1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• harpun
  • February 12, 2020 at 6:36 PM
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 155
  • KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • July 31, 2020 at 9:26 AM
    Quote from babo65

Bilo kakvo da je izvješće cijena ne mrda nigdje kao da nikog ne zanima?

Nije u fokusu investitora pored takvih perjanica opte, đure, igh. :D

Da bar daju divku privukli bi nešto ljudi. Moj stav je dosta tvrd, da se treba klonit firmi koje su igračka političarima. A nema naznaka da se to mjenja u skoro vrijeme.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• Sinner99
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    327
    • July 31, 2020 at 9:33 AM

Otvorit ce se kad tad, bude li price o privatizaciji ide lansiranje cijene. A do tada mirno spavam sa HPB u portfelju.

babo65
    Student
    Reakcija primljeno
    90
    • July 31, 2020 at 10:04 AM

Tko čeka taj i dočeka

• barbosa
    Guest
    • July 31, 2020 at 10:33 AM
    Quote from Sinner99

Otvorit ce se kad tad, bude li price o privatizaciji ide lansiranje cijene. A do tada mirno spavam sa HPB u portfelju.

upravo tako, otvoriti će se kad tad, fundamenti uvijek odrade svoje, ovo mi je jedina long pozicija a i banka:) jer sve što zatrejdam deponiram u dionice hpb...malo po malo, dionica po dionica i nakupilo se toga solidno...

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • August 6, 2020 at 4:31 PM

bankarima nikada dosta novca, a ova banka oduvijek slovi kao samoposluga, samo se pravosuđe pravi da nije

https://www.vecernji.hr/biznis/bivsa-u…na-kuna-1422219

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 6, 2020 at 7:14 PM

Nema tu, nazalost, srece dok se banka ne privatizira.

https://www.telegram.hr/politika-krimi…a-115-milijuna/

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • August 6, 2020 at 8:09 PM

pa to su stvari stare desetak godina.

• Neo
    Guest
    • August 6, 2020 at 11:17 PM

Negativan znak u svakom slucaju. Pokazuje realnost.

Po mom sudu banke su trenutno definitivno out.

Prestaje razdoblje moratorija uskoro. Banke ce sigurno imati problema s naplatom. Dio kredita ce cistiti iz bilance za sitni postotak. Nije cudo da se provodio stress test.

• barbosa
    Guest
    • August 7, 2020 at 12:47 AM

hr institucije<X...sada dižu prijave za stvari od prije 10 godina...ali dobro, valjda će se zahtjevati i povrat protuzakonito stečene imovinske koristi ako za našeg života dođe do pravomočne presude...

ma da kol. neo, banke su ti out, naravno da su ti out, šibicari nikada nisu voljeli sjaj mramor i skupa odjela, najbolje se osječaju u blatu na hreliću navlačeći i varajući lakovjerne needucirane radnike i nadnčare da im na prevaru pokupe zadnju paru iz džepa, jel da, malo horoskopa, malo paušalne poluistine ili paranoje po forumima i ribice same od sebe uskaću u mrežu...niti slučajno nemojte ulagati u fundamentalno čvrste dionice koje imaju godišnjju dobit 10ak%po dionici, bolje su vam one u stečajnom postupku i sa dugovima večim od kapitala koje su preživjele isključivo političkom odlukom...znaš kako se zovu te dionice kao što je igh, koje tek jedva servisiraju dospjele obveze i kamate dok glavnica duga ostaje...zombi dionice i zato ekipa, niti slučajno da vam na pamet padne ulagati u hpb...

Neto dobit sveob. 152,15 M
    Kapital i rezerve 2.309,45 M
    Zadrž. dobit i rez. 1.094,67M

P/B 0,41

BVPS 1.140,68

dakle 0,41bv, 1140kn. kapitala po dionici, + aktualnom polugodišnjim dobiti od 116 miliona kuna..ali ne ne, kaže kol. neo da je bolje kockati se sa igh koji odgađa izvješće i koji za 2019. ima, u stvari nema, fundamente:

Neto dobit sveob. -6,19 M

Kapital i rezerve -41,49 M

Zadrž. dobit i rez. -158,09 M

P/B -1,79

BVPS -67,60

Edited once, last by barbosa (August 7, 2020 at 12:56 AM).

• abc1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    313
    • August 7, 2020 at 6:58 AM
    Quote from barbosa

...ali dobro, valjda će se zahtjevati i povrat protuzakonito stečene imovinske koristi ....

Baš gledam na TV "Dobro jutro Hrvatska".

• Neo
    Guest
    • August 7, 2020 at 8:06 AM

Skratio sam Hpb (ulaz prosjek 414 kn) sa 240 kom na samo 50kom. U Igh ulozio 160.000 kn koje sad vrijede 196.000 kn. Stvarno banke rasturaju, al silaznom putanjom. Puno je dignutih kredita..moratorij istice....neki krediti ce se rezati i zaboravljati. Bit ce dobro da ne bude opet dokapitalizacija radi sjajnog poslovanja.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 7, 2020 at 9:17 AM
    Quote from barbosa

hr institucije<X...sada dižu prijave za stvari od prije 10 godina...ali dobro, valjda će se zahtjevati i povrat protuzakonito stečene imovinske koristi ako za našeg života dođe do pravomočne presude...

ma da kol. neo, banke su ti out, naravno da su ti out, šibicari nikada nisu voljeli sjaj mramor i skupa odjela, najbolje se osječaju u blatu na hreliću navlačeći i varajući lakovjerne needucirane radnike i nadnčare da im na prevaru pokupe zadnju paru iz džepa, jel da, malo horoskopa, malo paušalne poluistine ili paranoje po forumima i ribice same od sebe uskaću u mrežu...niti slučajno nemojte ulagati u fundamentalno čvrste dionice koje imaju godišnjju dobit 10ak%po dionici, bolje su vam one u stečajnom postupku i sa dugovima večim od kapitala koje su preživjele isključivo političkom odlukom...znaš kako se zovu te dionice kao što je igh, koje tek jedva servisiraju dospjele obveze i kamate dok glavnica duga ostaje...zombi dionice i zato ekipa, niti slučajno da vam na pamet padne ulagati u hpb...

Neto dobit sveob. 152,15 M
    Kapital i rezerve 2.309,45 M
    Zadrž. dobit i rez. 1.094,67M

P/B 0,41

BVPS 1.140,68

dakle 0,41bv, 1140kn. kapitala po dionici, + aktualnom polugodišnjim dobiti od 116 miliona kuna..ali ne ne, kaže kol. neo da je bolje kockati se sa igh koji odgađa izvješće i koji za 2019. ima, u stvari nema, fundamente:

Neto dobit sveob. -6,19 M

Kapital i rezerve -41,49 M

Zadrž. dobit i rez. -158,09 M

P/B -1,79

BVPS -67,60
    Display More

Kolega,

Fundamenti su jasni. Da se kvalitetno privatizira, dionica bi mogla i na 1000 kuna. Ovako ima uteg drzave.

A sto se tice kolege Nea, on ima puno uspjeha u trgovanju. Mozda ima samo srece, ne znam, ali uspjeh mu treba priznati.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • August 7, 2020 at 12:07 PM

ljudi, već sam Vas upozoravao.

od banaka nećete u budućnosti imati nikakve dividende.

problem banaka je što bi trebali preuzeti više rizika i emitirati više kredita (naravno, firmama i pojedincima s dobrim bonitetom i održivim poslovnim planovima), a to trenutno odbijaju činiti.

nakrcale su se stambenim kreditima koji, u slučaju pada cijena nekretnina i likvidnosti građana i firmi, postaju ogroman uteg.

prodaja HPB-a bi bila najveća greška koju pametna država (jesmo li to mi, to je krajnje upitno) može učiniti.

oni bi trebali postati glavni emitent povoljnih kredita HBOR-a i EU-a da se na zdravi način pokrene gospodarstvo.

ako se bude išlo u tom smjeru, onda HPB ima budućnost.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • August 7, 2020 at 12:32 PM
    Quote from st-brajo

problem banaka je što bi trebali preuzeti više rizika i emitirati više kredita (naravno, firmama i pojedincima s dobrim bonitetom i održivim poslovnim planovima), a to trenutno odbijaju činiti.

nakrcale su se stambenim kreditima koji, u slučaju pada cijena nekretnina i likvidnosti građana i firmi, postaju ogroman uteg.

prodaja HPB-a bi bila najveća greška koju pametna država (jesmo li to mi, to je krajnje upitno) može učiniti.

oni bi trebali postati glavni emitent povoljnih kredita HBOR-a i EU-a da se na zdravi način pokrene gospodarstvo.

Display More

a da vi kolega malo ponovite Pepeljugu, tamo vam sve piše,

kada bi HPB mogla raditi što joj volja od zločeste maćehe onda bi s pravom nosila u nazivu prvo slovo H, ovako mislim da je još uvijek izraženije ono drugo P ( oni su u stvari samo poštonoše EU Vladi RH) i prema nalozima politike odobravaju strateškim "gubitašima" tipa DDJH "spasonosne" kredite, te ako takva politika potraje, očekujem da prođe i gore od Pepeljuge, ostati će bez obje cipele tj, izbiti će ih iz cipela i onda će je neka "kćerka zle maćehe rasčerupati "

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • August 7, 2020 at 1:00 PM
    Quote from st-brajo

Display More

Bankarski lobij je najjači lobij u HR. Banke su posložene tako da u svojoj naravi lagano sisaju građane i firme. Manje kreditne stope će djelomično nadoknaditi dizanjem provizijama. Pretpostavljam da bi u slučaju slabijeg plasmana kredita onda ublažile uvijete za izdavanje kredita. Teško mi je povjerovati da bi naše velike banke prestale poslovati s dobiti ili prestale isplaćivati dividendu jer onda gube svoju svrhu. Slažem se da dobit neće biti na razinama kao do sada, ali da neće uopće isplaćivati dividendu, to mi je jako teško zamisliti. HPB je priča za sebe, ovdje se zapravo i nisam referirao na HPB nego na tvoju izjavu za ''banke''.

Napominjem da je ovo samo moje nestručno mišljenje.

• barbosa
    Guest
    • August 7, 2020 at 1:21 PM
    Quote from Neo

Puno je dignutih kredita..moratorij istice....neki krediti ce se rezati i zaboravljati. Bit ce dobro da ne bude opet dokapitalizacija radi sjajnog poslovanja.

moratorij, koji moratorij, koliko ih je odobreno i pod kojim uvjetima... jel to ovo - moratorij na tri mjeseca klijentima koji su do kraja 2019. bili uredni u otplati, koji su i inače manje rizični i tijekom kojega im se obračunava kamata te je poslije otplaćuju kroz uvećani anuitet:/...i kako to sada utjeće na bilancu banke kada se za trajanja moratorija klijentima i dalje obračunava redovita kamata te je poslije otplaćuju kroz uvećani anuitet i banka ne mora izdvajati rezervacije jer se, odlukom regulatora, moratoriji ne svrstavaju u loše kredite :?:

Quote from Marielena

Kolega,

Fundamenti su jasni. Da se kvalitetno privatizira, dionica bi mogla i na 1000 kuna. Ovako ima uteg drzave.

A sto se tice kolege Nea, on ima puno uspjeha u trgovanju. Mozda ima samo srece, ne znam, ali uspjeh mu treba priznati.

kolegice, pa zašto svi naopačke gledate ulogu države, em je hpb prošla zahtjevni stress-test ecb-a koje mnogo veće i zvučnije eu banke nisu prošle, em upravo zvog uloge države hpb ima povlašteni status kod poslovanja sa drž. institucijama i tvrtkam(mirovine, plaće, javna nabave i sl) te dobijanja svih največih milijunskih plasmana sredstava po tržišnim uvjetima kod kredita drž tvrtkama, restrukturiranja, poticaja i potpora za koje jamči država državnim jamstvima, dok sve to budno prati regulator hnb a po novome i ecb

a kol. neo možda i ima uspjeha u trejdu ali zašto ima...zato jer hvalisanjem, horoskopom i targetima navlači ekipu na tvrtke u kojima ima poziciju koje riješava tim istima koje navlaći...forum je njegov alat i platforma kao twiter i što ima više pratitelja to bolje prolazi...kol. neo vam u stvari stvara sektašku psihologiju krda kojemu prodaje najobičniju ponzijevu shemu i da budem iskren, tu psiholške učinke kol. nea i ja pokoji puta iskoristim ...

kol. neo možda nije najuspješniji trejder ali je svakako naglasniji8)

Quote from st-brajo

Display More

kol. st-brajo, daj se dogovori sam sa sobom...prvo ukazuješ da su banke u nekom problemu koji obrazlažeš ne preuzimanjem većih rizika kod odobravanja kredita te ne isplatom dividendi a kolju je za 2020. regulator zbog, kako sada nakon 4 mj. vidimo, neosnovane procjene i panike zabranio a zatim pišeš da "prodaja HPB-a bi bila najveća greška koju pametna država može učiniti "...pa kako to, upozoravaš na banke koje zbog prestroge procjene rizika i visokih kamata ostvaruju visoke dobiti koje zbog dekreta regulatora ne smiju isplatiti a i država bi bila glupa kada bi prodala hpb...pa na što to točno upozoravaš sadašnje i potencijalne dioničare banaka ... :huh:

e fakat?(...a da li će ići u prodaju to se ne zna ali kada istekne dekret regulatora za ne isplatu dividende, očekujem da se i na hpb primjeni vladina odredba o isplati 60% dobiti svih tvrtki u kojima drž ima večinske udjele, dakle slijedom događanje, nije nerealno očekivati 50etak kn dividende za 2021.8)

Edited 3 times, last by barbosa (August 7, 2020 at 1:33 PM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • August 7, 2020 at 1:46 PM

sve 5.

svi imamo svoja mišljenja.

osobno, pratim što se događa vani i neki trendovi su neizbježni.

po onome što vidim, ne pada mi napamet ulagati u banke dok ne promijene poslovni model, niti u njima držati više od 100.000 Eura.

a što se tiče HPB-a konkretno, od njega bi se moglo napraviti malo čudo da imamo malo vizije za budućnost.

znači, plasmani kredita ne u ciglu i beton, državne gubitaše i slično, nego u perspektivne industrije održive na dugi rok koje daju visoku dodanu vrijednost.

novac iz HBOR-a i EU-a za te svrhe nije upitan.

kad vidim da neka banka počne tako poslovati, eto i mene da se pridružim.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• barbosa
    Guest
    • August 7, 2020 at 1:53 PM
    Quote from Moller

kada bi HPB mogla raditi što joj volja od zločeste maćehe onda bi s pravom nosila u nazivu prvo slovo H, ovako mislim da je još uvijek izraženije ono drugo P ( oni su u stvari samo poštonoše EU Vladi RH) i prema nalozima politike odobravaju strateškim "gubitašima" tipa DDJH "spasonosne" kredite, te ako takva politika potraje, očekujem da prođe i gore od Pepeljuge, ostati će bez obje cipele tj, izbiti će ih iz cipela i onda će je neka "kćerka zle maćehe rasčerupati "

kol. Moller, kada npr IGH dobije drž. projekat 100M kn onda je to jack-pot ali kada HPB dobije projekt 150M kn za DDJH odobren od strane EK i pokriven državnim jamstvom u punom iznosu onda je to "pepeljuga"...fakat ne kužim ta dvostruka mjerila da se prednost karakterizira kao nedostatak...?(

hehe, kol. st-brajo...ni meni ne pada na pamet vrtiti stečajuše pa vidiš da jedino one nešto rade na zse ...bešga:S

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • August 7, 2020 at 2:15 PM
    Quote from barbosa

kol. Moller, kada npr IGH dobije drž. projekat 100M kn onda je to jack-pot ali kada HPB dobije projekt 150M kn za DDJH odobren od strane EK i pokriven državnim jamstvom u punom iznosu onda je to "pepeljuga"...fakat ne kužim ta dvostruka mjerila da se prednost karakterizira kao nedostatak...?(

hehe, kol. st-brajo...ni meni ne pada na pamet vrtiti stečajuše pa vidiš da jedino one nešto rade na zse ...bešga:S

upravo to.

jedno je trejderski potencijal (tu se gleda TA i neke špekulacije).

drugo je dividnedna dionica na dugi rok (tu gledamo dobit i generiranje cash-a).

a treće je dionica koja je fundamentalno podcijenjena i koja može organski narasti ako se neke stvari malo bolje preslože.

sve ima svoj risk/reward.

bitno je samo ne oženiti se za dionicu ako vidite da se nešto što se očekuje ne događa :)

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • August 7, 2020 at 2:20 PM
    Quote from barbosa
    Quote from Moller

hoću reći da sve konce u Hrvatskoj drže strane banke i nema uopće ni volje, ni želje a ni dozvole da se ojača barem jedna Hrvatska banka i to naši političari jako dobro razumiju i poštuju, nikada mi nismo bili neki vrsni bankari, mi smo ti više raja koja stoljećima posuđuje novac i plaća kamate sposobnijima, da je netko u Hrvatskoj želio ojačati naš vlastiti bankarski sustav, onda bi danas banke bile u našim rukama i dobio bi sigurno povoljniju kamatu za razvoj gospodarstva nego za kupnju automobila ili nekretnine, za sada to nije slučaj i naše gospodarstvo posljedično tone, a samim time i ovo malo preostalog jada s kojim trgujemo na "burzi"

• 1
    • 5
    • 6
    • 7
    • 155

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. MDKA (Medika d.d.) 816

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:05 AM
    2. Odgovora
      816
      Pregleda
      300k
      816
    3. darac11

May 9, 2025 at 8:05 AM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 278

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 9, 2025 at 8:04 AM
    2. Odgovora
      278
      Pregleda
      106k
      278
    3. darac11

May 9, 2025 at 8:04 AM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 454

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 8, 2025 at 4:33 PM
    2. Odgovora
      454
      Pregleda
      182k
      454
    3. Vule

May 8, 2025 at 4:33 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 8, 2025 at 3:53 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      821k
      1.9k
    3. All

May 8, 2025 at 3:53 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 8, 2025 at 3:16 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 8, 2025 at 3:16 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• MDKA (Medika d.d.)

darac11 May 9, 2025 at 8:05 AM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

darac11 May 9, 2025 at 8:04 AM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Vule May 8, 2025 at 4:33 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 8, 2025 at 3:53 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM
  • SNBA (Slatinska Banka d.d.)

jurexx May 6, 2025 at 9:22 PM

Popularne Teme