1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Iznajmljivanje nekretnina

• st-brajo
  • September 10, 2023 at 8:00 PM
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 10, 2023 at 8:00 PM

kratak pregled novog Zakona o turizmu

Što donosi novi zakon o turizmu? Ograničavanje broja apartmana, nove takse...
    NOVI Zakon o turizmu vjerojatno stupa na snagu od 1. siječnja 2024. Što donosi i zašto neće zaustaviti apartmanizaciju?
    www.index.hr

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 10, 2023 at 8:17 PM

ovo sa ogranicavanjem ce biti takva zavrzlama

znaci pazi, ti se prijavis da radis legalno i iznajmljujes, i ovi ti kazu ne moze

a preko puta tebe rade na crno

:D

poznavajuci kako mi provodimo zakone i logiku, ovime ce vise ljudi gurnuti u crno

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • March 27, 2024 at 4:34 PM

Imam pitanje. Podstanaru dam suglasnost za prijavu prebivališta na adresi stana kojeg rentam. Ako zaključimo ugovor o najmu i ovjerimo ga kod javnog bilježnika, on može s tim ugovorom sam prijaviti prebivalište na toj adresi i ja mu više nisam potreban.

Nemam s tim problem ako čovjek uredno plaća sve svoje obveze i jednog dana izađe iz stana.

Al kaj ako čovjek ne želi izaći iz stana, a ja to kao stanodavac jednog dana želim. Koje su moje mogućnosti kao vlasnika nekretnine da ga lansiram iz stana van? Koja je najbolja opcija?

Mogu li se uopće i na koji način zaštititi od tog scenarija?

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 27, 2024 at 5:08 PM
    Ne plaća režije, a ne želi se iseliti iz nekretnine, kako se izboriti s lošim podstanarom?
    Tijekom godina smo u medijima imali više prilika čitati o raznim slučajevima "podstanara iz pakla" - od onih koji su iza sebe ostavili stanove u…
    www.glasistre.hr

Podstanari vam ne žele izaći iz stana? Evo što zakon kaže o tome
    U Ministarstvu, naravno, ističu kako poduzimaju "mjere i aktivnosti" iz svoje nadležnosti kako bi skratili trajanje postupaka te pružili "bržu zaštitu prava…
    www.vecernji.hr

I onda cekate cca godinu i pol da udjete u svoju nekretninu.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • March 27, 2024 at 6:00 PM

Budući da i ja imam prebivalište na toj adresi iako živim cca 500 m dalje, ali je nadležna ista policijska postaja pa nisam mijenjao adresu prebivališta, ako on ne želi van, onda se ja useljavam k njemu u svoj stan i liježem s njim u krevet, pa da vidim kako će mu ta situacija odgovarati... 😁

• Veseli Crv
    Početnik
    Reakcija primljeno
    8
    • March 27, 2024 at 6:01 PM

Solemnizirati ugovor o najmu stana.

Solemnizacija ugovora je postupak potvrde ugovora kod javnog bilježnika. U postupku solemnizacije, javni bilježnik potvrđuje privatnu ispravu nakon što ispita je li ugovor sklopljen u propisanoj formi, te ako je to moguće, ispituje jesu li stranke sposobne i ovlaštene za poduzimanje i sklapanje posla, uvjerava se o njihovoj pravoj i ozbiljnoj volji, te im objašnjava smisao i posljedice ugovora kojeg zaključuju. Solemnizirani ugovor dobiva snagu javnobilježničkog akta, ovršna je isprava ako je u njoj utvrđena određena obveza na činidbu o kojoj se stranke mogu nagoditi i ako sadrži izjavu obveznika o tome da se na temelju tog akta može radi ostvarenja dužne činidbe, nakon dospjelosti obveze, neposredno provesti prisilna ovrha.

