1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • 1
  • 457
  • 458
  • 459
  • 840
  • Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 24, 2021 at 1:45 PM
    • #9,141

Evo jedan nevjerojatan podatak:

"U Americi se svake godine protrguje dionica u dvostrukoj vrijednosti BDP-a (obrtaj iznosi jedan, a omjer tržišne kapitalizacije i BDP-a je oko dva), u Njemačkoj oko 80% BDP-a, u Hrvatskoj nešto ispod 1% (u Budimpešti, Bukureštu i Varšavi po oko 5-10%)."

Novo vrijeme: šušur na tržištu kapitala
    Ekonomski lab
    arhivanalitika.hr

U Americi se svake godine protrguje dionica u dvostrukoj vrijednosti BDP-a (obrtaj iznosi jedan, a omjer tržišne kapitalizacije i BDP-a je oko dva), u Njemačkoj oko 80% BDP-a, u Hrvatskoj nešto ispod 1% (u Budimpešti, Bukureštu i Varšavi po oko 5-10%). Untaoč perifernosti i notornoj zapostavljenosti, hrvatski regulatori (bilo je to u vrijeme Milanovića, Linića i Lalovca) svojedobno su se svojski potrudili i dodatno zatukli tržište porezom na kapitalne dobitke koji je rastjerao male ulagače, a proračunu donio toliko malo novca da se ministar financija ni ne sjeća te stavke prihoda između dvije izrade plana proračuna.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,511
    • October 24, 2021 at 6:34 PM
    • #9,142

Svi razumni bi trebali navijati za to da ovakve nelogičnosti potraju, kako bi što povoljnije zauzeli pozicije. A kad dostignemo razine svemirskih gospodarstava Poljske ili Mađarske, pa se taj odnos poveća 5-10 puta, sve prodati i pobjeći glavom bez obzira.

Eto, u svakom zlu neko dobro :)

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • October 24, 2021 at 6:41 PM
    • #9,143
    Quote from mikromakrto

Svi razumni bi trebali navijati za to da ovakve nelogičnosti potraju, kako bi što povoljnije zauzeli pozicije. A kad dostignemo razine svemirskih gospodarstava Poljske ili Mađarske, pa se taj odnos poveća 5-10 puta, sve prodati i pobjeći glavom bez obzira.

Eto, u svakom zlu neko dobro :)

Ove godine će promet dionicama biti 3 puta manji ,nego 2010 godine. Brojna nova izdanja dionica ove godine nisu ništa promjenila na stvari.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • October 25, 2021 at 9:39 AM
    • #9,144

ljudi kad vide dešavanja oko dlkv i pravnu regulativu gdje vas opljačkaju po zakonu odma nagrnu u banke po keš da zaigraju ovaj rulet.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,511
    • October 25, 2021 at 10:00 AM
    • #9,145

99% ljudi ne razumije apsolutno ništa od onoga što se dogodilo oko Agrokora i Dalekovoda tako da to sigurno nije razlog ovakve nelikvidnosti i općenite nezainteresiranosti za ulaganja.

Prvenstveni je razlog financijska nepismenost i letargija, očekivanja da će netko drugi rješiti moje probleme.

Jer da je problem samo u ZSE i našem krivosuđu, imali bi desetke, ako ne i stotine tisuća ljudi koji sjede u RH, a ulažu u SAD, Njemačku ili na nekom trećem tržištu. A da pitaš sto ljudi na ulici što je S&P 500, većina bi rekla da je to neki pjevač...

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,312
    • October 25, 2021 at 10:13 AM
    • #9,146

Nije to baš tako.

Moj susjed nije nikada uložio ni kunu na ZSE, al' je uredno ulagao u vanjske ETF

Ljudi iz računalne podrške na poslu odavno trguju preko Binance. ZSE ni virnuli

Pa i sa foruma je otišlo van trgovati barem milijun kuna.

A da smo financijski nepismeni , kao nacija u cjelini.. jesmo. Moja se nećakinja u dobi od 26 godina boji uložiti u treći mirovinski fond. Jer što ako fond propadne :/ . Njen je strah iracionalan, jer niti jedan racionalni argument ne pomaže.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 25, 2021 at 10:29 AM
    • #9,147

je li ovo danas direktna posljedica Šonjinog šušura ili je nešto drugo u pitanju

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • October 25, 2021 at 10:51 AM
    • #9,148

ako predpostavimo da mi na forumu znamo malkice više od puka vulgaris neka mi neko onda proba objasniti koji su razlozi da atgr i ernt probijaju plafone dok isto tako fondovski ht tavori stalno na istoj razini. samo radi trezorskog povlačenja dionica ht bi morao malo živnuti bez da ulazimo u bilo kakve fi rezultate koji su manje više kod sve troje uvijek dobri. ja imam neko svoje obrazloženje ali zanimalo bi me i nečije drugo.

dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,184
    • October 25, 2021 at 11:16 AM
    • #9,149

nema više jeftino Medike pitam se zašto... ;)

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • October 25, 2021 at 12:00 PM
    • #9,150

Izgleda da na HPB-u ima dosta dioničara koji misle da će banka propasti radi 30 milijuna kuna spora, ludilo :)

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • October 25, 2021 at 12:04 PM
    • #9,151
    Quote from verdi

ako predpostavimo da mi na forumu znamo malkice više od puka vulgaris neka mi neko onda proba objasniti koji su razlozi da atgr i ernt probijaju plafone dok isto tako fondovski ht tavori stalno na istoj razini. samo radi trezorskog povlačenja dionica ht bi morao malo živnuti bez da ulazimo u bilo kakve fi rezultate koji su manje više kod sve troje uvijek dobri. ja imam neko svoje obrazloženje ali zanimalo bi me i nečije drugo.

HT je dosta popularna dionica u hr i na forumu ali u mojim očima i nije baš nešto, preskupa mi je. ERNT i KODT fundamentalno stoje puno bolje.

Zato netko u portfelju drži ernt i kodt dok netko drugi drži ht. Bliže sam ovoj prvoj varijanti :D

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • October 25, 2021 at 12:18 PM
    • #9,152
    Quote from zlocesti

Nije to baš tako.

Moj susjed nije nikada uložio ni kunu na ZSE, al' je uredno ulagao u vanjske ETF

A da smo financijski nepismeni , kao nacija u cjelini.. jesmo. Moja se nećakinja u dobi od 26 godina boji uložiti u treći mirovinski fond. Jer što ako fond propadne :/ . Njen je strah iracionalan, jer niti jedan racionalni argument ne pomaže.

Neš ti savjeta...bilo bolje da si joj savjetovala da se uda za desetak godina starijeg lika koji radi dobro plaćeni posao, pa da nasljedi njegovu dobru mirovinu (dobro 75% nje).

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    901
    • October 25, 2021 at 12:28 PM
    • #9,153
    Quote from Marin83
    Quote from zlocesti

Nije to baš tako.

Neš ti savjeta...bilo bolje da si joj savjetovala da se uda za desetak godina starijeg lika koji radi dobro plaćeni posao, pa da nasljedi njegovu dobru mirovinu (dobro 75% nje).

Display More

Misliš dvadesetak godina starijeg lika😁

dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,184
    • October 25, 2021 at 12:29 PM
    • #9,154
    Quote from Marin83
    Quote from zlocesti

Nije to baš tako.

Display More

70% bruto iznosa ;) . Uz napomenu radio on za 200k kn mjesečno neto ili 30k neto mirovina mu ne bi veća od 10k neto. Pričam o ovom trenutku bez 3. Stupa ..

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • October 25, 2021 at 12:29 PM
    • #9,155
    Quote from Marin83
    Quote from zlocesti

Nije to baš tako.

Display More

Ah kolega , pa te od 26 razmišljaju o filerima za čube, umjetnim noktima,i trepavicama, nacrtanim debelim obrvama, ekstenzijama, povećanju sisa Itd, one malo pametnije misle na budućnost, ali ni jedna u toj dobi ne razmišlja o tuđoj mirovini .😀

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • October 25, 2021 at 12:32 PM
    • #9,156
    Quote from darac11
    Quote from Marin83

Misliš dvadesetak godina starijeg lika😁

I to što kažeš, i kod nasljeđivanja mirovine, žena ako ne radi, može je početi primati sa 50 godina života i 3 godine braka/partnerstva. Pa ti sad vidi što se više isplati...

Koga zanima evo mu sve ovdehttps://ec.europa.eu/social/main.js…&intPageId=4463

Quote from dionicar
    Quote from Marin83

70% bruto iznosa ;) . Uz napomenu radio on za 200k kn mjesečno neto ili 30k neto mirovina mu ne bi veća od 10k neto. Pričam o ovom trenutku bez 3. Stupa ..

Da, pardon 70%, taman skontao grešku ,ali bilo je kasno za ispraviti.

Edited once, last by Marin83: Merged a post created by Marin83 into this post. (October 25, 2021 at 12:36 PM).

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • October 25, 2021 at 12:39 PM
    • #9,157
    Quote from Ledica
    Quote from Marin83

Ah kolega , pa te od 26 razmišljaju o filerima za čube, umjetnim noktima,i trepavicama, nacrtanim debelim obrvama, ekstenzijama, povećanju sisa Itd, one malo pametnije misle na budućnost, ali ni jedna u toj dobi ne razmišlja o tuđoj mirovini .😀

Ah, znam i tetovaže isto...zato i imamo toliko socijale među 3 dobi...jer se ne razmišlja o ničemu, nego dok dur,dur.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • October 25, 2021 at 2:26 PM
    • #9,158
    Quote from mikromakrto

99% ljudi ne razumije apsolutno ništa od onoga što se dogodilo oko Agrokora i Dalekovoda tako da to sigurno nije razlog ovakve nelikvidnosti i općenite nezainteresiranosti za ulaganja.

Prvenstveni je razlog financijska nepismenost i letargija, očekivanja da će netko drugi rješiti moje probleme.

Jer da je problem samo u ZSE i našem krivosuđu, imali bi desetke, ako ne i stotine tisuća ljudi koji sjede u RH, a ulažu u SAD, Njemačku ili na nekom trećem tržištu. A da pitaš sto ljudi na ulici što je S&P 500, većina bi rekla da je to neki pjevač...

Je baš se ovdje radi o financijskoj nepismenosti kad se radi kriminalno u upravi. I da se kužiš odlično u sve to ako je netko namjerio odraditi nešto možeš se postaviti na glavu ako nemaš kapitala da im se suprostaviš.

I danas ovaj rast na DLKV ima nekog opravdanja, logike?? ali na burzi je uglavno logika da nema neke logike.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 25, 2021 at 2:36 PM
    • #9,159
    Quote from Marin83
    Quote from zlocesti

Nije to baš tako.

Display More

gosn Marin, nigdje nije navedeno da mlada gospođa ni već udata, možda čak i za mlađega,

po mome je ona u pravu, da je netko '60ih-70ih rekao radnicima da će im mirovinski fond biti opljačkan nakon '91, ni oni ne bi vjerovali, ali su ih poslije uvjerili, tako da i danas još vjeruju

• JoSko111
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    259
    • October 25, 2021 at 2:47 PM
    • #9,160
    Quote from D_artagnan
    Quote from mikromakrto

Je baš se ovdje radi o financijskoj nepismenosti kad se radi kriminalno u upravi. I da se kužiš odlično u sve to ako je netko namjerio odraditi nešto možeš se postaviti na glavu ako nemaš kapitala da im se suprostaviš.

I danas ovaj rast na DLKV ima nekog opravdanja, logike?? ali na burzi je uglavno logika da nema neke logike.

Meni je rast DLKV logičan. Tko je mislio prodati prodao je kad je krenuo strmoglavi pad.

Onaj koji je izgubio 90 % vrijednosti do sada nema razloga prodavati više.

Drugi vide da sad kad je dug praktički riješen nakon što prođe dokap može tvrtka samo napredovati. Ovo će rasti samo zato jer oni koji imaju još dionice neće prodavati.

• 1
    • 457
    • 458
    • 459
    • 840

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 279

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 10, 2025 at 9:24 AM
    2. Odgovora
      279
      Pregleda
      106k
      279
    3. Muzakus

May 10, 2025 at 9:24 AM
    1. MDKA (Medika d.d.) 823

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 9:18 PM
    2. Odgovora
      823
      Pregleda
      301k
      823
    3. Skribi

May 9, 2025 at 9:18 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 7:22 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      822k
      1.9k
    3. All

May 9, 2025 at 7:22 PM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 455

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:20 AM
    2. Odgovora
      455
      Pregleda
      182k
      455
    3. Sheki

May 9, 2025 at 8:20 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 8, 2025 at 3:16 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 8, 2025 at 3:16 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

Muzakus May 10, 2025 at 9:24 AM
  • MDKA (Medika d.d.)

Skribi May 9, 2025 at 9:18 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 9, 2025 at 7:22 PM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM
  • SNBA (Slatinska Banka d.d.)

jurexx May 6, 2025 at 9:22 PM

Popularne Teme