1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • January 28, 2022 at 12:35 AM
    • #9,961
    Quote from StatusQuo
    Quote from Marin83

Preselio se novac u kratkoorčne obvezničke fondove iz obvezničkih...doduše djelomično ste u pravu, jer sam i sam likvidrirao sve pozicije u obvezničkim fondovima, kada je krenula corona i prebacio novac na brokerski...

Preselio se sigurno dio u dionicke to sam primjetio kad sam pogledao nisam jos detaljno to pogledao, a evo dio ocito i na brokerske kako kazes, ali ova promjena za obveznicke mi je bas upala u oko velika je to lova, ne mogu se sad sitit morao bi opet to malo pogledat ali cini mi se da se bas nije preselio u kratkorocne, ma mislim kad se tolika lova smanji neki postotak ce otic na sve strane jer smanjenje je stvarno ogromno, da ne bi imalo utjecaja na ostale skupine imovina.

Znaš zašto mislim da se preselio iz obvezničkih u kratkoročne obvezničke fondove koji su pod upravljanjem istog krovnog fonda, jer nisu plaćali izlaznu naknadu, te se takva zamjena udjela ne smatra prodajom, pa shodno tome nemaš ni poreznu obvezu u slučaju ostvarene dobiti. A i sam vidiš koje su ljudi cicije kada moraju platiti parstotina kuna poreza ili parsto kuna izlazne naknade.

Npr. mene su allianza doslovno na telefonu molili da ne povlačim novac iz allianz porfolia, nego samo da ga prebacim na njihovi kratoročni obveznički fond, bez plaćanja izlazne naknade, koja je bila poprilična 2%. Očito se nagovaralo sve redom na tu soluciju, samo da zadrže što više kapitala pod upravljanjem društva, a shodno tome i da zadrže što veću nakanadu za upravljanje.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 28, 2022 at 12:47 AM
    • #9,962
    Quote from Marin83
    Quote from StatusQuo

Preselio se sigurno dio u dionicke to sam primjetio kad sam pogledao nisam jos detaljno to pogledao, a evo dio ocito i na brokerske kako kazes, ali ova promjena za obveznicke mi je bas upala u oko velika je to lova, ne mogu se sad sitit morao bi opet to malo pogledat ali cini mi se da se bas nije preselio u kratkorocne, ma mislim kad se tolika lova smanji neki postotak ce otic na sve strane jer smanjenje je stvarno ogromno, da ne bi imalo utjecaja na ostale skupine imovina.

Znaš zašto mislim da se preselio iz obvezničkih u kratkoročne obvezničke fondove koji su pod upravljanjem istog krovnog fonda, jer nisu plaćali izlaznu naknadu, te se takva zamjena udjela ne smatra prodajom, pa shodno tome nemaš ni poreznu obvezu u slučaju ostvarene dobiti.

Sumnjam da bi to netko radio radi poreza kad je pgp 3 godine jedva u plusu, ako je radi izlazne naknade sta kazete onda su mogli u dionicke, isto tako nije da je kratkorocni u odnosu na obveznicke neka razlika.

Quote from Marin83
    Quote from hugh

kak je jednak inflaciji?.....rast bdp-a 5,7 % a inflacija 7%?.......uz sve stimulanse nisu nadmašili stopu inflacije.........

pa mi smo za njih amerika...... :D ;(

Vidim da mnogi brkaju rast BDP-a i inflaciju, odnosno mislite da rast BDP-a mora biti veći od inflacije da bi uopće bilo rasta. Što je totalno netočna premisa, jer se radi o realnom porastu BDP-a, što znači da je od tog rasta već oduzet utjecaj inflacije.

Npr. BDP SAD-a u 4Q je realno rastao 6.9%( to je rast već umanjen za inflaciju)....kada bi rast BDP-a gledali u nominalnim iznosima (a ne gledamo) tada bi rast BDP u 4Q 21 bio: realni rast BDP 6.9% + inflacija 5%= 11.9%....dakle američki rast BDP u 4Q 21 je bio u nominalnom iznosu brutalnih 11.9%.

Kasno je da skroz ukljucim mozak u potpunosti ali mislim da nije tako, gdp je rast i ukljucuje sve nije normaliziran na nista, a da se vidi koji je utjecaj inflacije tj cijena na rast gdp-a onda se koristi gdp deflator ili gdp price index.

Gross domestic product (GDP) represents the total output of goods and services. However, as GDP rises and falls, the metric doesn't factor the impact of inflation or rising prices into its results. The GDP price deflator addresses this by showing the effect of price changes on GDP, first by establishing a base year and, secondly, by comparing current prices to prices in the base year.

Simply put, the GDP price deflator shows how much a change in GDP relies on changes in the price level. It expresses the extent of price level changes, or inflation, within the economy by tracking the prices paid by businesses, the government, and consumers.

Edited once, last by StatusQuo: Merged a post created by StatusQuo into this post. (January 28, 2022 at 12:51 AM).

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • January 28, 2022 at 12:59 AM
    • #9,963
    Quote from StatusQuo
    Quote from Marin83

Znaš zašto mislim da se preselio iz obvezničkih u kratkoročne obvezničke fondove koji su pod upravljanjem istog krovnog fonda, jer nisu plaćali izlaznu naknadu, te se takva zamjena udjela ne smatra prodajom, pa shodno tome nemaš ni poreznu obvezu u slučaju ostvarene dobiti.

Sumnjam da bi to netko radio radi poreza kad je pgp 3 godine jedva u plusu, ako je radi izlazne naknade sta kazete onda su mogli u dionicke, isto tako nije da je kratkorocni u odnosu na obveznicke neka razlika.

Mislim ima tu velike razlike prvenstveno u volatilnosti cijene obveznica. Kod kratkoročnih obvezničkih, mislim da se tu nalaze isključivo obveznice do max godinu pred dospijeće + trezorci. Što će ga reći da tržišna vridnost te obveznice je gotovo identična nominalnoj(otkupnoj) cijeni prilikom dospijeća, dakle nema gotovo nikakve volatilnosti u cijeni, osim valutnog rizika, ako je ista denominirana u eurima.

Osim ako nemaš lovu u PBZ kratkoročnom koji je preko noći legao -7%, radilo se mislim o otpisu nekog agrokorovog trezorca ili tako nešto, tako da imamo i rizik izdavatelja... :D

EDIT: Znam da su jedno vrime pomorci onaj PBZ fond denominiran u dolarima koristili kao mjenjačnicu, gdje su minjali svoje dolare po srednjem tečaju HNB hahha pa kad su ovi to skontali promijenili su, tako da si mogao uči samo po prodajnom tečaju PBZ-a ,a izaći po kupovnom.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 28, 2022 at 1:22 AM
    • #9,964
    Quote from Marin83
    Quote from StatusQuo

Mislim ima tu velike razlike prvenstveno u volatilnosti cijene obveznica. Kod kratkoročnih obvezničkih, mislim da se tu nalaze isključivo obveznice do max godinu pred dospijeće + trezorci. Što će ga reći da tržišna vridnost te obveznice je gotovo identična nominalnoj(otkupnoj) cijeni prilikom dospijeća, dakle nema gotovo nikakve volatilnosti u cijeni, osim valutnog rizika, ako je ista denominirana u eurima.

Osim ako nemaš lovu u PBZ kratkoročnom koji je preko noći legao -7%, radilo se mislim o otpisu nekog agrokorovog trezorca ili tako nešto, tako da imamo i rizik izdavatelja... :D

EDIT: Znam da su jedno vrime pomorci onaj PBZ fond denominiran u dolarima koristili kao mjenjačnicu, gdje su minjali svoje dolare po srednjem tečaju HNB hahha pa kad su ovi to skontali promijenili su, tako da si mogao uči samo po prodajnom tečaju PBZ-a ,a izaći po kupovnom.

Ocu rec onaj tko je izasao iz obveznickog ta ista odluka zbog cega je izasao sigurno je ista i da je imao umisto obveznicki , kratkotrajni nema razlike zanemariva je s ovakvim stanjem.

Da to za pbz znam i ja sam to jednom koristio, a jednom sam pokusao i zaradit na tome jer je postojao spread izmedju tecaja na forexu znacajni u odredjenim situacijama i njihovog pa je postojala arbitraza, pa su me za uplatu otkantali hahaha, nedugo nakon toga su prominili to s srednjim tecajem.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • January 28, 2022 at 10:49 AM
    • #9,965

Jedno od boljih pojašnjenja zašto se javlja inflacija. 55 minuta, ali mislim da je vrijedno gledanja.

The REAL Reason Behind This Crazy Inflation Revealed!