Solemnizirani ugovor o najmu - Odvjetnik Tomislav Strniščak
    Solemnizirani ugovor o najmu dobiva snagu javnobilježničkog akta s ovršnom odredbom o neposrednoj i prisilnoj ovrsi duga najmoprimca na nje...
    www.odvjetnik-strniscak.hr
  • Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • March 28, 2024 at 12:01 PM
    Quote from maratonac

Budući da i ja imam prebivalište na toj adresi iako živim cca 500 m dalje, ali je nadležna ista policijska postaja pa nisam mijenjao adresu prebivališta, ako on ne želi van, onda se ja useljavam k njemu u svoj stan i liježem s njim u krevet, pa da vidim kako će mu ta situacija odgovarati... 😁

Neovisno o upisu prebivališta, u ovom slučaju bi vas mogao tužiti za smetanje posjeda. Realno, ako ga želite čim prije izbaciti iz stana najbolja metoda je da ga lijepo zamolite, a ako ne pristane da ponovite proceduru s nekoliko krupnijih prijatelja. Čak i kad imate solemnizirani ugovor, što je malo skuplje ali vam daje bolju pravnu poziciju, ovrha može trajati godinama, a ako je najmoprimac dovoljno dugo unutra može postavljati i prigovor prava na dom pa dodatno zakomplicirati situaciju u postupku.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • March 28, 2024 at 1:19 PM

Ovo za korištenje mišića mi je ok opcija. 😁

Da on mene tuži za smetanje posjeda a ja ako želim mogu živjeti u tom mom stanu koji je u mojem vlasništvu i imam prijavljeno prebivalište na toj adresi... e to bih baš volio vidjeti...

Prigovor prava na dom ako je dugo unutra je mit. To ne postoji. Ne polaže on nikakva dodatna prava pa taman da je 20 godina unutra.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 28, 2024 at 1:22 PM
    Quote from Philidor

ako ne pristane, ponovite proceduru s nekoliko krupnijih prijatelja.

ili mu na kuću ili vrata od stana nacrtajte grb rivalskog nogometnog kluba i napišite par navijačkih parola.

naći će se već "prijatelji" koji će sami volontirati u glumljenju (izvan)sudskih izvršitelja :S

Quote from maratonac

Da on mene tuži za smetanje posjeda a ja ako želim mogu živjeti u tom mom stanu koji je u mojem vlasništvu i imam prijavljeno prebivalište na toj adresi... e to bih baš volio vidjeti...

Prigovor prava na dom ako je dugo unutra je mit. To ne postoji. Ne polaže on nikakva dodatna prava pa taman da je 20 godina unutra.

to ti je onda još bolje, jer ako ispunjavaš ove dvije stavke, onda mu jednostavno dovedeš bravara i promijeniš bravu, na što imaš pravo kao vlasnik.

+ kako si na toj adresi prijavljen i upravo ti imaš novi, odgovarajući ključ od vrata, neka on sa krivim ključem dokazuje da si ti njega izbacio.

pogotovo još ako na adresi nije prijavljen ;)

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Edited once, last by st-brajo: Merged a post created by st-brajo into this post. (March 28, 2024 at 1:25 PM).

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • March 28, 2024 at 1:38 PM
    Quote from maratonac

Vlasništvo i posjed nemaju prevelike veze u ovom kontekstu, posjed je činjenica, a ako iznajmite čovjeku stan naravno da mu time predajete posjed. Smetanje posjeda je i zatvaranje struje, vode, kamoli ne useljavanje u taj stan. Ako ćemo baš pravno, vi od tog trenutka imate samostalni i posredni posjed stana, a njemu se predaje neposredni i nesamostalni posjed tog stana.

Imate stotine sudskih presuda vlasnika koji su odbijeni sa zahtjevom za predaju posjeda radi prigovora prava na dom, sve ovisi na koji način sud provede test razmjernosti. Tu je sudsku praksu dosta krojio i utjecaj ESLJP jer je to pravo garantirano osim Ustavom i Konvencijom. To su stvarni problemi zbog kojeg ljudi ne žele iznajmljivati i puštaju prazne stanove, a o kojima se ne priča baš puno...

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • March 28, 2024 at 2:29 PM

aaaa?(

koju ste štoriju složili od ničega...ma kakvo pravo na dom kod iznajmljivanja stana, to ne postojiX/

kol.maratonac, ako očekuješ problem ćemu uopće iznajmljivati stan dotičnom, drugo, nećeš mu prijaviti prebivalište nego boravište i to moraš ti osobno u mup-u, treće, u ugovoru navedeš da po isteku ili otkazu ugovora o zakupu zakupac je obvezan osloboditi prostor od stvari i vratiti predmet zakupa u preuzeto stanje o ćemu će se napraviti zapisnik a svakako i bezuvijetno zakupodavac stupa u posjed predmeta zakupa po isteku x dana od krajnjeg roka te u tome smislu ima pravo o trošku zakupca angažirati zaštitarsku tvrtku i bravara radi promjene brave i fizičkog ulaska u posjed predmeta zakupa.

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • March 28, 2024 at 3:21 PM
    Quote from barbosa 2.0

aaaa?(

koju ste štoriju složili od ničega...ma kakvo pravo na dom kod iznajmljivanja stana, to ne postojiX/

Javite im se pa im objasnite da su nešto krivo povezali... Inače to se može isticati i ako su posjednici ušli u prostor bez ijednog dokumenta, a kamoli ako su bili u najmu

Files

PRAVO NA DOM I TEST RAZMJERNOSTI.pdf 1.42 MB – 10 Downloads
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 28, 2024 at 4:00 PM
    Quote from Philidor
    Quote from barbosa 2.0

aaaa?(

Javite im se pa im objasnite da su nešto krivo povezali... Inače to se može isticati i ako su posjednici ušli u prostor bez ijednog dokumenta, a kamoli ako su bili u najmu

"kad je posjed stana utemeljen na kaznenom djelu treće osobe za koje su podnositelji znali, tada je njihovo iseljenje razmjerno."

ako on ima krivi ključ od stana, zar to nije kazneno djelo?

recimo, otvori na stanu (prozori, itd.) su dovoljno veliki da se kroz njih može unijeti namještaj.

on nema ugovor o najmu (možda i bolje, ako uspiješ konstrukciju dobro postaviti u tužbi na način da činjenice prikažeš kao da je on u stan provalio).

i ima neki ključ kojim više ne može zaključati vrata.

obzirom kako kod nas institucije (pod time mislim i na Europske) funkcioniraju, na kraju ti je najbolje iznajmljivati na "crno".

btw., ova moja konstrukcija pada u vodu ako je ovaj neko vrijeme plaćao, pa su susjedi znali da je kod vas u najmu, itd., pa je odjednom prestao plaćati.

onda ćeš uspjeti tužbom isključivo ako nemaš drugu nekretninu na raspolaganju.

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • March 28, 2024 at 5:28 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Philidor

"kad je posjed stana utemeljen na kaznenom djelu treće osobe za koje su podnositelji znali, tada je njihovo iseljenje razmjerno."

ako on ima krivi ključ od stana, zar to nije kazneno djelo?

Ako dobro shvaćam taj fragment ja bih rekao da se radi o situaciji u kojoj je ta treća osoba provalila i promijenila brave pa njima dala ključ ili tako nešto. U svakom slučaju presumpcija nevinosti vrijedi sve do pravomoćne presude u kaznenom postupku, a sud neće u građanskoj parnici utvrđivati je li ili nije nešto kazneno djelo, jedino ovako u kontekstu testa razmjernosti može razmotriti način stjecanja posjeda kao okolnost koja preteže na jednu ili drugu stranu.

Stavivši to sve na stranu, ne znam tko bi od nas htio biti u situaciji da se uopće provodi taj test razmjernosti za njegovu nekretninu. Kako god da oni to fino poslože tu ima mjesta za previše arbitrarnosti. Samo sam se referirao na kolegu koji kaže da to sve skupa ne postoji...

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • March 28, 2024 at 5:57 PM
    Quote from Philidor
    Quote from barbosa 2.0

aaaa?(

znaci meni covjek zivi u stanu ne placa rezije i nikom nista - neka ga tuzim. ok. imao ugovor ili neamo nebitno. pricamo o isteklom ugovoru koji je nistavan ili ga on ne postuje pa sto bi ga postovao ja.

ja udjem u stan dok je on na poslu zamjenim brave i kao mene ce netko izbacit iz mog stana a njega nece mada nema ugovor o najmu(ili mu je istekao a i da nije je svejendo) a ja imam vlasnicki list i mogu se jos i pravit da pojma nemam s kim je on ugovor sklopio pa nek me i za to tuzi.

naravno da ga nitko nece izbacit iz stana ako cu cekat da ga policija i sud deloziraju.

uci cu u svoj stan na silu pa da vidimo tko ce mene delozirat iz mog stana.

pa nek on tuzi mene i ceka sud paralelno kako i ja cekam sud protiv nejga - al on ce bit vani a ja unutra.

stvarno mislite da je uzurpator u prednosti nad vlasnikom ? da ce policija vrsit postupanje nad valsnikom a ne nad uzurpatorom? policija na kaju nece napraviti nista. niti ce mene izbacit iz stana kao i obrnuto ako ja zovem policiju nece ni njega izbacit iz stana. napravit ce zapisnik i zabiljezit se cinjenicno stanje i cao. dalje se bakcite preko suda. samo je pitanje tko ce bit u stanu ja ili on.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • March 28, 2024 at 7:49 PM
    Quote from barbosa 2.0

aaaa?(

kol.maratonac, ako očekuješ problem ćemu uopće iznajmljivati stan dotičnom, drugo, nećeš mu prijaviti prebivalište nego boravište i to moraš ti osobno u mup-u, treće, u ugovoru navedeš da po isteku ili otkazu ugovora o zakupu zakupac je obvezan osloboditi prostor od stvari i vratiti predmet zakupa u preuzeto stanje o ćemu će se napraviti zapisnik a svakako i bezuvijetno zakupodavac stupa u posjed predmeta zakupa po isteku x dana od krajnjeg roka te u tome smislu ima pravo o trošku zakupca angažirati zaštitarsku tvrtku i bravara radi promjene brave i fizičkog ulaska u posjed predmeta zakupa.

možeš i tražiti bjanko zadužnicu vezanu na ugovor o najmu. i odmah vidiš reakciju ili (ne)namjeru najmoprimca.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 28, 2024 at 8:59 PM
    Quote from emil

znaci meni covjek zivi u stanu ne placa rezije i nikom nista - neka ga tuzim. ok. imao ugovor ili neamo nebitno. pricamo o isteklom ugovoru koji je nistavan ili ga on ne postuje pa sto bi ga postovao ja.

ja udjem u stan dok je on na poslu zamjenim brave i kao mene ce netko izbacit iz mog stana a njega nece mada nema ugovor o najmu(ili mu je istekao a i da nije je svejendo) a ja imam vlasnicki list i mogu se jos i pravit da pojma nemam s kim je on ugovor sklopio pa nek me i za to tuzi.

naravno da ga nitko nece izbacit iz stana ako cu cekat da ga policija i sud deloziraju.

uci cu u svoj stan na silu pa da vidimo tko ce mene delozirat iz mog stana.

pa nek on tuzi mene i ceka sud paralelno kako i ja cekam sud protiv nejga - al on ce bit vani a ja unutra.

stvarno mislite da je uzurpator u prednosti nad vlasnikom ? da ce policija vrsit postupanje nad valsnikom a ne nad uzurpatorom? policija na kaju nece napraviti nista. niti ce mene izbacit iz stana kao i obrnuto ako ja zovem policiju nece ni njega izbacit iz stana. napravit ce zapisnik i zabiljezit se cinjenicno stanje i cao. dalje se bakcite preko suda. samo je pitanje tko ce bit u stanu ja ili on.

Display More

što je najluđe, nemoj mislit da neće biti takvih scenarija, jer je ESLJP stavio pravo na dom iznad prava vlasništva.

samo, oni su zaboravili da smo mi nešto kao Texas u USA.

ako ne ispunjavaš svoje obveze, get out of my property.

btw., utjehe radi, posjedovne parnice su po odvjetničkoj tarifi smijurija (mislim da je 300 € neovisno o broju radnji u postupku, broju podnesaka, rasprava, itd.), tako da će ti s tim baviti samo oni odvjetnici koji su kruha gladni, jer je pitanje hoće li ovaj imat s čime i njima platiti kad već nema ni za najamninu.

a ni pravosuđe nam nije nešto najbrže na svijetu, tako da će se squatter načekat dok je dočeka.

možda bi najelegantije bilo preseliti njegove stvari u neku kamp kućicu i ključeve položiti na sud, jer, koliko vidim, nigdje ne piše da se dom nužno mora sastojati od cigle i betona.

fino mu onda kamp kućicu parkiraš pred sud, da ima i dom dok usput čeka pravomoćnu presudu :S

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • March 28, 2024 at 9:02 PM
    Quote from st-brajo

možda bi najelegantije bilo preseliti njegove stvari u neku kamp kućicu i ključeve položiti na sud, jer, koliko vidim, nigdje ne piše da se dom nužno mora sastojati od cigle i betona.

fino mu onda kamp kućicu parkiraš pred sud, da ima i

dom dok usput čeka pravomoćnu presudu :S

ma stvari mu parkiram u prvi kontejner pa nek me tuzi i za to :D

ja cu sve negirat a on nek dokazuje da ih je imao u mojem stanu i kako su dospjele tamo..

al ajmo zamislit da se netko i odluci tuzit vlasnika sto e uselio u svoj stan

sto sud ce odlucit nakon 5-7 godina da se vlasnik mora iselit iz svog stana i pustit podstanara unutra? sto ako nece? delozirat ce ga? pa podstanaru je nekon 5 godina sigurno istekao svaki ugovor pa ne znam na osnovvu cega bi se on vracao u stan ...smijurija teska.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 28, 2024 at 9:12 PM
    Quote from emil
    Quote from st-brajo

fino mu onda kamp kućicu parkiraš pred sud, da ima i

dom dok usput čeka pravomoćnu presudu :S

ma stvari mu parkiram u prvi kontejner pa nek me tuzi i za to :D

ja cu sve negirat a on nek dokazuje da ih je imao u mojem stanu i kako su dospjele tamo..

al ajmo zamislit da se netko i odluci tuzit vlasnika sto e uselio u svoj stan

sto sud ce odlucit nakon 5-7 godina da se vlasnik mora iselit iz svog stana i pustit podstanara unutra? sto ako nece? delozirat ce ga? pa podstanaru je nekon 5 godina sigurno istekao svaki ugovor pa ne znam na osnovvu cega bi se on vracao u stan ...smijurija teska.

Display More

čim dođemo do toga da imamo posla s našim pravosuđem, to ti doslovce, samo zabava, RTL2.

Sudnica, Krim tim 2, itd.

dok vlasnicima na kraju ne "pukne film", pa sve završi kao u Jerry Springer-u :S

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • March 28, 2024 at 9:32 PM
    Quote from st-brajo

što je najluđe, nemoj mislit da neće biti takvih scenarija, jer je ESLJP stavio pravo na dom iznad prava vlasništva.

fino mu onda kamp kućicu parkiraš pred sud, da ima i dom dok usput čeka pravomoćnu presudu :S

mislim da nisu stavili to "pravo" iznad prava vlasništva nego mislim da mi tu brkamo kontekst primjene toga prava...a i ne ćuje se da takvih pojava ima po eu...

a što se stvari tiće, pošalje se obavijest da ima pokupiti u roku nakon ćega češ ih uz zapisnik zatečenog i svjedoka deponirati na reciklažno dvorište o ćemu češ dobiti potvrdu.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. MDKA (Medika d.d.) 820

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 11:21 AM
    2. Odgovora
      820
      Pregleda
      300k
      820
    3. zlocesti

May 9, 2025 at 11:21 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 11:17 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      822k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 9, 2025 at 11:17 AM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 455

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:20 AM
    2. Odgovora
      455
      Pregleda
      182k
      455
    3. Sheki

May 9, 2025 at 8:20 AM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 278

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 9, 2025 at 8:04 AM
    2. Odgovora
      278
      Pregleda
      106k
      278
    3. darac11

May 9, 2025 at 8:04 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 8, 2025 at 3:16 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 8, 2025 at 3:16 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• MDKA (Medika d.d.)

zlocesti May 9, 2025 at 11:21 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 9, 2025 at 11:17 AM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

darac11 May 9, 2025 at 8:04 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM
  • SNBA (Slatinska Banka d.d.)

jurexx May 6, 2025 at 9:22 PM

Popularne Teme