Koliko vidim Hrvatska uopće nije pri dnu te ljestvice, nego negdje na sredini. Što bi trebali biti pri samom vrhu po porezu na imovinu ?
Porez na nekretnine
-
-
-
Koliko vidim Hrvatska uopće nije pri dnu te ljestvice, nego negdje na sredini. Što bi trebali biti pri samom vrhu po porezu na imovinu ?
pa to je zato sto porez na nekretnine vec postoji samo se tako ne zove.
al nasi vlastodrsci ce uvjek napomenut vidite sloveniju, francusku ili grcku koliki su tamo porezi na nekretnine.
zasto se nebi usporedili s luxemburgom i maltom? pa da malo smanje te poreze na nekretnine i skinu se s grbace vlasnicima nekretnina
-
ne smijemo mi biti Luksemburg, već moramo biti lumpen-proleteriat koji svoju "kožu" (rad) i imovinu mora prodati JEFTINO!
btw., evo i Vidaković se oglasio na ovu temu, a ovaj put nema krvave oči
Vidaković o porezu na nekretnine: U plejadi glupih prijedloga, ovaj je pri vrhuU studiju Bloomberg Adrije o uvođenju poreza na nekretnine govorio je Neven Vidaković, financijski savjetnik.hr.bloombergadria.com -
A još samo prije koji mjesec u predizbornoj kampanji izjavili su da toga neće biti. Samo polako!
PLAN VLADE ZA TRŽIŠTE NEKRETNINA Oporezivat će se vlasnici praznih stanova, plaćali bi porez na vikendicePrazni stanovi FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELLwww.nacional.hr -
Pričate o tom porezu na nekretnine već 10 godina, a ništa se nije dogodilo i neće. Druga glupost koju nam prodajete je da će porez na nekretnine dovesti do jeftinih nekretnina, a to se nigdje na zapadu nije dogodilo iako porez postoji.
Kao da bi mi bili neka prva država s tim porezom. Još Bačić spominje subvenciju najma, što će dovesti do eksplozije cijene najma. Na kraju ćete dobit ono što ste i zaslužili.
Zašto cijene nekretnina rastu:
- Hrvatska je sve atraktivnija i BDP raste
- strani radnici dolaze
- imali smo pozitivnu migraciju u 2023., 30.000 ljudi je više došlo nego je otišlo
- atraktivna smo turistička zemlja
- mladi su se pogospodili, svi bi uredske poslove, zato nedostaje radnika u građevini, građevinski radovi su mnogo skuplji od samog materijala
- mladi su sve veće lijenčine, nitko neće na selo obrađivati zemlju, svi bi blizu "špice" i "rive", pa onda lagano stavili sunčane naočale na glavu, a mobitel i ključeve od BMW-a na stol
Rast cijena nekretnina je vrhunska lekcija za Hrvate o tome što se događa kad centraliziraš državu na nekoliko gradova u kojima bi svi htjeli živjeti, dok se prekrasno zaleđe Hrvatske u potpunosti iselilo. Dao Bog poskupilo još 5x dok se ljudi ne opamete i vrate na sela.
Hrvatska u prosjeku ima jako jeftine nekretnine, skupo je samo na Jadranu i Zagrebu, sve ostalo je prihvatljivo ili čak prejeftino. Hrvatima treba 1000x reći da bez para neće moći živjeti tamo gdje svi žele. Ja sam prihvatio da nikada neću živjeti u Monte Carlu, iako bih htio.
-
Za mlade familije je bespredmetno pričat kako su samo "skupi gradovi" jer sve te lipe selendre koje jesu lipe i mirne, nemaju ništa ili premalo od infrastrukture tipa dječji vrtić jer se tamo živio drugi život a to je mater & baba domaćica koja nema ni K od karijere i koja živi samo za fimiliju. Da ne pričam od pedijatru, specijalističke pretrage to je već teški SF. Svijet se promjenio 200% jbga treba se puno dogodit da mladim familijama bude privlačno otić van urbanih centara zna se što je sve na raspolaganju kada si bliže oltaru. Moj kolega u firmi jedva našao osobu za čuvanje djeteta a nije baš daleko od Splita. Za ove cijene su bar 50% krivi stranci koji kupuju nemilo. I Porezna uprava koja NE kontrolira porijeklo novca.
-
od stoljeca sedmog se zivjelo na selu bez svega sto ste nabrojali. nitko ne tvrdi da je na selu super al ovima sto kukaju da im je skupo a ne zele pomaknut guzicu i nac dodatnu zaradu pa da zarade za to sto je skupo ima ipak i jeftinije al bez komocije. hebiga vrijeme provedeno uz kavicu s novinama u ruci i gledanje tik toka nitko ne placa.
-
Za mlade familije je bespredmetno pričat kako su samo "skupi gradovi" jer sve te lipe selendre koje jesu lipe i mirne, nemaju ništa ili premalo od infrastrukture tipa dječji vrtić jer se tamo živio drugi život a to je mater & baba domaćica koja nema ni K od karijere i koja živi samo za fimiliju. Da ne pričam od pedijatru, specijalističke pretrage to je već teški SF. Svijet se promjenio 200% jbga treba se puno dogodit da mladim familijama bude privlačno otić van urbanih centara zna se što je sve na raspolaganju kada si bliže oltaru. Moj kolega u firmi jedva našao osobu za čuvanje djeteta a nije baš daleko od Splita. Za ove cijene su bar 50% krivi stranci koji kupuju nemilo. I Porezna uprava koja NE kontrolira porijeklo novca.
stoji...komocija je svakako veća u velikim gradovima ali to i košta...sve ti je dostupnije ali i izloženije svakojakom situacijama pa tako i onim lošim koje u bitnome utječu na odrastanje i karakter djece i poslije mladih ljudi...
ali nikako ne stoji da su manje sredine slabije infrastrukturno opremljene, dapaće, mijesta u vrtićima gotovo u pravilu ima, isto po školama, domovi zdravlja sa osnovnom zdr.zaštitom kao i ostale zdr.soc. upravne ustanove su čak i bolje dostupne nego u gradovima ali npr. spec. pregledi se obavljaju u većim grad. sredinama pa i iz dalmacije i slavonije dolaze u zg. tako da ti ta komparacija baš i nije neki indikator inferiornosti manjih sredina.
gdje će tko živjeti i koje vrijednosti preferira je prije svega subjektivna stvar ali eto, ja sam odrastao u zg i stjecajem okolnosti završio u manjem mjestu u blizini zg. i shodno svojim iskustvima svakako dajem prednost manjim sredinama, pogotovo što se tiće kučnog odgoja i pristojnosti te sugeriram mladim obiteljima da razmisle jer je sve jednostavnije, bliže, dostupnije kao i "društvenije" a jedino što imam zamjerku manjim sredinama je da ne obiluju radnim mjestima više dodane vrijednosti ali i to se mijenja evidentnim doseljavanjem i pomlađivanjem strukture stanovništva po istima.
-
Pričate o tom porezu na nekretnine već 10 godina, a ništa se nije dogodilo i neće. Druga glupost koju nam prodajete je da će porez na nekretnine dovesti do jeftinih nekretnina, a to se nigdje na zapadu nije dogodilo iako porez postoji.
Kao da bi mi bili neka prva država s tim porezom. Još Bačić spominje subvenciju najma, što će dovesti do eksplozije cijene najma. Na kraju ćete dobit ono što ste i zaslužili.
Zašto cijene nekretnina rastu:
- Hrvatska je sve atraktivnija i BDP raste
- strani radnici dolaze
- imali smo pozitivnu migraciju u 2023., 30.000 ljudi je više došlo nego je otišlo
- atraktivna smo turistička zemlja
- mladi su se pogospodili, svi bi uredske poslove, zato nedostaje radnika u građevini, građevinski radovi su mnogo skuplji od samog materijala
- mladi su sve veće lijenčine, nitko neće na selo obrađivati zemlju, svi bi blizu "špice" i "rive", pa onda lagano stavili sunčane naočale na glavu, a mobitel i ključeve od BMW-a na stol
Rast cijena nekretnina je vrhunska lekcija za Hrvate o tome što se događa kad centraliziraš državu na nekoliko gradova u kojima bi svi htjeli živjeti, dok se prekrasno zaleđe Hrvatske u potpunosti iselilo. Dao Bog poskupilo još 5x dok se ljudi ne opamete i vrate na sela.
Hrvatska u prosjeku ima jako jeftine nekretnine, skupo je samo na Jadranu i Zagrebu, sve ostalo je prihvatljivo ili čak prejeftino. Hrvatima treba 1000x reći da bez para neće moći živjeti tamo gdje svi žele. Ja sam prihvatio da nikada neću živjeti u Monte Carlu, iako bih htio.
I to je ta okrutna istina ma što o tom pričali ali osvješćenje će biti pre bolno a onda će sretan biti onaj koji bude imati komad obradive zemlje , a to je neminovno , balon je napuhan samo je pitanje koliko će "špica" biti prihvatljiva
-
od stoljeca sedmog se zivjelo na selu bez svega sto ste nabrojali. nitko ne tvrdi da je na selu super al ovima sto kukaju da im je skupo a ne zele pomaknut guzicu i nac dodatnu zaradu pa da zarade za to sto je skupo ima ipak i jeftinije al bez komocije. hebiga vrijeme provedeno uz kavicu s novinama u ruci i gledanje tik toka nitko ne placa.
na pamet mi pala susjeda.... blizu 50-te, na poprilično velikom povrtnjaku zasijali travu, barem 3-4 sata je na facebooku, a stalno kuka kako je sve skupo i da nemaju novaca. na pitanje zakaj ne obrađuju vrt odgovorila mi da je ona zaposlena žena (trgovina tekstilom) i da ona nema vremena obrađivati vrt. onda dobro!
-
-
Građanima bi trebale rasti plaće; stižu i dobre vijesti za male poduzetnikeVladajući su prelomili. Uvodi se porez na nekretnine i to je najvažniji dio nove porezne reforme, o kojoj su u srijedu raspravljali predstavnici vladajuće…www.tportal.hrQuote
Vladajući su prelomili. Uvodi se porez na nekretnine i to je najvažniji dio nove porezne reforme, o kojoj su u srijedu raspravljali predstavnici vladajuće koalicije. Svi detalji poreznih izmjena javnosti bi trebali biti predstavljeni uskoro...
''Želimo našim politikama stvoriti preduvjete da se dođe u poziciju da najam postane priuštiv i da kupovna cijena kvadrata stana bude priuštivija nego što je to danas. Jedan od načina kako da to učinimo je transformacija onoga što danas zovemo porezom na kuće za odmor i to je cijela bit. Sada je okolnost takva da imamo previše stanova praznih i da su cijene visoke i mi moramo politikama, bilo stambena politika ili porezna rješavati to pitanje“, istaknuo je premijer Andrej Plenković.
-
Najam će postati 50% skuplji. Svatko normalan će prebit cijenu poreza na podstanaru. Nigdje na zapadu gdje taj porez već postoji cijena najma nije pala radi poreza. Živi bili pa vidjeli.
Jedino pozitivno u svemu ovome, HDZ je nakon ovog definitivno gotov. HDZ ionako provodi program Možemo, i izgubit će velik dio glasača.
-
Najam će postati 50% skuplji. Svatko normalan će prebit cijenu poreza na podstanaru. Nigdje na zapadu gdje taj porez već postoji cijena najma nije pala radi poreza. Živi bili pa vidjeli.
Jedino pozitivno u svemu ovome, HDZ je nakon ovog definitivno gotov. HDZ ionako provodi program Možemo, i izgubit će velik dio glasača.
Zna li se koliki postotak stanova je prazan?
Kod mene u ulazu postotak praznih stanova je 0%.
-
Kaže da bi cijena trebala biti priuštivija. Može li cijena biti istovremeno 50 posto skuplja, ali i priuštivija?
Naravno da može. Porezne olakšice za plaću, subvencioniranje najma, malo veći porez za praznu nekretninu. -
dakle procjenjuješ da će porez biti 100% na cijenu (dosadašnjeg) najma?
ozbiljno?
imaš insajderske ili što
-
Postotak praznih stanova je lupetanje. Što znači prazan stan? U kakvom je stanju taj stan? Je li taj stan useljiv uopće? Koja mu je lokacija? Koji je stupanj završenosti radova?
-
Evo malo konkretnih brojki:
Ovo zvoni na uzbunu: U Hrvatskoj čak 44 posto stanova ne služi za stanovanje! - tportal
Prema podacima iz Popisa stanovništva iz 2001., u Hrvatskoj je bilo 239 tisuća praznih stanova i obiteljskih kuća, što predstavlja 14 posto stambenog fonda. Dvadeset godina kasnije praznih stanova i obiteljskih kuća bilo je gotovo čak 600 tisuća ili 29 posto ukupnog stambenog fonda. To znači da se broj praznih stambenih jedinica u 20 godina povećao za otprilike 340 tisuća, a udvostručio se njihov udio u ukupnom stambenom fondu.
To također znači da su što hrvatski, a što strani građani u kupnju stambenih jedinica koje stoje prazne i koje u biti služe kao svojevrsna štednja u deset godina uložili ni manje ni više nego 44 milijarde eura. Prazni stanovi u Hrvatskoj stoga služe kao paralelni i neformalni bankovni sustav te svojevrstan vid neoporezive štednje, na koju se zahvaljujući brzom rastu vrijednosti stanova ostvaruje značajna kapitalna dobit. Ta dobit od prodaje je, ako se strpite dvije godine nakon što kupite stan, dakako neoporeziva.
Raste i broj stanova i obiteljskih kuća koji se koriste u poslovne umjesto u stambene svrhe. Prije dvadeset godina Popis stanovništva zabilježio je 25 tisuća takvih stambenih jedinica i na njih se odnosio jedan posto stambenog fonda. U 2021. broj takvih jedinica dosegnuo je 112 tisuća, a njihov udio u ukupnom stambenom fondu iznosi pet posto. No bitno je naglasiti da stanovi koji se koriste u poslovne svrhe nisu oni koji služe za kratkoročni turistički najam, već kao poslovni prostori u kojima se uglavnom obavljaju maloprodajne i tihe uslužne djelatnosti, poput javnobilježničkih, odvjetničkih, kozmetičarskih, frizerskih i sličnih djelatnosti.
Čak i bez stambenih jedinica koje se koriste u svrhu kratkoročnog turističkog najma, udio jedinica koje se ne koriste za stanovanje u ukupnom stambenom fondu u Hrvatskoj nezdravo je visok i iznosi 34 posto. No kada tome dodamo i stambene jedinice za komercijalni i nekomercijalni turistički smještaj, čiji udio u ukupnom stambenom fondu prema podacima eVisitora doseže 10 posto, dolazimo do doista nevjerojatnog zaključka. U Hrvatskoj čak 44 posto stambenih jedinica ne služi za stanovanje!
Rekorder po broju stambenih jedinica koje ne služe za stanovanje je Šibenska županija sa 65 posto takvih jedinica. Ni ostale priobalne županije ne zaostaju za njom. U Zadarskoj županiji taj udio iznosi 64 posto, u Istarskoj županiji 63 posto, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 61 posto, u Primorsko-goranskoj 54 posto, a u Splitsko-dalmatinskoj 52 posto.
S druge strane, u kontinentalnim županijama, koje iz ove štedno-investicijske perspektive nisu zanimljive, udio stambenih jedinica koje ne služe za stanovanje kreće se između 20 i 30 posto. Istovremeno, u Gradu Zagrebu udio stambenih jedinica koje ne služe za stanovanje u ukupnom stambenom fondu glavnog grada iznosi za hrvatske prilike skromnih 23 posto, ponajprije zato što se tek manji dio stambenog fonda (2,7 posto) koristi za turistički i poslovni najam.
da bi se stambene jedinice stavile u njihovu funkciju, trebat će prije svega staviti barem dio trenutno praznih stanova u funkciju stanovanja, što se može postići kombinacijom progresivnog poreza na nekretnine, poreza na nasljedstvo i subvencioniranja dugoročnog stambenog najma. Trebat će i povećanjem poreza na dohodak od kratkoročnog turističkog najma drastično demotivirati takav vid uporabe stanova. Trebat će i promjenama Zakona o stanovanju značajno ograničiti korištenje stambenih jedinica u poslovne svrhe. A trebat će oformiti i javni stambeni fond za potrebe razvoja modela socijalnog i priuštivog stanovanja. No s obzirom na količinu stanova koji su prazni ili koji se ne koriste za stanovanje, ono što nam vjerojatno neće trebati jest daljnja intenzivna izgradnja novih stambenih jedinica jer se u ove postojeće koje se trenutno ne koriste u stambene svrhe može praktički naseliti još jedna Hrvatska.
-
Postotak praznih stanova je lupetanje. Što znači prazan stan? U kakvom je stanju taj stan? Je li taj stan useljiv uopće? Koja mu je lokacija? Koji je stupanj završenosti radova?
Tvrde da je veliki broj praznih stanova.
Pa me zanima koji je to postotak preznih stanova? Na osnovu čega ovo tvrde?
-
Tvrde da je veliki broj praznih stanova.
Pa me zanima koji je to postotak preznih stanova? Na osnovu čega ovo tvrde?
Na temelju potrošnje struje.
-
moje je mišljenje da zakonodavac gađa 'u sridu' tim prijedlogom zakona, krivo je gledati sve kroz 'to je samo još jedan novi porez'
osobno sam ljetovao na zadarskom području, novogradnja, u rentanom apartmanu (zgrada je ogromna, u stvari cijeli jedan blok, a bar 1/3 po procjeni je bilo stranih registracija ispred nje: od stranaca do zagrepčana, zagoraca i sl.), čujem da je slično i na šibenskom području
ti svi stanovi koji su za dnevni najam su van dosega mladih ljudi koji imaju ili će imati obitelj, a kolega je upravo gore postao članak koliko je takvih stanova po procjeni (naravno, ima i derutnih, to nitko ne spori...)
svatko tko ima priliku razgovarati s mladima (imate ih valjda i u obiteljima) će znati da im je veliki problem doći do stana za najam jer su bankari postrožili uvjete pa je mladom paru čak i s iznadprosječnim plaćama teško dobiti kreditnu sposobnost za išta više od garsonijere, ergo preostaje im rentati
dakle, nije čak stvar ni cijene, hoće li one pasti ili ne: stanova za dugoročni najam FALI, a čuli smo u sezoni da je dosta privatnog smještaja zjapilo prazno pa je ovo fiskalna mjera da se pokuša ispraviti neravnoteža
čak i ako to znači meni još skuplje ljetovanje (nemam svoj apartman), neka! lako za moju g_zicu
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k
- zlocesti