glavno da Planky kaže da nas neće zahvatiti
to je i Sanader govorio
to je i Sanader govorio
to je i Sanader govorio
no good......
Njemačka kiše sve više i više.......
Blokiralo tankere a nema vijesti.
Eto ga.. kasne - https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/45841
Obavijest o namjeri objave dobrovoljne ponude za preuzimanje
A, moraju nekaj raditi, vidiš, ujutro su si međusbno preprodali za 4 bureka pod pauzom, poslje pauze, šta ćemo sad' ajmo blokirat nekog, a obavjest ide sutra prije pauze...
objavili Obavijest o namjeri objave dobrovoljne ponude za preuzimanje
to je i Sanader govorio
no good......
Njemačka kiše sve više i više.......
Da, kao što su neke kolege ovdje komentirale, svaka kriza je prilika, dobro je imati dozu keša i čekati dobre prilike kojih zasigurno neće faliti ove zime...
neka baba vanga mi govori iz dubine glave ili guzice ? ..sacuvaj pare ovaj vikend bice veliko nevrijeme slj. tjedan..
kažu dečki iz RBA da se moramo ufati u apartmandžije da nam potrošnja ne opadne
vani kreće prića da će bonds nadigrati dionice u sljedećih 12- 24 mjeseca a kad je tako odmah mi je jasno da se na zse nećemo ni kruha najesti a kolače ni vidjeti........
Vani su vecina dionice precjenjene, tako da se i trebaju resetirati
Ako je pala potrošnja u najjačem mjesecu uz dvoznamenkasti turistički rast znači da je ostatak populacije koji nema veze s turizmom prisiljen dobro stegnuti remen.
Puno keša ima na kampiranju kod nas koji lagano inflacija gricka i napeto ceka da se pozicionira i zarađuje. Možda manje ali ipak zarađuje….
Ko je IN nezna di je dno ali ce ga docekati 😜
Ko je OUT taj ga vrlo vjerojatno neće dotakniti.
Jedni ga ne vole a ima ce ga, drugi ga žele a nece ga imati 😅😅
Tako smo već s prvim danom rujna saznali da su svi obveznici fiskalizacije (iz svih djelatnosti u tom sustavu) u kolovozu izdali računa u vrijednosti 31,6 milijardi kuna, što je u odnosu na isti lanjski mjesec za gotovo petinu (19,3%) odnosno za 5,1 milijardu kuna više. Za ljetnih mjeseci u pojačanom su fokusu prije svega turističko-ugostiteljske djelatnosti, ali i one s naglašenim utjecajem turističke sezone na poslovanje, od trgovine do prijevoza.
A potrošnja pala 0.2% dok je službeni podatak o inflaciji 12.3%. Prema ovome ispada da bi inflacija trebala biti barem 19%?
Ako je pala potrošnja u najjačem mjesecu uz dvoznamenkasti turistički rast znači da je ostatak populacije koji nema veze s turizmom prisiljen dobro stegnuti remen.
Ali zato cijene nekretnina "stružeju" nebo! 😯. Stvarno se pitam gdje je granica🤔
Na tragu rudimentarne teorije, tečaj pojedine valute u normalnim je okolnostima u najvećoj mjeri funkcija kamatnih stopa. Primjena restriktivn(ij)e monetarne politike obično ima za posljedicu jačanje neke valute (i obrnuto), a dolar je klasičan primjer te uzročno-posljedične veze, kako to potvrđuje i grafikon koji usporedo prikazuje ovogodišnju izvedbu vaganog indeksa dolara u odnosu na valute najvažnijih trgovačkih partnera (trade-weighted index) i kretanje prinosa na dvogodišnje američke državne obveznice (koje su elastičnije na promjene ključnih kamatnih stopa središnje banke od obveznica s dužim rokovima dospijeća). Nema tu nikakvih dilema; praksa jasno potvrđuje teoriju i sve je kristalno jasno:
vani kreće prića da će bonds nadigrati dionice u sljedećih 12- 24 mjeseca a kad je tako odmah mi je jasno da se na zse nećemo ni kruha najesti a kolače ni vidjeti........
Ako je tako da ce bonds rasti to znaci da kamate padaju tj yields sta je dobro i za dionice ne suprotno ?
Ako je tako da ce bonds rasti to znaci da kamate padaju tj yields sta je dobro i za dionice ne suprotno ?
generalno da, jer manji yields povoljno djeluju na projekcije analitičara.
s druge strane, sasvim je jasno da će earningsi padati.
i onda ostaje na tržištu da te dvije stvari pomiri.
btw., baš pričao sa jednim starim bankarom o jugoslovenskom ekonomskom modelu.
firme koje su jeftino nabavljale domaće sirovine u Yugi, dodavale dodanu vrijednost i prodavale to za stranu valutu (dollar), zbog tečajnih razlika su bile profitabilne, dok su firme koje su sirovine uvozile bile čisti gubitaši.
e sad, koje to firme kod nas ne uvoze neku sirovinu, osim IT sektora, kojima nikakva sirovina ne treba, i turizma, kojem su "sirovina" ljudi, najčešće ovi s višim dohodkom od domaćeg stanovništva?
ostaje ti još prehrana, telekomi, građevina.
banke, Lenac, brodari, Viro?
i to bi bilo sve super da još nemamo situaciju koju je opisao Gatara, di netko u nekom trenutku može dobiti neki margin call, jer se negdje preračunao.
npr. ja ne mislim da sam pametniji od financijskih tržišta, pa mi je dovoljan dollar kao inflation hedge, a riskiranje ostavljam za one koji misle da mogu pobijediti market 🤷
Hm, ima svakakvih pameti. Jedna veli da kad rastu cijene nekretnina onda padaju cijene dionica.
Ulazimo s 1.1 23.u europsku obitelj. Po meni trebale bi na odličnim/profitabilnim lokacijama rasti cijene nekretnina što se i događa ali i cijene dionica u profitabilnim firmama. Kompanije koje posluju sa profitom su u fokusu a pogotovo one koje drže podcijenjene nekretnine.
neznam kako je dionice dobro izgledno daljnje slabljenje ekonomija, lošije zarade kompanjia, veća cijena novca, problem likvidnosti na tržištima, recesija koja bi tada spustila inflaciju i prinosi na bonds izgledali bi sve bolje.......
neznam kako je dionice dobro izgledno daljnje slabljenje ekonomija, lošije zarade kompanjia, veća cijena novca, problem likvidnosti na tržištima, recesija koja bi tada spustila inflaciju i prinosi na bonds izgledali bi sve bolje.......
Osvrt je bio na povrat obveznica i sad siris pricu na opce stanje zadrzi se na obveznicama, to sad sta govoris u ovom dijelu veca cijena novca znaci pad obveznica jer yield raste ne suprotno osim ako kod povrat na obveznice ne racunas do maturity, ako yields padnu i kamate novca to znaci da obveznice rastu, a s tim ide i reakcija dionickog trzista u pozitivu osim ako pad troska novca nije posljedica nekog urusavanja sistemskog zbog cega spustaju kamatu, pitanje je razloga ali opet to je najcesce pozitivno za dionice ?
To kad kazu nadigrati dionice moze znaciti da ce bondovi puno manje izgubiti ili ostati na nuli za razliku od dionica
nije ni čudo ko je vodio prodaja...
Ma decki vode posao ko da je njihova lova..
Cetiri interesantne brojke: