dividenda + cijena...jos uvijek smo ispod IPO? rekao sam da mrzim IPO-e

dividenda + cijena...jos uvijek smo ispod IPO? rekao sam da mrzim IPO-e

Jedan post u stilu kolege Silvia:
Trenutno rast cijene dionice na 600 eura. To je rast od 10 %....![]()
![]()
![]()
![]()
Ulaganje u dionice je rizik tako i ovdje teoretski postoji takoova mogućnost. Primjera za šporke igre na zagrebačkoj burzi dos podosta, prednjačila je tankerska plovidba - TPNG, ATPL- ali svi privatnici koji su mogli da prevariti male dioničare su to i radili. ...
Na zse sam od 2007. i nagledao sam se svačega, a ponešto doživio i na vlastitoj koži. Slažem se da uvijek postoji mogućnost da mali stradaju, to sam i napisao. No, zasad mi Končari djeluju sigurno, što se tiče odnosa prema malim dioničarima. Naglašavam ovo zasad. Ovo nije nagovor na ništa, svatko donosi svoje investicijske odluke sam.
Osobno, kad vidim da se negdje spremaju igre, držim se savjeta pokojnog Leona Richardsona: Kad te većinski ne želi u dionici, bježi van. Naglašavam, ovo govorim općenito, nevezano uz Končare.
Usput, prva knjiga o investiranju koju sam pročitao bila je Richardsonovo Investiranje. Dolazi u dva dijela, ali je pisana kratko i jasno. Preporučam svima.
I u protuprijedlogu objavljenom 9. srpnja je jasno pisalo da je 29. srpnja 2026. godine ex date i da se to odnosi na dividendu navedenu u točki II. A u toj točki su navedene obje isplate.
Neki ljudi jednostavno ne čitaju objave, možda pročitaju rečenicu dvije i odustanu.
A gle, usao sam u JDGT prvenstveno radi dividende... JDGT mi je za ulaganje, nije to za mesetarenje... Ciljam dividendu i dokle isplacuju, ja cu drzat dionice... Ako prestanu isplacivat cu plakat ko i istali...
Ja također. Ipak mi je to ljepše izgledalo 2. siječnja 2025. kada je JDGT bio 340 eura. ![]()
Sjela dividenda na račun u PBZ-u.
Manipulacije i nedostatak zdravog razuma. Ne bi me čudilo da se sustavno radi na tome da se obezvrijedi Kodt kako bi ga se lakše preuzelo i odje*alo male dioničare. Prije par godina je narcisoidni influenser pisao kako se kupnjom Koei zapravo indirektno kupuje Kodt a sad promovira Koei kao bolje ulaganje. S obzirom da je bio savjetnik Čokolinde, ne bi me čudilo da osim osobnog interesa ima i neke druge motive za to što piše...
Osim transformatora, ništa drugo u grupi nema vrijednost za malog investitora. Suludo je skuplje plaćati najvrednije društvo u grupi + gomilu neproduktivne imovine, nego investirati direktno u najvrednije društvo, osim ako ne postoje neki drugi motivi...
A ako po njima Koei vrijedi 1600€ onda bi Kodt trebao vrijediti 13 000-14 000€...
Nadajmo se da neće istisnuti nas male. Matica drži 67,90% dionica. Za squeez out treba 95%. Za delistiranje dionice najmanje tri četvrtine (75%) glasova temeljnog kapitala koji je zastupljen na glavnoj skupštini društva u trenutku donošenja te odluke. Normalno, ako zanemarimo igre poput one s LEI brojem.
Mogućnost uvijek postoji ali trenutno ne vidim dovoljno jakog igrača.
Imam dojam da ne bi davali dividendu da žele istisnuti nas male. Usto, vjerojatno sam naivan, ali čini mi se da su zasad godinama igrali fer.
Vidim da si i dalje optimist. 😀
Na forumu s kojeg sam otišao sam pisao da nešto ne valja u JDGT još dok je bila, ako se dobro sjećam, preko 260.
Izašlo izvješće.
Dobit prije oporezivanja je 7,58 milijuna, što je 2,1 % više nego u istom razdoblju lani.
Dividenda je 8 Eur, a netko prodaje po cijeni od -20 Eur?!
Uz to izašlo odlično izvješće ?!
Možda griješim, čini mi se da je 29. srpnja bio ex dividend dan za isplatu za cijeli iznos dividende, premda isplata ide dvokratno. Zato ovaj pad za puni iznos, a ne samo za 8 Eura.
Evo što piše u obavijesti o održanoj Glavnoj skupštini i donesenim odlukama:
II.
- preostali dio neto dobiti u iznosu 35.511.308,60 EUR (trideset pet milijuna petsto jedanaest tisuća tristo osam eura i šezdeset centi), odnosno 17,54 EUR (sedamnaest eura i pedeset četiri centa) bruto po dionici, upotrijebit će se za isplatu dividende dioničarima na slijedeći način:
- isplatom u iznosu od 17.755.654,30 EUR (slovima: sedamnaest milijuna sedamsto pedeset pet tisuća šesto pedeset četiri eura i trideset centi) odnosno 8,77 EUR (slovima: osam eura i sedamdeset sedam centi) bruto po dionici, koja tražbina za isplatu dividende dospijeva dana 4. kolovoza 2026. (dan plaćanja – payment date)
- isplatom u iznosu od 17.755.654,30 EUR (slovima: sedamnaest milijuna sedamsto pedeset pet tisuća šesto pedeset četiri eura i trideset centi) odnosno 8,77 EUR (slovima: osam eura i sedamdeset sedam centi) bruto po dionici, koja tražbina za isplatu dividende dospijeva dana 28. siječnja 2027. (dan plaćanja – payment date), po ispunjenju uvjeta iz članka 324. Zakona o kreditnim institucijama, budući da iznos ovog dijela dividende predstavlja smanjenje redovnog osnovnog kapitala Banke
III.
Pravo na isplatu dividende (tražbina) iz točke II. ove Odluke pripada svim dioničarima Banke, imateljima redovnih dionica oznake HPB-R-A (burzovne oznake: HPB) upisanim na njihovim računima nematerijaliziranih vrijednosnih papira u računalnom sustavu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. na dan 30. srpnja 2026. godine (dan stjecanja tražbine za isplatu – record date).
Dan kada će se na uređenom tržištu trgovati dionicama Banke bez prava na isplatu dividende iz točke II. ove Odluke je 29. srpnja 2026. godine (ex date).
Dobre vijesti s Koblerovog
Ako tako nastave, na dobrom su putu. Ali, morat će se nastaviti truditi.
Čisto radi usporedbe, isto razdoblje posljednjih 5 godina.
1-6/2026 : Bruto dobit razdoblja iznosi 711.027 € (Grupa: 867.011)
1-6/2025 : Bruto dobit razdoblja iznosi 549.495 € (Grupa: 583.886)
1-6/2024 : Bruto dobit razdoblja iznosi 1.340.622 €
1-6/2023 : Bruto dobit razdoblja iznosi 1.041.210 €
1-6/2022 : Bruto dobit razdoblja iznosi 1.277.496 €
Ali evo da budem pošten ugodno su iznenadili sa ovim drugim kvartalom
Bruto dobit razdoblja matice iznos 711.028 eura i za 29 posto je viša u odnosu na promatrano razdoblje 2025. godine dok bruto dobit Grupe iznosi 867.011 eura te je za 48 posto je viša u odnosu na prvo polugodište prethodne godine.
Možda još ima nade za JDGT. ![]()
Nisam prava osoba za to pitanje, ulažem dugoročno. Premda, izvješće mi je na prvi pogled skroz OK.
KODT sam kupovao u više navrata od 2020. Uvijek mi je u trenutku kupnje djelovala skupo i nikad nakon kupnje nisam požalio. Što ne znači da će uvijek biti tako.
skroz OK? Kako bi onda trebalo biti odlično izvješče? pogledajte sve bitne stavke a pogotovo onu proizvodnja u tijeku i sve će vam biti jasno. Ovakvo izvješče davno nije viđeno.... malo je reči izvan svih očekivanja.....
Skroz OK je isto što i odlično.
jel se može reći navali ?
Nisam prava osoba za to pitanje, ulažem dugoročno. Premda, izvješće mi je na prvi pogled skroz OK.
KODT sam kupovao u više navrata od 2020. Uvijek mi je u trenutku kupnje djelovala skupo i nikad nakon kupnje nisam požalio. Što ne znači da će uvijek biti tako. ![]()
U FI za prvi kvartal dobit prije oporezivanja za izvještajno razdoblje je za 23,6 % manja nego u istom razdoblju u 2025. Dakle po toj osnovi nema razloga za rast.
Jel može pojašnjenje od nekog tko je upućen , gledam na "moje dionice" tabelu za dividendu 2026 stoji da je dividenda 21,83 a vlada potražuje promjenu prijedloga za div dva puta po 8.77 u kolovozu i u sječnju 2027 , jel to znači ako se usvoji prijedlog vlade (najbolje da neće) da će se 21.83 zbrajati sa ovih 2* 8,77 ??
Ovih 21,83 je već isplaćeno u siječnju iz dobiti za 2024. Iz dobiti za 2025. ide isplata 2 x 8.77.
Kako će to prikazati Moje dionice, nije bitno, glavno da je onih 21,83 sjelo na račun u siječnju, a prvih 8,77 će u kolovozu (minus porez, naravno).
šta misliš da sve ima pretjerane logike i odgovore ZATO na burzi?
Nekad ima, nekad nema. ![]()
Ponekad se pitam je li mi nešto promaklo pa onda pitam druge. Nije da očekujem smislen odgovor ali nekad se desi da ga dobijem. Još od vremena foruma Mojnovac, koji je već dugo pokojan. ![]()