Uzmi samo dva apartmana, na 60 dana punjenja zarada je 12 tisuća eura, plati na to 250 eura poreza i tvoje je kraljevstvo nebesko
ajde mi molim te objasni po kojoj to matematici i racunici u 60 dana zaradis 12 tisuca eura?
Uzmi samo dva apartmana, na 60 dana punjenja zarada je 12 tisuća eura, plati na to 250 eura poreza i tvoje je kraljevstvo nebesko
ajde mi molim te objasni po kojoj to matematici i racunici u 60 dana zaradis 12 tisuca eura?
Najveći stručnjaci za zaradu od apartmana su ovi što ih nemaju. Istovremeno ih zbunjuju pojmovi promet, prihod i zarada.
I naravno, svatko od velikih mislioca gleda koliko je sam investirao u dionice, ali isti ne gledaju koliko je netko novaca uložio u opremanje apartmana niti koliko su tekući troškovi.
Jer sve što sjedne na račun je njima automatski zarada, a to što si prije uložio 200-300 tisuća eura nije bitno.
Očito je da se ovo radi s namjerom.
Trebali su barem izjednačiti trajni najam sa turističkim a to su propustili i ovaj put napraviti. Znači porezna osnovica jednako prihod minus 30% troškovi. S tim da je porez na dugotrajni najam sada isti za cijelu Hrvatsku dok je turistički prepušten volji lokalnih šerifa. I u ovakvom frankeštajnovskom modelu porezni tretman apartmana ostaje povlašten. Osim toga ovaj porez na kuće za odmor ovako blesavo definiran ostavlja prostor za ustavnu tužbu i to iznajmljivačima što je tek najveći paradoks. Mada ne vjerujem da će do toga doći jer bi im tek onda mogli uvesti neki ozbiljan porez.
ma kakva crna ustavna tužba?
porez na kuće za odmor uopće nije blesavo definiran, nego se samo blesavo zove.
po zakonskoj definiciji, trebao bi se zvati "Porez na povremeno korištenu nekretninu".
tko poznaje pravo, ali i gramatiku hrvatskog jezika, apsolutno mu je jasno i koja je volja zakonodavca i tko je obveznik ovog poreza.
ti imaš problem šta su lokalni političari nepismeni krkani i šta ne znaju ili ne žele znati svoje zakonske ovlasti.
neki su više vege, kao Šjor Odrast u ZG, a neki više vole mlatit janjetinu.
u konačnici, mentalni kapacitet je sličan, ali se narod zavarava, jer jedan fino govori i vozi biciklu, a drugi tare mast sa usta rukavom.
shvatite napokon da su nacionalni izbori nebitni i da je težište kvalitete života stavljeno na lokalne sredine (a što po Ustavu i treba biti).
nema više Yuge i Velikog vođe i da državna politika načelnike vodi za ručicu kao maloumnike.
nema meni što politička "elita" iz ZG određivati kako ću živjeti u svojoj sredini.
naravno da je oporba s time nezadovoljna, jer ih "na terenu" nema nigdi i uopće se ne angažiraju oko potencijalnih birača, nego čekaju da im vlast padne u krilo.
a izbori se dobivaju "terenom" (uostalom, tako ih je i Tomašević dobio) 🤷
Svaka djelatnost ima troškove pa ih to ne izuzima od plaćanja poreza. A veliki mislioci koji su ulagali u apartmane očito misle da samo oni imaju troškove. A da nije isplativo i da nije bilo tax free očito ne bi ni ulagali.
meni je najsmjesnije sto nitko uopce niti ne misli da taj apartman kosta
svi se ponasaju kao da su apartmani nesto sto se dijeli po obali besplatno, i onda si uzmes dva tri pa ga iznajmljujes preko sezone
Svaka djelatnost ima troškove pa ih to ne izuzima od plaćanja poreza. A veliki mislioci koji su ulagali u apartmane očito misle da samo oni imaju troškove. A da nije isplativo i da nije bilo tax free očito ne bi ni ulagali.
Veliki mislioci koji su ulagali u apartmane ne navijaju da netko iz drugih djelatnosti plaća veći porez. Ali samo su ne-apartmanisti opsesivno jalni i bolesni u svojoj želji da ljudi koji se bave turističkim privatnim najmom plaćaju veće poreze. Iako je to daleko najveća vrijednost hrvatskog turizma, bez malih iznajmljivača hrvatski turizam bi umro.
Pritom ne-apartmanisti zbog neznanja i/ili jala umanjuju realne troškove apartmanista.
Display MoreOčito je da se ovo radi s namjerom.
Trebali su barem izjednačiti trajni najam sa turističkim a to su propustili i ovaj put napraviti. Znači porezna osnovica jednako prihod minus 30% troškovi. S tim da je porez na dugotrajni najam sada isti za cijelu Hrvatsku dok je turistički prepušten volji lokalnih šerifa. I u ovakvom frankeštajnovskom modelu porezni tretman apartmana ostaje povlašten. Osim toga ovaj porez na kuće za odmor ovako blesavo definiran ostavlja prostor za ustavnu tužbu i to iznajmljivačima što je tek najveći paradoks. Mada ne vjerujem da će do toga doći jer bi im tek onda mogli uvesti neki ozbiljan porez.
ma kakva crna ustavna tužba?
porez na kuće za odmor uopće nije blesavo definiran, nego se samo blesavo zove.
po zakonskoj definiciji, trebao bi se zvati "Porez na povremeno korištenu nekretninu".
tko poznaje pravo, ali i gramatiku hrvatskog jezika, apsolutno mu je jasno i koja je volja zakonodavca i tko je obveznik ovog poreza.
ti imaš problem šta su lokalni političari nepismeni krkani i šta ne znaju ili ne žele znati svoje zakonske ovlasti.
neki su više vege, kao Šjor Odrast u ZG, a neki više vole mlatit janjetinu.
u konačnici, mentalni kapacitet je sličan, ali se narod zavarava, jer jedan fino govori i vozi biciklu, a drugi tare mast sa usta rukavom.
shvatite napokon da su nacionalni izbori nebitni i da je težište kvalitete života stavljeno na lokalne sredine (a što po Ustavu i treba biti).
nema više Yuge i Velikog vođe i da državna politika načelnike vodi za ručicu kao maloumnike.
nema meni što politička "elita" iz ZG određivati kako ću živjeti u svojoj sredini.
naravno da je oporba s time nezadovoljna, jer ih "na terenu" nema nigdi i uopće se ne angažiraju oko potencijalnih birača, nego čekaju da im vlast padne u krilo.
a izbori se dobivaju "terenom" (uostalom, tako ih je i Tomašević dobio) 🤷
Nisi shvatio poantu. A poanta je u tome da mlade obitelji bez generacijskog bogatstva koje su prisiljene na najam stana ionako nemaju nikakvih izgleda protiv turista. A poreznim zakonima njihov položaj je još dodatno pogoršan. Što bi država trebala stimulirati? Mlade obitelji ili turističku zaradu? I onda će kao protumjeru uvesti poticaje za podstanarstvo koje će se opet preliti u cijenu najma. I onda Plenković predizborno još jučer roni krokodilske suze zbog demografske katastrofe koju će on kao riješiti povećanjem dječjeg doplatka. A od čega se ono dječji doplatak plaća?
Najbolja demografska mjera bila bi porezna povlaštenost dugoročnog najma u odnosu na turistički a ne obrnuto. Ovo je katastrofa.
prvo sto moraju napraviti je urediti zakon o najmu i nije mi jasno da u 30 godina to jos nisu napravili
najmoprimci su daleko vise povlasteni od najmodavaca, i zato najmodavci ne iznajmljuju mladim ljudima uopce
svatko tko je ikad davao stanove u najam ili ima svoju ili zna nekog tko ima horor pricu kada je iznajmio obitelji sa djecom
pisao sam na forumu cini mi se, meni je prvi susjed iznajmio mladoj obitelji sa malom bebom i kad su prestali placati najam i rezije, nista im nije mogao
mjesecima su se navlacili, policija ih ne zeli izbaciti, hep nece iskljucit struju radi bebe, vodu ne mozes iskljuciti, itd itd
ako zele poticaj dugorocnog najma, to moraju rijesiti
da najmodavac zna ako ne platis rezije ili najam 2 mjeseca, da ce policija doci i iseliti te iz stana bez ikakvih pitanja
do onda, svi ce se vise orijentirati na studente i studentice i turiste, jer sa njima nemaju potencijalnih velikih problema
a jedino sto ce postici sa vecim porezom na apartmane, je veca cijena nocenja sljedece godine
Pa uložili ste u svoje, i ostati će i Vašoj djeci, i djeci Vaše djece
Smiješni ste.
Ako je najam apartmana za 4 osobe sto eura na dan, za 30 dana to je tri tisuće eura. Za 60 dana punjenja od 120 vjerojatnih dana punjenja, tijekom ljeta , to je 6 tisuća eura
Dva apartmana = 12 tisuća
Trošak uredno opravdajte računima, umanjite poreznu osnovicu, a na ostatak platiti porez treba, kao na dohodak od rada. Ili kao porez na kapitalnu dobit
Pritom svi zaboravljaju da smo na novac kojim smo kupili dionice već platili porez na dohodak, dobit itd, ili nismo , jer je zarađen iznajmljivanjem
Porezni je sustav nepravičan.
