje se kompanije trenutno trže na približno jednakim multiplama, s tim da je trend u 2023. na strani KODT-a pa pri objavi GFI2023. očekujem da će KODT bit značajno "jeftiniji" (zbog iznimno "mršavog" Q42022 u odnosu na ovogodišnje kvartale)...međutim to mi je trenutno manje bitno, važnije mi je što sad imam temelj za buduću usporedbu poslovanja obje firme...baš me zanima što će se događati 2024....

• abc1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    314
    • December 20, 2023 at 1:48 PM
    • #1,298

Parica

A dobro, možda te ipak zlocesti poštedi?!

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • December 20, 2023 at 1:57 PM
    • #1,299

Što se tiče naših budućih financijskih izvještaja, evo raspored objava za sljedeću godinu https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…d893ddf75e9.pdf

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • December 20, 2023 at 2:34 PM
    • #1,300
    Quote from Parica

Velika je razlika i što KODT već "stoljećima" posluje profitabilno dok je HPS u 2018. poslovao s gubitkom (za prijašnja razdoblja nemam podatke)...

Imali su oni male simbolične gubitke i 2002. i 2003. Mi nismo imali nikad - bar ne u pisanoj povijesti 😀 Naše najstarije podatke gledam u izvješću 2006. godine (https://koncar-dst.hr/wp-content/upl…vjesce-2006.pdf ). Možda nešto još starije se može naći u Prospektu pri uvrštenju na ZSE.

Ovih 25 godina koje vidimo je možda doslovno jedinstveno u Hrvatskoj/ZSE. Tko još od firmi na ZSE posluje 25 godina pozitivno, stalno isplaćuje značajne dividende, a što ne isplati reinvestira uz velike (20+ %) stope povrata na kapital, u organski rast biznisa, što vidimo u tom snažnom rastu prihoda i dobiti poslije svakog proširenja kapaciteta kojeg znaju i jako dobro prodati?

U ovoj sličnosti u trendovima zadnjih 20 godina mislim da najviše gledamo baš cikluse naše industrije, ali i činjenicu da imamo neku sličnost u veličini i kompetetivnoj prednosti svatko na svom tržištu (Sjeverna Amerika, Europa) pa se osvajaju tržišni udjeli, raste brže od industrije, ublažava time cikličnost, u našem slučaju i malo uspješnije. Eto čista suprotnost od KPT koji u izvješćima neprestano kukaju o ciklusima i konkurenciji (kao da su proizvođač memorije u poluvodičkoj industriji, tamo je baš brutalno tržište).

Budući da rastemo malo brže i malo manje volatilano da smo u Kanadi zaslužili bismo veće multiple od njih. Ali nismo u Kanadi. U EU smo. Na relativnu razliku Kanada/EU utječu kamatne stope prije svega. Tamo gdje su niže kamatne stope uz sve isto rizični kapital bi se trebao jače vrednovati.

Files

IMG_1751.jpeg 132.3 kB – 0 Downloads IMG_1750.jpeg 259.44 kB – 0 Downloads IMG_1749.jpg 146.19 kB – 0 Downloads

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago