Rasprava o porezu na nekretnine je već tako daleko otišla da se vise ni ne sjećam sto je bilo na početku pa ajmo se vratiti nekoliko koraka u rikverc i ako me sjećanje ne vara bilo je prvo govora da nekretnina u kojoj stanuješ neće biti oporezovana. Jel to još uvijek tako ?
Nadalje, osim kuća, stanova, apartmana, poslovnih prostora nekretnine su također i građevinska i poljoprivredna zemljišta, što s njima, hoće li se i na njih uvesti porez na nekretnine ili iskljucivo samo na stambeno- poslovne nekretnine, u tom slučaju bi seoska populacija bankrotirala od silnih poreznih nameta.
Jasno je i da je sređenosti gruntovnog i katastarskog stanja nekretnina osnovni preduvjet za uvođenje takvog poreza, a tu smo također vrlo tanki.
Evo, ja za stan u Zagrebu kupljen i odmah u cijelosti placen 2000. g. još uvijek vodim borbu oko skidanja tuđih hipoteka i ovrha, sad mi je još ostala samo država tj. porezna i začudo s njom mi ide najteže. A knjižni vlasnik još uvijek je prevarantska firma koja mi je prodala stan i već je 12 godina u stečaju. I tko bi bio obveznik poreza, ja kao dugogodišnji posjednik i vanknjizni vlasnik ili formalni vlasnik stana firma u stečaju koja je još upisana u gruntovnici ?
Ima na desetine ili stotine tisuća takvih rubnih, nedefiniranih. nesređenih vlasničkih odnosa i nisam bas uvjerena da se naša država može nositi s time pa onda je kolega Paulie vjerojatno u pravu da ovaj porez neće biti još godinama uveden dijelom i iz ovih razloga koje sam ja nadodala.
Dok ja natipkanim na mobu post jednim prstom ode rasprava……. 😂