Hahahahaha. Krvavo. Strava.
Komentari trgovanja na burzi - LIVE
-
-
-
zlocesti - reći ću samo znamo dobro u kakvom svijetu živimo i to se ne može nikakvom injekcijom ni kirurškom operacijom riješiti.
Ono što osobno znam je da problema imaju oni koji ni ne pokušavaju shvatiti što se događa i gutaju samo ono što im main stream mediji serviraju, a to su uglavnom nebitne stvari koje vode odnosu pastira i ovce u kojoj ovca zahvalno slijedi pastira sve dok je ovaj jednom ne zakolje i odere. Pastir ne čuva ovce zato što je to njima (ovcama) u interesu tako to isto vrijedi i za sve odnose u kojima mi ljudi danas živimo. Odatle i sva toksičnost u kojoj živimo.
Drugim riječima dokle god smo na ovoj razini svijesti, a naši život ovise o ekonomskim faktorima biti će onih koji će pronalaziti načine da za sebe iskoriste bilo koju prednost koja im se pruža i iskoriste je tim više što im je niža razina svijesti što zapravo rade. Tako da danas kojim god imenom zvali društveno uređenje - sve je ti jedna te ista priča.
No to nužno ne mora biti i razlog za pesimizam jer je ipak sve više onih koji shvaćaju da tu nešto generalno ne štima, pokušavaju istražiti i otkriti u čemu je problem (a to je danas lakše nego ikada) tako da će se i to s vremenom mijenjati na bolje, samo je pitanje može li to biti dovoljno brzo prije nego sami sebi presudimo.
Osobno sam veći dio života proveo kao totalni glupan koji nije kužio ništa dok me životne okonosti nisu natjerale da počnem preispitivati što ne valja i od onda sam svašta otkrio, između ostalog i kako da ovca više ne treba pastira, a da ipak živi život koji nije čista besmislica. Dapače. Tako da ako sam to mogao ja - može svatko tko si da imalo truda.
I da - FED boli kita za burze, yildove i slične stvari, ali ipak kuže da ni bogati ne mogu preživjeti, ako si unište bazu koja im plaća sve te njihove izmišljotine koje nam trebaju da bi "bolje" živjeli. Ovce bez pastira mogu, pastir bez ovaca ne.
-
U razdobljlima rasta kamata su i tržišta u prosjeku najviše rasla, čak više nego u razdobljima pada kamata.
-
Meni se čini da će J Pow davati ovakve blage plenkovićevske izjave sve dok mu ne potvrde novi mandat. To bi bilo u veljači/ožujku. Onda dok digne kamate, ne po 0,10% nego malo više, bit će držte gaće. Do tada je pametan novac već otišao negdje drugdje, a netko će stisnuti crveni gumb.
Pa jučer se vidjela manipulacija cijelog tržišta iz aviona. Roboti su izbacivali retail na oba kraja cijeli dan (to se događa sve češće i češće). Da bi, u 20.30 sve dobro digli, i onda brutalno spustili. To se ne vidi ako se baci pogled na graf tri puta dnevno.
Meni se čini da smo svi *hebali ježa ako budemo jako optimistični sa idejom da je ovo samo mali dip.
Tržište treba korekciju, ovo korekcija nije, ovo je igranka. Što će i kada biti okidač, ne znam.
Do tada, treba uživati u zelenilu.
-
Meni se čini da će J Pow davati ovakve blage plenkovićevske izjave sve dok mu ne potvrde novi mandat. To bi bilo u veljači/ožujku. Onda dok digne kamate, ne po 0,10% nego malo više, bit će držte gaće. Do tada je pametan novac već otišao negdje drugdje, a netko će stisnuti crveni gumb.
Pa jučer se vidjela manipulacija cijelog tržišta iz aviona. Roboti su izbacivali retail na oba kraja cijeli dan (to se događa sve češće i češće). Da bi, u 20.30 sve dobro digli, i onda brutalno spustili. To se ne vidi ako se baci pogled na graf tri puta dnevno.
Meni se čini da smo svi *hebali ježa ako budemo jako optimistični sa idejom da je ovo samo mali dip.
Tržište treba korekciju, ovo korekcija nije, ovo je igranka. Što će i kada biti okidač, ne znam.