Poznato je da ne postoje dva ekonomista koji misle isto tako i ovo treba promatrati kao jednu od varijanti. Osobno s trenutne razine razumjevanja investiranja mi mnogo toga logički stavlja na svoje mjesto. Ukratko promatra trenutnu situacija s balonima na primjeru Tesle, a zatim prolazi kroz povijest svih većih kriza, pojavu inflacije i kakvu ulogu u tome ima monetarna politika - FED. Vrlo zanimljivo i poučno pogotovo za one kojima ekonomija nije osnovna djelatnost u životu, a žele razumjeti što se događa. Preporuka.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • January 28, 2022 at 2:40 PM
    • #9,966
    Quote from StatusQuo

Kasno je da skroz ukljucim mozak u potpunosti ali mislim da nije tako, gdp je rast i ukljucuje sve nije normaliziran na nista, a da se vidi koji je utjecaj inflacije tj cijena na rast gdp-a onda se koristi gdp deflator ili gdp price index.

Gross domestic product (GDP) represents the total output of goods and services. However, as GDP rises and falls, the metric doesn't factor the impact of inflation or rising prices into its results. The GDP price deflator addresses this by showing the effect of price changes on GDP, first by establishing a base year and, secondly, by comparing current prices to prices in the base year.

Simply put, the GDP price deflator shows how much a change in GDP relies on changes in the price level. It expresses the extent of price level changes, or inflation, within the economy by tracking the prices paid by businesses, the government, and consumers.

Quote from Marin83

Vidim da mnogi brkaju rast BDP-a i inflaciju, odnosno mislite da rast BDP-a mora biti veći od inflacije da bi uopće bilo rasta. Što je totalno netočna premisa, jer se radi o realnom porastu BDP-a, što znači da je od tog rasta već oduzet utjecaj inflacije.

Npr. BDP SAD-a u 4Q je realno rastao 6.9%( to je rast već umanjen za inflaciju)....kada bi rast BDP-a gledali u nominalnim iznosima (a ne gledamo) tada bi rast BDP u 4Q 21 bio: realni rast BDP 6.9% + inflacija 5%= 11.9%....dakle američki rast BDP u 4Q 21 je bio u nominalnom iznosu brutalnih 11.9%.

Nisi u pravu upravo je ovako, kako sam napisao, mislim jednostavno je utvrdit moju iznesenu tvrdnju:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Dakle američki BDP je 2021 nominalno porastao za 10,04%, dakle radi se o realnom rastu od navedenih 5,7%+inflaciji. Mislim samo naziv realni rast BDP-a, treba vam nešto govoriti. ;)

EDIT: Kada bi primjenili taj GDP deflator i uzeli kao baznu godinu 2020,onda bi to izgledalo ovako:

2021: $22.083,390

2020: $20.893,700

Deflator je samo alat kada se obrađuju statistički podaci, da bi lakše uspoređivali brojeve, ali se on ne primjenuje prilikom izračuna godišnjeg BDP, već se isti iskazuje u nominalnim iznosima (tekućim cijenama), dok se rast BDP tekuće godine iskazuje isključivo u relanim iznosima(umanjenim za inflaciju ili uvećanim za deflaciju), nikad u nominalnim postocima!

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • January 28, 2022 at 10:54 PM
    • #9,967
    Teški dani za brodare: Baltic Dry Index pada već gotovo četiri mjeseca
    Brodarski sektor već je mjesecima u padajućem trendu. Dobar dio razloga za to može se pripisati situaciji u kineskim lukama
    www.tportal.hr

Analiza iz Intercapitala.

Ja ocekujem oporavak vozarina iza zavrsetka olimpijskih igara.

Jos jednu bitnu stavku o napadu Putina na Ukrajinu, a to je da Putin nece sigurno napasti, ako uopce ima namjeru, prije nego li se zavrse olimpijske igre, jer se nece zamjeriti Kinezima sa kojim imaju dobre odnose.

Evo ispada da se sve vrti oko olimpijskih igara.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • January 29, 2022 at 10:10 AM
    • #9,968

Ovo s invazijom Rusije postaje smiješno. Rusi već sad kontroliraju istok Ukrajne i Krim i to će braniti, a zauzimati vojskom Kijev i ostale velike gradove sigurno neće jer to bi značilo nepotrebno veliko stradanja Rusa. Čemu onda ovolika panika?

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • January 29, 2022 at 10:25 AM
    • #9,969

nitko ne komentira jučerašnji rock&roll u americi!!?? stvarno nisu normalni! iz krajnosti u krajnost!

• pod_zidom
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    462
    • January 29, 2022 at 4:14 PM
    • #9,970

Čitam danas kolumnu Gojka Drljače u jutarnjem. On je malo čudan, lupa o svačemu, napiše svašta.

Kakav god da je njegov današnji komentar bi trebalo pročitati i razmisliti o njemu.

Sažeto i pojednostavljeno, Drljača se pita hoće li FED obuzdavati inflaciju i zaštititi sirotinju ili će pustiti napuhavanje balona.

• pinball
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    185
    • January 29, 2022 at 4:16 PM
    • #9,971

Definitivno je trenutak za imati malo više cash pozicije bez obzira na petak i rast amera >2%.

Također ako je zadnjih tjedana u tijeku manja korekcija (koja po meni još nije završila) na i dalje uzlaznom trendu, opet je dobro imati nešto veću Cash poziciju.

Naravno svako odlučuje sam za sebe i kusa posljedice svojih postupaka.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 31, 2022 at 11:45 AM
    • #9,972

da nisam siguran da sam kupovao u petak, mislio bih danas da je subota umjesto ponedjeljak

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 31, 2022 at 3:34 PM
    • #9,973

evo sakupljači štede za plin

Depoziti kućanstava porasli u 2021. za 20,7 milijardi kuna, a krediti za 6,1 milijardi
    Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) iznosili su 245,8 milijarde kuna krajem prosinca 2021., što je za 2,8…
    lider.media

pola covid potpora završilo u štednji

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • February 1, 2022 at 1:10 PM
    • #9,974

u jednoj transakciji više godišnji dnevni rekord.

• ZoD
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    485
    • February 1, 2022 at 1:50 PM
    • #9,975
    Quote from Moller

https://lider.media/poslovna-scena…ilijardi-140859

Pa, trošili su plin dok je bio jeftin.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 1, 2022 at 1:59 PM
    • #9,976
    Quote from ZoD
    Quote from Moller

https://lider.media/poslovna-scena…ilijardi-140859

Pa, trošili su plin dok je bio jeftin.

mene Ljubo zbunio s onim svinjskim polovicama, uopće nisam razmišljao da kupim cisternu za plin i otkačim se s mreže

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • February 1, 2022 at 3:59 PM
    • #9,977

hr je na tako dobrom strateškom položaju da nema nikakvog opravdanja za ovolike cijene plina. zapitaj te se po kojoj cijeni je ljetos Okoli punjen. špekulanti su na plinu zaradili kao i farmaceuti na šećernoj vodici.

• ZoD
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    485
    • February 1, 2022 at 4:10 PM
    • #9,978

Pa ne vidim u čemu je problem, svi žele povećati profit, samo se traže izgovori.

Kada je nešto ikada pojeftinilo, a da nije benzin i da nije nakon toga opet poraslo na veću razinu od one koja je bila prije pojeftinjenja?

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • February 1, 2022 at 4:28 PM
    • #9,979

problem je u tome da neke robe nisu tržišna kategorija već strateške koje bi trebale biti pod kontrolom države. kad se radi infrastruktura za te robe onda su dobro došle državne pare, mirovinci, fondovi i td. a kad treba ubirati profit onda udri prvo po onima koji izdvajaju u budžet. npr. kakve veze ima pošto je struja u njemačkoj kad je hep državni. generacije su izdvajale za hidrocentrale i sad bi trebalo uvesti tržišne cijene u tom sektoru samo da bi masa uhljeba u hep-u primalo nenormalno visoke plaće ničim opravdane.

• ZoD
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    485
    • February 1, 2022 at 4:37 PM
    • #9,980
    Quote from verdi

problem je u tome da neke robe nisu tržišna kategorija već strateške koje bi trebale biti pod kontrolom države. kad se radi infrastruktura za te robe onda su dobro došle državne pare, mirovinci, fondovi i td. a kad treba ubirati profit onda udri prvo po onima koji izdvajaju u budžet. npr. kakve veze ima pošto je struja u njemačkoj kad je hep državni. generacije su izdvajale za hidrocentrale i sad bi trebalo uvesti tržišne cijene u tom sektoru samo da bi masa uhljeba u hep-u primalo nenormalno visoke plaće ničim opravdane.

Što je država? Krenimo od tamo. Ja sam recimo uvjeren da "država" ne radi protiv svojih interesa.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 8:12 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

May 25, 2025 at 8:12 AM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani May 25, 2025 at 8:12 AM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago