1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 14, 2023 at 8:21 AM

Manu

a jesi primjetio u svojem izračunu kako je razlika u ukupnom trošku plaće (bez poreza na dohodak) samo 3000 kn?

recimo, ako hoćemo rasterećivati dohodak da ovima "siromašnijima" skoči plaća, zašto nemamo progresivno dizanje doprinosa na način da ovi "siromašniji" izdvajaju manje po postotku, pa da se to penje?

na taj način bi ovi "bogatiji" više dali za zdravstvo i mirovine i razlike u dohodcima bi se smanjivale

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 14, 2023 at 8:23 AM
    Quote from Manu

To ti možda pričaš o porezima. Ja cijelo vrijeme pričam o ukupnom opterećenju na plaće.

Postoji bitna razlika opterećenja na trenutnu i minulu zaradu. U slučaju da prestaneš zarađivati, više nema opterećenja na dohodak, u slučaju da se razboliš, opterećenje na imovinu i dalje dolazi dok te ne izbace na cestu.

Nikog nije briga što imaš neku tešku bolest. Zamisli imaš rak, a moraš se misliti kako prodati nekretninu da platiš porez.

Quote from st-brajo

Manu

a jesi primjetio u svojem izračunu kako je razlika u ukupnom trošku plaće (bez poreza na dohodak) samo 3000 kn?

recimo, ako hoćemo rasterećivati dohodak da ovima "siromašnijima" skoči plaća, zašto nemamo progresivno dizanje doprinosa na način da ovi "siromašniji" izdvajaju manje po postotku, pa da se to penje?

na taj način bi ovi "bogatiji" više dali za zdravstvo i mirovine i razlike u dohodcima bi se smanjivale

Treba ići na flat porez, zašto bi se siromašnijima išlo niz dlaku. Fair share je da svatko plaća javne usluge, nisam ja dobrotvorna ustanova da plaćam za svakog.

Nek se uhvate škole, posla, čitanja razne literature, itd. Vlada najgorima popušta zato jer im takvi daju glasove.

Edited once, last by Paulie: Merged a post created by Paulie into this post. (March 14, 2023 at 8:25 AM).

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • March 14, 2023 at 8:27 AM
    Quote from Paulie
    Quote from Manu

To ti možda pričaš o porezima. Ja cijelo vrijeme pričam o ukupnom opterećenju na plaće.

Postoji bitna razlika opterećenja na trenutnu i minulu zaradu. U slučaju da prestaneš zarađivati, više nema opterećenja na dohodak, u slučaju da se razboliš, opterećenje na imovinu i dalje dolazi dok te ne izbace na cestu.

Nikog nije briga što imaš neku tešku bolest. Zamisli imaš rak, a moraš se misliti kako prodati nekretninu da platiš porez.

uff.

i to je tema za sebe.

npr obrtnik - radi sam u svojem obrtu i ako se razboli gotov je. nema prava na nista. nema pravo otic na porodiljski, bolovanje itd. ko ce ga platit?

al ak slucajno obrtnik nesto ima(npr taj poslovni prostor u kojem radi) onda mu treba to sto ima uzet s nekim novim porezom...

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 14, 2023 at 8:29 AM

Paulie

uz dužno poštovanje, ne omalovažavaj.

netko možda nema intelektualni ili fizički kapacitet da može biti "odabran" za visoku plaću.

najbolje da toga odmah likvidiraš na sred ceste da ne bi za njega plaćao.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 14, 2023 at 8:32 AM
    Quote from st-brajo

Paulie

netko možda nema intelektualni ili fizički kapacitet da može biti "odabran" za visoku plaću.

Pogledaj Gaussovu distribuciju ljudskog IQ-a, 90% ljudi je prosječno. 2-3% je malo pametnije ili malo gluplje. A svega 1-2% ljudi je preglupo.

Prema tome, oni koji rade niže plaćene poslove nisu tu zbog IQ-a nego zbog svog izbora u životu - lakše se manje truditi.

Flat porez svima, a i u tom slučaj tko više radi više plaća.

Evo i dokaz da iznimno visok IQ nije potreban za uspjeh, zapravo prosječni su najuspješniji.

Studija otkrila da najbogatiji ljudi nisu najpametniji, naprotiv
    NAJBOGATIJI ljudi nemaju nužno i najveće kognitivne sposobnosti, pokazalo je novo istraživanje.
    www.index.hr
  • emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • March 14, 2023 at 8:33 AM

Eto lijepo smo se razgibali ujutro pa sad mozemo nabrijani otic pogubit nesto novaca na ZSE :D

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 14, 2023 at 8:45 AM
    Quote from Paulie

Pogledaj Gaussovu distribuciju ljudskog IQ-a, 90% ljudi je prosječno. 2-3% je malo pametnije ili malo gluplje. A svega 1-2% ljudi je preglupo.

Prema tome, oni koji rade niže plaćene poslove nisu tu zbog IQ-a nego zbog svog izbora u životu - lakše se manje truditi.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ji/2438856.aspx

kolega, želim vam dobro zdravlje i dug život.

i da naplatite tražbinu od otimačine Agrokora.

vidim da ste u kampu use, nase i podase i da ste s takvim mindestom, barem u ovom sustavu, daleko dogurali.

ja ipak gledam kako nešto promijeniti da oni privilegirani ne postanu još privilegiraniji, a vidim da i tu opet imamo ekstreme od ovih koji bi više davali uhljebima do ovih koji bi sirotinju pustili da crkne.

ako mislite da je ovo šta imamo ok, neka sve ide kako ide dok se jednom ne raspadne.

u konačnici će naša djeca jednom morati platiti za grijehe naših očeva 🤷

Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • March 14, 2023 at 8:46 AM
    Quote from emil

Eto lijepo smo se razgibali ujutro pa sad mozemo nabrijani otic pogubit nesto novaca na ZSE :D

Samo se nadam da nećemo danas prijavljivati gubitke “auto niže klase , auto srednje klase, auto visoke klase” kao što kolegica Ivana 7 prijavljuje svoje zarade.😂

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 14, 2023 at 8:55 AM
    Quote from Paulie
    Quote from st-brajo

Paulie

Evo i dokaz da iznimno visok IQ nije potreban za uspjeh, zapravo prosječni su najuspješniji.

Display More

I opet su i prepametni i prosjecni popusili lovu recimo na agrokoru.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 14, 2023 at 8:58 AM
    Quote from st-brajo

kolega, želim vam dobro zdravlje i dug život.

i da naplatite tražbinu od otimačine Agrokora.

vidim da ste u kampu use, nase i podase i da ste s takvim mindestom, barem u ovom sustavu, daleko dogurali.

ja ipak gledam kako nešto promijeniti da oni privilegirani ne postanu još privilegiraniji, a vidim da i tu opet imamo ekstreme od ovih koji bi više davali uhljebima do ovih koji bi sirotinju pustili da crkne.

ako mislite da je ovo šta imamo ok, neka sve ide kako ide dok se jednom ne raspadne.

u konačnici će naša djeca jednom morati platiti za grijehe naših očeva 🤷

Display More

Kolega, ja sam na sve što sam do sada zaradio platio sve moguće poreze. U društvu ne treba podupirati krive vrijednosti, nego se treba ugledati na vrijedne i uspješne.

Često puta u obitelji s nekoliko djece neki budu mnogo uspješniji od drugih, iako su imali jednaku priliku. I zato bi ove uspješnije trebalo oderati do gosti, a ove druge žaliti ? Netko može štedjeti i kupiti nekretninu, a netko može jesti po restoranima i voziti skupo auto, i sad bi ovoga prvoga opet trebalo oderati ? Ne kolega, to je poticanje krivih vrijednosti.

Privilegiran nije netko tko je uspio, privilegiran je netko koga sustav hrani, a da on ne talasa puno. U Hrvatskoj je previše privilegiranih, zato jesmo tu gdje jesmo.

Ono što Hrvate treba naučiti je osobnoj odgovornosti, "svatko je kovač svoje sreće", ali ljudi često zaborave i drugi neizrečeni dio rečenice, "svatko je kovač i svoje nesreće".

Quote from havi

I opet su i prepametni i prosjecni popusili lovu recimo na agrokoru.

Ja sam sasvim prosječnog IQ-a. Ipak mislim da su nas tu opljačkali, ali oni prepametni bi valjda to namirisali na vrijeme.

Edited once, last by Paulie: Merged a post created by Paulie into this post. (March 14, 2023 at 9:00 AM).

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 14, 2023 at 9:03 AM
    Quote from Paulie
    Quote from st-brajo

Paulie

Display More

Samo što postoji i druga studija koja kaže da tvoje rezultate oko 75% određuje sredina i ono što ona nudi a preostalih 25% ovise isključivo o tebi. U Hrvatskoj je taj omjer možda i nepovoljniji ili je barem bio nepovoljniji do ulaska u EU.

Prosječan hrvatski IQ je oko 95 ali čak i to je dovoljno za časno 37 mjesto na ljestvici nacija.

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • March 14, 2023 at 9:12 AM
    Quote from Manu

A ovaj je više nego konkretan. Čak preferira porez na nekretnine u odnosu na najam apartmana.

https://www.telegram.hr/politika-krimi…-na-nekretnine/

Da nam nisu jadne plaće onda bi se omjer prominia full stop

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 14, 2023 at 9:27 AM
    Quote from Infinity
    Quote from Manu

A ovaj je više nego konkretan. Čak preferira porez na nekretnine u odnosu na najam apartmana.

https://www.telegram.hr/politika-krimi…-na-nekretnine/

Kaže Fižulić: “Nije problem u tisućama apartmana namijenih turistima već u desetinama tisuća praznih stanova, u neuređenim građevinskim parcelama i zapuštenim poljoprivrednim površinama.”

Znači ako je netko dobio neke zemlje koje su uvijek bile u njegovoj obitelji, mora ih rasprodati ?

I tko je taj tko bi prosuđivao što se smatra zapuštenom zemljom ?

I osobno pitanje za Fižulića, voli li on kopati i misli li da bi porez doveo do toga da se sva polja obrade ?

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 14, 2023 at 9:37 AM
    Quote from Paulie

Ja sam sasvim prosječnog IQ-a. Ipak mislim da su nas tu opljačkali, ali oni prepametni bi valjda to namirisali na vrijeme.

e vidiš, dragi.

kladio si se na Agrokor baš zato šta si vjerovao u sustav, jer ti je sustav omogućio da ti bude dobro (imao si ono što je potrebno).

to je isto kao i što sada vjeruješ da će ti sustav isplatit i mirovinu iz I. stupa koju možeš tamo "izračunati", a znaš da novca za nju nema.

ja detektiram probleme u sustavu, predložim održivo rješenje ili ono koje najmanje šteti, i opet me se pos*re.

i tako mi je to u životu.

cijeli život pričam sa ljudima "zidovima i kutijama", ukazujem na probleme, nudim rješenja.

recimo, onaj prika invalid me poslušao.

njemu sam pomogao kako da posao od starta strukturira kako treba, a zato rezultati i jesu kakvi jesu.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • March 14, 2023 at 9:39 AM
    Quote from Paulie
    Quote from Infinity

Kaže Fižulić: “Nije problem u tisućama apartmana namijenih turistima već u desetinama tisuća praznih stanova, u neuređenim građevinskim parcelama i zapuštenim poljoprivrednim površinama.”

Znači ako je netko dobio neke zemlje koje su uvijek bile u njegovoj obitelji, mora ih rasprodati ?

I osobno pitanje za Fižulića, voli li on kopati i misli li da bi porez doveo do toga da se sva polja obrade ?

najbolji mi je njegov zakljucak :

Promjena poreznog modela najviše bi donijela siromašnima

Kako bi to porez na nekretnine ista donio siromasnima?

ako nekad i uspiju kupit nekretninu sumnjam da ce moc jos placat i porez na nekretnine.

ocito misli da nikad siromasni ni nece imat nekretninu pa samim time nista ne mogu ni izgubiti a mozda ipak nesto dobiju

mozda je mislio da ce im donjet u smislu samnjivanja cijene podstanarstva? al i tu je u krivu jer ce porez samo poskupit cijene podstanarstva.

cudno da nijednom rijecju nije spomenuo da se rentanje vec oporezuje istom stopom kao i kapitalna dobit ili dividenda-stednja

a cak spominje: "Rentom se naziva i dohodak što ga u obliku dividende donosi kapital uložen u neko dioničko društvo" a ne spominje da bi uvodjenje poreza na nekretnine bio ekvilant uvidjenju poreza na dionice. kad ih vec svrstava u iste RENTNE dohodke. ktome zasto bi dionice bile neoporezive nakon 2 godine? to kao da ne placam porez na prodaju nekretnine nakon 2-5 godina. ktome ako prodas nekretninu za manji iznos nego si je kupio i dalje placas porez sto si je prodao pa bi tom logikom mogli placat i porez kad izgubimo novac na prodaji dionice.

mogli bi ovako tjerat mak na konac do sudnjeg dana ... ionako nista od toga dok se ne srede zemljisne knjige.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • March 14, 2023 at 9:46 AM
    Quote from emil
    Quote from Manu

Rekao je da imamo regresivan poreznim sustav koji dobro puni proračun, ali je nefer prema siromšnijima. Kaže da je ideja o porezu na nekretnine bila je i kod bivšeg ministra Zdravka Marića i trenutnog Marka Primorca, ali da je ministre prestrašila jedna hejterska grupa s Facebooka.

“Izbila je hejterska hajka protiv promjene poreznog sustava na mrežama. I meni je neobično da se ozbiljni ljudi splaše hejterske hajke na internetu. Ne mogu to razumjeti”, rekao je Ivanković.

https://n1info.hr/vijesti/ivanko…ena-kategorija/

Po tadašnjoj situaciji netko tko je imao 20 ležaja, plaćao je godišnje poreza, koliko je platio netko tko je imao 8000 kuna plaću u mjesec dana”, rekao je Ivanković dakle onaj tko je prijavio 20 ležaja platio je 12 puta manje poreza od recimo neke trgovkinje.

hmm

"neke trgovkinje"- gdje to neka trgovkinja ima 8000 kuna place?

20 lezaja * najmanje 300kuna(a moze biti i 1500kuna) = 6000kn. kako je "neka trgovkinja" platitla 6000kn poreza ak joj je placa 8000kn?

rano mi je pa mi ne ide nesto matematika pa ako netko moze malo pojasniti ?(

zanemaricu dalje problem da "neka trgovkinja" radi u prostoru kojeg je kupio ili unajmio poslodavac(iznajmljivac)- da rezije u tom prostoru takodjer placa poslodavac (iznjamljivac) i da poslodavac odnosno iznajmljivac snosi sve rizike poslovanja a da ona dodje na posao i odradi svoj dio karike u lancu i ne zamara se dal ce itko ili nitko doc i nesto kupit u toj trgovini(iznajmit krevet) pa da njoj moze dat njenu placu 8000kn(i navodni porez drzavi od 6000kn) za odradjeni posao.

i ne spadam u hejtersku grupu nego u ozbiljnu grupu matematicara kojoj ova njegova racunica ne štima :D

PS . i ja sam za to da se izjednace porezi- al ne tako da iznajmljivac plati 12* veci porez nego da se "nekoj trgovkinji" smanji porez al ne na tih 6000 kn od 8000kn koje tkz "strucnjak zaziva.

Display More

ovaj Ivanković je ili kreten ili plaćeni druker ili je toliko nekompetentan da se pitam kako je uopće završio srednju školu X/

naime, osobni odbitak iznosi 4k kn, prvo dijete 1750kn, drugo 2500kn, uzdržavani član 1750kn mjesečno i ima tih osobnih odbitaka i neoporezivih stavki još podosta tako da predmetna "trgovkinja" od 8k kn vjerojatno brutto prihoda plaća apsolutno 0 poreza na dohodak ili pak nešto stvarno sitno!... a i zvoni mi nešto da su obveznici do 30 god oslobođeni ili u potpunosti ili u dijelu poreza na dohodak

doprinose ne treba petljati sa porezima jer oni to nisu!

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • March 14, 2023 at 9:54 AM
    Quote from Paulie
    Quote from Infinity

Da se ima neki dugoročni plan i namjera unapređenja imalo bi smisla raspravljati i potruditi se.

Sami sebe sustavno devastiramo i pljačkamo u svojoj vlastitoj “kući”.

Ubili su optimizam i povjerenje odavno.

Nema nikakve naznake da će biti bolje,žalosno koliko smo imali potencijala koji prepuštamo drugima za kratkoročne mrvice koje nas naknadno skupo koštaju i razrijeđivaju.

Oteli sami sebi i za sljedeće generacije budućnost i ponos.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • March 14, 2023 at 10:00 AM
    Quote from Infinity
    Quote from Paulie

Da se ima neki dugoročni plan i namjera unapređenja imalo bi smisla raspravljati i potruditi se.

Nema nikakve naznake da će biti bolje,žalosno koliko smo imali potencijala koji prepuštamo drugima za kratkoročne mrvice koje nas naknadno skupo koštaju i razrijeđivaju.

Display More

kako naše uređenje države sve više podsjeća na kaubojsko,

da sažmemo raspravu općenito o porezima i davanjima,

nekada su šerifi bili zaduženi da štite i održavaju red u gradu,

danas su šerifi zaduženi da ga rasturaju i na žalost imaju previše pomoćnika da im to ne bi uspjelo

gledam ovoga glavnoga šerifa, nazovimo ga Smećić,

koliko već traje ta njegova borba s bezvrijednim smećem,

zamislimo kako će rješavati porez na nekretnine,

mislim da smo čobana samo zamijenili električnim pastirom

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 14, 2023 at 10:02 AM

To vam je vrhunska analogija, Smečić koji je možda Senfić ne može 2 godine rješiti odvajanje smeća, a zamislite kad takvi počnu utjerivati pravdu na tržištu nekretnina.

I pogledajte kako je siromašnima smeće sve skuplje otkad je Smečić počeo sređivati stvari. A Smečić se isto zalagao za siromašne.

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • March 14, 2023 at 10:04 AM
    Quote from Moller
    Quote from Infinity

kako naše uređenje države sve više podsjeća na kaubojsko,

da sažmemo raspravu općenito o porezima i davanjima,

nekada su šerifi bili zaduženi da štite i održavaju red u gradu,

danas su šerifi zaduženi da ga rasturaju i na žalost imaju previše pomoćnika da im to ne bi uspjelo

gledam ovoga glavnoga šerifa, nazovimo ga Smećić,

koliko već traje ta njegova borba s bezvrijednim smećem,

zamislimo kako će rješavati porez na nekretnine,

mislim da smo čobana samo zamijenili električnim pastirom

Display More

Mrvicu lakše bi bilo da smo sami “proizveli električnog pastira” 🙄

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 6, 2025 at 9:09 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 6, 2025 at 9:09 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 5, 2025 at 10:42 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. Bankar

June 5, 2025 at 10:42 PM
    1. LKRI (Luka Rijeka d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 6:27 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 5:38 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      171k
      472
    3. umalo

June 5, 2025 at 5:38 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago