1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 14, 2024 at 11:39 PM
    Quote from KultLicnosti

Novi porezi sa ovakvom glomaznom strukturom korumpirane države su kao da se baca bisere pred svinje.

glavni problem je taj što je i oporba korumpirana, ne na način da namješta poslove čistačicama, već što razne političke stranke kod nas doslovce djeluju kao trbuhozborci stranih sila koje se, opet, bore za kontrolu situacije na Balkanu.

ali, da ne idem sad previše off topic, mišljenje da će porez na nekretnine preliti novac na tržište dionica je, kako stvari trenutno stoje, čista budalaština, jer je generacija investitora koja kontrolira većinu novca/imovine već dovoljno izudarana po prstima, a krivci za to se spominju na raznim temama ovdi na forumu.

takvi će radije svoj novac preliti u državne obveznice i jednostavno sjediti na rukama 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • January 15, 2024 at 12:27 AM
    Quote from Driver
    Quote from D_artagnan

Ma nesposobna ekipa totalno. Umjesto da rade na sređivanju rashodovne strane proracuna, smanjenju nepotrebnih opcina i uhljeba, ili sređivanju nagrađivanja djelatnika koji odrade odlicno posao u javnim ustanovama, oni gledaju samo kako bi novi porez uveli.

Bas me zanima kako bi procjenili vrijednost neke nekretnine ili zemljista, 2 stana, kuce, jedna do druge, mogu imati visestruko razlicite vrijednosti. Po m2 nemogu jer nekad 50m2 jednog stana moze biti bolje i kvalitetnije sređen od nekog tko ima 150m2.

Nesposobna vlada-možđa-vjerovatno .Najveći problem je što su oni sigurno Vlada koja gleda prvenstveno svoju korist i nije je briga za narod i u to sam siguran .Svakom novom aferom to potvrđuju jer jednu aferu u medijima zamijeni druga afera, građani već dobrim djelom otupili i sve im to postaje kao normalno .Jučer čitam neku polušalu, ali nažalost u našem slučaju istinu u stilu , zaposlili nečiju kćer na mjesto ćistaćice u školi i ona sad ima sigurno radno mjesto u državnoj firmi , pola sela zbog toga glasa za postojeću vlast jer kao osigurala se do kraja života ( skoro šta vola na ražnju ne peću) .A to šta radi za 840 € bruto (to je valjda novi minimalac) i da od te plače nemože živjeti u RH to nema veze.

Da vas rasplačem do kraja,

To je priča od prije nekoliko godina,danas imaju bazen isprid kuće pa rentaju(nisam siguran jeli znaju plivati),kaputi se lagano debljaju.Bili su poslušni pa se razgranali,jedan drugom pod ruku.Još uvik nije niko od njih u saboru ali dobar temelj je tu.

Takvi ljudi imaju prirodno jaku uskovidnu disciplinu istreniranu dok su cili život pičili griblju po griblju zemlje i štancali plodove.

Sad je ritam isti i dalje su vridni samo nema veze sa kumpirima nego sa raznim materijalima.Jedan se može dočepati kablova,drugi cijevi treći piture....i samo piče dalje

Ko nije u igri taj je u problemu jer se mora uvenjati za doći do neke početne pozicije.Malo potrpiti i dobiti koji žulj jer kod njih sve ima cijenu ali se dođe do kaputa u boji auta i metar dužeg bazena pa jedan drugog isprovociraju da mora više mazniti i tako u krug koji se širi.

Da se slikaš sa nekim političarem,baneš u neko takvo okruženje i pokažeš sliku nebi osta gladan.Napunilo bi te i za doma i cilo selo bi govorilo da si ljudina,hvalili se da te znaju.

Uglavnom po današnjem standardu se čistaćice,domari i portiri dodavaju sa bazenima a ovi malo veći sa Agrokorima na račun ovih s bazenima.

Ovih s bazenima je više ali nisu svijesni što se zapravo događa,samo piče

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • January 15, 2024 at 12:41 AM

meni je najbolji dio icega kada ekipa konstantno drobi kako ce se uvodjenjem poreza, smanjiti najamnine

svakom tko ima dva zrna u glavi zna da ce se cim uvede porez, najamnina povecati preko noci za taj isti iznos.

i nije mi jasno kako ljudi puse to naveliko

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • January 15, 2024 at 7:28 AM

Meni je apsolutno nejasno zašto SDP ide u kampanju obećanjem o uvođenju novog poreza. A kad već ide s tim obećanjem, zašto ne kaže da će porezno opterećenje biti jednako kao i do sada, samo će se drukčije (pravednije) rasporediti.

Ovakvom najavom SDP mi se svrstava u ladicu nekog Živog zida, ta ideja o dodatnom povećanju poreza kao o uvođenju pravednosti...

Kao da su baš sjeli i rekli: Ok, dečki, kad već ne možemo dobiti izbore, ajmo barem biti uvjerljivo najveći gubitnici.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 15, 2024 at 8:53 AM
    Quote from zdenkic

meni je najbolji dio icega kada ekipa konstantno drobi kako ce se uvodjenjem poreza, smanjiti najamnine

svakom tko ima dva zrna u glavi zna da ce se cim uvede porez, najamnina povecati preko noci za taj isti iznos.

i nije mi jasno kako ljudi puse to naveliko

Hm, meni nije jasno zasto ce se povecati za toliko? Pa ako mozes i sad prodati za toliko vise, sto ekipa ne proda, iznajmi?

Valjda ce to napraviti po najvisoj cijeni koju mogu dobiti da budu OK popunjeni. Kao i kad su rekli da ce se smanjiti porezi na hranu, da ce pojeftiniti? Oce, kad ne bude isla prodaja, pa budu imali manji prihod i dobit. Trziste i zakon ponude/potraznje obicno to iznivelira. Osim kod kartelskog uzdruzivanja, tipa banaka,telekoma, koji zajdno dizu cijene….. Ili se varam?

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • January 15, 2024 at 11:10 AM

Pa povecat ce se za toliko jer si ne zelis smanjiti prihod/dobit. Logicno zar ne?

Radi se o tome da u toj situaciji nisi samo ti pogodjen kao pojedinac, vec SVI iznajmljivaci.
    Pa se vise ne radi o trzistu i ponudi i potraznji, vec o kolektivnom poskupljivanju usluge.

To ti je valjda cista logika, kada se dignu kolektivno porezi ili troskovi, da cijena proizvoda ide gore.

Tvoje pitanje je kao da pitas zasto sada litra ulja kosta skuplje nego prije pet godina, pa ako su mogli prodavat za vise zasto nisu prije.

Niti jedan najmodavac ne zeli zaradjivati manje, zar ne?
    Ako se kolektivno svim najmodavcima podignu troskovi najma za 1000 eura godisnje, zar stvarno mislis da ce vecina najmodavaca ostavit iste cijene, ili ce kompenzirati povecanjem cijena?

Isto mozes primijeniti na bilo koji proizvod ili uslugu.

Ako sutra uvedu dodatan porez na kruh, benzin, kavu, meso, hoce li cijena kruha/benzina/kave/mesa/ pasti ili se povecat?

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 15, 2024 at 11:48 AM

Pa neznam, i nije mi neka logika. Onda su trebale cijene i pasti ako nešto izbace ili smanje poreze, a znamo da nije tako.

Logika je ako ima jako puno upita za najam, rentanje da dižeš cijene dok god imaš upita i možeš prodati. Ako stanu upiti ili ti se smanje drastično, spuštaš cijenu dok ne postigneš prodaju koja te zadovoljava.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 15, 2024 at 12:04 PM
    Quote from D_artagnan

Pa neznam, i nije mi neka logika. Onda su trebale cijene i pasti ako nešto izbace ili smanje poreze, a znamo da nije tako.

Logika je ako ima jako puno upita za najam, rentanje da dižeš cijene dok god imaš upita i možeš prodati. Ako stanu upiti ili ti se smanje drastično, spuštaš cijenu dok ne postigneš prodaju koja te zadovoljava.

pa poanta je u tome šta ovaj porez targetira.

a oni očito žele targetirati SVE nekretine, a ne samo pasivne.

da hoće targetirati samo pasivne, šta bi povećanim porezom na kuće za odmor i mogli, onda bi porasla ponuda nekretnina za najam, u jedinici lokalne samopurave koja se na tako što odluči.

ove Grbinove gluposti sa nekim rabatima su baš to.

gluposti.

jer se taj rabat sutra može ukinuti kad uhljebima zafali para.

a uvijek im fali.

meni samo nije jasno kako ljudi puše glupe priče i kako nitko od medija ne postavlja nikakva prava pitanja.

kao što rekoh, već postoji porez koji rješava nejednakosti i potiče aktivaciju pasivnih nekretnina, ali ga nitko od medija ne spominje.

niti u kontekstu povećanja iznosa po kvadratu, niti u kontekstu zašto, trenutno, ima mizeran postotak naplate.

a tom grmu i leži zec.

već se, namjerno, forsira porez na SVE nekretnine i onda spominju nekakvi rabati!

je li to namjerno, o tome morate zaključiti sami 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 15, 2024 at 12:11 PM
    Quote from zdenkic

Ako se kolektivno svim najmodavcima podignu troskovi najma za 1000 eura godisnje, zar stvarno mislis da ce vecina najmodavaca ostavit iste cijene, ili ce kompenzirati povecanjem cijena?

ne...oni misle da ce jos spustit 1000 eura kad mu drzava uzme 1000 , jer kao pojeftinice iznajmljivanje uvodjenjem poreza :D

jos nek uvedu koji novi porez pa ce iznamljivaci placat podstanarima da im zive u nekretninama :D

Quote from D_artagnan

pa u pravu si al zasto mislis da ce uvodjenje novog poreza smanjit potraznju pa da cijene krenu prema dole ?

a zasto nisu cijene pale smanjenjem pdv-a? pa znas i sam odgovor. trgovci su si razliku spremili u djep a ti i dalje moras kupit kruh ribu jaje itd. ne smanjuje se potraznja za osnovnim namirnicama kao sto se ne smanjuje potraznja za stanovima jer i dalje ljudi negdje moraju zivjet.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

Edited once, last by emil: Merged a post created by emil into this post. (January 15, 2024 at 12:14 PM).

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • January 15, 2024 at 12:29 PM
    Quote from D_artagnan

nisu trebale pasti cijene, zasto bi poslodavci namjerno htjeli manje para? jer su dobri? :D

povecanjem poreza cijene idu gore sigurno
    smanjenjem poreza cijene ne idu dole sigurno, vec samo onda ako ih na to natjera trziste.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 15, 2024 at 8:01 PM

Pa ovo samo kod nas ima.

Znaci paralelno sa spinovima da nam treba novi porez na nekretnine vlada omoguci mirovincima ulaganje u beton.

prvi uvodi jer su nekretnine previse otisle gore i previse se gradi a s druge strane daje mirovincima da ulazu u beton.

Mirovinski fondovi kategorije B moći će i izravno ulagati u nekretnine, isprva najviše četiri posto imovine, a ako je fond nakon pet godina od stupanja na snagu ovih izmjena dosegao taj prag, ulaganja može povećati na sedam posto, ali pod uvjetom da mirovinsko društvo ima stručnjake koji prate kretanje vrijednosti nekretninskog portfelja

Mirovinskim fondovima pada obveza ulaganja u državni dug, a otvaraju im se i nekretnine
    Izmjene Zakona o obveznim mirovinskim fondovima koje su podigle veliku prašinu u javnosti, ponajviše zbog osnivanja tajnovitog alternativnog investicijskog…
    lidermedia.hr

to valjda pripremaju teren jer ocekuju da kad uvedu porez na nekretnine svi ce masovno poceti djaba prodavat svoje tesko stecene nekretnine mirovincima

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • January 15, 2024 at 8:19 PM

kako ide ona, do as i say not as i do

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 19, 2024 at 3:35 PM

hvala Kristu Isusu, napokon netko normalan!

HDZ-ov ministar: Porezno opterećenje rada u Hrvatskoj jedno od najnižih u EU
    POREZNO opterećenje rada u Hrvatskoj je jedno od najnižih u Europskoj uniji (EU), te je stoga Hrvatska poželjna destinacija za poslovni nastan, poručio je…
    www.index.hr

"Kuća za odmor je definirana kao građevina ili dio građevine koja se koristi povremeno ili sezonski. Spomenuti porez se tako ne plaća na one nekretnine u kojima je netko trajno nastanjen ili koja je u trajnom najmu, no kako je pojasnio ministar, kuća za odmor se ne odnosi samo na vikendice, kako mnogi smatraju, već je obuhvat tog poreza znatno širi.

Odgovarajući na pitanje novinara što je s primjerice oko 50 tisuća praznih stanova u Zagrebu, kao i onima koji se izdaju u kratkoročni najam, Primorac je potvrdio i da navedeni primjeri spadaju pod definiciju kuće za odmor.

Primorac je "decidirano" poručio da u ovoj godini neće biti uvođenja novih poreza, dok će se u budućnosti vidjeti i eventualno odlučivati o tome hoće li se postojeći porez na kuće za odmor u određenoj mjeri modificirati, kao i hoće li se uvoditi novi porez na tragu ranijih prijedloga o oporezivanju nekretnina."

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • January 19, 2024 at 3:54 PM

Primorac je, ako sam dobro shvatio, doslovno doktorirao na prihodima lokalne samouprave.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 19, 2024 at 3:57 PM
    Quote from lebowski

Primorac je, ako sam dobro shvatio, doslovno doktorirao na prihodima lokalne samouprave.

ali čovjek RAZUMIJE!

jer baš ovaj porez na kuće za odmor targetira ono što svi hoćemo.

oporezivanje PASIVNIH nekretnina, tj. porast njihovog davanja u najam.

a ne dovodi do općeg osiromašenja SVIH vlasnika nekretnina!

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 19, 2024 at 4:36 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from lebowski

ali čovjek RAZUMIJE!

jer baš ovaj porez na kuće za odmor targetira ono što svi hoćemo.

oporezivanje PASIVNIH nekretnina, tj. porast njihovog davanja u najam.

a ne dovodi do općeg osiromašenja SVIH vlasnika nekretnina!

al taj porez vec postoji. sto ga treba preimenovat u porez na nekretnine da zadovolji raju ?

ocito da.

problem U HR sto mi u biti imamo vec zakone za sve i svasta al ih nitko ne primjenjuje ili ih vrlo selektivno primjenjuje samo na "obicnu" raju.

Mi imamo zakon koji kaze 40 sati tjedno . al isto tako imamo i drzavu koja to ne kontrolira pa imamo radnike koji rade 60+sati tjedno pa drzava mora uvest novi zakon zabrane rada nedeljom jer je nesposobna provest kontrolu dal netko krsi zakon o 40h tjedno

eto imam i zakon koji oporezuje prazne nekretnine al ocito ga nitko ne provodi.

a ako ga provode(sto cisto sumjam) znaci da vlasnicima to opterecenje nista ne znaci pa ih nece popunit ni neki novi zakon o nekretninama.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 19, 2024 at 4:45 PM
    Quote from emil

al taj porez vec postoji. sto ga treba preimenovat u porez na nekretnine da zadovolji raju ?

ocito da.

problem U HR sto mi u biti imamo vec zakone za sve i svasta al ih nitko ne primjenjuje ili ih vrlo selektivno primjenjuje samo na "obicnu" raju.

Mi imamo zakon koji kaze 40 sati tjedno . al isto tako imamo i drzavu koja to ne kontrolira pa imamo radnike koji rade 60+sati tjedno pa drzava mora uvest novi zakon zabrane rada nedeljom jer je nesposobna provest kontrolu dal netko krsi zakon o 40h tjedno

eto imam i zakon koji oporezuje prazne nekretnine al ocito ga nitko ne provodi.

a ako ga provode(sto cisto sumjam) znaci da vlasnicima to opterecenje nista ne znaci pa ih nece popunit ni neki novi zakon o nekretninama.

Display More

ohrabrujuće je što su pojedinci koji odlučuju napokon počeli RAZUMIJEVATI stvari.

a to je jako bitno.

istina, uvijek postoje neke nelogičnosti, ali početak shvaćanja i RAZUMIJEVANJA je ključan prvi korak!

ili što bi rekli Talijani 🤌

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • February 1, 2024 at 4:17 PM

Za vikend kuću u Biogradu plaćam komunalnu naknadu i uređenje voda, porez na vikend kuću 2 eura po 1m2 a po novom 5 eura po 1m2. Tzg biograda neki paušal. Onda spomenička renta paušal za struju i vodu plus potrošene u 7/8 mjesec. Za smeće plaćam svaki mjesec i to više nego u Zagrebu gdje živim 10 mjeseci u godini i mjesečni račun mi je niži nego u Biogradu. Parking se plača po satu a kad dođeš spadaš pod turističkog doktora ako oboliš. Kad to sve zbrojiš valjda je preskupo.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • February 12, 2024 at 10:47 AM

Ovo su nova pravila za porez na vikendice. "Može ga se izbjeći i potvrdom doktora" - Index.hr

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • February 12, 2024 at 11:01 AM

isti tekst druge novine al ima zanimljiva recenica unutra:

Od ove godine sasvim je jasno da svi iznajmljivači moraju plaćati oba poreza, porez na vikendice i paušal na iznajmljivanje po krevetu, jer je nekoliko godina vrijedilo suprotno tumačenje Porezne uprave da se ne plaćaju dva poreza na istu nekretninu.

Kako se to lako promijeni. Danas tvrde da se porez na nekretnine nece odnosit na vlasnike 1 nekretnine a sutra samo promijeni misljenje pa se ipak odnosi na sve vlasnike nekretnina.

Vikendaši će plaćati puno veće poreze, a jedan od načina da to izbjegnu bit će - potvrda liječnika opće prakse!?
    Umjesto donedavnih 1,99 eura po četvornom metru godišnje, vlasnici vikendica na dubrovačkom području taj će gušt ove godine plaćati pet eura po kvadratu
    www.jutarnji.hr

i ovo mi nije bas jasno:

Načelnik Nikola Knežić kaže kako je porez na vikendice zamjena za komunalnu naknadu i druge prihode lokalne zajednice od ljudi koji ovdje ne borave, a za održavanje svega što koriste.

Sto vlasnici vikendica ne placaju sve komunalije -pausale cijele godine? i jos placaju boravisnu pristojbu kad dodju na odmor?sto tocno domicilno stanovnistvo placa za svoju nekretninu a da vikendas za svoju nekretninu ne placa?

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 7:35 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. tollway

May 23, 2025 at 7:35 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:58 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 23, 2025 at 3:58 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

tollway May 23, 2025 at 7:35 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 23, 2025 at 3:58 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago
  • Ulaganje u nekretnine na Jadranu

39 Replies, 3 years ago