To je sve što imam o tome reći. A glede mede i onih što sada kupuju apartmane, kasno Marko, kao i na tržištu dionica
Display MorePa uložili ste u svoje, i ostati će i Vašoj djeci, i djeci Vaše djece
Smiješni ste.
Ako je najam apartmana za 4 osobe sto eura na dan, za 30 dana to je tri tisuće eura. Za 60 dana punjenja od 120 vjerojatnih dana punjenja, tijekom ljeta , to je 6 tisuća eura
Trošak uredno opravdajte računima, umanjite poreznu osnovicu, a na ostatak platiti porez treba, kao na dohodak od rada. Ili kao porez na kapitalnu dobit
Pritom svi zaboravljaju da smo na novac kojim smo kupili dionice već platili porez na dohodak, dobit itd, ili nismo , jer je zarađen iznajmljivanjem
To je sve što imam o tome reći. A glede mede i onih što sada kupuju apartmane, kasno Marko, kao i na tržištu dionica
Prvo i osnovno ponoviti što je dobit, što je prihod, a što je promet. Nakon što to apsorbirate, pročitajte još jednom ovu svoju rečenicu.
QuotePritom svi zaboravljaju da smo na novac kojim smo kupili dionice već platili porez na dohodak, dobit
Isto tako vam je s kupnjom i opremanjem apartmana. Novac prvo treba zaraditi, a tek onda investirati u apartman. I sve to da bi se neki naslađivali kako se malo plaća.
Nitko ne spori da porez treba platiti, ali isto tako treba i ne mlatiti gluposti, i znati kolili su troškovi bavljenja nekim poslom.
Dakle trošak apartmana:
To je sve što imam o tome reći.
Display Moreprvo sto moraju napraviti je urediti zakon o najmu i nije mi jasno da u 30 godina to jos nisu napravili
najmoprimci su daleko vise povlasteni od najmodavaca, i zato najmodavci ne iznajmljuju mladim ljudima uopce
svatko tko je ikad davao stanove u najam ili ima svoju ili zna nekog tko ima horor pricu kada je iznajmio obitelji sa djecom
pisao sam na forumu cini mi se, meni je prvi susjed iznajmio mladoj obitelji sa malom bebom i kad su prestali placati najam i rezije, nista im nije mogao
mjesecima su se navlacili, policija ih ne zeli izbaciti, hep nece iskljucit struju radi bebe, vodu ne mozes iskljuciti, itd itd
ako zele poticaj dugorocnog najma, to moraju rijesiti
da najmodavac zna ako ne platis rezije ili najam 2 mjeseca, da ce policija doci i iseliti te iz stana bez ikakvih pitanja
do onda, svi ce se vise orijentirati na studente i studentice i turiste, jer sa njima nemaju potencijalnih velikih problema
a jedino sto ce postici sa vecim porezom na apartmane, je veca cijena nocenja sljedece godine
upravo tako.
ovrsni zakon postoji kojeg nitko ne provodi . odnosno provodi u roku 10 15 godina. dok to ne rijese nema se sta pricat o nekakvim pravima najmoprimaca. ak prestane placat racune ima da leti naglavacke odma van a tko ima sazaljenja za takve nek ih primi u svoj stan pa nek njemu ne placaju rezije.
da ti netko u ducanu uzme nesto i ne plati racun sto bi napravio? zahvalio mu i reko dodjite nam opet? sto bi policija napravila? rekla al ima malu bebu pa je u redu da ne placa racune po ducanima?
ne znam odakle toliko sazaljenja za nesposobne i neradnike koji zato sto su takvi nista ni nemaju a toliko jala naspram ljudi koji rade i ne kukaju pa zato i imaju. pa nisu svi sagradili svoje nekretnine cicajuc drzavni proracun.
isti jal se na drugim forumima javlja prema ulagacima u dionice. treba im uvest vece poreze. placaju samo 10%. treba im naplacivat doprinose itd. ista prica kao i ovdje o apartmanima samo za razliku od onih tamo kojima je zbrajanje tudjih novaca i nekretnina na zidicu ispred kozuma hobi, ovdje su ljudi koji bi trebali ipak bit malo na visljem ulagackom nivou..al vidimo da bas i nisu.
isti jal se na drugim forumima javlja prema ulagacima u dionice. treba im uvest vece poreze. placaju samo 10%. treba im naplacivat doprinose itd. ista prica kao i ovdje o apartmanima samo za razliku od onih tamo kojima je zbrajanje tudjih novaca i nekretnina na zidicu ispred kozuma spada u hobi ovdje su ljudi koji bi trebali ipak bit malo na visljem ulagackom nivou..al vidimo da bas i nisu.
eto to i mene iznenadi kada ovako nesto procitam ovdje na forumu, gdje ipak mislim da ljudi poznaju osnove ekonomije poslovanja financijskog trzista, itd
Nisi shvatio poantu. A poanta je u tome da mlade obitelji bez generacijskog bogatstva koje su prisiljene na najam stana ionako nemaju nikakvih izgleda protiv turista. A poreznim zakonima njihov položaj je još dodatno pogoršan. Što bi država trebala stimulirati? Mlade obitelji ili turističku zaradu? I onda će kao protumjeru uvesti poticaje za podstanarstvo koje će se opet preliti u cijenu najma. I onda Plenković predizborno još jučer roni krokodilske suze zbog demografske katastrofe koju će on kao riješiti povećanjem dječjeg doplatka. A od čega se ono dječji doplatak plaća?
Najbolja demografska mjera bila bi porezna povlaštenost dugoročnog najma u odnosu na turistički a ne obrnuto. Ovo je katastrofa.
razumio sam ja poantu, itekako.
problem je, dijelom, i u ovome o čemu je kolega zdenkic pisao.
imam stan u najmu, i kad sam tražio kome ću iznajmit igrali su mi ili penzioner ili uhljeb, a na kraju mi je uletio pomorac.
ako država (točnije, opet lokalna samouprava, čija je to trenutna zaknoska obveza) hoće omogućit nekretninu mladim obiteljima, najbolja strategija je POS za najam, sa mogućnošću otkupa nakon x godina.
da se mene pita, ukinuo bi socijalnu pomoć za radno sposobne i ta sredstva preusmjerio u dječji doplatak za svako dijete.
ovaj POS za kupnju je bio katastrofa na više razina, i mislim da se svi u tome slažemo.
i sada se opet radi greška sa ovim poticajima za najam, umjesto da se gradi POS za najam, na način da država pomogne lokalnoj samoupravi besplatnim ustupanjem zemljišta i/ili i financijski, možda povući i EU fondove, itd.
ako ćemo striktno gledati zakonske ovlasti, opet bi lokalna samouprava trebala biti ta koja bi sredstva od poreza na "vikendicu" trebala namjenski utrošiti u izgradnju POS za najam.
država se, na ovaj način, opet bespotrebno miješa u nešto šta ni nije njena zakonska nadležnost...
Veliki mislioci koji su ulagali u apartmane ne navijaju da netko iz drugih djelatnosti plaća veći porez. Ali samo su ne-apartmanisti opsesivno jalni i bolesni u svojoj želji da ljudi koji se bave turističkim privatnim najmom plaćaju veće poreze. Iako je to daleko najveća vrijednost hrvatskog turizma, bez malih iznajmljivača hrvatski turizam bi umro.
Pritom ne-apartmanisti zbog neznanja i/ili jala umanjuju realne troškove apartmanista.
A za što bih trebao navijati? Možda da plaćam veće poreze umjesto vas? Čak onaj tko dovoljno zarađuje od apartmana ima zakonsku mogućnost prijaviti se na burzu kao nezaposlen i imati još besplatno zdravstveno.
Osim toga što nas je manje, porezna baza bit će sve manja a javni troškovi ne opadaju nego čak rastu. Tako da će ovakvih rasprava biti sve više a i porezni zakoni mogli bi se mijenjati sve češće.
Jer netko državu financirati mora pitanje je samo tko.
trebao bis navijati da se ti javni troskovi smanje
nakon sto dignu porez nekom drugome, i ti ces doci na red
nije vlasnik apartmana tvoj neprijatelj/problem, vec drzava
Postoji nešto što se zove načelo porezne ravnopravnosti. Da svi snosimo porezne troškove podjednako. Iznajmljivači apartmana su od toga izuzeti. Znači da su povlašteni u odnosu na druge. A pokazalo se da to ima dalekosežne posljedice za društvo. A tek će imati. O tome se ovdje radi. Država je problem ali zato što je tako nesimetrično uredila stvari.
Ne rentam na moru apartman pa me " bas briga " al evo palo mi nesto drugo na pamet.
Zasto se drzava ne pozabavi sa radom na crno: davanje instrukcija, koliko obrta radi na crno u obiteljskim kucama, koliko se svinja, janjaca, purana proda na crno, koliko drva svake godine na crno, koliko voca povrca, koliko se livada pokosi na crno, koliko se stanova preuredi, krovista promjeni? Itd itd....
Koliko ljudi prima socijalnu pomoc a radi na crno ?
Trebalo bi uvest digitalnu kunu, sve da ide prek porezne i da se ne moze ni zvakaca kupit bez kartice, pa da onda vidimo dusebriznike i postene gradjane.
Imas koliko imas i ne mozes cent preko onoga koliko si prijavio potrosit.
Display MoreDisplay MorePa uložili ste u svoje, i ostati će i Vašoj djeci, i djeci Vaše djece
Smiješni ste.
Prvo i osnovno ponoviti što je dobit, što je prihod, a što je promet. Nakon što to apsorbirate, pročitajte još jednom ovu svoju rečenicu.
QuotePritom svi zaboravljaju da smo na novac kojim smo kupili dionice već platili porez na dohodak, dobit
Isto tako vam je s kupnjom i opremanjem apartmana. Novac prvo treba zaraditi, a tek onda investirati u apartman. I sve to da bi se neki naslađivali kako se malo plaća.
Nitko ne spori da porez treba platiti, ali isto tako treba i ne mlatiti gluposti, i znati kolili su troškovi bavljenja nekim poslom.
Dakle trošak apartmana:
- kupnja
- opremanje
- tekući troškovi struje, vode (klimatizira se cijeli dan uz otvorene prozore, tušira se non stop)
- plaća se skuplja čistoća
- plaća se boravišna pristojba
- plaća se krevetarina
- plaća se čistačica, pranje posteljine
- sve se plaća i oprema s PDV-om, i tekući troškovi se plaćaju s PDV-om
- plaća se agencijska provizija 20-30%
To je sve što imam o tome reći.
Koliko sam vidio u prijašnjim postovima izjasnio si se kao liberal koji je za flat poreze na sve. Ali ti si u stvari za flat na sve osim najam apartmana jer oni valjda imaju ogromne troškove. Zato njima 0%. E vidiš upravo za to se ja zalažem. Isti postotak za sve ali uključivo i apartmane.
Ispada da su iznajmljivači siroti eto, a apartmana nedostaje, pa se to stimulira poreznom politikom.
Koliko ono poreza ide na prihod od trajnog najma nekretnine, tipa- imam stan viška i podstanara , sve prijavljeno
Zašto vlasnici apartmana plaćaju manje ?
Tko je tu lud ?
Postoji nešto što se zove načelo porezne ravnopravnosti. Da svi snosimo porezne troškove podjednako. Iznajmljivači apartmana su od toga izuzeti. Znači da su povlašteni u odnosu na druge. A pokazalo se da to ima dalekosežne posljedice za društvo. A tek će imati. O tome se ovdje radi. Država je problem ali zato što je tako nesimetrično uredila stvari.
oboje ste u pravu.
problem je što država bira pobjednike i gubitnike na tržištu, koje bi trebalo biti regulirano, i sa jasnim pravilima igre.
država odučuje tko plaća koliku osnovicu (obrt, slobodno zanimanje, direktor) iako su svi, većinom, privatni mikro i mali poduzetnici.
pa opet, država kažnjava rad plaćama koje nose veće prihode (veća porezna stopa).
pa opet, država potiče iznajmljivače na uštrb dugoročnog najma.
pa onda, država di daje poreznu olakšicu ako ti supružnik, legalno, ne zarađuje.
pa onda, država ti kaže da iako plaćaš obvezno osiguranje, moraš platit i dopunsko, a i ti i onaj koji ne radi imate istu razinu usluge i stavljeni ste na listu čekanja, samo dok ti radiš i uplaćuješ, ovaj vuče socijalu, pa mu je čekanje na listi čekanja čak i plaćeno
pa onda, uplaćuješ u mirovinsko, ali, jbg., država je prislino 90-ih umirovila ljude u naponu snage, pa je sustav pred pucanjem, pa moraš čekat da biologija odradi svoje, da bi se stvar iznivelirala.
pobrojite ove gore podjele i dobili ste doktrinu političkog djelovanja, tj. zavadi pa vladaj.
i onda vas mediji uvjeravaju da je ono kad negdi skinu 1%, a dodaju 2% porezna "reforma"
poanta priče i jest u tome da ako je trenutno jednome malo bolje, onda treba sve napraviti da većini bude jednako loše.
prvo napravi kaos na tržištu, pa onda ponudi rješnja za kaos na način da ga napraviš još većim.
ali, hej, pa to su reforme i nešto "radimo" 🤡