ako kupujete nekretninu kupite u Ljubljani ili u Austriji
ne u Hrvatskoj
U Trstu cijene kao u Rijeci. samo u Trstu kupuješ ispražnjen i ofarban stan sa polakiranim parketima a u Rijeci spremište krama.
ako kupujete nekretninu kupite u Ljubljani ili u Austriji
ne u Hrvatskoj
U Trstu cijene kao u Rijeci. samo u Trstu kupuješ ispražnjen i ofarban stan sa polakiranim parketima a u Rijeci spremište krama.
Ne možeš ni dobiti kredit ni da počneš raditi na neodređeno sa 12 godina. Da kupiš stan od 70m2 po 7.000 € moraš platiti 490.000 €. U ovom kvartu ne kupuju djelatnici. Dugogodišnji zeleni pojas u elitnom dijelu je pretvoren u još jedan kompleks koji će biti poluprazan. Prekaljeni investitori.
Što misliš da su bogataši postali bogati tako da plaćaju koliko god netko pita??? Ako želi vilu, naprave je sami ,veću i 2-3 puta jeftiniju.
Bogataši, barem oni koji su sami stekli bogatstvo, su najškrtiji ljudi na planetu i svaku kunu, euro, dolar 3-4 puta prevrnu preko ruku, prije nego li je potroše.
Sada sam se sjetio jedne anegdote od prije godinu dvije:
Sjede dvije babe na plaži i jedna kaže prodala sam apartman i zaradila 1000 Eura po kvadratu.
Prodala sam ga po 2000 Eura po kvadratu, a izgradnja me koštala 1000.
Kaže ova druga, prerano si ga prodala, ja za svoj tražim 3000 Eura po kvadratu i već neki zovu
i dolaze razgledati, a ja mogu čekati koliko god treba.
Nešto vrijedi točno onoliko koliko je tko spreman platiti za to.
To vam je to ekipica moja draga
[…]
Nešto vrijedi točno onoliko koliko je tko spreman platiti za to.
To vam je to ekipica moja draga
Upravo tako kolega, svaka nekretnina vrijedi točno toliko koliko je netko spreman platiti.
Prije 8 godina odlučila sam prodati kuću na moru na jednom kvarnerskom otoku jer vise nisam željela biti sluga kući i mediteranskom povećem vrtu., ugošćavati rođake i prijatelje i horde djece prijatelja moje djece Itd. Oglasila sam cijenu 330k eura, a zadovoljila bih se i s 300k. Dobila sam samo jednu ponudu u godinu dana 180k, odustala u potpunosti od ideje o prodaji, maknula oglas, a onda je jednog dana, ničim izazvan pokucao na moja vrata Talijan koji se zaljubio u moju kuću i vrtove u trenutku kad ju je ugledao, upravo je takvu kuću oduvijek sanjao pa došao priupitati da li bih je prodala. Pomalo bahato Lupila sam cijenu 400k eura da ga otjeram, ali istog trena mi je pružio ruku i vise nisam mogla natrag. Prodano.U dvije minute.😂
to sa kućama na jadranu nije baš tako jednostavno kako neki pišu...prodaju se stanovi(apartmani) i građ. zemljišta i tu se postiže cijena ali kuće već ne tako lako, pogotovo veće kuće a cijena im je u konačnici nerijetko bitno ispod građ. vrijednosti zavisno od pozicije, veličine i starosti ...toliko o tome da se investicijski gledano isplati graditi kuću...vrti se novo, top lokacije, prvoklasne full opremljene kuće za odmor i prvi red a sve ostalo preko 200k eur pogotovo što je dalje od mora, starije i bez okućnice se teško prodaje a što također navodi i kol. Ledica u postu iznad ali ona je nakon dužeg oglašavanja iako je njena nekretnina imala komparativne prednosti pred nekim drugima ipak dočekala kupca i u konačnici bolje prošla, mnogi nisu te sreće nego su morali spuštati cijenu a i onda nijie lako prodati...
Činjenica je da se još uvijek živi bolje nego ikada. Dosta bolje nego u vrijeme Sanadera i onog buma. Možda mrvicu lošije nego 2019 pred kovid. Malo je ružno što je otišao benzin gore, otišlo i sve ostalo. Ali ne da se ovo usporediti tamo negdje s 2010, a da ne govorim s bilo čime u 20.stoljeću, nego razmazili smo se malo previše. Nekad je bilo teško naći posao, danas se ne možeš obraniti od navale mušterija što god radio. Kod nas je dobro, ali zapad je toliko napredovao da to nitko nije mogao ni zamisliti. Mi smo jednostavno zaboravili kako izgledaju loša vremena, a kukamo za svaku sitnicu
Činjenica je da se još uvijek živi bolje nego ikada. Dosta bolje nego u vrijeme Sanadera i onog buma. Možda mrvicu lošije nego 2019 pred kovid. Malo je ružno što je otišao benzin gore, otišlo i sve ostalo. Ali ne da se ovo usporediti tamo negdje s 2010, a da ne govorim s bilo čime u 20.stoljeću, nego razmazili smo se malo previše. Nekad je bilo teško naći posao, danas se ne možeš obraniti od navale mušterija što god radio. Kod nas je dobro, ali zapad je toliko napredovao da to nitko nije mogao ni zamisliti. Mi smo jednostavno zaboravili kako izgledaju loša vremena, a kukamo za svaku sitnicu
Sve je to istina, samo bi se malo ljudi u Hrvatskoj s tim složilo. Mi smo nacija koja voli kukati i nikad ništa nije dobro.
To možete zaboraviti da će cijene na Jadranu ili ZG-u padati, još i inflacija jaše...Europa ima stotine milijuna ljudi kojima su ove naše nekretnine džabe. Tako da cijene mogu samo rasti, padat sigurno neće.
Ovoga se i bojim, ali tko zna što će na kraju biti. Tako su vjerojatno i u Kijevu u Ukrajini pričali da je ulaganje u nekretnine ziherica, pa vidi sada.
Obično je najveća potražnja na vrhu cijene, a najveća ponuda na dnu cijene, pa promatrajmo. Ljudska psihologija je nekad neshvatljiva, a nekad
je to čista potreba.
Naš problem je što planski ne razvijamo sve regije ravnomjerno. Država bez veze ulaže u gradnju infrastrukture u zaselcima i selima, koji će i tako kroz 10-20 godina nestat, a u međuvremenu se zapostavljaju veća naselja koja imaju šansu da opstanu, jer se nema dovoljno novca. Na takav način gubimo i naselja koja ne bi trebali izgubiti.
Lokalna samouprava nam je maksimalno razmrvljena, što ih čini impotentnima i financijskim patuljcima. Takvim mikro jedinicama se daje da se planiraju svoj prostor, što dovodi do rasula i totalnog nereda u prostoru, bez najosnovnije infrastrukture.
Pa tako imamo na Jadranu elitne kuće i vikendice koje nemaju nit najobičniju cesticu, a za uprakirat u dvorište gazda ti mora reći točnim redosljed od 4-5 poteza koje moraš napraviti ukoliko želiš ući, kao da slažeš Rubikovu kocku.
Znam za jednu uzbrdicu u Vinišćima (sve elitne kuće okolo) na koju se možeš popeti tako da u autu ostane samo vozač, moraš uvatiti zalet, ne puno gasa dodavat(jer je popločana nekim glatkim kamenom) i nema stajanja do vrha, ako ti neko izađe na cestu, ideš nazad na rikverc i opet iz početka.
Najtraumatičnije iskustvo negdi iza Omiša sa jadranske magistrale dole prema moru, lako je bilo doći do dole, ali popet se nazad do kraja ,mislim da je nagib "ceste" bio preko 40 stupnjeva, ako staneš na uzbrdici ne postoji način da će opet krenit tj. uspit da ti uvati prvu brzinu, nema šanse, za ne falit još je bila cila vijugava i makismalno uska.
Još je bila zima i sva dvorišta zaključana, srećom bilo jedno otvoreno uđem na guzicu u njega i spasim se, taj metar ravnog terena u dvorištu mi je bilo dovoljno da mi uvati prvu i da sa njom uzvučem do magistrale, bija sam pod traumom misecima poslin čim vidim jaku uzbrdicu
Kod nas se dobro živi samo je problem tko dobro živi i od čega, dobro žive političari i oni koji su na nju oslonjeni, a živi se od nekretnina i turizma, svi mladi obrazovani koji mogu nuditi znanje i stručnost najlakše prolaze odlaskom vani i to je veliki problem proizvodnja i inplementiranje novih tehnologija.
Display MoreOvoga se i bojim, ali tko zna što će na kraju biti. Tako su vjerojatno i u Kijevu u Ukrajini pričali da je ulaganje u nekretnine ziherica, pa vidi sada.
Obično je najveća potražnja na vrhu cijene, a najveća ponuda na dnu cijene, pa promatrajmo. Ljudska psihologija je nekad neshvatljiva, a nekad
je to čista potreba.
Naš problem je što planski ne razvijamo sve regije ravnomjerno. Država bez veze ulaže u gradnju infrastrukture u zaselcima i selima, koji će i tako kroz 10-20 godina nestat, a u međuvremenu se zapostavljaju veća naselja koja imaju šansu da opstanu, jer se nema dovoljno novca. Na takav način gubimo i naselja koja ne bi trebali izgubiti.
Lokalna samouprava nam je maksimalno razmrvljena, što ih čini impotentnima i financijskim patuljcima. Takvim mikro jedinicama se daje da se planiraju svoj prostor, što dovodi do rasula i totalnog nereda u prostoru, bez najosnovnije infrastrukture.
Pa tako imamo na Jadranu elitne kuće i vikendice koje nemaju nit najobičniju cesticu, a za uprakirat u dvorište gazda ti mora reći točnim redosljed od 4-5 poteza koje moraš napraviti ukoliko želiš ući, kao da slažeš Rubikovu kocku.
Znam za jednu uzbrdicu u Vinišćima (sve elitne kuće okolo) na koju se možeš popeti tako da u autu ostane samo vozač, moraš uvatiti zalet, ne puno gasa dodavat(jer je popločana nekim glatkim kamenom) i nema stajanja do vrha, ako ti neko izađe na cestu, ideš nazad na rikverc i opet iz početka.
Najtraumatičnije iskustvo negdi iza Omiša sa jadranske magistrale dole prema moru, lako je bilo doći do dole, ali popet se nazad do kraja ,mislim da je nagib "ceste" bio preko 40 stupnjeva, ako staneš na uzbrdici ne postoji način da će opet krenit tj. uspit da ti uvati prvu brzinu, nema šanse, za ne falit još je bila cila vijugava i makismalno uska.
Još je bila zima i sva dvorišta zaključana, srećom bilo jedno otvoreno uđem na guzicu u njega i spasim se, taj metar ravnog terena u dvorištu mi je bilo dovoljno da mi uvati prvu i da sa njom uzvučem do magistrale, bija sam pod traumom misecima poslin čim vidim jaku uzbrdicu
Haha to me odma podsjetilo na mene isti taj slucaj sam i ja imao i vjerovatno se radi o istoj uzbrdici, jos sam sumnjao da mi je i kvacilo losije, mislio sam da cu ostati dole cili sam se preznojio ali i mene je taj mali dio za zalet spasio u prvoj do kraja, ali pomislit uopce krenit sa uzbrdice i sa rucnom nemoguca misija cini mi se nije mi palo na pamet vise ici provjeravat haha
[…]Što misliš da su bogataši postali bogati tako da plaćaju koliko god netko pita??? Ako želi vilu, naprave je sami ,veću i 2-3 puta jeftiniju.
Bogataši, barem oni koji su sami stekli bogatstvo, su najškrtiji ljudi na planetu i svaku kunu, euro, dolar 3-4 puta prevrnu preko ruku, prije nego li je potroše.
😂😂 Kao da ste mene opisivali, jer doslovce okrenem svaku kunu i dobro razmislim prije nego ću je potrošiti. 😂😂
Nekad je bilo teško naći posao, danas se ne možeš obraniti od navale mušterija što god radio.
Moje mišljenje je da su većina radno sposobnih radnika (ili majstora, i slično) pobjegli van Hrvatske za bolje plaćenim poslom a ovi dobri preostali (poput mene) su previše isfrustrirani i iscrpljeni i ne da im se više radit i normalno da se stvara privid "nemogućnosti obrane od mušterije"! Prije kada je mušterija nazvala odmah si trčao i davao smiješno kratke rokove (i smiješno nisku cijenu), dok danas prvo pitaš šta treba radit i odgovaraš sory ne stignem (pa imam i ja pravo na slobodan vikend i godišnji). 😉
Što misliš da su bogataši postali bogati tako da plaćaju koliko god netko pita??? Ako želi vilu, naprave je sami ,veću i 2-3 puta jeftiniju.
😂😂 Kao da ste mene opisivali, jer doslovce okrenem svaku kunu i dobro razmislim prije nego ću je potrošiti. 😂😂
po toj definiciji u HR je svaki penzioner u biti bogatas jer prevrne i dobro izvaze svaku kunu prije nego je potrosi...
al ima "definicija" i "definicija"
po toj definiciji u HR je svaki penzioner u biti bogatas jer prevrne i dobro izvaze svaku kunu prije nego je potrosi...
al ima "definicija" i "definicija"
Postoji VELIKA razlika, penzioneri to rade iz egzistencijalne nužde, ovi jer im je to slobodni izbor i stil života.
Ovo mi moglo Crobex povuc.
13 kuna, 2% na trenutnu vrijednost minus brokerska naknada, porez i prirez...ne znam koliko to može utjecati na tk ali svakako pozitivna stvar za dioničare podr
Trzisni zakoni su neumitni. Kada cijene narastu na razinu kada kupci nece kupovati, poceti ce padati.
Do kada ce rasti cijene nekretnina? Do kada cete ih kupovati po ovim razinama.
Kratko i jasno.
To možete zaboraviti da će cijene na Jadranu ili ZG-u padati, još i inflacija jaše...Europa ima stotine milijuna ljudi kojima su ove naše nekretnine džabe. Tako da cijene mogu samo rasti, padat sigurno neće.
Nasi ljudi jedva prezivljavaju, a ne da mogu kupovati precijenjene nekretnine.
Sto se tice stranaca, mogu jedino gradjani EU kupovati nase nekretnine na moru. Nece niti oni kupovati ako ih zadesi recesija jer nece imati sa cime.
Nije meni nista nazalost. Neka cijene nekretnina rastu na mjesec sto se mene tice. Pokusavam logicno razmisljati.
Logično je razmišljanje da će kamate rasti, inflacija će se nastaviti, a plaće neće pratiti u dovoljnoj mjeri taj trend. Posljedica može biti jedino pad kupovne moći i recesija. To je logično razmišljanje i optimistično u smislu da neće biti nuklearnog rata. A opet neće svi sektori proći jednako. A možda ništa neće biti od toga što sam naveo, ko će ga znati.
pa ne kupuju nekretnine na obali oni koji "žive" od plaće , i koji se boje inflacije itd. Ovima šta kupuju to malo znači i utječe na njihovu kupovnu moć
Nasi ljudi jedva prezivljavaju, a ne da mogu kupovati precijenjene nekretnine.
Sto se tice stranaca, mogu jedino gradjani EU kupovati nase nekretnine na moru. Nece niti oni kupovati ako ih zadesi recesija jer nece imati sa cime.
Nije meni nista nazalost. Neka cijene nekretnina rastu na mjesec sto se mene tice. Pokusavam logicno razmisljati.
Pa ne rastu cijene nekretnina radi naših ljudi, a ponajmanje zbog tih što jedva krpaju kraj sa krajem...nas je 4 milijuna , EU građana 400 milijuna, tako da činjenica što je nama skupo( mislim na Jadran i ZG) ne utječe na cijene nekretnina niti najmanje.
Nisu mi jasni ovi što su požurili kupovati državne dionice LPLH po 128kn...trebao bi im neko javiti da država ima 12000 takvih dionica za prodaju...Brate pusti da cijena ide dole makar 5-10%.