Do tada, treba uživati u zelenilu.
ne kuzim šta misli postić sa ovim dizanjem kamata za 0.25 posto a inflacija je veća od 7% odnosno mnogo veća jer Ameri u inflaciji ne računaju cijenu hrane i energije jer su kao prevolatilni, mislim da nema muda diči kamate za najmanje 5% jer zna da bi srušio trzišta, ovo nije posao za njega neka da ostavku nastave bi voditi ovakvu alibi politiku mogao bi dolar izgubit svoj status svjetske valute i doć do golemih geopolitčkih promjena što je vrlo loše za sve nas.
-
BSOD - sve to stoji, ali FED je mjesecima prije najavio što planira, zašto i kojim redom tako da tu nema nepoznanica. Ako lupe i 10% to je njihova stvar. Na nama je da procjenimo želimo li biti na strani pametnog ili onog malo manje pametnog novca kad se takvo što eventualno dogodi.
Jednostavno rečeno stvari su vrlo labilne i vrlo lako mogu okrenuti u bilo kojem smjeru. Na nama je da procjenim s kolikim rizikom ulazimo u sve to i na koji način. Što god napravili vrijeme će pokazati koliko smo bili u pravu. Ali sada to nitko ne može sa sigurnošću znati - kakve god brojke i dijagrame gledali nitko ne može znati kada, s kojeg prerona i u kojem smjeru će vlak krenuti. Ni onaj tko ga vozi to ne zna.
-
Moram priznati da sam blago uvrijeđena.. nakon što ste me neki dan , u predskazanju pada burze namazali katranom i perjem
Uvijek isto pitanje.
Kupujemo li dip ili kupujemo pad ?
Ne znam, a ne zna nitko, jer je vani market ko' pijanac. Posrne pa se digne na noge
Al' pohlepu na stranu, meni ovo liči na pad kojeg preduuugo očekujemo.
Priča o dječaku koji je vidio vuka.
Nemam papira osim Medike, to mi je pozicija.. rok držanja dok me izvješća ne razuvjere, al' svejedno mi ništa ne izgleda privlačnog za kupnju. Još.
Što god da učiniš na marketu uvijek si ili u krivu, ili si mogao i bolje.
Optimistiiiiiiiiii... gdje ste ? Na bidu ?
Po sijećanju meni sve izgleda kao da smo na kraju siječnja 2008.
Samo zamijenimo tech balon sa hidrama,ingrama,tehnikama ipkk i sl. Recimo da je Gamestonk tada bio CRAL.
U siječnju je dobro otreslo sve, prvo 15. pa 22. iza šuć muć sve do rujna, bilo je dip-ova, pa zelenila... Tek je u rujnu postalo grdo.
Tko je držao HT tek je ozbiljnije počeo padati u rujnu. Nafta je rasla, metali isto, inflacija je pomalo rasla, fed je pomalo dizao kamate.
-
Zanimljivo gledište nam daje Bridgewater (onaj hedge fond koji je osnovao Ray Dalio).
How much further is the Federal Reserve willing to let stocks slide? That’s the burning question of the moment for financial markets, and Greg Jensen, co-chief investment officer at Bridgewater Associates, has an answer: as much as 20% more.
And in Bridgewater’s analysis, much of what has been happening lately is simply math: Asset prices were elevated by injections of “excess liquidity.” Now that policy makers are withdrawing that monetary stimulus, “there aren’t enough buyers to make up the difference,” Jensen said. The result is what he calls a “liquidity hole” affecting both stocks and bonds.
Anyone who expects the Fed to blink, as it did after the last pre-pandemic selloff in late 2018, is misreading the economy, Jensen said. Things were different then. Inflation was below the Fed’s 2% target and big companies were buying back shares instead of adding capacity, stockpiling supplies and raising wages.
“Since the 1980s, problems have always been solved by easing. That was true fiscally and monetarily, and the countries that eased more did better than the countries that eased less,” he said. “We’re at a turning point now and things will be much different.”
For the first time since Paul Volcker’s Fed of the early 1980s, inflation has accelerated so fast it’s become a political issue. Powell, speaking to reporters after the Fed’s meeting on Wednesday, acknowledged the central bank may have to jack up borrowing costs faster than the market anticipated to stop prices from spiraling higher. Jensen doesn’t think the Fed wants the market to crash, just reset to a level where it’s more reflective of cash flows in the “real economy” and no longer a channel for inflationary pressures to build. He expects policy makers will be watching closely to see if lower asset prices have any effect on job creation.
One question Jensen raised is who’ll buy all the bonds that the Fed has been soaking up with quantitative easing. In addition to raising rates in March, policy makers are set to end the asset-purchase program that has inflated the central bank balance sheet by trillions of dollars. Jensen said he figures the 10-year Treasury yield has to reach 3.5% or even 4% -- up from less than 1.9% today -- before private investors are ready to absorb all the government debt that the Fed has been monetizing. In that scenario, with Treasury prices set to decline further, bonds fail as a hedge against stocks and the traditional 60/40 balanced portfolio is useless as a diversification tool. Jensen said a 1970s-style “stagflation” playbook is more appropriate, and investors need to increase their commodity holdings, trade out of U.S. stocks in favor of international equities and use breakevens to combat inflation.
“Expecting the environment to feel like it did over the past couple of decades is a big mistake,” he said.
-
Kakvi crnjaci, sto bi tek bilo da je FED stisa?
Poskupilo ulje,mliko…dionice
Ko je u papiru na vrime pozicioniran ima lufta za mogući pad i vrimena za mogući rast.
Ko nije neka čeka(rok nepoznat) ili malo dublje posegne u džep ipak je inflacija 😉
Jedna prigodna obostrano.
-
Sve u svemu USA rast prosle godine je jednak inflaciji, a vidim da je i jacanje dolara zadnja dva dana posteno odradio.
GDP grew at a 6.9% pace to close out 2021, stronger than expected despite omicron spreadGross domestic product likely grew at a 5.5% pace for the fourth quarter of 2021, according to economists surveyed by Dow Jones.www.cnbc.comhe U.S. economy grew at a much better than expected pace to end 2021 though the acceleration likely tailed off as the omicron spread put a damper on hiring and further hindered the global supply chain.
Gross domestic product, the sum of all goods and services produced during the October-through-December period, increased at a 6.9% annualized pace, the Commerce Department reported Thursday. Economists surveyed by Dow Jones had been looking for a gain of 5.5%.
-
-
Dolara je zadnja dva dana pošteno odradio zbog zveckanja oružjem, ne zbog fundamanata.
Čudi me što zlato ne raste ili istih razloga.
-
Sve u svemu USA rast prosle godine je jednak inflaciji, a vidim da je i jacanje dolara zadnja dva dana posteno odradio.
https://www.cnbc.com/2022/01/27/gdp…ron-spread.html
he U.S. economy grew at a much better than expected pace to end 2021 though the acceleration likely tailed off as the omicron spread put a damper on hiring and further hindered the global supply chain.
Gross domestic product, the sum of all goods and services produced during the October-through-December period, increased at a 6.9% annualized pace, the Commerce Department reported Thursday. Economists surveyed by Dow Jones had been looking for a gain of 5.5%.
kak je jednak inflaciji?.....rast bdp-a 5,7 % a inflacija 7%?.......uz sve stimulanse nisu nadmašili stopu inflacije.........
pa mi smo za njih amerika......
-
he U.S. economy grew at a much better than expected pace to end 2021 though the acceleration likely tailed off as the omicron spread put a damper on hiring and further hindered the global supply chain.
kak je jednak inflaciji?.....rast bdp-a 5,7 % a inflacija 7%?.......uz sve stimulanse nisu nadmašili stopu inflacije.........
Da ovih 6,9% je zadnji kvartal ne godina
Dolara je zadnja dva dana pošteno odradio zbog zveckanja oružjem, ne zbog fundamanata.
Čudi me što zlato ne raste ili istih razloga.
Primarni trend je zbog kamata vec pola godine da dolar raste, zveckanje moze samo nadodat na taj postojeci trend ali on nije glavni uzrok jacanja dolara u trenutnoj fazi, dolar je ojacao dodatno jucer tek nakon feda.
-
kolega StatusQuo, ajde se Vi lijepo dogovorite sami sa sobom prvo
sad ste već došli do keš pozicija na skrbničkim računima?! wtf?
jel Vi ne shvaćate da je to još gore, čak da je tome tako iako je to samo Vaša pretpostavka (ničim izazvana), znači da ulagači jesu u kešu jer nemaju u što uložiti!
dajte najte!
govno je i smrdi kako god to nazvali, moja paralela na gospare je da su oni samo to lijepo rekli i zapakirali
Hrvati kupuju nekretnine, vidim ja to svuda oko sebe
nemam s kime pričati o ulaganju u dionice jer je sve to 'špekulacija', 'rizik' i 'treba to pratiti'
možda jednog dana sa svojim sinom ili unukom budem mogao raspravljati i o dionicama, tko zna možda čak i hrvatskim...
O cemu se treban dogovoriti tocno sve izneseno je cinjenica, argumentirana i objasnjena nisam nigdje usao s tezom da je nesto toliko i toliko uslo niti koliki je kes da iman pretpostavku, samo o promjena koje se logicno mogu povezati i logicno pretpostaviti sta sam i napravio, koju ste pokusali cinjenicom prikazati onako kako mislite da je puno gora i na sta sam cinjenicno odgovorio i dokazao jasno i argumentirano da nije tako kako ste je prezentirali i sad umjesto da nekom drugom cinjenicom, objasnjenem objasnite drugacije ili dokazete vas odgovor je "ajde se Vi lijepo dogovorite sami sa sobom prvo, sad ste već došli do keš pozicija na skrbničkim računima?! wtf?", znaci kad nema vise volje ili cinjenica s kojim nastavit raspravu onda ste raspravu usmjeriili prema meni s tom izjavom mozda jednostavno jer vam se vise neda pa da skratite. Jel mislite da je to neka korisna cinjenica u ovoj raspravi ili cemo onda svaku raspravu u ovoj drzavi i burzi svesti na propast, HDZ upropastavanje i nema nam spasa, a cinjenice ostavit zavodu za statistiku jer ako je tako onda uopce nema smisla oko icega statisticki ni cinjenicno raspravljat kad je sve vec unapred osudjeno na propast, ok jasno mi je necu se potrudit pogledat ostale fondove i usporedit jer cinjenice nisu bitne niti rasprava, bitno je da imas stav koji je davno zacrtan u genima i odgovara drustvu i idemo dalje, ocito smo svijetlo vec davno ugasili, svaka promjena i cinjenicna rasprava je uzaludna bez obzira tko je u pravu jer cinjenica ne bira stranu i ona ce za 10 godina uvjek bit ista, promjene na gore ili na bolje su konstantne i ovdje i u americi i sve te promjene imaju svoju statistiku iz koje se zakljucuje trenutno stanje i trend, sta je izravno povezano i s ulaganjim bilo u nekretnine bilo u dionice, razlika je samo u sumi novca koji bira svoj tok prema cilju, al eto zakljucak je ociti ovdje nista ne ulazi samo odlazi tako kaze kaficka statistika case closed, a mozda ste samo u krivom kaficu pa ta statistika je mala i nije dovoljno velika i da naravno doc ce opet sigurno kriza koja ce vjerovatno bit gora od 2008, nece bit lako ni amerima, ni nasima, ni ovima u nekretninama, ni dionicama i opet ce netko nakon svega toga ulagat i dalje, svatko vidi priliku u nekom trenutku za ulozit negdi bez obzira na okolnosti jer jednostavno zaraditi se mora.
Ova sad prica me podsjeca na klasicni dionicki slucaj, imamo neku firmu koja cilo desetljece propada, nitko vise ne ulaze u nju, vec svatko ima svoj stav i misljenje o njoj kako ne valja zbog razno raznih prica i razvoja dogadjaja, kako nema sanse da prezivi, ako netko prezentira cinjenice nitko ih i ne cita jer ne zeli gubit vrijeme na nesto sta unaprijed je otpisao, a onda jedan dan odjednom svaku malo vijesti dionica narasla 200% ljudi pocmu gledat ,citat vide da je situacija puno bolja nego sta su imali misiljenje i da se puno toga promijenilo na bolje i onda odjednom svatko zeli uhvatit dio kolaca, kad sta ljudi su klasicni predatori samo trebaju namirisat krv-odnosno zaradu, ne kazem da ce tako sad bit ali jednom oce, povijest se ponavlja, a bit unaprijed iskljuciv da se neka promjena moze desit je biti konstanto slijep jer ne dopustate da cinjenice dodju do vas jer zahtijevaju ulaganje energije pa je lakse se prepustit onom drugom dijelu mozga koji djeluje impulsno jer naravno lakse je, ne umara, a on je onaj koji djeljuje na temelju proslih iskustava, a buduca se dogadjaju sada i treba ulozit trud da bi se pratilo i na vrijeme reagiralo. Uostalom ne znam ni jedno dionicko trzise da je doslo do nule, niti da je ravna linjia, kao i vanka tako i ovdje treba znati kad uci i kad izaci, to valjda i je poanta gledanja podataka i statistika da bi nesto mjerlijvo zakljucili sta ima tezinu u nekom odlucivanju.
Prestanu pisati romane, sve si ovo mogao srociti u par recenica.
Početak raspleta kakav svijet nije vidio 13 godina: ‘Slijedi nam pucanje superbalona!‘Poznati ulagač Jeremy Grantham, s istančanim osjećajem za velike preokrete, rekao je da se svijet treba pripremiti za inflaciju, sporiji rast i nedostatak…www.jutarnji.hrMislim da vjerojatno nece doci do pucanja balona, ali da nas ne cekaju teska vremena i te kako nas cekaju. Proci ce i ovo kao i sve u zivotu sto je proslo, samo da nas sto manje zahvati.
O cemu se treban dogovoriti tocno sve izneseno je cinjenica, argumentirana i objasnjena nisam nigdje usao s tezom da je nesto toliko i toliko uslo niti koliki je kes da iman pretpostavku, samo o promjena koje se logicno mogu povezati i logicno pretpostaviti sta sam i napravio, koju ste pokusali cinjenicom prikazati onako kako mislite da je puno gora i na sta sam cinjenicno odgovorio i dokazao jasno i argumentirano da nije tako kako ste je prezentirali i sad umjesto da nekom drugom cinjenicom, objasnjenem objasnite drugacije ili dokazete vas odgovor je "ajde se Vi lijepo dogovorite sami sa sobom prvo, sad ste već došli do keš pozicija na skrbničkim računima?! wtf?", znaci kad nema vise volje ili cinjenica s kojim nastavit raspravu onda ste raspravu usmjeriili prema meni s tom izjavom mozda jednostavno jer vam se vise neda pa da skratite. Jel mislite da je to neka korisna cinjenica u ovoj raspravi ili cemo onda svaku raspravu u ovoj drzavi i burzi svesti na propast, HDZ upropastavanje i nema nam spasa, a cinjenice ostavit zavodu za statistiku jer ako je tako onda uopce nema smisla oko icega statisticki ni cinjenicno raspravljat kad je sve vec unapred osudjeno na propast, ok jasno mi je necu se potrudit pogledat ostale fondove i usporedit jer cinjenice nisu bitne niti rasprava, bitno je da imas stav koji je davno zacrtan u genima i odgovara drustvu i idemo dalje, ocito smo svijetlo vec davno ugasili, svaka promjena i cinjenicna rasprava je uzaludna bez obzira tko je u pravu jer cinjenica ne bira stranu i ona ce za 10 godina uvjek bit ista, promjene na gore ili na bolje su konstantne i ovdje i u americi i sve te promjene imaju svoju statistiku iz koje se zakljucuje trenutno stanje i trend, sta je izravno povezano i s ulaganjim bilo u nekretnine bilo u dionice, razlika je samo u sumi novca koji bira svoj tok prema cilju, al eto zakljucak je ociti ovdje nista ne ulazi samo odlazi tako kaze kaficka statistika case closed, a mozda ste samo u krivom kaficu pa ta statistika je mala i nije dovoljno velika i da naravno doc ce opet sigurno kriza koja ce vjerovatno bit gora od 2008, nece bit lako ni amerima, ni nasima, ni ovima u nekretninama, ni dionicama i opet ce netko nakon svega toga ulagat i dalje, svatko vidi priliku u nekom trenutku za ulozit negdi bez obzira na okolnosti jer jednostavno zaraditi se mora.
Ova sad prica me podsjeca na klasicni dionicki slucaj, imamo neku firmu koja cilo desetljece propada, nitko vise ne ulaze u nju, vec svatko ima svoj stav i misljenje o njoj kako ne valja zbog razno raznih prica i razvoja dogadjaja, kako nema sanse da prezivi, ako netko prezentira cinjenice nitko ih i ne cita jer ne zeli gubit vrijeme na nesto sta unaprijed je otpisao, a onda jedan dan odjednom svaku malo vijesti dionica narasla 200% ljudi pocmu gledat ,citat vide da je situacija puno bolja nego sta su imali misiljenje i da se puno toga promijenilo na bolje i onda odjednom svatko zeli uhvatit dio kolaca, kad sta ljudi su klasicni predatori samo trebaju namirisat krv-odnosno zaradu, ne kazem da ce tako sad bit ali jednom oce, povijest se ponavlja, a bit unaprijed iskljuciv da se neka promjena moze desit je biti konstanto slijep jer ne dopustate da cinjenice dodju do vas jer zahtijevaju ulaganje energije pa je lakse se prepustit onom drugom dijelu mozga koji djeluje impulsno jer naravno lakse je, ne umara, a on je onaj koji djeljuje na temelju proslih iskustava, a buduca se dogadjaju sada i treba ulozit trud da bi se pratilo i na vrijeme reagiralo. Uostalom ne znam ni jedno dionicko trzise da je doslo do nule, niti da je ravna linjia, kao i vanka tako i ovdje treba znati kad uci i kad izaci, to valjda i je poanta gledanja podataka i statistika da bi nesto mjerlijvo zakljucili sta ima tezinu u nekom odlucivanju.
Prestanu pisati romane, sve si ovo mogao srociti u par recenica.
https://www.jutarnji.hr/novac/aktualno…balona-15150708
Mislim da vjerojatno nece doci do pucanja balona, ali da nas ne cekaju teska vremena i te kako nas cekaju. Proci ce i ovo kao i sve u zivotu sto je proslo, samo da nas sto manje zahvati.
-
(Bloomberg) — U.S. natural gas futures suddenly spiked the most on record Thursday afternoon, a dramatic move that signaled bearish wagers being squeezed out of the market.
The eye-popping surge of as much as 72% came ahead of the expiration of the February contract, which was thinly traded, as weather forecasts turned colder. A spokesperson for CME Group confirmed the price jump, the most since the contract launched in 1990. The more-active March contract saw a gain of less than 10%. https://financialpost.com/pmn/business-p…n-short-squeeze
-
New monetary theory, you can print your way to prosperity!
-
evo što nam ovaj cijenjeni striček kaže......tek sam počeo gledati ali prića nešto o s&p na 2500 pa izgleda intersantno za podjeliti iliti sherati pa skupiti lajkove i dislajkove ......
-
Puno se spominjalo do sada, da ce lova se vise preseliti na trzista radi inflacije itd, evo jedna statistika sta se dogodilo s obveznickim ulaganjem u zadnjih godinu i nesto dana obratite paznju na imovinu fondova dozivjela su pravi odlijev od nekoliko miljardi kuna, dio se sigurno prelio na dionicka trzista, sve je manje mjesta gdje se moze po sigurni prinos ici pogotovo u trenutcima inflacije, sve vise kapitala mora postat spekulativno i trazit prinos.
Slika 2- Stanje 26.1.2022
Preselio se novac u kratkoorčne obvezničke fondove iz obvezničkih...doduše djelomično ste u pravu, jer sam i sam likvidrirao sve pozicije u obvezničkim fondovima, kada je krenula corona i prebacio novac na brokerski...
-
Puno se spominjalo do sada, da ce lova se vise preseliti na trzista radi inflacije itd, evo jedna statistika sta se dogodilo s obveznickim ulaganjem u zadnjih godinu i nesto dana obratite paznju na imovinu fondova dozivjela su pravi odlijev od nekoliko miljardi kuna, dio se sigurno prelio na dionicka trzista, sve je manje mjesta gdje se moze po sigurni prinos ici pogotovo u trenutcima inflacije, sve vise kapitala mora postat spekulativno i trazit prinos.
Slika 2- Stanje 26.1.2022
Preselio se novac u kratkoorčne obvezničke fondove iz obvezničkih...doduše djelomično ste u pravu, jer sam i sam likvidrirao sve pozicije u obvezničkim fondovima, kada je krenula corona i prebacio novac na brokerski...
Preselio se sigurno dio u dionicke to sam primjetio kad sam pogledao nisam jos detaljno to pogledao, a evo dio ocito i na brokerske kako kazes, ali ova promjena za obveznicke mi je bas upala u oko velika je to lova, ne mogu se sad sitit morao bi opet to malo pogledat ali cini mi se da se bas nije preselio u kratkorocne, ma mislim kad se tolika lova smanji neki postotak ce otic na sve strane jer smanjenje je stvarno ogromno, da ne bi imalo utjecaja na ostale skupine imovina.
-
Vidim da mnogi brkaju rast BDP-a i inflaciju, odnosno mislite da rast BDP-a mora biti veći od inflacije da bi uopće bilo rasta. Što je totalno netočna premisa, jer se radi o realnom porastu BDP-a, što znači da je od tog rasta već oduzet utjecaj inflacije.
Npr. BDP SAD-a u 4Q je realno rastao 6.9%( to je rast već umanjen za inflaciju)....kada bi rast BDP-a gledali u nominalnim iznosima (a ne gledamo) tada bi rast BDP u 4Q 21 bio: realni rast BDP 6.9% + inflacija 5%= 11.9%....dakle američki rast BDP u 4Q 21 je bio u nominalnom iznosu brutalnih 11.9%.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner