1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • December 29, 2023 at 6:11 AM

emil daj koji put preispitaj što si napisao... Njemačka veze s nama nema, ni Švicarska, ako bi možda i uveli porez imovinski na nekretnine bio bi prilagođen nama.

Napisao si da su prazni derutni stanovi većinom na selu, dao sam ti članak gdje piše da itekako ima praznih stanova i u ZG te da je problem porezne politike i krive stambene politike.

Konkretno znam da je u Velikoj Gorici jako puno stanova bilo namijenjeno za jednodnevni najam. Onda je pošta napravila sortirni centar pa se pokazala nasušna potreba za stanovima za najam/stanovanje radnika. Bilo je naravno prekasno i cijene su u godinu-dvije skočile i preko 20%. Kad su krenuli u prenamjenu, teško je nešto iz turizma vratiti u drugu namjenu. No da je lokalna vlast vodila brigu o stambenom fondu, na vrijeme su mogli zapaziti trendove i to spriječiti. Dakle u VG imali smo problem Dubrovnika i prije njih samih!

Nikakvi derutni stanovi već kriva politika. Može se poreznom reformom dosta toga ispraviti jer eto ni lokalni političari nisu u VG znali što im se pred nosom događa. Ideja da ideš raditi stanove za jednodnevni najam u Velikoj Gorici može pasti na pamet samo idiotu s puno para koji gleda kud da ih parkira: nit je Gorica turistički biser, nit možda blizina zračne luke ima s tim veze.

Paulie pa nema veze što su Novotnyju propale privatne firme s njegovim znanjem o porezima, to je poduzetnički rizik. Jednom sam ga ulovio kako vozi u suprotnom smjeru pa jel ga to čini lošim vozačem ili mu je tako došlo? :)

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 29, 2023 at 8:53 AM

Pa ako je vozio u suprotnom smjeru.. da onda je los vozac 😟

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • December 29, 2023 at 9:05 AM
    Quote from accountant

emil daj koji put preispitaj što si napisao...

pa preispitavam se svaki dan al i dalje moram tupit po svom jer riba smrdi od glave a ne od repa. a ovaj porez smrdi svakodnevno po portalima jer ga guraju .."znase"...jer fali para za ..."znase"..i jer raja(vecina) voli kad "znase" nagazi nekog tko je nesto privrijedio i ima a ta vecina s zidica nema.

problem je u vlastodrscima koji sve postelavaju kako njihovim kumovima odgovara. raja se samo prilagodila. pa nismo mi ostali budale da samo placamo i gledamo kako ovi gore grabe.

kod nas sve ide kako ide i porez na nekretnine ce bit jos jedan nakaradni porez koji ce zagrabit raji u djep ma kolko god ti to branio, ma kolko god strucnjaka napise kako nam to treba. nece rijesit nista sto je kao trebao rijesit. problemi se ne rijesavaju od kraja nego od pocetka a porezi sigurno ne spadaju u pocetna rijesenja nego u nesto sto se na kraju uvede kad se sve ostalo sredi (zemljisne-sudstvo itd)

dokle god se tebi netko moze uselit u nekretninu i sud stane u njegovu obranu nakon 10-15 godina sudjenja (a ti ces placat porez na tu nekretninu dok ti je uzurpator u njoj) nemamo sto pricat o uvodjenju nekakvog poreza na nektetnine.

netko je spomenuo i porez na osobna vozila. eto takav ce bit i porez na nekretnine. nicemu ne sluzi osim da se moze platit jos koji uhljeb vise.

pa se vratimo na jednakost-

auto=porez

nekretnina=porez

dionica=???

sat-?

umjetnina-?

ljudi parkiraju novac tamo gdje im je povoljnije. tako je bilo i uvjek ce biti.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • December 29, 2023 at 9:40 AM

Što se tiče politike:

Grbin bi uveo porez na nekretnine, kaže da većina građana ne bi plaćala više
    Predsjednik SDP-a Peđa Grbin gostovao je u N1 Studiju kod Igora Bobića gdje je objašnjavao zašto bi parlamentarni izbori trebali biti čim prije, a komentirao…
    n1info.hr
    Plenković: Nećemo uvesti porez na nekretnine, to je neki nesporazum
    Plenković je naglasio da je cilj imati modernu, digitaliziranu, povezanu javnu upravu, a registar obitelji, stanovništva i kućanstava je alat koji će dati…
    www.vecernji.hr
  • emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • December 29, 2023 at 9:55 AM
    Odgađa se uvođenje poreza na nekretnine
    Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u utorak da hrvatska javnost nije dovoljno dobro upoznata sa svim aspektima najavljenog poreza na nekretnine, te…
    www.moj-posao.net

a tipicno politicki. on ce odgodit porez na nekretnine? a tko ga je trabao uvest? tko to u HR uvodi nove poreze? tko to ima vecinu u saboru? vucic? a plenki nas brani od toga?

i naravno da ce bit neko nakaradno rijesenje gdje ce raja pljeskat a kumovi zadrzat novce :D

"Tu nije riječ o vrijednosnom porezu na imovinu kakav postoji u drugim zemljama Europske nije, već ...

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • December 29, 2023 at 11:49 AM
    Quote from emil

https://www.moj-posao.net/Press-centar/D…a-nekretnine/2/

a tipicno politicki. on ce odgodit porez na nekretnine? a tko ga je trabao uvest? tko to u HR uvodi nove poreze? tko to ima vecinu u saboru? vucic? a plenki nas brani od toga?

i naravno da ce bit neko nakaradno rijesenje gdje ce raja pljeskat a kumovi zadrzat novce :D

"Tu nije riječ o vrijednosnom porezu na imovinu kakav postoji u drugim zemljama Europske nije, već ...

tako to ide, klasični za.eb građana, najprije malo balona, pa sve češće spominju, pa hoće, pa neće, pa možda, pa jedan udara, drugi te kao fol brani i nitko više i ne razmišlja da to uopće ne treba uvoditi i na kraju će s eipak uvesti i eto njima još sijena u jasle i mogu mirno dalje žvakati i preživati i živjeti sretno do kraja mandata, jednog, drugog, petog, osmog a mi i dalje u k kao i prethodnih 30

Sretna nova godina svima

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • January 14, 2024 at 6:40 PM

Peđa Grbin: Vrijeme je za porez na nekretnine - Portal Novosti

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 14, 2024 at 7:38 PM
    Quote from zdenkic

"Taj porez bi izgledao ovako: prva nekretnina u kojoj se živi ostaje u sustavu komunalne naknade, za daljnje nekretnine plaća se porez.

Ako je druga nekretnina, primjerice, legalno iznajmljena, porez koji se na to plaća obračunava se kao rabat čime i tu porez na nekretnine ne prelazi bitno iznos komunalne naknade."

čekaj malo, majstore, kakav *ebeni rabat?

već sad imamo porez na kuće za odmor, šta je, de facto, porez na svaku drugu pasivnu nekretninu, bez ikakvih rabata i sličnih birokratskih *izdarija.

btw., kako je ovo lokalni porez, hoće li onda Tomica davat poseban rabat na Palestince, Nepalce, itd.?

*ebo vas rabat, da vas *ebo

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• titulus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    652
    • January 14, 2024 at 7:52 PM

Treba uvesti porez na nekretnine, ustvari porez na dušu koja nije na teret državi...treba kazniti uspješne i one koji se sami za sebe snalaze a nagraditi one nesposobne i lijene, one kojima se nije dalo ulagati u sebe i školovati...njima treba darovati nekretnine, režije, te ih osloboditi svih poreza....'ebem ti sustav u kojemu do desete godine starosti plaćaš porez na aute a poslije deset si oslobođen istoga...poticajno!

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 14, 2024 at 7:58 PM
    Quote from titulus

Treba uvesti porez na nekretnine, ustvari porez na dušu koja nije na teret državi...treba kazniti uspješne i one koji se sami za sebe snalaze a nagraditi one nesposobne i lijene, one kojima se nije dalo ulagati u sebe i školovati...njima treba darovati nekretnine, režije, te ih osloboditi svih poreza

najgore od svega je šta će se ovi, kvazi-ljevičari, kad uvedu ovaj porez, porpati po nadzornim odborima REIT-a koji će se najmovima baviti profesionalno i ovaj porez priznavati kao trošak poslovanja.

dobro je Einstein rekao da je beskonačna jedino ljudska glupost, a ja bih nadodao i hrvatska birokracija i hrvatski jal!

idiokracija, i točka.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• titulus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    652
    • January 14, 2024 at 7:59 PM
    Quote from zdenkic

Čovjek ide na izbore obećavajući nove poreze =O

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • January 14, 2024 at 8:58 PM

Kao što smo davno zaključili bit će kad EU to odluči. Ali svakako će biti. Da ne ispadne da je samo Peđa.

Plenković najavio uvođenje poreza na nekretnine: Kakvo je stanje u zemljama EU? – narod.hr
    Posljednjih dana ponovno se najavljuje kako će premijer Andrej Plenković i njegova Vlada uvesti porez na nekretnine.
    narod.hr
  • D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 14, 2024 at 9:17 PM

Ma nesposobna ekipa totalno. Umjesto da rade na sređivanju rashodovne strane proracuna, smanjenju nepotrebnih opcina i uhljeba, ili sređivanju nagrađivanja djelatnika koji odrade odlicno posao u javnim ustanovama, oni gledaju samo kako bi novi porez uveli.

Bas me zanima kako bi procjenili vrijednost neke nekretnine ili zemljista, 2 stana, kuce, jedna do druge, mogu imati visestruko razlicite vrijednosti. Po m2 nemogu jer nekad 50m2 jednog stana moze biti bolje i kvalitetnije sređen od nekog tko ima 150m2.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 14, 2024 at 9:21 PM
    Quote from D_artagnan

Ma nesposobna ekipa totalno. Umjesto da rade na sređivanju rashodovne strane proracuna, smanjenju nepotrebnih opcina i uhljeba, ili sređivanju nagrađivanja djelatnika koji odrade odlicno posao u javnim ustanovama, oni gledaju samo kako bi novi porez uveli.

Bas me zanima kako bi procjenili vrijednost neke nekretnine ili zemljista, 2 stana, kuce, jedna do druge, mogu imati visestruko razlicite vrijednosti. Po m2 nemogu jer nekad 50m2 jednog stana moze biti bolje i kvalitetnije sređen od nekog tko ima 150m2.

pa tu i je caka.

sto vise ulupas novaca u nekretninu to ce ti veci porez naplatit.

ima logike ima....<X

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 14, 2024 at 9:29 PM
    Quote from Manu

Kao što smo davno zaključili bit će kad EU to odluči. Ali svakako će biti. Da ne ispadne da je samo Peđa.

https://narod.hr/gospodarstvo/p…e-u-zemljama-eu

točno, ali to ne mijenja činjenicu da je to lokalni porez, a ne državni niti nadnacionalni.

znači, kad ga uvedu, imamo apsolutno pravo na prosvjed kad, recimo, Tomica u ZG, izda nekome minimalne tehničke uvjete da može u stan strpati 1 Nepalca/m2, jer je to, vidi vraga, baš ingerencija županije.

a kako je ZG županija sam sebi, tj. nema župana iznad sebe kao skužu, mislim da je sve jasno.

kao što ni ne naplaćuje porez na kuće za odmor.

a za to mu ne može niti biti kriv Bandić, niti će ga porez na nekretnine spasiti.

recimo, da je HDZ sad pametan, kad Peđa već blebeće, bilo dobro da ga HDZ uvede i da iskoristi moje argumente.

mislim da bi, unatoč aferama, izbore poharali 2/3 većinom 💡

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • January 14, 2024 at 10:32 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Manu

https://narod.hr/gospodarstvo/p…e-u-zemljama-eu

točno, ali to ne mijenja činjenicu da je to lokalni porez, a ne državni niti nadnacionalni.

znači, kad ga uvedu, imamo apsolutno pravo na prosvjed kad, recimo, Tomica u ZG, izda nekome minimalne tehničke uvjete da može u stan strpati 1 Nepalca/m2, jer je to, vidi vraga, baš ingerencija županije.

a kako je ZG županija sam sebi, tj. nema župana iznad sebe kao skužu, mislim da je sve jasno.

a za to mu ne može niti biti kriv Bandić, niti će ga porez na nekretnine spasiti.

recimo, da je HDZ sad pametan, kad Peđa već blebeće, bilo dobro da ga HDZ uvede i da iskoristi moje argumente.

Display More

To je li lokalni, nacionalni ili nadnacionalni onome tko ga plaća je svejedno. Ušao si u raspravu sam sa sobom.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • January 14, 2024 at 10:37 PM

a ček sad malo st-brajo jel Tomica ukinuo prirez ili Plenki? o novim stopama odlučivalo se na Markovu trgu

men's čini da se porezna pulitika kroji na nacionalnoj ravni, ništa se tu ne pita lokalne šerife, nikad ni nije

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 14, 2024 at 10:46 PM
    Quote from Manu
    Quote from st-brajo

Display More

To je li lokalni, nacionalni ili nadnacionalni onome tko ga plaća je svejedno. Ušao si u raspravu sam sa sobom.

Display More

a, bogami, nije.

barem meni nije, a treba i širu javnost o tome informirati.

kad god se smeće ne odveze, ulica ne pomete, cesta ne asfaltira, itd.

ako političare želimo držati odgovornima, onda je jako bitno znati kome se što plaća i tko za što odgovara.

ne znam di ti živiš kad to tebi nije bitno.

ali, sami političari žele da šira javnost misli kao i ti.

idiokracija 🤷

• Driver
    Student
    Reakcija primljeno
    135
    • January 14, 2024 at 10:53 PM
    Quote from D_artagnan

Nesposobna vlada-možđa-vjerovatno .Najveći problem je što su oni sigurno Vlada koja gleda prvenstveno svoju korist i nije je briga za narod i u to sam siguran .Svakom novom aferom to potvrđuju jer jednu aferu u medijima zamijeni druga afera, građani već dobrim djelom otupili i sve im to postaje kao normalno .Jučer čitam neku polušalu, ali nažalost u našem slučaju istinu u stilu , zaposlili nečiju kćer na mjesto ćistaćice u školi i ona sad ima sigurno radno mjesto u državnoj firmi , pola sela zbog toga glasa za postojeću vlast jer kao osigurala se do kraja života ( skoro šta vola na ražnju ne peću) .A to šta radi za 840 € bruto (to je valjda novi minimalac) i da od te plače nemože živjeti u RH to nema veze.

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • January 14, 2024 at 11:27 PM

Novi porezi sa ovakvom glomaznom strukturom korumpirane države su kao da se baca bisere pred svinje.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago
  • Ulaganje u nekretnine na Jadranu

39 Replies, 3 years ago